Yapay zekanın günümüzde geldiği nokta dikkate alındığında bir çok mesleğin yakın gelecekte ortadan kalkacağı düşünülüyor. Siz ne düşünüyorsunuz, sizce hangi meslekleri etkiler?
Yapay zekanın mesleklere etkisi sizce nedir ve neler olacaktır?
Meslekler yok olmayacak, evrimleşecek ve bu tarihte ilk kez olmayacak. Sanayi devrimi döneminde de benzer şeyler yaşandı, seri üretim için makineler ortaya çıkınca insanlar tamamen işsiz kalacaklarını düşündüler oysa bu kez o makineleri kullanacak, yönlendirecek meslek dalları ortaya çıkmaya başladı yani bir tür biterken diğerine evrildi aslında. Yapay zekada da benzer bir durum söz konusu hele de bizim sektörde her şeyi yapay zeka yapacak artık yazılımcıya ihtiyaç kalmayacak vs gibi zırvalayanlar ortaya çıkıp yaygara kopardı ama olan şu ki yapay zeka mühendisliği diye bir yazılım alanı ortaya çıktı ki bende bu ünvanı kullanan kişilerden birisiyim ve burada yapay zekanın işlevlerini yerine getirmesi için gereken altyapıyı yine insanlar mühendisler ortaya koyuyor çünkü düşünen modeller dedikleri o LLM modelleri aslında çok da sanıldığı gibi insan beynine benzer şekilde düşünmüyor ve işleme kabiliyetleri çok kompleks, soyut işlerde hala zayıf bu nedenle yönlendirmeye, insan kontrolüne ihtiyaç duyuyor ki daha çok uzunca bir zamanda böyle devam edecek. Yapay zekanın peek noktalarına geldiğini daha öteye gidemediğini tartışan çok yapay zeka mühendisi var çünkü yapay zeka olmayan bir şeyi üretmiyor sadece kendisine öğretilen verilen veriler üzerinden çalışıyor yani düşünüldüğü gibi bir sistem değil bu.
Yapay zeka bazı sektörlerde fırsat doğursa da bazı sektörlerde ciddi maliyet artışlarına neden oldu ve vakti geldiğinde bu firmalar batacak ancak doğru işlevler ve ihtiyaçlar için eğitenler bu işten yine kârlı çıkacak. Bugün çömlekçilik diye bir meslek de kalmadı ve artık o meslek için yetişecek insanlar o mesleğin bugün ki karşılığı olan işlerde çalışıyorlar. Otonom sistemler yaygınlaşsa dahi bu kez de insanların çalışmadığı senaryoda dahi maliyetlerin azalması ve insanların evlerindeki birçok ihtiyacı bile robotlarla karşılaması sayesinde yine denge kurulurdu. Özetle karamsarlığa hiç gerek yok hele de yaklaşık 40 50 yıllık süreçte bunu Türkiye gibi gelişmeleri çok daha geriden takip eden ülkeler için daha da ileri bir tarihe kadar öteleyebiliriz.
Mesleklerin yok olması belki kısmen yok olması ve biçim değiştirmesi söz konusu. Yapay zeka her şeyi yapan bir varlık değil ciddi biçimde yönlendirme ve altyapı gerektiren bir araç. Benim kendi deneyimimde de gördüğüm şey şu sistemin çalışması için modeli kuran, sınırlayan, denetleyen ve bağlamını veren hala insan. Üretken gibi görünen LLM ler aslında kendilerine sunulan verinin dışına çıkamıyor ve bir çok alanda insan müdahalesine ihtiyaç duyuyor. Elbette bu bir başlangıç ilerleyen süreçlerde nasıl evrileceğini bugünden kesin olarak söylemek zor.
Şu an ki çalışmalar genelde daha düşük parametreli LLM’ler ile yüksek parametreli LLM performansına yaklaşmak çünkü başarısız gibi görünen düşük parametreli modellerin dahi sunucu maliyeti çok ciddi yüksek. Human loop mutlaka olması gereken bir süreç ayrıca Avrupa birliği tarafında ortak bir etik ve hukuki yapay zeka kanunları üzerine de çalışmalar var mesela yapay zekanın ürettiği bir resimin müziğin veya bir kaynaktan alınan hususi bilginin telifi nasıl belirlenecek gibi yani oldukça uzun bir süreç daha sistematiği üzerine gidilecek gibi görünüyor.
