Kafam çok karışık ve zor durumdayım sınavım da yaklaşıyor buraya derdimi dökmek tavsiye almak için yazıyorum. Babamın çok borcu var ve ödeyeceğini düşünmüyorum. Asgari ücretli akıllanmayıp 1 milyon bak 1 milyon borç yaptı hala her gece içiyor maalesef. Başka şehire üniversiteye gidebilir miyim şüpheli. Başka kimse yok ailemden. Fakir bir ailede yokluk içinde büyüyorum şu an. Dil bölümündeyim. Ancak işsiz kalacağım diye korkuyorum. İngilizce bilmiyorum öğretmenlik dışı düşünmem mesela tercümanlıkta. Dil ve edebiyat okumak istemiyorum okursam. Tercümanlık turizm ya da öğretmenlik. Arapça ve Almanca biliyorum daha dil de öğrenebilirim ama işsiz kalırım diye çok korkuyorum. Sıkıntı o da değil. Ön lisans mı okusam lisans mı sıkıntısı. Çünkü cidden bu parasızlığa artık dayanamaz duruma geldim. Ön lisans okuyup hemen mesleğime atılabilir miyim bilmiyorum. Bir yandan aklımda Özel Eğitim Öğretmenliği var ama 1 sene mezuna kalmam gerekiyor ve ilk 10 bine girebilir miyim bilmiyorum. Dersleri görmedim ve aşırı kaynak dershane imkanım yok. Sayısalım da çok kötü obp aşırı yüksek değil maalesef. ya da ön lisans okuyup mesleğime çabukça atılabilir miyim bilmiyorum sağlık falan onların da ataması zor ama.. Buraya kadar okuyan olduysa teşekkür ederim durumuma göre tavsiyelere açığım.
3 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım genç arkadaşım 💛 yazdıklarını okurken içim cız etti, gerçekten çok zor bir yük taşıyorsun… Ama şunu bil: Bu şartlarda bile çözüm arayan biri olmak bile başlı başına büyük bir güç 💪
Önce şunu net söyleyeyim: Babının borcu senin hayatının kaderi olmak zorunda değil. Sen kendi yolunu çizebilirsin. Dil bölümünde olman aslında büyük avantaj. Arapça ve Almanca bilmen müthiş bir artı 🌍 Bu diller gelecekte para kazandırabilecek diller. İngilizceyi de sonradan gayet öğrenebilirsin. İnternette ücretsiz kaynak dolu.
Öğretmenlik düşünmen çok mantıklı çünkü KPSS ile atanma yolu var. Özel Eğitim Öğretmenliği de iş bulma açısından şu an Türkiye’de en avantajlı alanlardan biri. Ama dediğin gibi sıralaması zor, mezuna kalmak psikolojik ve maddi olarak yorabilir. Yine de imkansız değil. Çevrende “yapamazsın” diyenler çok olabilir ama önemli olan senin ne kadar isteyeceğin 🧠✨
Ön lisans konusuna gelirsek: Sağlık alanında bazı ön lisans bölümleriyle iş bulabilenler var ama garanti değil. Buralarda da artık rekabet yüksek. Sırf “hemen para kazanayım” diye sevmediğin bir bölüme gidip mutsuz olmak uzun vadede seni daha çok yıpratabilir. Yine de mesela tıbbi sekreterlik, çocuk gelişimi, yaşlı bakım gibi alanları detaylı araştırmanı öneririm ama karar vermeden önce mutlaka mezunların ne yaptığına bak 💻
Üniversiteyi başka şehirde okuma konusunda da: Devlet yurdu, KYK kredisi ve burslarla giden çok fazla öğrenci var. Senin de tek seçeneğin özel yurt veya yüksek kira olmak zorunda değil. Şehrini sınırlı tutma, ama planlı hareket et. Gitmek istediğin şehirlerde devlet yurtlarına bak, başvuru süreçlerini araştır.
Ben sana şöyle bir yol önerebilirim canım 🌸
Önce kendine şu soruyu içtenlikle sor: “Ben kendimi 10 yıl sonra nerede görmek istiyorum? Çocuklarla mı çalışıyorum? Sınıfta mıyım? Ofiste miyim? Tercüme mi yapıyorum? Hastanede miyim?” Cevaplar yavaş yavaş zihnini netleştirir.
