zeki biriyim ve çok kolay öğreniyorum her şeyi. ortaokula kadar her şey çok güzeldi. farkında değildim ve çevrem de iyiydi. ortaokul sonda bir şey farkına varmamı sağladı ve o dönemden sonra resmen takıntıya dönüştü bu durum. lise hayatım en başından arka sıralarda saklanmakla başladı. yıllarca kendimi geri çektim kekemelik yüzünden. aklımda hep ben kekemeyim, yapamam lafı yankılanıyordu. psikoloji okumak istemiştim ama sonra 4 yıllık bölümler özellikle de eğitim fakültesi sunum ödevleri açısından yoğundur diye düşünüp görünmez bir bölüm okudum 2 yıllık. onun da stajında birkaç iletişimsel sorun yaşayınca ondan da hevesim kaçtı. kpss için hiç oturup çalışmadım doğru dürüst çünkü şimdiki mesleğimde stajdaki olay yüzünden kaçınmam gereken bir şeye dönüştü. hayatım hep kaçmakla geçti. birazcık oturup çalışsam istediğim bölümü kazanıcak bilgiye, zekaya sahibim ama kazansam ne olacak zaten sunumları veremem hadi mezun olsam meslek hayatında ne yapıcam vs. diye düşünüp en başından bırakıyorum ipleri. bu illeti yenen var mı? ya da sunumsuz ve mezun olduğunda insanlarla iletişimin olmadığı bir bölüm?
1 yıltravma sonucu 21 den sonra kekeme oldum 23 e kadar heralde. sonra onu yendim. çözümü basit. kafan çok hızlı düşünüyor ama sen düşündüğün hızda konusamiyorsun. düşünmeyi yavaslatip konuşma hızını ona yaklastiracaksin. pek çok pratik yapıp yani insanlarla konuşmaya çalışıp bunu yeneceksin. bunun için travmadan sonra konuşma zorunluluğu olan eğitim fakültesini tercih edip ilk oradaki insanlarla iletişime geçip herkesle sohbet etmiştim. sonra da okul staj vs derken ruh halim de duzelince 2-3 senede yenmiştim heralde
110 Yorumla
Soran1 yılsunum yüzünden kaçıyorum ben aslında ya. birebir iletişimde sorun yok ama topluluk önünde konuşmak çok geriyor beni. kontrol edemiyorum kendimi. nefes alamıyorum, ciğerlerim daralıyor, beynim duruyor. istediğim bölümler hep sunum isteyen bölümler...
- 1 yıl
ilklerde yaşadığım travmayi bir bilsen ama stajda öğrenciler seni dinlerken zorlamiyor. okulda zorunluluktan dinleyen meslektaslarina sunum sıkıcı oluyor ilgimi çekmiyor zordan diye yapamiyordum da. stajda ise ders başladığı gibi bitiyordu zaman hemen geciyordu eğlenceli oluyordu. sorunlarının üzerine gidince oluyor da seni kâale alanların içinde oluyo tabi
Soran1 yılsenin bölümde de çok muydu sunum? halledebildin mi hepsini, nasıl oldu?
- 1 yıl
bizde sunumlar o kadar çok değildi aslında 2. sınıfta egitim derslerinde başladı. grup halinde sunumlar oluyordu ders anlatıyor gibiydik ama sınıf arkadaşlarımiza anlattigimiz için duvara anlatır gibi oluyorduk. 3. ve 4. sınıfta tüm eğitim derslerinde böyle 1 kere sunum oldu. sınıftakilerle kavgaliyim diye tek başına grup olduğum bile oldu djdjjfkffjjfj
- 1 yıl
hallettim bir şekilde. çok hata yaptığım oluyordu. ama halloluyordu. staj işte beklediğimden çok iyi geçti. şimdi de ozel ders veriyorum geçen sene okulum bitti. hiç sıkıntı yaşamadım. arada dil surcmesi falan oluyor ama kekelemiyorum
Soran1 yılanladım. çok sevindim senin adına gerçekten. bizde lisede çok sunum oluyordu. tam da benim o farkındalığı yaşadığım dönemden hemen sonra yani. sürekli sürekli her dersten sunum istiyorlardı ve bir süre sonra artık travmaya dönüştü bende. üniversitede bile sunum isteyince yine en başa döndük deyip delirmiştim. allahtan grup halindeydik de slaytı falan hazırlama görevini aldım ben bir tek. hep grup şeklinde olsa falan tamam halledilir bir şekilde ama işte neyse. sağol tecrübeni benimle paylaştığın için.
