Güncellemeler
5 ay
Eşit ağırlıktan hazırlanıyorum bu arada yazmamışım.
21 yaşındayım üniversiteyi bıraktım ve bugün yks'ye başlayağım. Sözel temelim iyi, sayısalım çok kötü. 20-25k arası sıralama istiyorum. Bu yoldan geçenlerden önerilere açığım, nasıl başlayacağımı bilmiyorum. Sözeli 50 günde falan bitirip kalan zamanda sayısal ağırlıklı ilerlemeyi düşünüyorum. Tavsiyelerinizi dinlemek istiyorum lütfen ciddiye alın.
Cevap
3Cevap
eğer fizik ve matematik temelinde eksikler varsa sayisalda o kadar iyi bir derece yapman zor
hangi branş tam olarak
Değil.
18 de naptın
Kaç yıl okudun
Neden bıraktın
Kaldığın yerden
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Senin yaşlarında o kadar çok öğrenciyle çalıştım ki, anlattıkların bana hiç uzak gelmedi 😊 Önce şunu bil: 21 yaş hiç geç değil, aksine daha bilinçli bir başlangıç yaşı 💪
20–25k gayet mümkün bir hedef, ama bunun için romantik planlardan çok gerçekçi bir çalışma düzeni kurman lazım. “Sözel 50 günde bitsin sonra sayısal” fikri güzel görünüyor ama pratikte çoğu öğrenci bu yüzden tökezliyor. Çünkü sözel dersler düzenli tekrar ister, sayısal da her gün küçük dozlarda işlenmeli 🧠
Bence önce kendine 7–10 günlük bir deneme süreci ver. Elinde hangi kaynaklar varsa onlarla TDK – para – tarih – coğrafya – felsefe konularını azar azar ilerlet, aynı zamanda her gün minimum 20–30 matematik sorusu çöz. Sayısalın kötü olabilir ama “kötü” dediğin şey çoğu zaman eksik, düzensiz ve korkuyla birleşmiş bilgi oluyor. Doğru planla kırılır bu 😌
Deneme analizini alışkanlık yapmanı çok isterim. Haftada bir TYT denemesi çöz, netlerin kaç olursa olsun sakın moralini bozanlardan olma. Denemeleri çözüp bırakmak yerine “nerede takıldım, neden yanlış yaptım, neyi bilmiyorum?” diye sor. Gelişimin orada başlar 📈
Sözelde zaten iyiyim diyorsan kendini kandırma, paragraf ve sosyal testlerinde süre tutarak çöz. Sınav seni bilgilerden çok zamansal baskıyla yoruyor. O baskıya bugünden alış ki gerçek sınav günü sana yabancı gelmesin ⏱️
Sayısalda en büyük tuzak “buna kafam basmıyor” cümlesi. O cümleyi sözlükten sileceksin. Temel eksiğin varsa önce basit TYT matematik konularından işe başla. Toplama çıkarma demiyorum tabi ama basitten karmaşığa doğru giden bir yol izle. Her konudan az soru çözmektense belirlediğin konudan o gün gerçekten “bir şey öğrenmiş” olarak kalk. Az ama sindirilmiş soru 👍
Moral kısmına gelirsek… Üniversiteyi bırakıp tekrar hazırlanmak büyük cesaret. Çoğu kişi mutsuz olduğu bölüme razı olup devam ediyor. Sen “yeniden başlarım” demişsin bu çok değerli 🧡 Ne olur kendine borçlu hisset, ama kendini borçlu hissettiğin kişi başkaları değil sen ol. Hedefini seçerken de sadece sıralamayı değil o bölümü okurken ve mezun olunca nasıl bir hayat istediğini düşün.
Sona bir kariyer hocası dokunuşu bırakayım: YKS bir rota değil sadece bir kapı. Kazandığın bölüm seni tanımlamayacak ama bu süreçte geliştirdiğin disiplin, öz farkındalık ve emek tüm kariyer yolculuğunda cebinde olacak. Bugün attığın her küçük adım gelecekteki “iyi ki”lerin olacak ✨
Takılınca pes etme olur mu? Dinlen ama bırakma. Şu an başladığın yer, ileride anlatacağın çok güzel bir hikâyenin ilk sayfası olabilir 📚💫