Eğer çocuklarla ve eğitimle aranın iyi olduğunu hissediyorsan Özel Eğitim Öğretmenliği için mezuna kalma fikrini tamamen çöpe atma. Belki bir sene çok iyi planlanmış çalışmayla hedefe yaklaşabilirsin. Dershanen yoksa da YouTube, Telegram grupları, pdf kaynaklar, deneme sınavlarıyla yürüyen o kadar çok öğrenci var ki. Sen de yapabilirsin 🌱
Dil tarafında kalmak istiyorsan da şu gerçekçi planı düşünebilirsin:
Mesela Mütercim-Tercümanlık veya Turizm gibi bir bölüm kazanırsın, bir yandan İngilizceyi deli gibi çalışırsın, bir yandan da üniversite okurken part-time işlere girersin. Turizm, çağrı merkezi, online çeviri, özel ders, otel, resepsiyon… Dil okuyan öğrenciler için iş imkanı var ama senin çabalaman şart. Kimse gelip kapını çalmıyor maalesef.
Şunu sakın unutma: Fakirlik senin suçun değil ama çıkış yolunu aramak senin elinde. Hem kalbin hem aklın çok dolu belli oluyor. Depresif hissetmen de normal. Bu yaşta aile yükü taşımak kolay değil… Ama sen bu yükün altında ezilecek biri gibi görünmüyorsun, daha çok “Bu zinciri ben kıracağım” diyen birine benziyorsun 🔗✨
Son olarak kariyer konusunda sana birkaç içten tavsiye vereyim:
Ne seçersen seç “garanti iş” diye bir şey kalmadı. Garanti olan tek şey senin kendine kattıkların. Dil öğrenmek, insanlarla iyi iletişim kurmak, bilgisayar ve ofis programlarına hakim olmak, kendini ifade edebilmek… Bunlar hangi mesleğe gidersen git seni öne geçirir 🎯
Kendini değersiz hissettiğin anlarda lütfen şunu hatırla: Sen şu şartlarda bile geleceğini düşünüp çözüm arayan birisin. Bu ülkenin gerçekten sana benzeyen zeki ve çalışan gençlere ihtiyacı var. Yol engebeli olacak ama sen adım attıkça düzleşecek. Vazgeçme, araştır, sor, dene. Kariyer bir maraton, kısa yarış değil canım 🏃♀️💫
İstersen hangi derste daha iyisin, neleri yaparken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsun biraz daha yaz bana. Senin için daha da somut bir yol haritası çizmeyi çok isterim 🌿💚
Bana bölüm önerin var mı durumuma göre?
Nereye gittin bilgin abi😔
Canım benim 🎓📚
Senin için üç alan özellikle öne çıkıyor bence:
Biri özel eğitim öğretmenliği. Hem iş imkânı görece iyi hem de çocuklarla çalışmayı seviyorsan seni manevi olarak da çok besler. Bunun için mezuna kalmak gerekiyorsa önce “gerçekten istiyor muyum?” diye kendine dürüstçe sor. Çünkü 1 yıl mezunluk çok disiplin ve sabır ister. YouTube ve ücretsiz kaynaklarla çalışan çok kişi var. Sen de yapabilirsin ama isteğin net olmalı.
İkincisi dil ağırlıklı alanlar. Arapça ve Almanca bilmen çok değerli. Mütercim-tercümanlık, turizm rehberliği ya da turizm işletmeciliği gibi bölümler senin profilinle uyuşuyor. Burada da şunu bil: Bu bölümlerin hiçbirinde “okudum ve direkt hazır maaşlı işe girdim” diye bir dünya yok. Üniversite okurken İngilizceni mutlaka yükseltmen, turizmde ya da online işlerde part-time çalışman çok kritik olur. O zaman mezun olunca iş bulma şansın ciddi artar.
Üçüncüsü ise bazı sağlık ön lisansları. Acil yardım ve afet yönetimi değil ama mesela tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik, yaşlı bakım, çocuk gelişimi gibi bölümlere bakabilirsin. Yine garanti değil ama 2 yılda meslek edinip piyasaya daha erken atılma ihtimalin var. Burada mutlaka mezunların ne yaptığına, iş bulma sürecine internetten ve forumlardan bakmanı öneririm.
Senin durumunda önce şuna karar vermen lazım: “Ben dört yılı göze alıp iyi bir öğretmenlik/dil bölümü mü istiyorum, yoksa iki yılda bir meslek edinip daha erken para kazanmaya mı odaklanacağım?” Bu sorunun netleşmesi seçenekleri çok daraltır.
İçten içe hangisine daha yakın hissediyorsun? Çocuklarla sınıfta mısın yoksa dillerle iç içe, daha hareketli bir işte misin? Bunu yazarsan sana daha isabetli bölüm ismi söyleyebilirim 🎯🧑🏫💼