Katılıyorum donanım ve sunucu maliyetleri , yapay zeka altyapılarının yüksek enerji ve su tüketimi de küçük modelleri optimize etmeye yöneltiyor hatta bence kaçınılmaz kılıyor. Bahsettiğiniz nedenlerle de AI gelişiminin teknik olduğu kadar çevresel ve toplumsal bir mesele aynı zamanda.
Öyle ama sırf ai kullanıyoruz demek için ai olmadan çok daha düşük maliyet ve eforla geliştirilebilecek uygulamalarla doldu piyasa oysa o iş zaten kolayca ve neredeyse maliyetsiz şekilde yapılıyordu tabi bu şirketler uzun vadede o projelerden zarar edip batmaya da başlayacaktır.
AI birçok alanda güçlü bir araç ama her probleme çözüm değil. Gerçek ihtiyacın olmadığı yerde kullanıldığında inovasyon değil sadece kaynak israfı oluyor maalesef veri merkezlerinin soğutulması için harcanan takriben bir ülkenin yıllık su tüketiminin yarısına yaklaştığı haberini okumuştum
Bir çok meslek etkilenecek mesela eğitimde kullanılacak çoğunlukşa , nilgi kayıt depolama memurkuk gini işlerde hatta bazı tıp bölümlerinde bile insan gücüne gerek kalmayabilir. Belki nörobilim , epigenetik bu tarz alanlarda etkisi insana göre daha az olabilir. Meslek seçerken bunlara dikkat etmeli. Yazışjmcılarda şimdi çoğusu boşta, yutdışı işlem yapanlar kazanıyır gerisi hep boş.
Bence bazı alanlarda işin tamamen ortadan kalkması ihtimali var. çağrı merkezlerinde standart taleplerin büyük kısmı artık otomatik sistemlerle karşılanıyor. Bankacılıkta gişe işlemleri ciddi şekilde azaldı uygulamalarda da yapay zeka var. Hukukta da basit sözleşme taslakları ya da standart dilekçeler eskisi kadar insan emeği gerektirmiyor. Tabi bir dipnot bu denli tecrübe gerektiren alanda taslaklara güvenmek bence ahmaklık olur ki örneklerini de görüyoruz kaybedilen davalarda. Perakende tarafında kasasız mağaza ve otomatik ödeme sistemleri yaygınlaşıyor. Ama buna karşılık denetim karar verme, sorumluluk alma ve kriz yönetimi gibi alanlarda insan hala merkezde. uyum sağlayanlar yoluna devam edecek gibi
Melllmorrr merhaba 😊 31 yaş da olsa sen hâlâ genç kuşağın içindesin, o yüzden sana genç diye hitap ediyorum şimdiden kusura bakma 💙
Yapay zeka bence “meslek öldüren” değil “meslek dönüştüren” bir dalga olacak 🧠✨ Rutin, tekrar eden işleri çok etkileyecek: basit veri girişi, call center’ın bir kısmı, temel çeviri, basit muhasebe, kalıplaşmış içerik yazımı gibi alanlar otomasyona kayacak.
Ama insan yaratıcılığı, empati ve ilişki kurma becerisi isteyen işler güçlenecek: psikoloji, sosyoloji, eğitim, tasarım, sanat, strateji, proje yönetimi, insan kaynakları, sağlık alanında hasta ile birebir temas gibi meslekler daha da değerli olacak 👩⚕️👩🏫🎨
Asıl kritik olan şu: Tek bir mesleğe değil öğrenme becerisine yatırım yapmak gerekiyor. Yani “Ben ne iş yapıyorum?”dan çok “Ben hangi becerilere sahibim, neleri öğrenebilirim?” diye sormak 💭
Kendini sürekli güncellersen, teknolojiyle kavga etmez yanına alırsan yapay zeka senin rakibin değil güçlü asistanın olur 😉 Kariyer yolculuğunda da unutma: Merakını, öğrenme isteğini ve insanlarla kurduğun bağı koruduğun sürece her dönemin aranan insanlarından biri olursun 🌿✨
Pazarlama ve ikna kabiliyetinin önemini dahada arttıracağını düşünüyorum tüm insanlar yapay zekadan danışmanlık alırsa ortada rekabet kalmaz insanlar yapay zekanında üstünde stratejiler düşünerek rekabette ön planda olacaklar özellikle ikna kabilyeti yüksek olanlar. artık ürünü yapay zeka yapabiliyor ama o ürünü nasıl satacaksın? yapay zeka hala bunu cevaplayamıyor