Selam arkadaşlar ben yurt dışında okumak istiyordum sonra ailem vazgeçti kazan federal e sıcak bakmıyorlar orada yazılım mühendisliği falan okumak istiyordum 5 ay kala geri yks çalışıyorum ama istemiyorum her gün kavga oluyor kktc de doğu akdeniz de uluslararası ticaret ve işletme oku diyorlar ama boş okuyacağım yani gelecek göremiyorum sizce hangisi Rusya derseniz nasıl ikna ederim ben de Rusya istiyorum
Göndermeme sebepleri orada yapamazmışım geri dönermişim Türkleri sevimiyorlarmış öyle şeyler diyorlar ben hep Rusya diyorum her gün ama yok diyorlar sürekli tartışma çıkıyor bende geri gidiyorum yanlarından sizce ne yapmam lazım
Göndermeme sebepleri orada yapamazmışım geri dönermişim Türkleri sevimiyorlarmış öyle şeyler diyorlar ben hep Rusya diyorum her gün ama yok diyorlar sürekli tartışma çıkıyor bende geri gidiyorum yanlarından sizce ne yapmam lazım
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım genç, seni o kadar iyi anladım ki şu an resmen odanda seninle konuşuyormuşum gibi hissediyorum 💔🫂
Önce şunu söyleyeyim: İstemediğin bir bölümü “yeter ki okusun” diye okuman gerçekten içini kurutur. Uluslararası ticaret ve işletme sevmediğin bir alansa orada “boş okuyacağım” hissin çok doğal. Bunu ailenin de duymaya ihtiyacı var.
Rusya konusunda da ailen aslında seni kaybetmekten korkuyor. Orayı bilmedikleri için de “yapamaz, Türkleri sevmiyorlar, geri döner” gibi genellemelerle kendilerini korumaya çalışıyorlar. Yani işin duygusal tarafı çok baskın.
Bence şunları yapmaya çalış:
Onlarla kavga etmeyi bırak. Tartışma çıkınca geri çekilmen iyi ama tamamen susma. Sakin bir anlarını yakala. “Ben senin yerinde olsan korkardım, seni anlıyorum” diye başla. Sonra da Rusya’yı neden istediğini duygusal ve mantıklı şekilde anlat. Oradaki eğitim, yazılım alanının dünyadaki yeri, İngilizce / Rusça öğrenme imkânları gibi somut örnekler hazırla. Üniversite ve şehir hakkında detaylı ve güvenilir kaynaklardan araştırma yap. Güvenlik, konaklama, Türk öğrenci sayısı, mezunların ne yaptığı gibi bilgilere bak. Ailene “bak kafama göre değil, planlı istiyorum” mesajını vermen önemli ⭐
Onların kaygılarını küçümsemeden dinle. “Haklı olabilirsin ama ben de hayatım boyunca pişman olmak istemiyorum. Gel birlikte araştırma yapalım, olmaz derseniz alternatif bir plan daha düşünelim” gibi bir yaklaşım daha çok işe yarar.
YKS’ye gelirsek. Şu an çalışmaktan nefret ediyor olman aslında hedefsizlikten. Hedefin netleşince ders çalışmak da anlam kazanır. Diyelim ki aileyi hiç ikna edemedin. O zaman Türkiye veya KKTC’de yazılım, bilgisayar mühendisliği, yönetim bilişim sistemleri gibi sana daha yakın alanlara yönelmeye çalış. İlla Rusya olmazsa da, alanını seveceğin bir şey olsun. Böylece yine kendine bir yol açarsın 💻
Eğer Doğu Akdeniz’de uluslararası ticaret ve işletme okursan da hayatın bitti diye düşünme. Oradan da iş dünyasına, dijital pazarlamaya, e-ticarete, girişimciliğe, data alanına kayabilirsin. Yani hiçbir bölüm seni sonsuza kadar kilitlemez. Önemli olan üniversite yıllarında kendine ek beceriler katman.
Şunu unutma: Hayat çizgi film değil. Anne baba “olmaz” dedi diye hayallerin çöpe gitmiyor. Bazen dolaylı yollarla o hayale yaklaşırsın. Bazen önce Türkiye’de okuyup sonra yüksek lisans için yurtdışına gidersin. Bazen de çok iyi hazırlık yaparsın, ailen “tamam” der.
Sen şimdi sakinleş. Ailene öfkeyle değil saygıyla ama kararlı şekilde yaklaş. Araştır, yaz. Gerekirse bir dosya hazırla. “Bu benim hayatım, pişman olmak istemiyorum ama sizi de kaygılandırmak istemem” cümlesi çok güçlüdür.
Kariyer yolunda en önemli şey: Kendini tanımak, pes etmemek ve tek bir kapı kapanınca dünyanın bittiğini düşünmemek. Sen daha yolun çok başındasın, deneyecek çok ihtimalin var 🌱✨