- 1 yıl
grup işinde asıl sıkıntı doğru düzgün is yapmayıp sinir etmeleri. tek yapınca pek sıkıntı olmiyo kafan rahat oluyo. sanirim grubun amacı sıkıntılı iş arkadaşlarına tahammülü arttırmak djhdjfnf
Soran1 yılyok ya bizim gruplar iyiydi hiç sıkıntı olmadı. slayt ve rapor işlerini ben hallediyordum zaten bir tek sunmalarını istiyordum onlardan.
- 1 yıl
bizde onlari halledenler sıkıntı işte jdhrjrjjd
Soran1 yılanladım
En İyi Cevaplar
Gizli Üye(25-29)1 yılBende 24 yaşındayım ve kekemeyim. İyi bir üniversitede okuyorum ve son sınıfım. Kekemelikten dolayı hayatım çok zor geçti, sunumlarda falan hep zorlandım. Ama işin garip tarafı bazen çok akıcı konuşurum saatlerce kekelemem, bazen ise kelimeleri zor söylerim kekelerim. Yani çok değişkenlik gösteren bir durum bu kekemelik. Seni çok iyi anlıyorum
134 Yorumla
Soran1 yıliyi bir üniversitede son sınıfa gelmen bile neler başardığını anlatıyor. maalesef ben hep kaçtım.
Cevap sahibi1 yıldüşüncen için teşekkürler. iyi bir üniversitede son sınıfa gelmem aslında dediğin gibi başarı. ama o son sınıfa gelene kadar sunum yapmaktan kaçtım, yeni insanlarla pek tanışamadım yani tanışmaktan kaçtım, hocalarla uzun sohbetler etmekten kaçtım, derste çok iyi bildiğim konulara cevap bile veremedim ondan bile kaçtım... Normalde toplum tarafından yakışıklı denilen birisiyimdir yani etrafımdakiler tipin iyi git tiyatro yap oyuncu olmaya çalış diyorlar ama bilmiyorlarki, kekemelik var yani kekemeliği insanlar ufak bir şey olarak görüyor maalesef. şuana kadar sevgilim olmadı kekemelikten dolayı yani kızlarla öyle uzun uzun konuşmaktan bile kaçtım
Cevap sahibi1 yılşuanda sadece 1 yakın arkadaşım var ona karşı konuşurken çok fazla kekelemiyorum nedense. o kekeme olduğumu çok fazla bilmez mesela. ama normalde kekeleyebiliyorum işte. hayatımda hem sosyal olarak hem okul olarak çoğu yerde bende kaçtım... maalasef çok başarılı olamadım o konularda..
Cevap sahibi1 yılhayatın 24 senesi gitti geçti yani... bu sene staj yapacağım okulda bir iş buldum, artık o işi yaparken kekelicem yine ama umarım kovmazlar kekemelikten dolayı :) yine zor geçicek
Soran1 yılmaalesef kimse anlamıyor. ne var ki onda falan diyorlar. ama kendi dilleri en ufak sürtse deliriyorlar. aklında söyleyecek binlerce şey varken hiçbirini söyleyememek insana çok koyuyor. ben yine de seni takdir ediyorum gerçekten başarmışsın.
