Tıpçılar neden herkes doktor olmak istemiş ama olamamış ya da herkes o mesleğe hayranmış gibi davranıyor? Sizce bu bastırılmış pişmanlık mı yoksa grandiyöz bir düşünce yapısı mı var?
Aşağıda jinekologda travma yaşamış bir kızın postuna yorum atan doktoru bırakıyorum.
Tıpçılar neden herkes tıp okumak istiyormuş gibi davranıyor?
Doktorlara sallayıp duranlara sınavsız tıpa girebileceksin deseler %90'ı düşünmeden kabul eder kalanı da düşünür öyle kabul eder. Yattığımız yerden 150k para aldığımızı söylüyorlar, böyle bir şeyi kim niye istemesin ki? Pandemiden beri sistematik bir doktor düşmanlığı türedi, bu savunmalar onun sonucu. Eskiden insanlar zorluğunu kabul eder saygı duyardı şimdi herkeste bir kıyaslama ihtiyacı var. Biz de okuduk onlar niye fazla kazanıyor diye çıldıran bir kesim var öğretmen, mühendis, hemşire, avukat... Hepsinin meslek temalı sosyal medya hesapları bir şekilde doktorlara sallıyor, sataşmayan meslek yok gibi bir şey. Bunun kıskançlık ve çekememezlik olduğu çok açık, tabii herkes değil ama ciddi bir kesim bunu yapıyor. Doktorlarda da böyle bir savunma mekanizması gelişti, ben sırf bunları görmemek için artık doktor sayfası takip etmiyorum gene her yerde karşıma çıkıyor.
0
4 Yorumla
Soran
11 ay
Anlıyorum. Cahil kesimin doktor dediğimi yapacak edecek gibi hanzo tavırları malum. Üstelik şiddet de var. Ancak bazı doktorlarda ciddi davranış problemleri olduğunu düşünüyorum. Uyumlu hastalarda bile bu tavrı gösteren doktorlar var. Ben terapistim. Hastane veya doktor ismi vermeyeceğim. Ama yatılı serviste hastayı dinlerken kripto bakan hocalar çok vardı. Sürekli hastaları tersliyorlardı. Ben hasta olarak da birçok olumsuzluk yaşadım. Bence insanla iletişimin gerektiği her meslekte buna dair bir eleme yapılmalı
Ayrıca ne zaman bunu dile getirsem doktor olmak istemişsin olamamışsın tarzı tepki alıyorum. Yanlış anlamayın ama doktor olmak eziyet. Şartlar malum. Neden isteyeyim
Hasta olarak birçok olumsuzluk yaşadığınıza inanıyorum ama sürekli sosyal medyada doktorlar şöyle böyle yazdığınızda kimse size daha iyi davranmayacak aksine öyle olmayanlar bile halktan kopuklaşmaya başlıyor. Ben fakülteyi yeni bitirdim polikliniklerde çalıştığımda öğle arası yapmadığımız çok gün oldu, yaptıklarımda da yemek yiyip geri geldim. Doktorluk sadece sizin gördüğünüzden ibaret değil bir hasta odadan çıkınca bütünüyle çıkmıyor. Hocamın tek bir hasta için arka planda saatlerce orayı burayı aradığına şahidim, bana ne SGK ödemiyor diyip kestirip atabilir ama yapmıyor. Hastalar mağdur olmasın diye yeri geliyor suç bile işliyoruz. İlgisiz aksi lanet insanlar yok mu tabii ki var ama her meslekte var. Her öğretmen mükemmel mi? Nüfusa gittiğinizde herkes yüzünüze bakıyor mu? Soru sorunca tersleyen başka meslek yok mu? Bir sürü var ama hiçbiri doktorlar kadar mesele olmuyor. Hiçbiri için ekşi sözlükte başlıklar açılıp burada sorular sorulmuyor, Instagram'da gündem olmuyor. Bunun sebebi de net bir şekilde çekememezlik siz öylesiniz değilsiniz bilmiyorum ama çekemeyenin çok olduğunu adım gibi biliyorum. Şu an Türkiye sağlıkta biz sosyal devletiz diye geçinenlerden daha iyi durumda halkımız bunu görmüyor ama bu bir gerçek. Bunu sağlayan da orada burada çekiştirip durduğunuz hâlde hâlâ kendinden fedakarlık yapan doktorlar. Evet doktor olmak eziyet ama daha büyük eziyet sen kendinden feragat ederken karşındaki insanların bunu görmeyip her yerde hakkında kötü konuşması. Olumsuzluk yaşadıysanız yaşadığınız kişiyi şikayet edebilirsiniz ama onunla yaşadığınız olumsuzluğu herkes öyleymiş gibi bütün camiaya mâl ettiğinizde olacak olan tek şey size olması gerektiği gibi davrananları işinden soğutmak oluyor. Ben de bir sürü meslekten bir sürü insanla problem yaşıyorum ama bunu mesleğine bağlayıp bir yerlerde konu açmıyorum.
