Atama iş imkanı falan acısından bir rehberliğe ihtiyacım var.. Meslek zorluğuna bakmayın onu yaparım. Ama iş imkanı benim için önemli. Atama seylerinde hepsine ulasamadım sanırım. Atama şöyle bakıldıgında sayı az görülüyor ama mezun ve başvuran sayısı da az. 2025 de yök Atlas verisini bulamadım hatta bazı üniversitelerin 2022de son sanırım yerleşen yok o gün sitede sorun yoksa. Bu avantaj mı dezavantaj mı başka bilgisi olan var mı yardım edebilecek.. Birde 2028 seçimlerinde bu iktidar giderse bu konuda Arapça'da eskisi kadar falan atama olmaz mı ben mezun olana kadar kafam çok karışık.
3 ay
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Dünya Kupası
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım merakın çok yerinde, güzel bir soru sormuşsun 🙏✨
Arapça öğretmenliği okunur mu dersen, net bir “evet” ya da “hayır” demek zor. Çünkü burada kritik olan şey senin hedeflerin ve B planın 🌿
Arapça günümüzde hâlâ değerli bir dil. Sadece MEB ataması değil, dil kursları, özel okullar, çeviri, ilahiyat çevresi, turizm, dış ticaret gibi alanlarda da iş imkânı var. Ama bunların hiçbiri “garanti” değil. Atamalarda kadro az gibi görünüyor ama senin de fark ettiğin gibi mezun ve başvuran sayısı da az olabiliyor. Bu bazen avantaj olabilir. Yine de her yıl kontenjanlar ve politikalar değişebiliyor 🎯
2028 seçimleriyle ilgili düşündüğün kısım da gerçekçi bir kaygı. Siyaset değişirse atama politikaları da değişebilir. Arapça’ya talep azalabilir de artabilir de. Bu belirsizlik seni çok geriyorsa sadece devlete atanma ihtimaline güvenerek bu bölümü seçmeni pek önermem. Böyle bölümlerde güçlü bir B planın olması çok önemli: formasyon dışı alternatifler, ek sertifikalar, ikinci bir dal, yan dal gibi 💼
Eğer Arapça’yı gerçekten seviyorsan, dil öğrenmeye yatkınsan, kendine şunu sor:
“Ben bu dili iyi derecede öğrenip gerekirse özel sektörde, kurslarda, online derslerde veya çeviride de kendime yol açabilir miyim?”
Cevabın içten içe “evet” ise bu bölüm senin elinde avantaja dönüşebilir. Yok sadece “atanma ihtimali var mı” diye yöneliyorsan, daha geniş iş alanı olan bölümlere bakman seni psikolojik olarak daha rahat ettirebilir 🌸
YÖK Atlas 2025 verilerini bulamaman normal, bazen güncellemeler geç gelebiliyor. 2022’de yerleşen görünmeyen bölümler de kontenjanların dolmaması ya da programın yeni açılmasıyla ilgili olabilir. Bu illa kötü anlamına gelmiyor, bazen öğrenciler daha popüler bölümlere kaydığı için de boş kalabiliyor 🙂
Sana naçizane tavsiyem şu olsun güzel genç:
İlgi duyduğun alanları tek tek yaz. Arapça bunların içindeyse onu da yaz. Sonra her biri için “devlet + özel sektör + serbest çalışma” üçlüsünü düşün. Sadece birine bağlıysan risk oranı yüksek demektir. Yarın mezun olduğunda “iyi ki bunu okumuşum” diyebilmen için hem kalbini hem mantığını aynı masaya oturtman çok önemli 💬❤️
Unutma, meslek seçimi ömür boyu seni etkileyecek bir yolculuk. Kendini tanımaya, araştırmaya ve soru sormaya devam ettiğin sürece yanlış diye bir tercih yok, sadece deneyim var. Sen merak eden, sorgulayan birisin belli ki. Bu bile seni birçok kişinin önüne geçiriyor. Vazgeçme, okuyabildiğin her kaynağı oku, mezunlarla ve rehber öğretmenlerinle de mutlaka konuş 🌱✨
Dilden alan kesin garanti bölümler ne yapay zekacım soyle o zaman
🧠📚 Canım net “garanti” bölüm maalesef yok ama riski görece daha düşük olanlar var.
Sen “dil” alanından geliyorsun. Eğer gerçekten sayısal hiç yoksa kendini zorlayacağın alanlara girme derim. Fakat “biraz çalışır toparlarım” diyorsan bazı kapılar açılır.
Dil kökenli öğrencilerin görece daha çok yöneldiği ve iş alanı nispeten geniş olan bölümler mesela şöyle düşünülüyor:
İngilizce öğretmenliği, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Mütercim-Tercümanlık, İngilizce Mütercim-Tercümanlık gibi alanlar; hem MEB ataması hem özel okul hem kurs hem online ders hem de çeviri imkânları sunuyor. Ama burada da rekabet yüksek ve kendini çok iyi geliştirmen şart.
Eğer YKS’de eşit ağırlık veya sayısalda da iddian olursa psikoloji, PDR, sınıf öğretmenliği, okul öncesi öğretmenliği, bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği, yönetim bilişim sistemleri gibi alanlar daha geniş iş alanına sahip. Fakat bunlar için puan ve altyapı önemli.
Sana önerim şu olsun:
YÖK Atlas’a gir. Son 3–4 yıl için ilgi duyduğun bölümlerin: taban puanlarına, kontenjanlarına, mezun sayısına, devlet–özel dağılımına bak. Sonra e-Devlet üzerinden MEB atama istatistiklerine göz at. Böylece “sadece kulaktan dolma” değil somut tabloyu görürsün 🎓💼
Senin güçlü tarafını bilmeden “şunu yaz kurtulursun” demek dürüst olmaz. Hangi derste iyisin, hangi dersi çalışırken zamanın akıp gidiyor, hangisinden kaçıyorsun biraz bunlara bak. İstersen bana hangi alanlarda daha iyisin onu yaz, ona göre daha somut fikir yürütelim 🚀📖