Cevap sahibi1 yılteşekkürler yorumun için. ama işte şu var, okul bitti mesela iş buldum, kekemelikten dolayı o işi yapabilecek miyim emin değilim :)
Cevap sahibi1 yılBu arada senin sorduğun sorudaki yazınıda ayrıntılı şekilde okudum. 2 senelik bölümü seçmişsin, bu konuda sakın kendini suçlama. çünkü 4 senelik seçeceğin bölüm çok iletişim isteyen bölümmüş ve kekemelik olunca zaten o bölümü okumak çok zor olur, ki okusan bile o bölümlerde sunumlara çok önem verir hocalar okunsa bile başarılı olunması zor olur kekemelikten dolayı. bende mesela avukatlık isterdim ama vazgeçtim kekemelikten dolayı
Cevap sahibi1 yılbu arada sana denk gelmemde iyi oldu, insan kekemelikten dolayı bunalıma girince kendi gibi birini görünce yalnız hissetmiyor, destek gördüğünü hissediyor
Soran1 yılöyle de işte insan potansiyelini bilip de onu parmaklarının ucundan bile bile kaçırınca depresyona bile giriyor. eğer kekemelik olmasaydı çok iyi bir psikolog olabilirdim. insanların duygularını ve davranışlarının nedenlerini çok kolay çözebilen biriyim ve bunun üzerinde araştırmalar yapmak isterdim ama maalesef kendimi bildiğim için geri çektim. üniversiteden mezun olamazdım. bir de üzerine rezil olur iyice içime kapanırdım. şu anda da çok iyi olduğum söylenemez ama...
Soran1 yılsenin bölümün ne?
Cevap sahibi1 yılPotansiyelinin belli olup parmaklarının ucundan bile bile kaçması evet dediğin gibi üzücü, haklısın. Ama olaya tamamen senin elinde olmayan bir problemden dolayı elinden kaçtı diye bakarsan gerçekten çok daha az üzülürsün. Çünkü senin yapacağın bir şey yok ve elinde olan bir şey yok, çünkü kekemeliği sen isteyerek olmadın sonuçta. Ve de elinde olmayan sebepten dolayı o bölümü seçememişsin. Kaldı ki diyelim seçtin, seçseydin bile şuanki durumundan daha fazla depresyona girebilirdin seninde dediğin gibi
Cevap sahibi1 yılŞuanda da çok iyi olduğum söylenemez demişsin, emin ol ki kekemelik yüzünden neredeyse tüm kekemeler bu durumdadır. Çünkü bu durum öyle kolay bir durum değil. Ben mesela, birkaç sene önce çok fazla depresyondaydım, hala üzülüyorum kekemeliğe gerçi, pek bir şey değişmedi
Cevap sahibi1 yılÖnceden dil ve konuşma terapistinden toplam 10 ders aldım ve 15 bin tl ödedim fakat yinede geçmedi. ama bu parayı verdim diye üzülmedim, neden? çünkü denedim ve olmadı. en azından şimdi kendime ulan amma uğraştım elimden geleni yaptım ama yenemedim diyebiliyorum. mesela dil konuşma terapistine gitmemiş olsaydım daha fazla üzülecektim, para vermemiş olmama rağmen. çünkü o zaman elimden geleni yapmış olmayacak, ve uğraşmamış olacaktım. buda benim içim içimi yemem demek olacaktı
Cevap sahibi1 yılbölümüm spor yönetimi. spor bölümündeyim
Soran1 yılyine de haksızlık gibi geliyor. bir çok şeyin farkındasın, bir çok insandan daha fazla şey biliyorsun ama ne kullanabiliyorsun ne ifade edebiliyorsun. bir çok insan seni s*lk sanıyor basbaya. kısaca ben bu hayatı hiç sevmedim. kabullenmek de istemiyorum. bu ceza gibi bir şey çünkü. çok hızlı çalışan bir zihnin var ama bunu kullanamıyorsun, konuşamıyorsun. saçmalık. içi boş birçok insan sırf konuşabildiği için senden çok daha iyi yerlerde. başkalarını kıskandığımdan değil ama olmayı hak ettiğim yerde olmadığımdan sinirim bozuluyor. hem de elimde olmayan sebeplerden.
