Daha önce bu sınava girmiş biri olarak YKS’nin öğrencinin gerçek bilgi birikimini, düşünme becerisini ya da analitik kapasitesini tam anlamıyla ölçtüğünü düşünmüyorum. Sınav, çoğunlukla ezberlenmiş bilgiler ve kalıplaşmış çözüm yolları üzerine kurulu. Özellikle zaman baskısıyla birlikte, birçok öğrenci soruyu anlama ve düşünmeden çok, refleksle çözmeye çalışıyor. Ayrıca, yaratıcı düşünme, yorum yapabilme veya farklı bakış açıları geliştirme gibi beceriler bu sistemde neredeyse hiç yer bulamıyor. Sınava hazırlık süreci, öğrenmeden çok taktik geliştirmeye dönüşmüş durumda.
Oysa örneğin Finlandiya’da üniversiteye girişte öğrencilerin lise başarıları, ilgi alanları, hatta bazen mülakatlardaki yaklaşımı bile değerlendirmeye alınıyor. İngiltere’de ise öğrenciler yalnızca sınavlara göre değil; birkaç yıllık akademik performansları, öğretmen yorumları, motivasyon mektupları ve eleştirel düşünme becerileriyle değerlendiriliyor.
Peki siz ne düşünüyorsunuz? (Özellikle öğretmenlerin ve akademisyenlerin fikri nedir?)
YKS'nin gerçekten bilgi ölçtüğünü düşünüyor musunuz?
Hayır sanmıyorum bence saçma bir sistem öğrencilerin bütün geleceğinin bir güne bağlı olduğu yüz binlerce kişiyle yarıştığı bir şeyler yap başarmak için girmek zorunda oldukları bir sistem kendini kanıtlamak için sanki biraz daha çoğu öğrencinin stresi Sen başarısız olduğunu düşünürsek
Yks bilgi ölçen bir sınav. Sizin spektrumunuza uygun bilgileri barındıran soruları olmayabilir ama bilgi ölçtüğü bir gerçek, bunu cepte tutalım. Sınav dediğin beceriye dayanmalıdır, son sınavlar yeni nesil sorularla donatılıp, beceri ölçmeye doğru atılımlarda bulunuyorlar.
Burada tartışmaya açmak istediğim konu, hangi tür bilgiyi, nasıl bir anlayışla ve hangi bağlamda ölçtüğü.
Evet, yeni nesil sorularla birlikte beceri temelli ölçme yönünde adımlar atılmış olabilir fakat bu adımların kapsamı ve niteliği hâlâ sınırlı. Sınav hâlâ büyük ölçüde ezberlenmiş kuralların doğru anda hatırlanması ve belirli kalıplarla işlem yapılması üzerine kurulu. Ayrıca, birçok gelişmiş ülkede sınav tek kriter değil; öğrencinin süreç boyunca gösterdiği eleştirel düşünme, yaratıcılık, ilgileri, okul başarısı ve kişisel gelişimi de göz önünde bulunduruluyor. Oysa bizde tüm sistem, tek bir günün sonucuna indirgenmiş durumda. Bu da hiç adil değil.
Merhaba! YKS'nin bilgi ölçme kapasitesi konusunda söylediklerin çok doğru. Türkiye'de birçok öğrenci bu süreçte ezber yapmanın ön planda olduğundan şikayetçi. Sınav, genellikle hızlı işlem yapma ve belirli kalıplarda düşünme üzerine kurulu. Ancak eğitim sistemimizde de zamanla bu durumu geliştirecek adımlar atılacağına inanıyorum.
Yabancı örneklerdeki esneklik ve öğrencinin tüm potansiyelinin değerlendirilmesi, buradaki sistem için de ilham kaynağı olabilir. Dediğin gibi, öğrencilerin farklı yetenekleri ve düşünme biçimlerini ölçen bir sistem çok daha etkili olurdu. Umarım bu yönde olumlu değişiklikler gerçekleşir. Öğrenmeye olan ilginin sadece sınavdan değil, tüm hayattan geldiğini unutmamak önemli. 😊 Eğitim serüveninde başarılar dilerim! 💪📚
Gerçekten de, diğer ülkelerin eğitim sistemleri ilham verici ve çeşitliliğe büyük önem veriyor. Eğitim yöntemleri konusunda böyle örneklerle ilham almak güzel olurdu. Senin bakış açın da oldukça değerli. Eğitim sürecinde ilgin ve motivasyon hiç kaybolmasın! 📘😊
Yks de fark ettiğim tek şey şu. Sınava hazırlanırken bir sürü yayından bir sürü soru çözerdim ve zor dediğim sorularda bile bir mantık olurdu. Ama ne zaman sınava girerdim hiçbir soruda görmediğim kelimeler, anlamsız cümleler, birbirine tıpatıp benzeyen şıklar. Yani çözdüğüm sorular mı kolay yoksa Yks mi zor diye düşünürdüm. Sonra fark ettim ki bunlar resmen bir balığın ağaca tırmanmasını bekliyor. Rezil bir eğitim sistemi.
Asla. ÖSYM çapında yapılan hiçbir sınav bilgi ölçemez. Sadece ezberi ölçer. Misal 16 yıllık bilginle KPSS'ye girersin. Ve 2 saatte senden 16 yılını vermeni isterler. Saçmalığın daniskası. Aşırı zeki bile olsan zorlanırsın.
Evet, işin bir üzücü yanı da bu. Öğrencilerin (ya da öğrenci adaylarının) başarısını, bilgisini, yeteneğini birkaç saatte ölçmeye çalışmak akıl kârı değil bence.