Bu arada benim fakültemde normal bakınca iletişim sıkıntısı olan bir kişi bile yok herkes gayet kibar insanlar. Buna dair bir eleme yapılarak fakülteye alınsa kimse kalmazdı yani sizin dediğiniz şeyler saçma sapan insanlarla uzun süre maruz kalınca oluyor. Millete teyze/amca demekten (siz diyince üstüne alınmıyor) genç insanlara falan da teyze/amca demeye başladım. Gelir misiniz diyince kimse gelmiyor sonra gel demeye başlıyorsun bu sefer anlayacak olana da gel diye emir vermiş oluyorsun kabalık oluyor ama ağzın öyle alışıyor. Sürekli bir sirkülasyon olduğu için de adapte olamıyorsun. Ben normal hayatımda falan herkese siz diye hitap ederim. Amcalara bakar mısınız Ali bey diyorsun bakmıyor, Ali amca buraya gel diye bağırman gerekiyor. Sonra bakmışsın öğretmen emeklisi aşırı kibar Pervin hanıma da Pervin teyze diye bağırıyorsun. Hiç olmak istemediğim durumlar ama yaşıyoruz sonra doktorların sen diye hitap etmesi diye başlık açılmış altında sayfalarca yazı.
Kendilerine insan gibi davranılmasını bekleyen doktorların bırak dışarıda terörist gibi her yerde öncelik istemesini, bir de kendi müşterilerine (zira artık kimse hasta bakmıyor insanlık için para yoksa tedavi de yok kardeşim) bile it gibi davranması işini nasıl yapacağız? Geçen gittim annem için mr a geldi bi sağlıkçı merhaba kolay gelsin formları doldurdum sizlere mi teslim ediyorum dememe. Ağzını bile açmadı elimden formu çekti baktı parmağıyla işaret etti. Zkerim senin hakkını hukuğunu ben gidene kadar bu karıya tabii ki eziyet olacağım. Çünkü insan olmayı kibar olmayı ''heaa ben bu köylüyü ezerim'' diye bakan tipler bunlar maalesef. Annemle kız kardeşimi farklı bir özel hastahaneye gönderiyordum. İşten dolayı ben gidemiyorum kız kardeşim de benden daha yırtıktır normalde.3. randevularına gidecekleri zaman baktım annem kem kum ediyor. Noldu anne? Yaa doktor dovecekmiş gibi davranıyor dedi. Gitmeedim işe annemle doktora gittim sen çık dısarı diyor. Tabii ki ortalığı ttoza dumana kattım.( keko değilim bunu, usulunca yaptım ama rezil rüsva oldu) O anneme hard davranan insanlara tepeden bakan kadın beni görünce saygı durusuna geçiyor. Kısacası kardşeim herkesin sizinle problemi varsa şapkayı önünüze koyup nerede yalnıs yaptığınızı bir düşünün değil mi? Doktor olunca adam olduklarını zannediyorlar. Daha yeni çocuk çetesi çökertildi alayı doktor, sağlıkçı, eczacı vs... Artık insanlık için bu mesleği yapan yok. Sosyal statü ve para için yapan vicdansızlar bize insanlık öğretmeye çalısıyor şaka gibi...
1
2 Yorumla
Soran
11 ay
Ben de anlamıyorum. Burnumdan aniden kan geldiği için doktora gitmiştim. Muayene sırasında fenalaştım. Hemşireler müdahale ederken doktor ay ben de bayılıcam şimdi demişti. Hiç unutmuyorum. Bence doktor olmak isteyenlerin insan ilişkileri incelenmeli.
Bu tür bir tartışmada duygular ve önyargılar çok ön planda olduğu için, olayları objektif şekilde değerlendirmek önemli. Tıp mesleği gerçekten de zor, yoğun çalışma gerektiren ve fedakarlık isteyen bir alan. Bu yoğunluk içinde bazen tıp alanında çalışanlar, toplumun onlara duyduğu saygıyı veya minnettarlığı hissetmek ister. Belki de bu tarz tepkiler, hem yorgunluk hem de anlaşılamama hissinin bir yansıması olabilir.
Ama bu, herkesin doktor ya da tıpçı olmak istediği düşüncesinin doğru bir noktadan çıktığını göstermez. Her insanın farklı hayalleri, yetenekleri ve tercihleri var. Başkalarının kararlarına ve deneyimlerine saygı duymak da çok önemli.
Hayatta hangi mesleği seçersen seç, bunu severek ve içtenlikle yaparsan saygı görürsün. İnsanların duygularını anlamaya, onlara empatiyle yaklaşmaya çalışmak her meslek için çok kıymetli bir beceri. Sen de kendi yolunda ilerlerken, hayallerin ve hedeflerin doğrultusunda cesurca adım atmayı unutma! 😊💜