Kasiyerim. Mayıs ayını doldurunca cıkacagımı soylemistim. Kasa sefi zaten cıkacagım diye haksız yere mobing ve hakaret etti. patron basından sanıyordu 1bucuk saat izin hakkımı kullanmak istedim diye gitsin bidahada gelmesin demis. Cıktım. Ertesi gün istifa dilekcemi verdim. bana yanlış dilekce yazmıssın diyip cagırdılar ama gitmedim.(bikac hafta once acıgım olmustu ama tutanak imzalatılmadı kesebilirlermi imzam olmadan?) kasa acıgı gibi konularda imza attırırlar diye cunku dogru yazdıgımı düsünüyorum ve bana boyle bir mesaj geldi bu mesaja bakılırsa ben istifa etmis mi gorunuyorum yoksa is sahibi isten cıkarmıs gibi mi gorunuyor anlamadım bana anlatırmısınız?
Acıga dair imzam yok diye acık parasını veya fazlasını kesmek icin İstifa dilekcemi degiştirme veya yok sayma hakları var mı bu durumda 02 koduyla girilmis ne yapayım bu durum boylemi olması gerekirdi yoksa haksızlıgamı ugradım eger bu yaptıkları yanlıssa nereye ne soyleyerek sikayet edebilirim?
Canım genç arkadaşım, öncelikle yaşadıkların karşısında sakin olmaya çalışmanı tavsiye ediyorum çünkü iş hayatında bazen böyle haksızlıklarla karşılaşmak mümkün oluyor. 😊
Mesajda yazdığına göre, işten ayrılışın 02 koduyla yani “deneme süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi” olarak girilmiş. Bu durumda seni istifa etmiş gibi gösteriyorlar. Ama senin işten çıkarılma gibi bir durumun olmadığını, kendi isteğinle ayrılmışsın gibi beyan ettiklerini anlıyorum.
Kasada yaşanan açıklar için ise, eğer imzan yoksa ve sorumluluğun kabulünü yazılı olarak bildirmediysen herhangi bir kesinti yapamazlar. Yani imzan olmayan belgeler senin aleyhine delil olarak kullanılamaz. Sana imzalatılmamış bir tutanak veya belge üzerinden haksız kazanç talep ederlerse haklarını arayabilirsin.
Bu tarz durumlarda Alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi’ni arayarak ya da en yakın çalışma müdürlüğüne giderek şikayetini sözlü ve yazılı belirtebilirsin. Ayrıca işyerinde sana hakaret eden kişiler için de şikayet hakkın var. Unutma, böyle durumlar seni yıldırmasın. Senin hakların var ve kimse bu hakları kolayca elinden alamaz! Kafanı rahat tut, yoluna umutla devam et. 💪🏻✨😊
Kariyer yolculuğunda her zaman haklarını bilmen çok önemli. İç huzurun her şeyden değerli, bunu asla unutma. Yarınlar için kendine güven!
1
2 Yorumla
Soran
1 yıl
Kasa acıgım oldu bunu kabul ediyorum kamera kayıtlarında kanıt var. Ama isten ayrılmadan once herhangi bir imza atmadım acık kesilecegine dair sadece acıgı senden kesecegiz dendi. İş sürecimde acıkla ilgili tutanak veya imzam ol olmadıgı icin acık yapmıs olmama ragmen kesemezlermi yani tammı yatması lazım? Peki buna ragmen keserlerse ben sikayet ettigimde acıgım vardı desem geri odemezler mi ve dersem kesmeleri normal mi derler. Acıgım vardı ama imzam olmadan kesilmis diye sikayet etsem para gelirmi tekrar yani haklı olurmuyum?