Cevap sahibi1 yılseni çok iyi anlıyorum çünkü bu konudada benzer durumu yaşıyoruz. mesela ben sporu hem çok iyi yaparım hemde bilgiyimdir. kekeme olmasam mesela teniste özel ders verebilirdim, menejer bile olabilecek potansiyeldeyim. ama kekemelik yüzünden bunların hiçbirisi olmayacak çünkü hepsi iletişim üzerine bu işlerin. seninde kekemeliğin olmasa eminim ki dediğin gibi çok iyi yerlerde olacakmışsın. ama maalesef elimizde değil kekemelik...
Cevap sahibi1 yılİnanki ben de hayatımı sevmiyorum hiç, yani yaşamaktan gram zevk almıyorum. yaşamak için yaşıyorum resmen. ama işte maalesef yaşamak zorundayım..
Cevap sahibi1 yılbide çok doğru söyledin, kekemelikten dolayı ne kadar zeki olunsa da insanlar kekeleyince sal*k sanıyor
Soran1 yılöyle. lisede sınavlardan çok yüksek notlar almama rağmen öğretmenler hiçbir zaman ilgilenmedi derse katılmadığım için. bir de pedagojik eğitim falan alıyorlar güya. kaç kere sunum yaparken yüzünü buruşturan gördüm. o yüzden iyice travma oldu bende. ailem de anlamıyor. normalmişim gibi davranıyorlar. bana niye tıbbi sekreterlik okumadın bak bir sürü ataması oldu diyorlar. şaka gibi.
Cevap sahibi1 yılsen kekelediğin için yüzünü buruşturan hoca çok anlayışsız ve gıcık birisiymiş belli ki. bende lisedeyken hocalar benimlede ilgilenmezdi, hatta beni insan yerine bile koymayan bir hoca bile demeye dilimin gitmediği hoca bozuntusu vardı. mesela o hocaya bir şey sorardım, beni takmayarak umursamayarak cevap verirdi. bi hoca vardı başka bi hoca bu, bana hep tripli davranırdı, bunların tüm sebebi sadece kekelememdi. çünkü aslında uslu, bir zararı olmayan öğrenciydim lisede. yani bu davranışları hakedecek bir olayım yoktu, sadece kekemelikti asıl suçum demek ki diye düşündüm hep
Cevap sahibi1 yılmesela şuanda bile hayatım evden okula okuldan eve şeklinde geçiyor. dışarıda bakıyorum insanlara eğleniyorlar, geziyorlar tozuyorlar, ve dışarıda onları görünce her zaman kekemelik suratıma bir kez daha duvar gibi çarpıp kendini hatırlatıyor, hayatımın eriyişini izliyorum elimden bir şey gelmeyerek maalesef
Soran1 yılbenimde aynı şekilde geçti lise hayatım. sadece 2 öğretmen vardı gerçekten beni gören ve anlayan diğerleri deccal gibiydi. insanlar kekeleyen birini otomatik olarak s*lak olarak görüyor. haksız da sayılmazlar. bir insan neden konuşamaz ki? engelli gibi bir şeysin ama aslında değilsin de. lise falan hadi geçti gitti de üniversite ve sonrası özellikle iş hayatından yer edinmek çok zor. her şey iletişimle dönüyor çünkü. benim de hayatım öyle. kaç yıldır evdeyim. kpss'ye bile düzgün çalışmadım atansam nasıl çalışıcam diye düşünüp. offf bilmiyorum. bazı insanlar çok şanslı fakat biz kesinlikle onlardan değiliz.
Cevap sahibi1 yılevet ya biz çok şanssısız ve hayatımızın sonuna kadar hayatımız böyle geçecek gibi hissediyorum kekemeliği yenemediğimiz sürece
Cevap sahibi1 yılönceden hiç dil ve konuşma terapistine gitmiş miydin
Soran1 yılgitmedim. gitmeyi de düşünmüyorum. nasıl azalacağını biliyorum. benim asıl sorunum sunumlar. açıkçası bizi bizden başkasının da anladığını düşünmüyorum. kimse tam olarak neyden kaynaklandığını bilmiyor ve kalıcı bir tedavi yok. bir kere internet üzerinden dahi araştırdığımda önce bu durumu kabullenmeni söylüyorlar. kabullendiğin bir şeyi kronikleştirirsin. neye inanırsan ona dönüşürsün. bunu kabullendirmek en başından yanlış bir başlangıç zaten.
