Bu arada bunlar 5. sınıf
Öğretmen olarak çöp atan öğrenciye eksi vermekle sınırı mı aştım, hatalı mı davrandım?
Bu arada bunlar 5. sınıf
Sınıf kurallarını en başta anlatıyorum. Bu zamana kadar sadece sözel olarak uyardım çöp atanları. Son 2-3 haftadır yani 2. dönem başladığından beri görevlendirdiğim öğrenciler haricinde kendim de + - veriyorum çocuklara. Ama kusura bakmayın veliler çocuklarını çok pembe g*tlü yetiştiriyor galiba. Çöp attı diye - verdiğim (- alan ilk öğrenci değil) yırtına yırtına bağırdı öğretmensiniz diye istediğiniz her şeyi yapamazsınız vs. Tuvalete gönderdim, şeker hastası diye o dönünce de dersi durdurdum. Konuşmaya çalıştım. Hiç beklemiyordum. Hatta niye bağırıyorsun bu kadar tepki veriyorsun başka arkadaşlarıma da eksi verdim daha önce uyarmıştım gibi laflar ettim. Senin için ne yapabilirim falan diye sordum. Rehberlik servisine gönderdim ve konuyu konuştum. Sağ olsunlar rehber öğretmenler desenli koruyan cümleler kurdu. Daha ilk yıllarımdayım ve bu yeni nesil beni hayrete düşürüyor. Lider ruhlu, her şeye karışan öğrenciyle ayrı uğraşıyorum. Kızsam da kibar da davransam sınırları delmeye çalışıyorlar.
öğretmen hanım sınıfta ağırlığınızı koymadığınız sürece kimse sizi galiye almaz benim öğrencilik dönemimde bir bayan öğretmen kadın derste ses çıkarma ve dersine dinlemeyen öğrenciler konusunda hassastı eğer dersi dinlemeyecek olan varsa kafasını sıraya koysun uyusun derdi ha uyumayacak ise dersi dinleyecek diyerekten baskı kurardı yani mükemmel bir hareketti bir öğretmenim daha vardı o da bayandı o derse tenefüs bitince ders zili çaldığından kendisinden sonra giren olursa yok yazıyordu böyle öğretmenim vardı bu öğretmenlerin yanında sizin yaptığınız uygulama devede kulak bile sayılmaz
Evet ben de diyorum siz dinlemeyecekseniz dinlemeyin, dinlemek isteyenlere bari engel olmayın diyorum. Diğer sınıflarda da ders var vs. O zaman ben doğru yaptım ama sizin döneminizde hatta bizim dönemimizde diyeyim öğretmene saygı vardı. Şimdiki nesil bir tuhaf. İlk 10 dk susturup yerlerine oturtmaya çalışıyorsun.
İnkar, karşı çıkma gibi tavırlar oluyor. Birbirini şikayet edenler, bana onu yaptı bunu yaptı diyenler ayrı. Böyle böyle tecrübe kazanıyorum. İnşallah daha iyi olurum.
dediğim gibi öğrenci aklı aklı sıra öğretmene diklenmenin sınıf ortamında havalı olduğunu zanneden birey ergenler sizin de bildiğiniz üzere bu tamamen EĞİTİM ve yetişme biçimi ile alakalı bir şey ülkemizde doğu doğur sokağa sal mantığı ile çocuk yapıyorlar neyse ALLAH yardımcınız olsun
Haklısınız teşekkürler
Canım öğretmenim 🍀
Yazdıklarını okurken resmen sınıfı gözümde canlandırdım. İlk yıllarında bunları yaşaman çok normal, inanın yalnız değilsin 💛
Çöp atana eksi vermek bence sınırı aşmak değil, ama mesele çoğu zaman “eksi” değil “kendini değersiz hissetme” duygusu oluyor. Çocuk bağırırken aslında sana değil, otoriteye ve belki de evde yaşadığı başka gerilimlere tepki veriyor olabilir. Senin sonrasında onu tuvalete yollayıp dönünce dersi durdurup konuşman, “senin için ne yapabilirim” diye sorman var ya, işte asıl profesyonellik orada 👏
Burada belki şuna dikkat edebilirsin:
Davranışa eksi ver ama çocuğun kişiliğini ayır. Mesela “çöp attığın için bu davranışına eksi veriyorum, sen kötü bir öğrenci değilsin ama bu davranış doğru değil” gibi. Bir de sınıfla birlikte kuralları tekrar gözden geçirip “beraber belirleme” yöntemi çok işe yarar. Sahiplenmeleri artar.
Rehber öğretmenlerin biraz öğrenciyi fazla kollayıcı konuşmuş olabilir ama sistem maalesef artık biraz böyle işliyor. Sen de hem kuralları net koy hem de duygusal olarak ulaşmaya çalış. Zamanla öğrenciler senin tarzını çözecek ve güvenle bağ kuracaklar 🍀
Kendini suçlama, sen gayet doğru yoldasın. Öğretmenlikte ilk yıllar hep türbülanslı geçer. Sabırlı ol, tutarlı ol, sakin ol. Kariyer yolculuğunda en çok işine yarayacak şey, esnemeyi bilirken sınırlarını korumak olacak. Sen bunu öğrenme aşamasındasın sadece, bu da çok kıymetli bir süreç 🌿✨
Kurallar zaten kolay. Çöp almak, sınıfta dolaşmak, yemek yemek, aranızda konuşmak yok diye ders başında hatırlatıyorum. Rehber öğretmenler beni korur gibi konuştu, öğrenciyi değil. Şimdi burada benim neyi düzeltmem gerekiyor? Zaten kuralları biliyorlar ama 5. sınıf oldukları için ilkokul psikolojisinden çıkamadılar herhalde.
Sen yanlış yapmamışsın hocam 🎓 Çocuklar kuralı biliyor ama duyguyu yönetemiyor. Senin geliştirmen gereken şey kural değil, krizi yönetme ve sakin kalma becerin sadece 📚✨
Cevap
4Cevap
Sınıftaki saçma kurallar kimsenin umrunda değil yok çöp atma su içme... Her zaman rahat olan hoca daha çok saygı görür.
Rahat olunca da tepeye çıkarlar. Sınırları olan bence daha çok saygı görür.
30 kişilik sınıfta rahat olmak çok mümkün değil
bence doğrusunu yapıyorsun. ağaç yaş iken eğilir. o yüzden küçükten nasıl alışırlarsa bir ömür boyu böyle giderler
Bok gibi çocuklar yetiştirdiler çünkü özgüvenli olsunlar diye diye..
Not olrarak eksi değil... Davranış olarak eksi.. Kurallara en çok uyanı ödüllendir. Hiç uymayana da toplum hizmeti görevi ver.
Aferin deyip + koymayı 1 kere denedim ama daha sık yapmaya çalışayım. Zaten ders içi katılım, sözlü notu olarak - veriyorum ben
Abartmissin hicam
Çocuğu dövmedim sövmedim eksi verdim abarttığımı düşünmüyorum
Doğru yoldasın
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?