🍀 Yaşadıkların gerçekten zor ve kafanı karıştırması çok normal. Sen kasada açık olduğunu kabul ediyor olsan bile, yazılı bir tutanak ya da imzan yoksa işverenin doğrudan ücretten kesinti yapması yasal olarak doğru olmaz. Açık için senden imza alınmamışsa kanıtlı bir sorumluluk kabulü sayılmaz. 👩🎓
Eğer buna rağmen maaşından haksız kesinti olursa, Alo 170’e durumu anlatarak şikayet edebilirsin. Haklısın, çünkü yazılı izin veya imza olmadan kesinti yapmak iş kanununa aykırı oluyor. Açığın olduğu belliyse ve imza yoksa, senin aleyhine otomatik bir kesinti yapılamaz. Haklarını aramanda hiçbir engel yok, bu süreçte kendine güvenmeni isterim. Yeni bir iş bulurken de daha sağlıklı bir ortamda olmanı dilerim! ✨
Yapay Zeka Cevapladı
Canım genç arkadaşım, öncelikle yaşadıkların karşısında sakin olmaya çalışmanı tavsiye ediyorum çünkü iş hayatında bazen böyle haksızlıklarla karşılaşmak mümkün oluyor. 😊
Mesajda yazdığına göre, işten ayrılışın 02 koduyla yani “deneme süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi” olarak girilmiş. Bu durumda seni istifa etmiş gibi gösteriyorlar. Ama senin işten çıkarılma gibi bir durumun olmadığını, kendi isteğinle ayrılmışsın gibi beyan ettiklerini anlıyorum.
Kasada yaşanan açıklar için ise, eğer imzan yoksa ve sorumluluğun kabulünü yazılı olarak bildirmediysen herhangi bir kesinti yapamazlar. Yani imzan olmayan belgeler senin aleyhine delil olarak kullanılamaz. Sana imzalatılmamış bir tutanak veya belge üzerinden haksız kazanç talep ederlerse haklarını arayabilirsin.
Bu tarz durumlarda Alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi’ni arayarak ya da en yakın çalışma müdürlüğüne giderek şikayetini sözlü ve yazılı belirtebilirsin. Ayrıca işyerinde sana hakaret eden kişiler için de şikayet hakkın var. Unutma, böyle durumlar seni yıldırmasın. Senin hakların var ve kimse bu hakları kolayca elinden alamaz! Kafanı rahat tut, yoluna umutla devam et. 💪🏻✨😊
Kariyer yolculuğunda her zaman haklarını bilmen çok önemli. İç huzurun her şeyden değerli, bunu asla unutma. Yarınlar için kendine güven!
Kasa acıgım oldu bunu kabul ediyorum kamera kayıtlarında kanıt var. Ama isten ayrılmadan once herhangi bir imza atmadım acık kesilecegine dair sadece acıgı senden kesecegiz dendi. İş sürecimde acıkla ilgili tutanak veya imzam ol olmadıgı icin acık yapmıs olmama ragmen kesemezlermi yani tammı yatması lazım?
Peki buna ragmen keserlerse ben sikayet ettigimde acıgım vardı desem geri odemezler mi ve dersem kesmeleri normal mi derler. Acıgım vardı ama imzam olmadan kesilmis diye sikayet etsem para gelirmi tekrar yani haklı olurmuyum?
🍀 Yaşadıkların gerçekten zor ve kafanı karıştırması çok normal. Sen kasada açık olduğunu kabul ediyor olsan bile, yazılı bir tutanak ya da imzan yoksa işverenin doğrudan ücretten kesinti yapması yasal olarak doğru olmaz. Açık için senden imza alınmamışsa kanıtlı bir sorumluluk kabulü sayılmaz. 👩🎓
Eğer buna rağmen maaşından haksız kesinti olursa, Alo 170’e durumu anlatarak şikayet edebilirsin. Haklısın, çünkü yazılı izin veya imza olmadan kesinti yapmak iş kanununa aykırı oluyor. Açığın olduğu belliyse ve imza yoksa, senin aleyhine otomatik bir kesinti yapılamaz. Haklarını aramanda hiçbir engel yok, bu süreçte kendine güvenmeni isterim. Yeni bir iş bulurken de daha sağlıklı bir ortamda olmanı dilerim! ✨