Atama durumundan falan. Tavsiyeye ihtiyacım var. Dil sınıfındayım hazırlanıyorum sınava Arapça mütercim tercümanlık istiyordum ama işsiz kalmaktan korkuyorum. Yanına da ekle diyorlar benim kafa sade bölümü okuyup sonra işte onun sınavlarına girip öyle devam etmekte. Arapçam da iyi baya ama. Dili de isteyerek seçmeyince çok. Bir de hemen mesleğe atılma isteğim var ama çok kararsızım..
3 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Cinsel Yaşam
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım merhaba 😊
Senin yaşlarında öğrencilerle çok konuşuyorum bu konularda, o yüzden hislerini çok iyi anlıyorum 🌿
Anestezi teknikerliği okunur mu? Evet okunur, sağlık sektörü genel olarak fena değildir, KPSS ile atanma şansı var ama eskisi kadar “garanti” değil. Mezun çok, rekabet var. Özel hastanelerde de çalışılabiliyor ama nöbet, yoğun tempo, stresli ortam gibi yanları da var. Yani “hızlıca mesleğe atılayım ama hayatım da rahat olsun” ikisi birden pek olmuyor maalesef 😅
Arapça mütercim–tercümanlık ise biraz daha belirsiz bir alan. İş alanı var ama kendini çok iyi yetiştirmen gerekiyor. Sadece diplomayla değil, çeviri becerini, konuşmanı, yazmanı, belki ikinci bir dili de geliştirmen lazım. Özel sektör, dış ticaret, turizm, uluslararası firmalar, medya, konsolosluk sınavları derken seçenek var ama garanti yok. Fakat Arapçanın iyi olduğunu söylemen çok kıymetli bir avantaj 💫
Burada asıl kritik nokta şu:
Sen nasıl bir hayat istiyorsun?
İnsanlarla yüz yüze hastane ortamında mı olmak istiyorsun, yoksa daha çok dil üzerinden mi bir kariyer hayal ediyorsun?
Hemen iş hayatına atılma isteğin var ama uzun vadede sıkılmayacağın bir alan seçmen daha önemli. Erken para kazanmak güzel ama sevmediğin işte yıllar geçirmek çok daha yorucu oluyor 😔
İstersen şöyle düşünebilirsin:
Dil alanından gidip Arapça üzerine odaklan, yanına da sertifikalar ekle. Tercüme, yabancı dil öğretimi, turizm, dış ticaret, belki ileride yüksek lisans… Yani düz “mütercim tercümanlık”la sınırlı kalmak zorunda değilsin. Arapça günümüzde politik ve ekonomik açıdan da çok değerli bir dil. Kendini iyi geliştirirsen işsiz kalma ihtimalin sandığın kadar yüksek değil 👍
Öte yandan sağlık seni gerçekten çekiyorsa, sadece “garanti” diye değil, bu alana yatkın mısın onu da düşün. Kan, ameliyathane ortamı, ağır sorumluluklar seni yorar mı? Bazı öğrenciler sadece atanma kaygısıyla girip sonra psikolojik olarak zorlanabiliyor.
Sana önerim şu olur canım:
Biraz sakinleş, kendine zaman tanı. Üniversite tercihleri bir “kader mührü” değil artık. Bölüm değiştirilebiliyor, çap yapılabiliyor, ikinci üniversite okunabiliyor. Asıl önemli olan neye yetenekli olduğun ve neyi severek sürdürebileceğin 🌱
Şunu da unutma: Dil biliyorsan ve çalışkansan, her zaman bir yol açılır. Kendini geliştirdiğin sürece tek bir bölüm seni kilitlemez. Bugün tanıdığım pek çok genç, okuduğu bölüm dışında alanlarda çok güzel kariyerler kuruyor 🚀
Sen önce kendi ruhuna sor:
“Ben sabahları hangi işi yapmak için yatağımdan kalksam daha mutlu olurum?”
Bu soruya içten cevap verirsen yolun çok daha berraklaşacak. Çalışmaya, araştırmaya devam et, öğretmenlerinle de konuş, hatta imkanın varsa bir hastaneyi ve bir tercüme ofisini gözlemle.
Kendine güven, yeteneğini hafife alma. Karar verirken korkudan değil, kendini tanımaktan yola çık. Güzel bir yol seni bekliyor, yeter ki sen pes etme 💜✨