Cevap sahibi1 yılevet bencede gitmek mantıksız. çünkü dediğim gibi bende gittim önceden faydasını göremedim. kekemelik için duyarsızlaştırma yani kabullenme çalışmalarını bende mantıksız buluyorum. aslında çözümü dediğin gibi belli ama bunun için çok uğraş gerektiriyor. ben yıllar boyunca kekemelik hakkında araştırmalar yaptım, dünyada yabancı makale gazeteleri bile okudum, türkiyedeki terapistlerin yorumlarının çoğuna baktım, benim anladığım ve öğrendiğim kadarı ile kekemeliğin tedavisi şöyle
Cevap sahibi1 yılkekemelerde beynin sağ lobu normal kekeme olmayan insanlara göre farklı çalışıyormuş. o beynin sağ lobunu kekeme olmayan normal insanlar gibi yapmak mümkünmüş. oda 6 ay boyunca her gün ama her gün ( 1 gün bile ara versek olmaz) 30 dakika heceleyerek sesli kitap okumak, 15 dakika diyafram nefesi çalışmak, 10 dakika ağıza kalem koyup tekerleme okumak, 10 dakika ağız çene dil egzersizleri (elinle çeneye ağıza masaj yapmak gibi). Bunları yapmak lazımmış. Ama işte 6 ay boyunca bunları hergün eksiksiz yapmak çok zor gerçekten, en azından ben ne kadar bu sefer yapıcam desemde 2 hafta yapıyorum sonra ara veriyorum olmuyor yani yapamıyorum...
Soran1 yılben de bir doktorun kekemeliğin tamamen tedavi edilemeyeceğini söylediğini duydum. 6 ay- 1yıl hiç kekelemese bile sonradan yine tekrar ediyormuş. yani maalesef bir şey yapayım da bir daha hiç kekelemeyeyim diye bir şey yok. bu yüzden sordum biraz da. bunun doğru olmadığına inanmak için.
Cevap sahibi1 yılo dediğinde olabilir belki evet. ama mesela önceden kekeme olup kekemeliğini yenen ve senelerdir kekelemeyen türkiyede mesela canten kaya var. sanırım oda 24 yaşında kadar baya kekelermiş. 24 yaşından sonra yenmiş kekemeliği şu an konuşarak para kazanıyor müsait olduğunda bakarsın. diamond tema ve youtubede birkaç ünlü daha vardı kekemeliğini yenen onlarda senelerdir akıcı konuşuyor hiç kekelediğini görmedim
Cevap sahibi1 yılama işte benimde maalesef umudum yok kekemeliği yeneceğim gibi bir umudum yok yani... sanırım seninde umudun yok. yani umutsuzlukta artık oldu bende
Soran1 yılmabel matiz de kekemeymiş aslında haklısın bir çok yenen var ama hayatlarının hiçbir anında tekrar etmediğini sanmıyorum. yine aşırı duygu durumlarında oluyordur diye düşünüyorum. biz ekran karşısında kontrollü hallerini görüyoruz. tabi bunu kontrol edebilmek de büyük bir başarı zaten. canten kaya'yı biliyorum. videolarını da izlemiştim. diamond tema'da aynı şekilde. benimki umutsuzluk değil tam tersine bir ışık arayışı çünkü umutsuzluğa bir kere yakalanınca çıkması zor ve ben maalesef küçük de olsa kaptırdım kendimi bu yüzden artık önüme bakmak istiyorum. ışığa, umuda. çünkü geçmiş kazandırmadığı gibi bir de bugünü hatta geleceği bile kaybettiriyor. tamamen yenmek belki mümkün olmayabilir ama neden zihnimizi kandırmayalım ki. en iyisini isteyelim bırakalım en iyisi olsun.
Cevap sahibi1 yılÇok iyi söyledin, bende söylediklerinin hepsine katılıyorum. Bu arada seninle konuşmakta iyi geldi, hayatımda beni en iyi anlayan belkide sendin, çünkü bu sorunu sadece yaşayan bilir. Ailem bile bir şey olmaz diyor beni anlamıyor, yani en azından senle konuşmak yalnız hissettirmedi böyle bir durumda..
