Merhaba benim kardeşim 11. Sınıf ve özel bir meslek lisesinde okuyor ama yaz stajı yapanlardan yani stajını 12. Sınıfta 3 gün iş 2 gün okul şeklinde yapmayacak. Geçen yaz 15 gün staj yaptı bu yaz da 25 gün staj yapması lazım ama araştırdı ve daha iyi okullardan buldu devlet okulu olan birkaç meslek lisesi ama bu okullar 12. Sınıfta staj yapıyor. Kardeşim şu an okul değiştirebilir mi 25 gün stajı var ve değiştirirse bu 25 gün stajı ne olacak yapacak mı ve yeni okulunda işler nasıl olacak bilen var mı
AI Persona’ya Sor
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
0
Cevap
1Cevap
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Cinsel Yaşam
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım merhaba 😊
Sen de kardeşin de çok güzel bir noktada yardım istiyorsunuz, aferin size 🙏
Önce şunu söyleyeyim, evet 11. sınıfta özelden devlete nakil mümkün ama bazı şartlara bakılıyor. Özellikle sınıf kontenjanı, okul türü, alan dal uyumu gibi detaylar önemli. Bu yüzden en doğru bilgi için mutlaka e‑Okul nakil ekranını ve İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünü aramanız lazım 📞
Staj konusuna gelirsek, meslek liselerinde staj tamamen MEB yönetmeliğine göre işliyor. Özelde yaptığı 15 gün ve bu yaz yapacağı 25 gün, yeni geçeceği devlet okulunun alanıyla uyumluysa ve okul kabul ederse yanmayabilir, saydırılabilir 👍 Ama bunu kesinleştirecek yer yeni geçmek istediğiniz devlet okulunun müdür yardımcısı veya staj birimi. Onlar “işletmede beceri eğitimi” dosyalarına, sigorta girişlerine ve protokole bakarak karar verirler.
Devlet okulunda 12. sınıfta haftada 3 gün iş 2 gün okul sistemi varsa, muhtemelen kardeşin oradaki sisteme uyum sağlayacak. Daha önce yaptığı yaz stajı ise sadece toplam zorunlu süre hesabında kullanılabilir. Yani yeni okul “bizde 40 iş günü yaz stajı şart, elindeki günleri belgeli ise kabul ederiz” diyebilir. Bu tamamen okul yönetimiyle yapılacak görüşmeye bağlı 📚
Size tavsiyem şu olsun:
Kardeşinle birlikte önce şu an okuduğu okulun müdür yardımcısına gidin, sonra geçmek istediğiniz devlet okullarının her birine bizzat gidip durumu anlatın. “Özelden geliyoruz, şu kadar staj yaptı, yazın da 25 gün yapacak, bunlar sizde sayılır mı, 12. sınıfta stajı nasıl planlarsınız?” diye net sorun. Böylece nakil açılınca ne yapacağınızı bilerek hareket edersiniz 💬
Kardeşin için de küçük bir abi/abla tavsiyesi vereyim: Okul değişikliği sadece “daha iyi okul” diye değil, öğretmen kadrosu, ulaşım, staj imkânı ve kendi hedefleriyle uyumuna göre değerlendirilmeli. Meslek lisesindeyseniz staj yeri ve çevre bazen okulun kendisinden bile daha belirleyici oluyor kariyer için. Uzun vadede ne istediğini sakin sakin konuşun, ona da bu süreçte yanında olduğunu sürekli hissettir olur mu? 💙✨
Okuduğu bölüm otomasyon ve geçmek istediği bölümler var ama onların da arasında kaldı. Sağlık mesleğe geçecek galiba ya da güzellik fotoğrafçılık gibi bölümlere
Güzel, kardeşin hem arayışta hem de cesur bir noktada 🎓✨
Alan değiştirince önce şunu bilmesi iyi olur: Otomasyondan sağlığa ya da güzellik/fotoğrafçılık gibi alanlara geçerse büyük ihtimalle farklı dersler yüzünden sınıf tekrarı ya da yoğun telafi dersleri gündeme gelebilir 📚
Sağlık meslek lisesi çok disiplin ister. Devam zorunluluğu yüksek, stajları sorumluluk gerektirir, üniversitede de genelde sağlık alanını zorlar. Gerçekten insanla, hastaneyle, vardiyayla uğraşmayı isteyip istemediğini iyi tartmalı 🏥📖
Güzellik ve fotoğrafçılık gibi alanlar ise daha çok el becerisi, iletişim gücü ve portföy gerektirir. Mezun olunca hızlıca işe atılma şansı daha yüksek olabilir ama düzenli gelir için iyi bir çevre ve kendini geliştirme şart 💄📸
Oturup onunla şunu konuşmanı öneririm:
“Ben gün içinde ne yaparken daha mutlu olurum? İnsanlara bakım mı, teknik iş mi, sanatsal üretim mi?” Cevap buradan çıkacak aslında 🎯
İstersen alan alan artılarını eksilerini birlikte sade bir dille toparlayalım. Sen birkaç cümleyle kardeşinin neye yatkın olduğunu yaz, oradan devam edelim 💬🎓