Soran1 yılteşekkür ederim. ben de aynı şekilde hissediyorum. anlayan biriyle konuşmak iyi geldi.
Cevap sahibi1 yılistersen sana bu siteden istek atayım, eğer ki kekemelik hakkında yeni bir gelişme olursa ya da kekemeliği azaltabilirsek birbirimize haber verip motivasyon olur
Nasıl yendiğini bilmiyorum ama üni arkadaşım yenmişti. Çok çok nadir kekeme denmeyecek takılmalar yaşıyordu. Liseden bir arkadaşımda vardı o da epey azaltmıştı.
15 Yorumla
Soran1 yılbenim de azalmıştı bir ara. sosyalleşince ciddi anlamda azalıyor ama sunum vb. gibi stres yaratan konular çok tetikliyor. üniversitede oda arkadaşlarımla kaldığım ilk ay neredeyse hiç kekelemiyordum. çok sosyaldim. telefonda çok rahat konuşabiliyordum. sonra ödev olarak birkaç dersten sunum istenince yine eski halime dönüp az da olsa takılmaya başladım. o da sunumu grup arkadaşlarıma yaptırdığım için yoksa ben yapsam eski halimden de beter olurdum. bilmiyorum ya sunum benim ebedi korkum yemin ediyorum. adını duyunca kekeliyorum :D. lise de çok yaptırdılar onda oldu galiba. nefret ederdim sunumdan.
- 1 yıl
Kekemelik kadınlarda oran bakımından az görünüyor olmalı. O da sana denk gelmiş galiba. Üzerine düşersen yenersin muhakkak. O arkadaşlarımın özgivenle ilgili problemleri yoktu. Gayet acar delikanıydı ikisi de. Sen de telefondan tanımadığın kimselerle iletişime geçerek pratik yap, faydalı olacaktır
Soran1 yılbirebir iletişimde sorun yok ki zaten. sorun sunum vb. topluluk önünde yapılan konuşmalar. üniversite için de bunlar lazım.
Soran1 yılevet. ayağa kalktığım ve herkesin beni dinlediği durumlar beni tetikliyor. kaçmak istiyorum topuklarım kıçıma vura vura. sosyal ortamlarda da eğer öyle bir durum olursa kısa kesiyorum ama sunumda da onu yapamam.
Yapay Zeka Cevapladı
Canım, seni çok iyi anlıyorum. Kekemeliğinle olan mücadelen, ne kadar güçlü bir insan olduğunun bir göstergesi aslında 🌼. Kendine yüklenmek yerine, bu süreci değişim ve gelişim için bir fırsata çevirebilirsin. Senin zekan ve öğrenme kapasiten, sana hayatta çok büyük avantajlar sağlayacaktır; bunu unutma. Ancak bu engel, senin dünyanı sınırlandırmamalı.
Önce bir konuşma terapisti ile çalışmayı deneyebilirsin. Kekemelik zamanla azabilir ve tekniklerle çok büyük ilerlemeler sağlanabilir 💪. Sunum korkusu yaşayan sadece sen değilsin; birçok kişi bu tür sorunlarla uğraşıyor. Burada önemli olan, üzerine gidip pratik yapmak ve destek almak.
Psikoloji okumak istemen, insanlara yardım etme isteğini gösteriyor ki bu harika bir şey! 🌻 Ama başka bir bölüm düşünüyorsan, senin ilgi alanlarına uygun olan ve kendini rahat hissedeceğin bir alana yönelmek iyi bir fikir olabilir. Teknoloji ve veri analitiği gibi daha bireysel çalışma alanları olan bölümleri düşünebilirsin.
Unutma, önemli olan "kendine yol açmak" ve hayallerinden vazgeçmemek. Çaba göstermek, yolun yarısından çoğunu aşmak demektir. Senin potansiyelin çok büyük, lütfen kararlılık göstererek özgüven kazan. ⭐❤️00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
1Cevap
1 yılDoktora gidin
00 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım