Arkadaşlar bu sadece bir soru yorum yapıp geçin. Sakin olun. 2. dünya savaşı çıktı yorumlarda😂
Evlenince çalışacaksın diyen biriyle evlenir misiniz?
Arkadaşlar bu sadece bir soru yorum yapıp geçin. Sakin olun. 2. dünya savaşı çıktı yorumlarda😂
Şahsen kadın isterse çalışır. Erkek zorlayamaz.
Kadın isterse çalışır erkek zorlayamaz dediğin zaman bunun diğer anlamı "kadın erkeği -kendisi çalışmayarak- evin geçimini tek başına yüklenmeye mecbur bırakabilir" demiş oluyorsunuz. Ailede evin geçimini sağlamak bir ana görev ise diğer ana görev de ev işleridir. Bu durumda -eğer adil düşüneceksek- erkeğin de ev işlerine karışmama hakkı olduğunu yani ev işlerine yardımcı olmayarak ev işlerini kadının tek başına yüklenmesini mecbur kılma hakkı vardır dememiz icap eder... yalnız bunu da kadının çalışmama opsiyonunu kullanıp evde oturması koşuluna bir zahmet bağlamadan kabul etmeniz icap eder. Neden derseniz mantık ortada. Kadın çalışmama hakkına sahip çalışma hakkına da sahip... eee... yani isterse çalışır kocasından yardım alır; istemese çalışmaz ev işlerini tek başına yapar.. yani bu mantıkla erkek ev işi yaoacak mı yapmayacak mı sorusunun cevabını da kadının kendi iradesiyle vereceği karar belirleyecek anlamına gelir... kısacası kadın istemezse çalışmaz dediğin zaman kadının çalışmasının da erkeğin iznine bağlı olması gerektiğini kabullenmek icap eder.
Zaten olmasını istediğim bu.. erkek adam gibi olsun birbirimize sadık olalım o parasını kazansın arttırsın ben ev işlerini yaparım sevdiğim kocamın.. kadın olurum o erkek olsun.. ferli toplu olsun şefkatli temiz bir erkek olsun arkasını toplasın kirletmesin ekstra yeter…ben böyle seviyorum benden para beklemesin bu beni eril enerjiye sokar ilişkimize zarar verir
Buna zorlanan kadin kocasindan soguyor bence. En azindan ben oyle. Erkeklerin eslerini calistirmaya tesvik etmesini tavsiye etmem. Kadin bunu kendi hur iradesiyle dusunuyorsa ve yapmak istiyorsa sorun yok ama erkek buna zorluyor, manipule ediyor, tesvik ediyorsa, evin geciminden, kadinin geciminden surekli psikolojik baski yapiyorsa olmaz. Kendimin benzer bu durumda yasadiklarimi, dusuncelerimi aktarayim.
Ilk etapta karsinizdaki kisinin erkekligini sorguluyorsunuz. Ona karsi sayginiz azaliyor. Erkek gibi gormuyorsunuz istemsizce. Kadin fitrati olarak yaninizda guclu, sizi her anlamda ezdirmeyecek bir erkek bekliyorsunuz. Cunku kadin olarak narin bir varliksiniz, erkegin ilgisine, gucune bir sekilde ohtoyac duydugunuz zamanlar, erkeginizin gucunu hissetmek, erkekligini bircok alanda hissetmek istiyorsunuz.
Bu adam calismaya hem beni zorluyor hemde bunu da yapamayacaksa baska hangi sorumlulugu tek basina yerine getirecek diye o erkegin adamligi, erkekligi tum gozunuzde yok oluyor. Cunku kadin calistigi zaman hem para kazaniyor hemde diger isleri hallediyor. Sonra bir bakiyorsunuz ki erkek ne iş yapiyor? Ben neden evliyim, ben evlendigim kocama hicbir konuda sirtimi dayayamiyorum, nazlanamiyorum, maddi anlamda da ona sirtimi dayayamayacaksam niye evliyim kafasina giriyorsunuz. Hele ki bir de diger ev isleri, yemek gibi konularda destek olmuyorsa.
Bir bakiyorsunuz ki kadin olarak her seyi siz veriyorsunuz. Evdeki duzen devam ediyor, yemek vs hallediyorsunuz, ustune calisiyorsunuz. Sonra diyorsunuz ki bunlari yapiyorum ama tek basima da yapardim. Ben ona maddi destek veriyorum, yemegi suyu önünde, kiyafetleri yikanmis utulenmis dolapta. Onun bana destegi ne? Ne diye evliyim o zaman kafasina giriyorsunuz.
Sonra diger erkekleri sorguluyorsunuz cevrenizde. Bu adam karisini calistirmiyor, ailesine bebek gibi bakiyor diye sizin gözünüze daha maskulen, erkeksi guclu geliyor.
Ya da kadin calissa dahi bunu kendi istegiyle yapiyor, parasi kendi cebinde kaliyor cogunlukla, calismaya zorlanmamis, adam yine evin cocuklarin gecimini ustleniyor, kadin calismasina ragmen yine ona yatirim yapiyor ya da yapmasa bile kadin calisip erkege maddi ihtiyaclar da yuk olmadigi icin biraz daha denge saglaniyor. Yine o erkek gozunuze iyi geliyor.
Ya da kazanclari da ortak, hayati da ortak bir cift goruyorsunuz. Beraber kazanip yiyorlar, beraber isleri, cocuklari hallediyorlar yine gozunuze iyi geliyor.
Bu sefer iyice soguyorsunuz yaninizdaki erkek cinsiyetinden. Diger erkekler cekici gelmeye basliyor. Ne erkekler var, o kadinlar ne sansli diyorsunuz. Yaninizdakini ne guclu gorebiliyorsunuz ne erkek gibi. Yaninizdaki varligini maddi manevi gosteremedigi icin siliklesiyor.
Erkek, erkekligini, gucunu, maddi manevi kadina gostermeli, kadin ne kadar kazanirsa kazansin. Tıpkı erkeklere feminen, dişi, daha kivrimli kadinlarin cekici geldigi gibi, kadinlara da daha maskulen, maddi manevi eli guclu olan, evin icinde siliklesmeyen, sorumluluk alan, bende varım burada, senin kocanim, omzum sana ait, sirtim sana ait, gel yaslan bana, birbirimizin yukuny almak icin variz diye kendini gostermeli. Kadin o omza, o sirta yaslanabilmeli.
Erkegin bir sekilde erkek oldugunu hissedebilmeli. Her ne kadar roller degisiyor gibi dursa da fitrat degismiyor. Kadinin erkekten istedikleri belli, erkeksi buldugu seyler belli, erkegin kadindan beklentileri belli, fitrat, hormonlar bunu istetiyor cunku
Erkek kadinin yaninda siliklesmemeli, vasifsiz, sorumsuz bir hale burunmemeli. sadece calisip eve gelen bir birey olmamali (ozellikle kadinin calistigi noktada)
Sonra cevrenizdeki erkekleri gozlemledikce yaninizdakinden daha da soguyorsunuz. Bekar erkekler falan acaba bu adam evlenince nasil olur diye bakmaya basliyorsunuz istemsizce.
Kadin, kadinligini hissetmedigi yerde, hem maskulen hem feminen olmak zorunda birakildigi yerde feminen olabilecegi, feminen kadin gibi hissedecegi alanlar arar oluyor istemsizce. Cunku kadinda aslinda kadin olmak, disi olmak istiyor ama gunumuzde tam tersine zorlaniyor.
Ha bu demek degil ki kadinlar calismasin. Kadinlarin calismasini onlara birakmak lazim. Kendini, psikolojisini gucunu nasil hissediyor ona birakmak lazim.
Kadinlar daha detayci, alingan, strese ve depresyona girmeye daha meyilli. Is hayatinda erkegin kafaya takmayacagi sey kadin icin oyle olmayabiliyor. Erkekler daha gamsiz ve duz dusunen varliklar, bizim beyin gibi anlamdan anlam cikarmaya calisan bir beyinleri yok. O yuzden is hayatinda cok daha rahat edebiliyorlar, bizim kadar da strese girmiyorlar.
O yuzden daha direncli kadinlar vardir, daha hassas yapida kadinlar vardir, adet donemlerini normal gun gibi geciren kadinlar vardir bunlar daha rahat calisirlar, adetini hasta gibi yatak dosek geciren kadinlar vardir. Calisma isini hem biyolojik yapi geregi, hem psikolojim yapi geregi vs kadina birakmak en dogrusu. O calisip calisamayacagini kendisi belirleyecek bir beyne sahip. Kendi yasadigi ozelliklere gore bunu saglayip saglamayacak ya da kendi özelliklerine gore daha zor ya da daha kolay mesleklerde calisabilecek karara kendisi varabilir.
Erkeklerin bu konuda karari kadina birakmalari, kadin ne karar veriyorsa onu uygulamalari daha uygundur. Kadin calismiyorsa erkegin kadini gecindirmesi boynunun borcu olmalidir.
Kendi istegiyle calismak istiyorsa orada da karara varacaksiniz. Kendi kazansin, kendi ihtiyacini kendi görsün, bu konuda bana muhtac olmasin diyebilirsiniz. Yok eve para katkisi olsun derseniz sizinde kadina katki ve destek saglamaniz gerekir. Kazanc nasil ortaksa isleri ortak yapmaniz gerekir. Kisacasi her ne konumda olursaniz olun varliginizi, esinize bildirmeniz, ben burdayimi kadininiza hissettirmeniz gerekir.
Bana gelecek olursak ben bosanmaya karar verdim. Siliklesmis, vasifsiz, bana ailesine bakmayan, calistiran bu karari kadina birakmayan, ustune diger islerde de varligini hissedemedigim, yanimda bir erkegin oldugunu hissedemedigim bir erkege zerre SAYGI DUYMUYORUM, DUYAMIYORUM. Tum erkekligi, karizmasi, adamligi, varligi gitmis durumda. Hayatimda eksikligi olsa bir farki olmayacak birine daha da yer vermeye gerek yok. Biraz para biriktiriyorum bu siralar. Ondan sonra kendi hayatima bakacagim Insallah.
Erkeklere tavsiyem kadınınızın gozunde adamliginizi, erkekliginizi kaybetmeyin, siliklesmeyin. Dedigim gibi roller Şu an karismis gibi gozukse de kadininda yaratilisi erkekten bekledikleri ayni, erkegin de ayni.
Yaratilis bu, hormonlar bu, ne kadar bozulmaya calisilsa da kadinin erkekten bekledigi sey maskulenlik, erillik, biraz korumaci hissetmek, basini omzuna koymak, kocasina sirtini omur boyu guvenle rahatca yaslayabilecegini bilmek, erkegin maddi manevi gucunu, varligini hissetmek. Kadin hangi statude olursa olsun, calissin ya da calismasin, ne kadar kazanirsa kazansin bunu bekler. Bunu farkinda olursak bircok sey biraz cozulur en azindan.
Kadin, kadinligini hissetmedigi yerde, hem maskulen hem feminen olmak zorunda birakildigi yerde feminen olabilecegi, feminen kadin gibi hissedecegi alanlar arar oluyor istemsizce. Cunku kadinda aslinda kadin olmak, disi olmak istiyor ama gunumuzde tam tersine zorlaniyor.
Bu paragrafa ekleme yapacaktim unutmusum. Erkegin erkek olmadigi, sizi de feminenligin yaninda erkeksi olmaya zorladigi ve kadin oldugunuzu hissettirmedigi yerde ben nerede kadin olabilirim, acaba bu erkegin yaninda ben dişi olabilir miyim diye istemsizce bir arayisiya giriyorsunuz. Bunu yoneten fitratiniz, hormonlariniz oluyor. Mesela bir erkekte erkek hissettigi, ovuldugu, takdir edildigi, eril hissettigi, kadının yaninda adam hissettigi, rahat guvende hissettigi kadina yonelebiliyor. Bu yuzden aldatmalarda oluyor, ben o kadinin yaninda daha iyi, daha erkek hissediylrum, takdir goruyorum vs diyen erkekler olmustur.
Aynisi kadinda da gecerli. Kadinda feminen, dişi ozelliklerini hissemedigi bir birliktelikte otomatik olarak buna sahip olacagi, bu duyguyu hissedecegi taraflara cekilebiliyor. Baska erkekler cekici gelebiliyor, soyle bir baktiginda ne kadar erkeksi, maskulen bir erkek gibi duruyor diyebiliyorsunuz. Ben yalan yok kendi ic dunyamda yasadim bunlari. Aldatma, gorusme vs olmadı, bosanmayi bekliyorum.
Erkekte kadinin yaninda erkek gibi hissetmek ister, kadinda erkeginin yaninda kadin gibi hissetmek ister. Iki cinsiyette istemsizce bunu bulamadigi yerde baska alanlara cekilebilir, iyi hissettigi noktalara gidebilir ya da soguyabilir, birlikteligi bitirmek isteyebilir.
O yuzden rolleri fazla karistirmamak lazim. Kadin calissa da onu erkeksi hissettirmemek lazim, kadini pek ekonomik ve evin gecimiyle kafasini mesgul ettirmemek lazim. Bu da strese sokabiliyor kadini. Kadinin zaten yemek, temizlik, cocuklar, annelik vs gibi bircok yuku varken bir de gecim gibi seyleri de kadina dusundurmek onun yukunu artırıyor. Ya her seyi ama her seyi ortak beraber ustleneceksiniz, erkeginde kadininda kafasi hemen hemen ayni sorumluluklarla mesgul olacak, olmuyorsa, bunu yapmiyorsaniz da kadinin yukune yuk yokmus gibi bir de boyle seyler, para kazanma gecim gibi seyleri yuklememeniz daha dogru olur. Bunlari erkegin ustlenmesi daha mantikli olur.
Erkegin erkek hissettigi, kadinin kadin hissettigi birlikteliklere ihtiyac var. Kadinlarin hayati paylasmaya, is bolumu yapmaya ya da her seyi ortak yaomaya ihtiyaci var. Her seyi kadinin ustune yikip, erkegin siliklesmesineihtiyac yok. Erkegin varligini hissetmeye ihtiyaci var kadinin.
Yazınız çok uzun olduğu için okumaya değer görmedim.
İlk yorumu okudum çok uzun yazdığın için ondan sonrası yok ama okuduğum kadarıyla söylediklerine katılıyorum
Tabiki soğumayı bırak ezik görür öyle erkeği
@Liyaabucakk evet öyle zaten. Şimdiki erkeklerin çoğu prenses oldu maalesef
@Zeyzeyy12 aynen öyle
@Zeyzeyy12 ulkede dişi kadin var da maskulen kaldı mı belli degil. Maskulen erkek cok zorlasti artik. Dişi olsan da prenseslere denk geliyorsun cok olduklari icin
Bir erkek kendinde ailesine evine bakabilecek gücü görmüyorsa evlenmemelidir. Ben çalışıyorum çünkü bir birikimimiz olsun istiyorum. Eşim bizi geçindirir ama birikim yapamaz tek başına. Ama ben yarın öbürgün hamile kalacağım o dönemde eşim tek başına evi geçindiremiyorsa ne olacak? Benim eşim bana çok fazla yardım etmiyor evde. Ev pis olsa gelen misafir evin kadınından bilir. Temizlik bilmiyor der. Ne ala memleket hem ev işi kadına yüklensin hem git çalış densin. Oturduğu koltuğun örtüsünü düzeltmekten aciz erkekler kadını çalıştırıp parasını yesin bir de evde çalıştırsın. Ben her iki işi de yapan biri olarak iş yerinde daha çok dinlendiğimi düşünüyorum. Ev işleri insanı daha çok yoruyor. Bu yüzden ev hanımlarının yaptığı işi küçümsemesin kimse. Kadının yükü sorumluluğu her zaman erkekten fazladır. Erkek bu hayatta tek bir şey yapacak ya çalışıp evine bakacak. Onu da yapamıyorsa evlenmesin. Kadın her gün ama her gün evde aynı işleri yapıp duruyor. Bir gün yapmasın evi b. k götürür. Çocuklarını büyütüp yetiştiriyor. Ödevlerini yaptırmaya çalışıyor. Hastalanıyorlar bakıyor. Birazcık vicdan yani. Herkesi aşkuşko takılıp sadece cilt bakımı yapan kız arkadaşlarınız gibi sanmayın.
Aynen budur.
Çalışacaksın diyen biriyle de, çalışmayacaksın diyen biriyle de evlenmeyi düşünmem. Kadın çalışmak zorunda değildir ama çalışmasına engel olmak da yanlıştır bana göre. Kadın kendisini nasıl daha iyi hissedecekse öyle yapmalı. Bu konuda hiçbir mecburiyetimiz yok
Oh ne güzel... tüm opsiyonlar sizin tüm zorunluluklar erkeklerin... ne güzel Dünya böyle...
@noperva1975 maalesef dünyada her zaman böyle işlemiyor fakat İslamiyet'in bize verdiği kolaylık ve rahatlıklar bu şekilde. Çalışmak erkeğin görev ve sorumluluğudur. Hiçbir kadın buna mecbur değil. Yani senin anlayacağın İslamiyet en büyük kolaylığı ve rahatlığı kadına sağlıyor. Sadece iş konusunda da değil bir çok konuda pek fazla bir sorumluluğumuz yok.
@noperva1975 e biraz öyle yapacak bişey yok. Bir çok konuda daha fazla hakkınızın olmasının sonucunda sorumluluğun da buna oranla daha fazla olması gerekirdi zaten ki öyle. Adalet bu.
Kadının çalışmaya zorlanması kapitalist sistemin bir dayatmasıdır. Ben çalışırım veya çalışmam. Hiçbir mecburiyetim yok. Ben çalışıp kendi kazandığım parayı kendim için bile harcamak zorunda değilim. Evli değilsem babam, babam yoksa abim, evliysem eşim benim geçimini sağlama görevini üstlenmek zorundadır. Hani diyorlar ya dinde miras niye erkeğe daha fazla da kadına daha az diye... Erkeğe daha fazla verilecek ki erkeğin eşine, çocuğuna, hatta gerekirse kız kardeşine bile o parayla bakmak zorunda çünkü.
Zaten bir erkek sorumluluk alamıyorsa, koruyup kollayamıyorsa, yan gelip yatıyorsa ondan bi cacık olmaz. Kimse ona erkek olarak da bakmaz zaten
Tamam ama çalışmak için de erkeğin iznine ihtiyacınız var İslamiyete göre... bunu böyle kabul ettiğinizde tutarlı oluyor. Ancak kadın çalışmak isterse çalışır istemezse çalışmaz dediğin zaman kim çalışacak kim evde ev işlerini yapacak erkek evmişlerine katkı verecek mi vermeyecek mi konusuna doğrudan ve dolaylı olarak ama tek başına kadın karar vermiş oluyor. Zira kadın istemezse çalışmaz cümlesi kadın evin geçimini tek başına erkeğin yüklenmesini mecbur kılabilir demek; ama isterse çalışır dediğin zaman da kadın erkeği istediği zaman ev işlerini paylaşmaya da mecbur kılabilir demiş oluyorsun.
@noperva1975 evet bu dediğin doğru da, kadın ev işini de yapmak zorunda değil ki zaten :) yeterince anlaşılmadı galiba. İslamiyet'i göre kadınların pek fazla sorumluluğu yok. Kadın bırak ev işi yapmayı çocuk doğrusa onu emzirmek zorunda bile değil. Süt anne kavramı da yine İslamiyette olan bişey. Kadın tüm bunları içinden gelerek yaparsa yapar. Mecbur değil. Hayat müşterek. Ev içinde herkesin kendi arkasını toplaması, kendi yaşadığı yeri temizleyip düzenlemesi kendi bireysel sorumluluğu zaten. Kimse kimsenin arkasını toplamaya mecbur bırakılmıyor yani anlayacağın. Kadın onu da isterse yapar, istemezse yapmaz.
Bir kadın ev işinin tamamını yapıyorsa mecbur olduğundan değil lütfettiginden yapar. Hani yapana da mecbur diye yapıyor gibi bakamaz kimse. Ayrıca kadının çalışma izni evet erkek tarafından verilir fakat bir kadın evlenmeden önce müstakbel eşiyle bu konuyu konuştuysa ve kadının çalışma konusunda kendi isteğiyle hareket edecegi konusunda anlaştılarsa evlendikten sonra da bu konuda erkek karışamaz. Sözünün arkasında durmak zorundadır çünkü.
Kadın ev işini lütfettiği için yapar; dışarıda ister çalışır ister çalışmaz; çalışırsa keyfinden çalışır; kazandığı parayı da lütfettiği için harcar...
Eee... kadın dışarıda çalışmak zorunda değil çalışmadı... evde de ev işi yapmadı... ona da mecbur değil. O zaman onu da erkek yaoacak öyle mi?
Yok efendim karşılığında erkeğe fazladan haklar veriliyormuş. Ne hakklıymış bu? Bize hak olup size hak olmayan nr var ki biz canımızı ortaya koyup çalışacağız, canımızı ortaya koyup sizi koruyacağız vatanı koruyacağız; ona rağmen lütfedip ev işlerini yapmazsanız onu da biz yapacağız çünkü neden? Fazladan haklarımız var... neymiş bu haklar merak ettim...
Söz veren arkasında durmalı ama yine de teorik olarak yani bu konu resmiyete döküldüğünde erkek kadına engel olabilir. Neden dersen çalışmana izin vereceğim sözü her istediğin yerde çalışmana izin vereceğim anlamına gelmez herhalde değil mi? Evlenmeden önce tamam çalışabilirsin dedi diye erkeğin karısını koruma sorumluluğu ortadan kalkmıyorsa uygun görmediği bit işyerinde çalışmasına müsaade etmeyebilir. Bu konuda fazla titiz olup eşinin çalışmasına fiilen engel olabilir. Yani tamam canım çalış ama ben sana teklif yapan yerleri hiç uygun yerler gibi görmüyorum dediği zaman hem sözünü yememiş hem de çalıştırmamış olur.
Ama ben gerçekten çok merak ediyorum bu kadar tek taraflı yük yüklenmeyi adil kılan fazladan hak ve yetkileriniz nelerdir?
S0t annelik yanlış anlaşılan bir olgu Arap coğrafyasında İslamiyetten önce de var olan bir şey. Zengin aileler bebeklik evresinde sıcak hava dolayısıyla serpilemeywn çocuklar dılayosıyla çocuklarını dağlara çıkan bedevi ailelere verirlerdi. Para larşılığı çocuk serpilğmceye kadar onlar bakardı. Süt annelik müessesesi süt annelerin olmasıyla mümkün. Demek ki kendi çocuklarına süt verdiği gibi başka çocuklara da süt veren kadınlar da İslamiyete uygun. Bşr erkek zaten o kadar zengin ise karısının göğüsleri gğxel kalsın diye süt anne de tutar elleri çekici kalsın diye temizlikçi de tutar zaten... ama herkes zengin değil. Erkek akşama kadar çalışıp evin geçimini sağlıyorsa kadın da ev işlerini yapacak
@noperva1975 ben başkalarının ne yapıp ne yapmadığından bahsetmedim. İslam'ın kadını zorunlu tutmadığından bahsettim. Ev işi yapma görevi ataması yapılmamış. Herkes kendi işini yapsın durumu var yani anlayacağın ev işini kadın da yapar erkek de. Ayrıca kusura bakma da ben iş hayatını da biliyorum, ev işini de biliyorum. Ev işi dışarıdaki iş hayatından çok daha zor. Dışarıda 8 saat çalışıyorsun bitiyor. Evde evin işi bitmiyor. Tatili de yok. Kusura bakmasın erkekler de eşek gibi yapacak ev işini
Ya ev işi dışarıdaki işten zor mu? Şaka mı bu... yahu dünya kadar elektrikli ev aleti var. Bunlar olmadan da yapılabilen işler bugün o cihazlar sayesinde 1 tuşa basmakla oluyor.
Tatilmiş. Yahu ev kadını dediğin akşama kadar TV'de Müge anlı Esra Erol izliyor.
Ev işini de işten saydın ya pes...
Erkek dışarıda çalışıp eve para getirip evde tek bir ev işini yapmıyorsa bile kadın erkeği resmen sömğrüyor demektir. Biz erkekler dışarıda çalışıp eve para getirerek büyük bir yük altında kalıyoruz diye eşek filan da değiliz.
@noperva1975 aynen çalışma hayatını bilmesek yutturacaksın ama ben yemem. Ben ikisini de yaptım ama sen belli ki hayatında hiç ev işi yapmamışsın. Hep birilerinin arkanı toplamasına muhtaç kalmışsın ama üzgünüm erkekler bu kadar aciz olmamalı.
Yaşamak için sırf dışarıda 8 saat çalışıp gelip birilerinin arkanı toplamasına muhtaç kalan, kendi arkasını bile toplayabilmekten aciz olanlar da kendisine erkek demesin
Soru sahibine teşekkürler
Rica ederim🤗
🥰
@noperva1975 yok reis İslami da bilmiyorlar kendilerine göre anlamaya çalışıyorlar ki burdan gelip bunu okuyan biri girse çok büyük günaha girerler İslam'a göre konusyorum kadın kocasına itaat etmeli , aç gözlü olmamalı çok fazla eşya istememeli , temiz olmalı , kocasının yemek temizlik gibi ihtiyaçlarını karşılamalı , kocasının akrabadina saygılı olmalı , kocasına hürmet ve saygılı olmali , kocasının sırlarını saklamali
@noperva1975 peygamber efendimiz kızı Hz Fatıma evlenirken ona şu nasihatlarda bulunmuştur
"Kızım sen ev işlerini, Ali de dış işleri görsün."
"Çeşmeden su getirmek, hamur yoğurup ekmek yapmak, evin temizliğini yapıp iç işlerini düzenlemek Fatıma’ya aittir. Dış işleri de Ali’nin sorumluluğundadır!.."
Kızım, evimizden çıkıp, başka bir eve, ülfet etmediğin bir kimseye gidiyorsun. Sen kocana yer ol ki, o sana gök olsun! Sen ona hizmetçi ol ki, o sana köle olsun! Kocana yumuşak davran!
Yine peygamber efendimiz nafaka konusunda şöyle buyurmuştur :
, “Kocanın malından, iyilikle sana ve çocuğuna yetecek kadar al.”
@noperva1975 kaldı ki Kur'an'ı Kerim'de de kadın ve adamın ayrı sorumluklari olduğu bir çok yerde belirtilmiştir ama şimdi bunu anlatmiycam anlatasam da anlamamazliktan gelirler
Peygamber efendimiz (s. a. v.) iç işleri ve dış işleri konusunda çocuğuna nasihat veriyor. Bu bir emir değil. Duruma göre değişen bir olay. Fatıma çalışmadığı için ona o şekilde söylemiş. Kızına verdiği bir nasihat bu. Tüm kadınlara verdiği bir emir olsa tüm kadınlara hitaben söylerdi. Öyle bir hadis var mı? Yok. Kızı çalışmıyor, ev işini yapabilir. Çalışan kadın olsaydı o nasihati vermeyebilirdi. Genel bir hadis yok yani. Nasihat de farz hükmünde değildir. Bu bir emir de değildir. Dolayısıyla olay yine benim dediğime geliyor
Evi geçindirme sorumluluğunun erkekte olduğu açık ve net olarak belirtilirken, ev işleri sorumluluğuyla ilgili açık ve net bir cinsiyet ayrımı yok. Nokta
Zaten kadın çalışiyorsa erkekle beraber ev işlerini paylaşırlar ama senin dediğin hem calismiyscagim hem de ev işlerini yapmiycsm diyorsun ayrıca müslümanların nasıl yaşaması gerektigi peygamber efendimiz nasıl yapmışsa ne tavsiyede bulunmuşsa o şekilde yaşamaları gerekmektedir burdada kızından bahsederek bütün müslümanlara mesaj gönderilmektedir
@Fıttab erkeğin çalışıp evine bakmasi bir emirdir. Seçeneğe tabi değil. Ama ev işi öyle değil. Bu bariz. O yüzden kılıf bulmaya çalışmayın. Ev işini kadın da yapar erkek de. Herkes kendi arkasını toplasa olay çözülür. Bu bireysel bir sorumluluk. Kadınlar başkalarının arkasını toplamak zorunda değil yani
Bir kadının ev işlerinin tamamını üstlenmesi onun kendi tercihdir. Sorumluluğu değil. Gönlünden koptuysa ve ondan yapıyorsa bu onun sorumlu olduğu anlamına gelmez.
İş hayatını da biliyorum, ev işini de biliyorum. Dışarıdaki iş mesai bitince bitiyor. Ama ev işi 24 saat. Tatili yok. O yüzden kimse kusura bakmasın kadın çalışsın ya da çalışmasın evin bütün işi kadına yüklenemez. Görüldüğü üzere yüklenmemiş de zaten
Kadının Kocasına ahlaki ve adana aykırı ve ya İslam'a aykırı bı emir vermedikçe kadının kocasına itaat etmesine ve dediklerini yapması gerektigine ait bazı hadis ve ayetler
1-) Erkekler kadınlar üzerinde yönetici ve koruyucudurlar. Bunun sebebi, Allah’ın insanların bir kısmını diğerlerinden üstün yaratması ve bir de erkeklerin, kendi mallarından mehir ve evin geçimi gibi harcama yükümlülüklerinin olmasıdır. Şu halde sâliha kadınlar itaatkârdırlar. Allah’ın, onların kocaları üzerindeki haklarını korumasına karşılık, hanımlar da kocalarının bulunmadığı zamanlarda ve kimsenin görmeyeceği yerlerde namuslarını, onların mallarını ve çocuklarını korurlar. Dikbaşlılık ve serkeşliklerinden yıldığınız kadınlara gelince; öncelikle bunlara nasihat edin, vazgeçmezlerse yataklarında yalnız bırakın, bu da sonuç vermezse onları dövün. Size itaat ederlerse artık onlara haksızlık etmek için herhangi bir bahane aramayın. Çünkü Allah çok yücedir, çok büyüktür.(Nisa/34)
- “Rabbinize ibadet edin. Müslüman kardeşlerinize iyilik yapın. Bir kimsenin diğer kimseye secde etmesini emretmek isteseydim, kadının kocasına secde etmesini emrederdim. Şayet bir kadına kocası, kendisini şu dağdan o dağa, o dağdan bu dağa taşımasını emretse, kadının bu emri yerine getirmesi gerekir” (Ahmed İbni Hanbel, Müsned, VI, 76). Kadın peşin konuşulan mehrini alıp, kocası onun nafakasını sağladığı sürece, kocasının meşru emirlerine uymak zorundadır. Ancak bu itaat kadının, kocasının her türlü emrine uyacağı anlamına gelmez. Kadına, ahlâk ve âdâba aykırı veya İslam`ın kendisine tanıdığı hakları ihlâl edici emirler verilirse, onun itaat borcu, ortadan kalkar. Hz. Peygamber (s. a. s); bu ayet ve hadislerden anlayacağımız üzere kadın kocasınin İslama aykırı bir şey emir etmediği sürece dediklerini yapmak mecburiyetindedir
Talak yani boşanma hakkı İslam dininde erkeğe verilmitir
Öncelikle erkeğin sebepsiz yere boşanması mekruhtur günah değildir kaldı ki eğer bosanmasini gerektiren bir durum var ise boşanması farzdir. Kadının çalışmadığı halde ev işleriyle ilgilenmemesi yeterli bir sebep olarak kabul edilir
Ancak kadın mühim bir sart oluşmadığı sürece kocasından boşansmaz
@noperva1975 bunun bir tercih olduğu konusunda ona katılıyorum ama bu tercih meselesi kadınlarin değil erkeklerin elindedir Kur'an'ı Kerim'de açıkça belirtiliyor kocası kadına İslamin emretmedigi bir şey vermediği sürece kadın kocasının emirlerini yerine getirmek zorunda yani tercih aslında kadının değil erkeğin ama bunlar bu anlatimimdan sadece tercih kelimesini aliyorlar
@noperva1975 kaldı ki seks ödül olarak verilebilecek bir şey değil erkeğin hakkıdır bu konuyla ilgili bazı hadisler şöyle
"Erkek hanımını yatağa çağırdığı zaman, kadın gelmekten imtina ederse, sabaha kadar melekler lânet okur."(Buhari/Hadisi)
"Üç kişinin namazı kabul edilmez ve hiçbir hayırları semaya yükseltilmez:
* Geri dönünceye kadar, kaçan köle;
* Ayılıncaya kadar, sarhoş;
* Râzı edinceye kadar, kocasını darıltan kadın." (Hz Cabir )
Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Ey Allah'ın Resulü! Hangi kadın daha hayırlıdır?" dendi.
"Kocası bakınca onu sürura garkeden, emredince itaat eden, nefis ve malında, kocasının hoşuna gitmeyen şeyle ona muhalefet etmeyen kadın!" diye cevap verdi." [Nesâî, Nikâh 14, (6,68).]
@Fıttab çok güzel hadislerden bahsetmişsin ama fıkıh konusunda ciddi eksikliklerin var. Talak hakkı eğer kimse bir talepte bulunmazsa erkeğe verilir bu doğru ama eğer kadın talak hakkını isterse ve bunu şart koşarak evlenirse talak hakkı kadında olur. Kadın boşayabilir ama erkek talakla boşayamaz. Bunu biliyor muydun? Hiç sanmıyorum. Kaldı ki İslam'da boşanma hakkı sadece boşol diyip talak düşürerek değil farklı şekillerde de boşanma olabiliyor. Yani talak hakkı kadında da olsa erkekte de olsa boşanmanın başka yolları var. Bunu biliyor musun? Tabiki hayır. Nereden bileceksiniz? İşinize gelenleri sayarsınız sadece. Hukumlerin tek ayetle veya tek hadisle verilmediğini bilmediğiniz için cımbızla seçip işinize geleni söylersiniz. Evet bak söylediğin hadisler doğru. Bunları biliyorum ama eksik. Başka hadisler de var bu hususlarda tonla sayarım. Benimle bu konuda yarışa girmeyin yani
Evet kadının kocasına itaat etmesi farz. Ama bu demek değil ki her dediğini yapacak. Helal dahi olsa bazı şeylerin sınırı vardır. Erkekler hanımlarına karşı merhametli ve hoşgörülü olmak zorundadır. Ben ne istersen o olacak, höt hüt diyerek bir yaşam şekli yok yani İslam'da. Evet erkek olarak otorite sağlayacaksınız ama bu her dediğiniz tam harfiyen olacak diye bir şey yok. Siz hanımlarınızla konuşurken neyi nasıl söylediğinize dahi dikkat edeceksiniz. Üslubunuzu dikkatle kullanacaksınız. Çünkü hanımlarınızın gönlünü kırıp incitme hakkına sahip değilsiniz. O saydığın hadislerin yanında bununla ilgili hadisleri de araştırsaydınız keşke
Hanımlarınızın gönlünü hoş etmek size bir emirdir ve bunu her dediğim olacak diyip diktatörlük yaparak saglayamayacağınıza göre konu kapanmıştır :)
Talat konusunda dedikleriniz hakkında Talat hakkıni erkek devredebilir bu doğru bakım dikat ederseniz erkek devredebilir diyorum çünkü temelde bu hakk erkegindir ve yine dediğinize göre zaten evlenmeden önce her konuda anlaşmaya varabilirler ve erkek Talat hakkını vermez diye bir zorunluğu yoktur erkeğin insiyatifine kalmıştır tamamı ile
Erkek hanımından evi temizlenmesini, yemek yapmasını isteyebilir ben isteyemez demedim ama bunu tamamen görev haline getiremez yani. Bu farz bir sorumluluk değil kadın için. Her şeyin sınırı var. Dışarıda çalıştığın 8 saat, bitince bitiyor. Ev işi 24 saat ve tatili yok. Çalışma hayatından çok daha yorucu bişey. Vicdan sahibi olan hiçbir erkek de bu işin tamamını eşine yıkmaya çalışmaz. Ev işi kadına farz değil ama erkeğin eşine adil ve merhametli davranması şart. Otorite ve kontrol erkektedir evet ama her şeyin de bi sınırı var. Her istediğin de bir sınırı var
@Nightwalk35 Ev işleri dışarıdaki işten daha zor olduğunu belirtmişsiniz... Fakat ben de 5 senedir ev işlerimi kendim halletmiş biri olarak buna katılmıyorum. Sizi temin ederim ki bazı saatler boş geçiyor... Ev işleri kolay demiyorum fakat dışarıdaki işler, ev işlerinden daha zor olduğu gerçeğini değiştirmez.
Evdeki işler sizin zannettiğiniz kadar zor bir şey değil. Belki size göre daha zordur... O da ev işini nasıl yaptığınıza göre değişiklik gösterebilir. Çünkü "24 saat ev işi" dediğiniz o saatlerde bile boş vakit oluyor kadınların. Sakın itiraz edip "Hayır geçmiyor" demeyin gayet de geçiyor. Kadınların televizyon izlemeye, komşulara gidip çay içmeye vakti oluyor.
Ben boş günümde bile ev işimi yapıp 6-7 saat dışarıda kendime vakit ayırabiliyorum. Bu mantıkla ayıramıyor olmam gerekirdi o zaman. Ama dışarıda çalışıp para kazanmak öyle bir şey değil maalesef. Fazla para kazanmak ve ailesinin geçimini düzgün bir şekilde sağlamak için sabahın erken saatlerinde fabrikalarda, inşaatlarda, tarlalarda ya da ulaşım sektöründe zorlu şartlarda çalışan insanlar var. Onlar geçim sıkıntısı ve sorumluluklar yüzünden bu işlere katlanıyorlar, yoruluyorlar, fiziksel olarak tükeniyorlar ve ciğerlerini parçalıyorlar.
Siz dışarda çalışma hayatı nasıl olduğunu biliyor olabilirsiniz fakat kadınların dışardaki çalışma hayatıyla erkeğin çalışma hayatı bir kere aynı değil.
@Nightwalk35 Çünkü erkeklerin genellikle daha ağır ve riskli işlerde çalışıyor olmasıdır. Mesela madenlerde, inşaatlarda, sanayi tesislerinde, denizcilikte ya da uzun yol şoförlüğü gibi mesleklerde çalışan erkekler hem fiziksel hem de zihinsel olarak büyük bir yük altına girmektedirler.. Bu tür işlerde saatlerce ayakta kalmak, ağır yük taşımak ve zorlu hava koşullarına maruz kalmak gibi faktörler erkeklerin çalışma hayatını daha yıpratıcı hale getiriyor...
Kadınlar da elbette dışarıda çalışabilme kapasitesine sahip.. Ancak kadınların yoğun olarak yer aldığı meslekler genellikle ofis işleri, eğitim, sağlık sektörü ve hizmet sektörü gibi daha az fiziksel efor gerektiren alanlarda çalışırlar. Elbette bu işlerin de kendi içinde zorlukları vardır, ancak fiziksel yıpranma ve mesleki riskler açısından erkeklerin çalışma hayatıyla birebir aynı olduğunu söylemek gerçekçi olmaz. Erkeğin fıtratı ile kadının fıtratı, düşünce yapısı bile epey farklı. Kadınların doğurgan özelliklerini taşıyorken kadınlara fazla ağır bir misyon verilmemekte fakat erkekte böyle bir durum olmadığı için ağır yükler verilerek iş yapar.. Bu yüzden erkekler daha maaş alıyor kadınlardan.
@Nightwalk35 İslamiyet konusu benim uzmanlık alanım değil sizin gibi, o yüzden derinlemesine bir yorum yapamayacağım fakat yukarıda şöyle bir ifade kullandığınızı gördüm:
"Çalışacaksın diyen biriyle de, çalışmayacaksın diyen biriyle de evlenmeyi düşünmem. Kadın çalışmak zorunda değildir ama çalışmasına engel olmak da yanlıştır bana göre. Kadın kendisini nasıl daha iyi hissedecekse öyle yapmalı."
Sonrasında ise @noperva1975 adlı kullanıcı size "İslamiyet’e göre kadının çalışıp çalışmaması erkeğin iznine bağlıdır" demiş. Siz de buna cevaben, “Evet doğru, fakat bu durum evlilik öncesi müstakbel eşiyle konuşulmuşsa ve erkek çalışmasına izin vermişse, sonradan izin vermemezlik yapma hakkına sahip değil, çünkü sözünü tutmak zorundadır” demişsiniz..
E bu durumda karar hakkı yine erkek tarafında olmuyor mu? Hadi diyelim kadın çalışmak istediğini söyledi, erkek de buna hayır dedi ve ikisi de evlenmemeye karar verdi. Aynı şekilde, bir kadın da ev işi yapmam dediğinde erkek onunla evlenmemeyi seçebilir bu mantıkla da... Çünkü evlilikte rıza önemlidir..
@ParanoiX
Evet tam da bu. Özel anlaşma elbette ki genel hükümlere üstün gelir. İsteyen eşinden bir ömür kölesi olacağı koşullara uyumasını da isteyebilir rvlenmeden önce. Bunu kabul eden sözünde durmak zorundadır. Ancak biz burada eğer İslamı referans alıyorsak onun önerdiği şey nedir onu konuşmamız icap eder.
Dahası benden alıntı yaptığınız mesajda benim başka bir itirazi sorum da vardı. Erkeğin kadının çalışmasına tümden yasak koymama kararı çalışılacak yerle ilgili veto hakkını yani "tamam çalışabilirsin ama burada olmaz" deme hak ve yetkisini ortadan kaldırır mı?
@noperva1975 İşte bahsettiğim üzere, mesela kadın çalıştığı yerden memnunsa ve erkek onun çalışmasına müsaade etmiyorsa, kadın da onunla evlenmemeyi tercih edebilir. Diğer yandan, aynı şekilde erkek de mesela "ev işi yapmayacağım" diyen bir kadınla da evlenmek istemeyebilir... yani bunlar öncesinde konuşularak halledilmesi gereken bir mesele.
@ParanoiX temizliği nasıl yaptığına göre de değişir. Ayrıca senin tek başına yaşadığın evi temizlemenle 4-5 kişilik çocuklu ailele evini temizlemek bir mi zannediyorsun? Evlendikten sonra kadının üzerine haksız yere bindirdiğiniz sorumluluk sadece ev işiyle de bitmiyor. Çocuk bakmak ve onunla ilgilenmek de var. Sen tek başına yaşadığın evi haftada 1 süpürüp sonra yan gelip yatıyor olabilirsin ama çocuklu bir evde etraf her günü geçtim her dk kirlenebiliyor, dagilabiliyor. O yüzden kusura bakma iş hayatı daha kolay diyemez kimse. Ben iş hayatını da biliyorum üstelik iş hayatı en zor geçenlerden biriyim. Nöbet usulü çalışmış biriyim üstelik. Gelip de kimse bana burada masal anlatmasın
@noperva1975 şımartıp tepenize çıkarmak mı? Pardon da sen kimsin ki kadınlar senin tepene çıksın? Senin ne vasfın var? Cinsiyetin erkek olması dışında ne özelliğin var? Bu kafa ve bu bakış açısında biri İslam'dan falan bahsetmesin zaten. Git bak bakalım hadislere Hz. Muhammed (s. a. v) hiçbir kadın hakkında böyle konuşmuş mu? Hadsizligin lüzumu yok
@noperva1975 benim bildiğim şeylerin onda birini biliyor musun ki acaba konuşuyorsun
İslam erkeğe daha çok söz hakkı vermiş olabilir ama bu haddini aşma hakkını kimse vermez. Söz hakkınızın da bi sınırı var. Kaldı ki size verilen söz hakkını ve sorumluluğunu adam gibi kullanamazsanız, nerede nasıl davranmanız gerektiğini bilmeyen biriyseniz istediğiniz kadar uğraşın hiçbir kadının gözünde otoriteniz olamaz. Otorite kurmak istiyorsanız kadınların gözünde saygınlık kazanmak zorundasınız. Böyle tepemize çıkıyor tarzında ucuz cümleler sizi ancak yerin dibine sokar bizim gözümüzde. Hiçbir saygınlığınız da olmaz. Umarım anlaşılmıştır
Tepemize çıkmaktan ne kast ettiğim açık. Ev işi yapmanın kadının görevi olmadığını para kazanmanın ise erkeğin görevi oldupu savunı bir de üzerine evde bir kaç elektronik aletini tuşlarına basılarak yapılan ev işlerini dışarıda verilen ekmek kavgasından aslanın ağzındaki ekmeği eve getirmekten daha zor olduğunu ifade edip bir de erkeklere eşek yakıştırması yapma yüzsüzlüğünü gösteren biri için tepemize çıktı demek için onurlu ve şerefli bir insan olmak yeter de artar bile
@Nightwalk35 O da şöyle olur; eğer çocuk büyütmek bu kadar zor geliyorsa, dört çocuk yapmak zorunda değilsiniz. Öncelikle düzeninizi oturtana kadar tek bir çocukla yetinebilirsiniz. Üstelik çocuk büyüdükçe, sorumluluk sahibi bir birey haline geldiğinde size ev işleri konusunda destek de bulunabilir. Daha sonra başka çocuk yapmak isterseniz yapabilirsiniz. Böylece de iki yaşı küçük çocukların döktüğü kırıntıları temizlemek zorunda kalmak yerine, oğlunuz ya da kızınız size yardım edebilir.
Ben ev işlerinin çok kolay olduğunu söylemedim, ancak kıyasladığımızda erkeklerin iş hayatında karşılaştığı zorlukların daha fazla olduğunu söyledim. Bunun nedenlerini de yukarıda açıkladım zaten. Erkeklerin neden daha fazla maaş aldığını ve kadın ile erkeğin fıtratına uygun meslekleri belirttiğimi de söyledim; fakat sanırım bunu gözden kaçırdınız..
Sizin iş hayatında deneyiminiz olması, dışarıdaki işlerin bizim için zor olduğu gerçeğini değiştirmez. Örneğin, maddi olarak sıkıntı çeken ve iyi maaş alamayan biriyle evlenmek istemeyen pek çok kadın var. Peki siz farklı biri davranıp ve çalışıyor olsanız bile maddi olarak zorlanan eşinizin finansal sıkıntısını gidermek için ona para vermek ister miydiniz? Hani hayat müşterek denişsiniz ya.. Sizden maddi destek istediği için eşinizin eril enerjisinin düştüğünü düşünür müydünüz?
@noperva1975 @Nightwalk35 Lütfen kişisel alana çekmeyin tartışmalarınızı.. Burada görüş paylaşıyoruz, kötü söz söylemeye değil..
@ParanoiX erkekler daha fazla maaş alıyor diye bir kural yok. Bu kişiye göre de değişir, mesleğe göre de, kariyer basamağına göre de. Erkeklerden daha yüksek maaş alan tonla kadın var. Kaldı ki konumuz maaş değil çalışmanın zorluğu. Konuyu başka yere çekmeyin. Maddi destek istemeye gelince başta da söylediğim gibi maddi sorumluluk tamamen erkeğe ait. Ha çok zorlanır, eşi destek olmak isterse olabilir sonuçta yasak değil ama bu kadının kendi tercihi. Zorunda mı değil. Ama erkek karısına ben zorlanıyorum, sen de çalış eve destek ol derse o eril enerji düşer tabiki. Adam bizzat yetersizim diğer alenen bağırmış oluyor. Bir erkeğim maddi durumu iyi olmayabilir bu normal ama bunun sonucunda karısından böyle taleplerde bulunması onu bir kadının gözünde ciddi anlamda düşürür.
@ParanoiX eğer benim kişisel görüşümü soruyorsan eğer benim eşim olsa ve maddi anlamda sıkıntı yaşasa ben ona kendi isteğimle destek olup yükünü hafifletmek isterim ama onun benden bir talepte bulunması yine eksi haneye yazılır. Bir erkek ne olursa olsun gururlu olmalı. Destek olmak isteyen kadının desteğine musade edebilir ama kendisi mecbur bırakamaz.
@ParanoiX ev işi konusunda da diyeceğimi dedim. 4 çocuk gerekmiyor zor olması için. 1 çocuk bile yetiyor 24 saatini ona ayırmaya. Uyurken bile ağlama ben şimdi uyuyorum ne istiyorsan sonra iste diyemezsin bebeğine veya çocuğuna. Biraz gerçekçi olun. Bir erkeğin dışarıda çalışmak gibi bir sorumluluğu olduğu kadar babalık sorumluluğu da var, kendi arkasını toplama sorumluluğu zaten kişisel sorumluluğu. Bunu da kimse kimseye yıkamaz. Kimse kimsenin arkasını toplamak zorunda değil. Bu yaşınıza gelmişsiniz bunu öğrenin artık
@Nightwalk35 Şimdi birincisi,
Sen ev işinin dışarıda çalışmaktan daha zor olduğunu söylediğin için ben de erkeklerin nasıl zor şartlarda çalışarak para kazandığından örnek verdim. Erkeklerin daha fazla maaş almasının sebebi bu zorluklar işte. Hiçbir kadın genel anlamda bir erkeğin kazandığı kadar maaş alamaz. İnternette bu konuyla ilgili birçok kaynak var, araştırmanı tavsiye ederim.
İkinci olarak,
“Kadın para istediğinde eril enerjisi düşer” demişsin ama kadın ne için çalıştığını da bilmek gerekir o zaman. Yani sonuçta hem erkeğin cebine hem kadının cebine para giriyor. Eğer kadın kazandığı parayla evliliğe maddi bir katkı yapmayacaksa, kocasıyla paylaşmayacaksa o zaman erkek de haklı olarak ondan ev işi bekleyebilir. Kadın "Ben hiçbir şeyi yapmak zorunda değilim" diyorsa, erkek de "ben de seninle evlenmek zorunda değilim" diyebilir mantıken. Sonuçta evlilik bir dayanışma meselesidir. İlla ki erkek gidip çalışmasın, boş dursun demeye çalışmıyorum. Öyle erkeğe de ben bile erkek demem zaten. Sadece eşlerin birbirine karşı (seven tarafın) yapması gereken şeyden bahsediyorum. Kadın zorunda olmasa bile en azından vicdanı vardır ve buna rağmen de geçimini sağlayamıyor diye boşamak yerine erkeğe destek çıkar diye düşünüyorum. Çünkü seven taraf hiçbir zaman geçim sıkıntısı yaşayan bir erkeği boşamaz, aksine destekle bulunur. Erkek robot canlılar değil hanımefendi. Onlar da insan; onların da yeri geldiği zaman desteğe ihtiyaçları vardır. Her erkek bu sorumluluğu kaldıramaz bazen. Zorlandığı kısımlarda elbette karısı çalışıyorsa, karısından destek alır. Hayat müşterek diyen sizdiniz hatırlatırım. Eğer hayat müşterekse, bunları yapması gerekir kadının.
@Nightwalk35 Üçüncü konuya gelirsek,
Çocuk bakmanın zorluğu kesinlikle var evet, 24 saat süren bir sorumluluktur. Ama peki çocuk büyüdükten sonra? Durum böyle değil. Çocuk büyüdükçe, eğer eşler tekrar çocuk yapmaya karar verirlerse, çocuk zaten kendi başına bir birey olur ve ilerleyen yaşlarda ev işlerine de yardımcı olabilir. Baba sorumluluğu elbette önemlidir, bunu inkar etmiyorum; ancak bu sorumluluk, genellikle maddi anlamda çocuğa destek olmayı içerir.
Ve son olarak şunu söyleyeyim... “Kimse kimsenin arkasını toplamak zorunda değil.” Eyvallah, bu düşünceye bir şey demiyorum ama o zaman biz de bu anlayışla olan biriyle evlenmeyiz. Çünkü biz de biliyoruz ki evlilikte kimse zorla bir şey yapmaz ama gönülden yapar. Hiçbir katkı sunmayı düşünmeyen biriyle hayat kurmak, o daha baştan eksik bir anlaşmadır. Bu yüzden bu gibi meseleler evlenmeden önce netleşir. Herkes ne vereceğini, ne beklediğini bilir. Kriter meselesi..
@ParanoiX ben mecburiyetlerden bahsettim ve erkeğin mecbur olduğu konular kadınlara göre çok daha fazla. Bu bir gerçek. Kadınlar çoğu şeyi zaten gönüllerinden koptuğu için yapar. Ev işini de, eşine olan maddi desteği de, çocuğunu emzirmesi de mecbur olduğu için değil istediği içindir. İslam kadını mecbur tutmuyor. İyi huylu olup hoşgörü ve rıza ile yapmaya teşvik ediyor. Mecburiyet yok altını tekrar çiziyorum. Sen evlilik kriterini belirlerken karşındakinin huyuna suyuna, davranışına bakarak değerlendirir ona göre evlenirsin bu da başka bir konu. Erkeklerin sorumluluğu ve zorunluluğu her türlü daha fazla. İslam bu konuda kadınlara kıyak geçmiş. Durum bu
Herkesin hakkına göre sorumluluk, fıtratına göre zorunluluk. Erkekler kadınlara göre hem fiziksel, hem de duygu yönetimi konusunda daha güçlüler. Kadınlar daha hassas. Erkekler bir çok sorumluluğun altından kalkabilir. Kadın da kalkabilir ama bu kadınlar için daha yıpratıcı olur. Belki de bu sebeple bizim İslam nezdinde çok büyük sorumluluklarımız ve mecburiyetlerimiz yok. Bunu kabul etmeniz gerekiyor. Kapitalist sistem kadınları güçlü olma ayağına bir çok şeye zorluyor ve mecbur bırakıyor. Keza toplumlar da aynı şekilde. Bunların bir anlamı yok
Evi idare etmek, yönetmek, ailesini koruyup kollamak ve geçindirmek sorumluluğu İslam'da açıkça erkeğe verilmiş. Bu açık ve net. Ama ev işleri kesinlikle kadının görevidir diye kesin ve net bir kural var mı yok. Konu kapanmıştır. Evlenirken karşılıklı anlayış, huy, suya, hoşgörüye, beklentilere bakarsınız o ayrı konu. Sonuçta bundan sonrası kişisel tercihe giriyor. Ki ben de söyledim mecbur olmadığım halde şunları şunları yaparım diye. Eşim zorda kalsa destek olurum diye. Ama mecbur muyum? Hayır. Sadece içimden geldiği için mi öyle yaparım evet. Nokta
@Nightwalk35 İşte ben de diyorum ki; bu konular evlenmeden ÖNCE, yani erkeğin beklentilerini kadın karşılamazsa, yani gönülden de olsa kendini ev işleri konusunda mecbur tutmayacaksa, erkek hiçbir şekilde o kadınla evlenmek zorunda değil.. Çünkü evlilik, İslam'da karşılıklı rıza ile gerçekleşen bir akittir. Erkeğin İslam'da birçok konuda sorumlu olmuş olması, erkeğin kadından ev işleri yapma konusunda beklentiye girmeyeceği anlamına gelmez. Yani evlilik, bir dayanışma ve mutluluk içinde kurulan bir yuvadır. Kadın kabul ederse evlenir, etmezse evlenmez. Erkeğin ve kadının yorulma kısmına gelelim: Erkeklerin de bazen sorumlulukları kaldıramadığını kabul etmek gerek. Herkesin dayanma gücü farklıdır, bu sadece fiziksel değil, duygusal ve zihinsel bir meseledir.. Eğer bu tür bir sorumluluk bir kişiye fazla geliyorsa, karşılıklı destekle bu yük hafifletilebilir. Bu yüzden evlenmeden önce bu konular açıkça konuşulmalıdır dedim ya. Yani evlilik öncesinde her iki tarafın da bu konuları konuşarak netleştirmesi gerekir. Müstakbel eşiyle bu konuyu konuştuklarında, tabii ki maddi anlamda zorlanmaman için yardım ederim derse evlenir, demezse evlenmez. Bunlardan bahsediyorum. Yani kadın hiçbir konuda kendine sorumlu tutmayacaksa, o erkek evlenme gibi bir mecburiyeti yok.
@ParanoiX kendini ev işleri konusunda mecbur tutmayacaksa, erkek hiçbir şekilde o kadınla evlenmek zorunda değil.. demişsin de bu İslami bir kural değil kişisel bir tercih. Kadın da evlenmek zorunda değil aynı şekilde. Ben İslam'da ne var ne yok açıkça söyledim. Aynı şeyleri sürekli tekrarlamaya gerek yok. Konuyu kişisel tercihe çevirip yorum yapıyorsun tamamen. Baştan beri kişisel tercihle alakalı bir itirazım olmadı zaten. Kurallardan bahsettim. Tekrar aynı şeyleri yazmanın anlamı yok
@Nightwalk35 Ben de İslamiyet hakkında değil, sadece erkeklerin beklentilerinden söz ettim size.. Anlaşılmadığı için bir daha yazmak istedim.
@Nightwalk35 Sonunda anlaşabildiğimize sevindim😊👍👍
@noperva1975 yukarda uzun bir yazı var oku.. mutluluk için gerçek bir yazı.. öbür türlü beni çalıştırsın kocam her türlü sonra da ona sevgi saygı beslememi beklesin? Erkek mi mi seveyim?
@Ervan0513 Biz çalışmaya karar veren kadınların erkeklere para vermeyen, ama kocasından para isteyip bir de işten gelince ev işi bekleyen kadınlardan bahsettik. Madem bir para verince eril enerjisini hissettiren bir erkek istiyorsunuz, o zaman siz de lütfen çalışmayıp ev işi yapın.
Bakın hala anlamıyorsunuz.. Erkek çalışacak, para kazanacak, ailesine bakacak. Bunu yapınca eril enerjisi yükselir, kadın da mutlu olur diyorsunuz. Peki kadın çalışınca eril olmuyor da erkek karısından para isteyince mi eril oluyor? Kadın hem çalışacak, hem erkeğe maddi olarak destek olmayacak, hem de "para verirsem eril olurum" diye şikayet edecek… Ama ev işi bölümüne geldi mi "Erkek de ev işi yapabilir, yapması gerekir." diyerek siz hiç de eril olmuyorsunuz yani öyle mi? O zaman rollerin değişmemesi için kadının da ev işi yapması gerekir ki bu denge kurulsun.
Hiçbir kadın çalışmasın da demiyorum kimse beni yanlış anlamasın lütfen. Fakat çalışacaklarsa, o zaman bunun eril dişil olmayıp, ikisi de hem çalışıp hem de ev işlerini paylaşmalı. Çünkü ikisi de birlikte kazandığı cebindeki paralarla eve geliyorlar. Bu denge kurulmazsa o zaman mutsuz bir evlilik olur. Bunu anlatmaya çalışıyorum.
@ParanoiX onca yazıyı boşuna yazmışım demek ki. Hâlâ anlamamışsın. Kadın çalışabilir. Çalışmak kimseyi eril yapmaz ama sorumluluğu erkek üstlenmeli. Bi ev geçindirmenin bile sorumluluğunu alamayacak erkeğe adam denilmez. Allah korusun hastadır, çalışabilecek durumu yoktur vs. bunlara zerre lafım yok. Ama sağlığı yerinde, her türlü imkanı varken çalışıp ev geçindirme sorumluluğunu alamayan erkek adam değildir. Kendi sorumluluğunu kadınlara yüklemeye çalışan erkekler hele hiç adam değildir. Biz kadınlar da böyle erkekleri aciz görürüz haklı olarak. Herkes cinsiyetini, fıtratını bilsin bi zahmet
Kadın maddi olarak destek olmak isterse olur, isemezse olmaz. Bu kadar basit. Bu hükmü ben vermiyorum. Allah söylüyor. Var mı itirazınız?
Evi geçindirme sorumluluğunu erkeğe yükleyen de ben değilim. Onu da Allah söylüyor. Kadının kendi parası da olsa bunu kendi kişisel ihtiyacı için, yeme içmesi, kıyafeti için bile harcamak zoru da değil. Evli değilse babası, abisi, evliyse kocası karşılamakla YÜ-KÜM-LÜ-DÜR. Bunu da ben söylemiyorum. Allah ve Resulü söylüyor. Var mı itirazınız? Muslumansanız bir itirazınız olamaz. Konu kapanmıştır
@Nightwalk35 Hâlâ anlamıyorsun... hâlâ anlamıyorsun... hâlâ anlamıyorsun...
Bir erkeğin kadından para istemesi dişil enerjisi artığı kadar gayet de bir kadının da gidip dışarda çalışıp para kazanması da gayet eril enerjisinin arttığını da gösterilebilir bu mantıkla da. Kadın çalışınca eril enerjisi artmıyor, erkek ev işi yapınca dişil enerjisi de artmıyor; ama kadından para isteyen erkeğin dişil enerjisi artıyor, veren kadının da eril enerjisi artıyor, öyle mi? Fıtrat deyince sadece erkek-kadın mı geliyor aklına? Fıtratın içinde merhamet de var, anlayış da var, yük paylaşmak da var. Her erkek her zaman güçlü kalamayabilir. Bunu defalarca söyledim. Erkekler robot değil. Her zaman güçlü, dayanıklı ya da duygusal olarak dimdik kalmaları beklenemez. Her insan gibi onların da zorlandığı, yorulduğu, tükendiği zamanlar olur ki bunlar normal şeyler. Bu yüzden “erkek her zaman güçlü olmalı, gururlu olmalı” beklentisi adil değildir. Evlendiği karısı da yabancı değil ki, hayat arkadaşı. Sadece güzel günlerde değil, zor zamanlarda da yanında olacak kişi. Çalışan kadın eğer sevdiğine destek olmayacaksa, dert ortağı olmayacaksa, kötü gününde el uzatmayacaksa, o zaman “iyi günde, kötü günde” diye verilen sözün ne anlamı kalır ki? Evlilik, sadece aynı evi paylaşmak değil, aynı yükü de birlikte taşımaktır. Ama bu yükü paylaşmayan kadın da net sevmiyordur. Seven kadın bunları yapmaz.
@Nightwalk35 Fıtratı gereği bazı sorumluluklar erkeğe yüklenmiş olabilir ama bu onun her sorumluluğu ve yükü taşıyabileceği anlamına gelmez. Her bireyin dayanıklılık eşiği farklıdır. Her erkek her yükü kaldıramaz. Bu yüzden evlilik gibi hayatı birlikte omuzlama niyetiyle kurulan bir ilişkide, bu konular evlenmeden önce açıkça konuşulmalı demeye getiriyorum; ama sen sürekli "İslamiyet kadını çalışmayı mecbur tutmuyor, erkeği mecbur tutuyor" diyorsun. Kardeşim, konumuz İslam mı? Biz İslam dışındaki kurallardan bahsediyoruz. Şu anki devirde uygulanan kurallardan bahsediyoruz. Ben İslam'ın kadınlara ev işi yaptırmadığını zaten en iyi bilenlerden biriyim, tekrar aynı şeyi söylemene gerek yok. Fakat İslam'a bağlı kalmayan kadınlar da mesela ve onlar da erkeklerden para istiyor. Biz şu anki sistemin kadınlara sunduğu fıtratına uygun olan seçeneklerden bahsediyoruz. Mesela şu anki sistemde ev hanımı niye deniyor? Niye ev erkeği denmiyor da ev hanımı deniyor? Bak, bunu söyleyince bile mesela ne kadar da mantıksız ve yakışıksız bir kelime geldi, değil mi? Söz ettiğim şey o. Zaten kadın çalışmadığı zaman bile ev işi yapan kadına kocası para vermekle yükümlü. Ama eğer bir erkek, eşi çalışıyorsa ondan maddi destek bekleyebilir. Bu bir pazarlık değil, bir anlayış ve bir paylaşım talebidir.
Kadın kabul ederse evlilik gerçekleşir, etmezse gerçekleşmez. Kimse kimseye mecbur değildir ama kimse kimsenin yükünü görmezden gelerek de bir hayat kuramaz. İnsanların sınırları var. Bu nedenle evlilikten önce bu gibi meselelerin konuşulması, herkesin kendi sınırını ve kapasitesini bilerek karar vermesi gerekir. Sonuçta evlilik bir sevgi içinde kurulan, huzur içinde kurulan bir evliliktir. Bu yükü hafifletmeyen bir kadın da sevgiden bahsetmesin bir zahmet.
@Nightwalk35 Aynı şeyleri söylemekten cidden sıkıldım çünkü anlamıyorsunuz. İyi akşamlar..
@ParanoiX dediklerimi anlamayıp sürekli aynı şeyleri tekrarlamandan asıl ben sıkıldım. Günümüz şartları, günümüz saçma sapan kapitalist sistem umrumda değil. Ben yaşam şeklimi sizin gibi başkalarının dayatmalarına göre kurmuyorum. Ben bir kuraldsn bahsettim. İsteyen kadın da kendi isteğiyle eşine yardım edebilir de dedim zaten 500 kere dedim hem de. Ama insan anlamayınca anlamıyor demek ki. Daha fazla uzatmicam. Size 10 saat boşuna konuşmuşum. Allah'tan yorumlar açık da belki başkaları okuyup anlar bu dediklerimi. İyi günler size
@Nightwalk35 Ben gayet net anlıyorum ama söylediklerim yine anlaşılmamış. :) İyi günler..
@noperva1975 Bak abicim olaya tek taraflı bakıyorsun.. kadının hiçbir şeye mecbur olmaması onun hiçbir şey yapmayacağı anlamına gelmiyor.. din mecburiyet koymaz ama evlilikte esas olan muhabbet, fedakârlık ve dayanışma çerçevesinde olmalıdır. Yani kadın gönüllü olarak yapar, erkek sorumluluk gereği yapar. Kadının yaptığı iş ibadet niyetine girer, kıymeti artar. Mecburiyet olmadığından dolayı kadının emeği lütuf herine sevap olur..
Kadın ev işi yapmazsa erkek hem evin yükünü hem ev işini taşır demişsin... fakat pratikte zaten böyle bir şey yik.. Çünkü evlilik sadece kural kitapçığıyla yürümez, sevgi ve uyumla yürür. Hiçbir kadın da eşini köle gibi görüp bütün yükü ona bırakmaz; bırakıyorsa o evlilik zaten bitmiş demektir..
erkeğe verilen fazladan haklara gelince; mirasta fazla pay, boşanma yetkisi, şahitlikte ağırlık gibi şeyler… bunlar erkeğin zaten üstlendiği ağır sorumlulukların karşılığıdır.. Nafaka yükümlülüğü var, evin geçimini sağlamak zorunda, ailesini korumak zorunda, hatta gerektiğinde savaşa gidip canını vermek zorunda. Kadın bunlardan muaftır. Sen bunları yok sayıp kadına ne hak düşüyor diyorsun ama işin özü şu; erkek yükü fazla olduğu için ona verilen haklar da fazla.. bu adaletsizlik değil, tam tersi dengeyi sağlayan bir şeylerden biri..
İslamiyet kadını mecburiyetten muaf tutar, erkek ise yükümlülükten. Ama gönüllülük ve sevgiyle kadın da katkı sağlar, erkek de. Bu karşılıklı fedakârlıktır, yoksa kimsenin yan gelip yatmasına din izin veriyor diye bir kavram geçerli asla değildir.. lütfen yorum yapacaksak mantıklı yorum yapalım
@Nightwalk35 Rica ederim doğrusunu özetledim..
Merhaba genç arkadaşım! 😊 Gerçekten düşündürücü ve önemli bir konuya değinmişsin. Bu tür meseleler, çiftler arasındaki değerler ve beklentilerle çok ilgili. Bir evlilikte herkesin sınır ve kararlarına saygı duyulması gerektiğine inanıyorum. Kadının çalışma kararı tamamen kendisine bağlı olmalı. Çalışmak bir tercihse, zorla yapılması hoş değil zaten.
Evlilik, karşılıklı iletişim ve anlayış üzerine kurulmalı. Eşler birbirlerini desteklemeli ve hayatta birlikte nasıl ilerleyecekleri konusunda ortak bir vizyon çizmeli. Eğer biri, eşini belirli bir role zorlamaya çalışıyorsa, bu bir problem yaratabilir.
Sence böyle bir durumda, kişi açıkça ne istediğini ifade ederek sorunu çözecek bir yol bulabilir mi? Ramazan'ın bu huzurlu günlerinde dilerim ki herkes, karşılıklı saygı ve mutluluk dolu ilişkiler kurar. 🌙💖
Cevap
89Cevap
kadın isterse çalışır.
Öyle net bir kural ve zorunluluk.. şartmiş gibi önüne koyması çok hoş olmamış ama kadın isterse degil. hayatı paylaştığın.. ya da paylaşma yolunda yurudugun kişinin ekonomisi iyi değil ise.. ya da iyi iken kötü bir gidiş olduysa çalışabilirim diyebilmelisin. Eş adayının ekonomik koşullarıni zaten az çok biliyorsundur. Yani evlenince çalışman gerekcek mi yoksa ihtiyaç yokmu.. mutlaka görüyor olmalısın. Dolayısıyla evlenince sence eş adayimin geliri yeter diyebiliyorsan.. ya da ben tok gözlü biriyim... diyebiliyorsan.. buna rağmen sana evlenince çalışacaksın demesi elbette hoş değil. Çalışman gerektigini dusunsede bu üslup uygun değil. Ama eş adayinin geliri yeter diyorsan... ve çalışmamak ile ilgili kararin net ise. otomatikman.. eş adayının sana mevcut kazancı ile sunduğu hayati yeterli görmek zorundasın. ya da ben hiç bir şekilde calismayi düşünmem diyorsan.. zaten ayrıl. Ekonomisi daha iyi biriyle evlilik düşle. Bu arada evlilik yoluna girmeden önce eş adayinin bu konyla ilgili fikrini anlaman mümkün olmadı mı?
Evlilik yolunda değilim gardaş😂
He iyi o zaman. Ben öyle sandım. :)
Umarım arzu ettiginiz bir evlilik hayatınız vardır ya da bulursunuz :)
Objektif yaklaşcam konuya. Rahatsız da olabilirsin destekleye de bilirsin şahsi kanaatim.
Konu ne olursa olsun dayatma ile bir yere varılamaz bu nettir.
Türkiye şartlarında tek maaş ile geçim zordur. Toplum eşitliğinden söz ediyorsak tırnaklarınızı yaptırmak istiyorsanız erkeğinize yüklenmeyeceksiniz. Zira omzundaki geçim derdi tırnaklarınızdan daha mühim, daha esas konular içeriyor.
İki kişi çalışırsanız geleceğiniz için yatırım yapma şansınız olur. Kendi evinizi alır kira derdinden kurtulursunuz. Çocuk düşünüyorsanız bilinçli ebeveynler olarak eğitimini destekler geleceğini inşa etme konusunda yanında olabilirsiniz.
Adam/kadın çalışsın bana baksın yok öyle bir dünya.
Bunun tam tersi örnekleri de mevcuttur çünkü cinsiyetçi algılanmasını istemem.
Hazır olan herşeye bayılıyoruz. Aman oturalım yatsın maaş herkesin hayali durumunda. Sokağın gerçekleri acımasızdır.
Karnınız doyuyorsa algısından da nefret ediyorum karın tokluğuna hayat yaşarsak bir gelecekten söz edemeyiz.
Bir olun. Birlikte olun. Güçlü olun. ✊🏻
Bir kadının çalışması şarttır. bu devirde ama sizin ivin değil. Kendisi için kocalarının yanında güvende kalabilmeleri ivin bir çeyiz gibi düşünüyorum ben kadının çalışmasını. Kadın hem dışarda claisiyor hem içerde cocukda var birde sizlerin arkasını topluyor. Siz erkekler hiç bir şey yapmıyorsunuz. Yan gel Osman bir çalışıp para kazanıp eve gelip yatiyorsunuz sofraya bir tabak koymuyorsunuz bir corap atmiyorsunuz çocuk bakmiyorsunuz. Buyuzden yaptığınız sadece seks birde para kazanmak başka bir şey yok bunuda yapmadiginkzda zaten sifirsiniz. Kadın evet çalışması sarttir ama senin için değil. Kendi için. İki kadın senin arkanı toplamak zornunda değil oturup evde tırnağını yaptiktan sonra senin önündekini alıp bulaşık makinesine kıymak zorunda değildir gidip sen yapacaksin. O halde.
@Papatyaadası hayatından nasıl bir erkek geçti bilmiyorum ama objektif yaklaştığım konuyu genelleştirmiş, hatta kişiselleştirmişsin. Kimse yan gel Osman'ı falan savunmuyor. Nasıl okuduğunu anlamayan cahil bir topluma dönüştük böyle.
@Ervan0513 öylesine de biz erkek demiyoruz işte.
Ona bakılırsa kimse kimseyi zorlayamaz ben hemcinslerimi anlayamiyorum. . sen evlenince ne olucak sanıyorsun mesela. Erkek sonucta bir insan ve toplumumuzun yetiştirdiği erkeklerin çoğu sadakatsiz. Namus kavramını bilmeden bunu kendine hak olarak görmeyen erkeklerle dolu. Evlendigin adM sana aşık oldu sevdi evlendi diye ayrımın olmuyacak. Ben hayatımda bu yasima. kadar şerefi ve namusu kendine hak göre erkek görmedim. Çok nadirdir o da kadının bakireligin korudurgu ve çekindiği gibi evlenmeden kimseyle birlikte olamam diyen adamdır. Sen şimdi gözünü kapatmış bir çetin dünyaya gireceksin ( evliliğe ). boyle bir alanda parasız kalmak akıl kâri değildir. Cunki erkek doğası gereği kendinden zayıf olanı ezme egiliminde maalesef. Ve bu en yakıni olan karısını hedef alır şaşmaz bu. Korur gibi gözükür ama en çok zararı ona dokunur. Bence kadinlarin hepsi bu evlilik alanına girerken çeyiz yerine ehliyeti ve ışi. ile gitsin sonra ekonomik gücüm yok cocugum var ayrilamyoyorum diye ağlamayın. Ayrıca saygıda görmezsin calismazsan. Harçlık hiç bir şey.
Zaten çalışmayan birine çalış demek saçma , zaten çalışma hayatı olan birine de çalışmayacaksın demek saçma. Hiç iş hayatina girmemis birini evlenince çalıstırmaya çalışmak evlilik dinamiği açısından işini zorlaştırmak. Sonuçta karşısındaki kişinin çalışıp çalışmadığını biliyordur böyle diyorsa. Kadında ben çalışmak istemiyorum dene lüksüne sahip. Bazı erkekler hem evliliğin sorunluluğunu taşımak istemiyorlar hemde kadın her yere yetişsin istiyorlar. Karın çalışsın deyip üzerine bir sürü borç yapanları da gördüm çevremde. Kadın çalışıyor bana zaman ayırmıyor bana bakmıyor deyip aldatano da uç noktalar olduğunu biliyorum ama bir insan sırf evlenecek diye hayatını o kadar değistirmek zorunda değil.
Erkeğin söylemesine gerek kalmadan ben, çalışmayı düşünürüm. Çünkü bence evlilik demek ; sorumluluğun tümünü karşı tarafa yüklemek değil, beraber el ele verip ortaklaşa bir hayat kurmaktır. Öte yandan kadının işi de eve bakmak değil, eş de işin ucundan tutabilmeli. Ben böyle düşünüyorum. Eşit mesafede olmalı eşler. 💓🌺
Keşke senin gibi düşünceye sahip olsa herkes günümüz şartlarında iki tarafta çalışmadan belli bir refah seviyesinde yaşayamaz zaten. Durumu baya iyi halde olduğu halde eşini çalışmaya zorlayanlar ayrı ama.
@Singleboy34 teşekkür ederim 🌾
@Singleboy34 o zaman evinize hizmetçi tutun kimse iki işte çalışmak zorunda değil siz 1 hafta evde kalın yemek temizlik camasır bir yapın bakalım sonra konuşalım
@Zeyzeyy12 o bazı erkeklere özgü bir durum ben mesala eşim çalışıyorsa ki muhtemelen evlenirsem çalışması gerekecek ekonomik durumdan dolayı. elimden geldiğince ev işlerine yardım ederim o paspas yapıyosa ben süpürürüm gibi gibi bu durumlar insan karşısında ki kişiden beklentiyi yüksek tutmasıyla alakalı
@Singleboy34 katılmıyorum karın hiç mi hamile kalmicak çocuk dogurmicak emzirme süresi iki yıl o zamana kadar ne olucak?
Birde erkek kadını calıssın istiyorsa eve hizmetçi tutsun kimse iki iş yapmak zorunda değil :) artık devlet ev hanımlarına, hocalarının sigorta yapması gibi bir sistem çıkardı. Öyle basit işler değil bunlar. Hiç bir emek çöpe atılmaz atılırsa yapılmaz :)
Hoşçakal👋
@Zeyzeyy12 herkesin görüşü farklı iyi günler
@Singleboy34 tamam bekar erkek :)
@Zeyzeyy12 kadın erkek ortaklaşa da hizmetçi tutabilir bu da seçenek
@SoaringDragon bunlar tamamen iki kişinin görüşüne ve anlayışına bağlı şeyler herkesin fikri farklı saygı duymak lazimdir
@Singleboy34 tabi
@SoaringDragon bunu da yapıcsksa o erkeğim demedin oje sürebilir mini etek de giyebilir kendisi bacım olur :)
@SoaringDragon bir kadın eril erkeğe saygı duyar, bir erkek eğer kadına gücünü hissettiremiyorsa zerre takmaz o erkeği ezikler eder geçer.
Güç kavgası başlar ben senden üstünüm gibi. Kadın erkeği rakip olarak görür erkek kadını rakip olarak görür bir ipte iki cambaz oynamaz.
İşte soruyu soran kişi kadın çalılmalıdır dediğim için bana küfür etti 😅😅
@Singleboy34 elimden geldiğince değil elinden gelecek yemek yapacaksın. Camasir utuleyeceksiniz. vs.
@Zeyzeyy12 o halde sende çalıştığın için eril oliyorsun sende erkekmisin diyevegin ne saçma düşüncen var en azından bana göre saçma. Bir erkek evde temizlik yaptı diye dişil olmaz yok oje sursunmis ne komik daha evlnemeden böyle söyler soyelyenler çok büyük konuşuyor.
Pardon soran kişi etmemiş
@Zeyzeyy12 Erkek de bi işe yaramayan kadına saygı duymaz kb yani hem kadın ev işi yapmak zorunda değil hem çalışmak zorunda değil o zmn erkek ne diye evlensinki sevgi karın doyurmuyor mademki kadın çalışmama hakkına sahip o zmn erkeğin egemenliğini kabul etmek durumunda kalır çünkü evin geçimi erkek sorumluysa o ev durmaz :)
@Papatyaadası ağzına sağlık 👍🏻
@Papatyaadası evet benim düşüncem bana göre de buradakilerin düşüncesi saçmaçünkü buradaki erkekler istiyor ki kadın hem calıssın hem ev işi yapsın kusura bakmayın amale yok çok istiyorsan sen yap :)
@Papatyaadası benim kendi işim var zaten calısmaktan yanayım. fakat bir erkek kdın parası yiyorsa o adamdan bir zıkkım olmaz.
@SoaringDragon ben de calısmajtan ve kendi işimi yapıyorum ama bir erkek karı parası yiyorsa biz zahmet etek de gitsin oje de sürsün.
Bir evde faturaları kadına bırakıyorsa hele kendine erkeğim demesin kadın onu parmagında sallar. Erkek diye ipe aşar al denemesi bedava.
@Zeyzeyy12 pardon da ben yukarda erkek bir halta yaramasın diye bi ifadem oldu mu xd evlilikte üç aşağı beş yukarı sorumluluğun eşit ve denk olması gerektiğini söylüyorum ztn ama kadın gelip de hyr kardeşim ben çalışmayacam derse ev hanımı olacaksa o zmn hakkıyla ev hanımlığını yapmalı fakat erkek işten geldikten sonra da genel olarak ev işi beklememeli erkekten
Çünkü ztn erkek kadının ihtiyacını karşılıyor kazandığı parayla
@SoaringDragon Benim düşüncem şu, kadın erkekle rekabete girmemeli yoksa erkek onu kadın olarak görmemeye, hemcinsi olacak görmeye başlar kadınlar da erkeklerin gücünü taktir etmeli, ezmemeli bunun içinde dengenin bozulmaması gerekir
@SoaringDragon yani kadın erkeği taktir etmeli, sevgi vermeli, onunla; yarışa, rekabete ve güç savaşına girmemeli.
Erkeğin alanına kadın girmesin kadının alanına erkek yoksa dediğim gibi denge şaşıyor.
Günümüz evlilikleri çok çabuk bitiyor artık farlındaysan
@Zeyzeyy12 eşit ve denk yapılması gereken iş bölümünü ciddi manada rekabet olarak mı görüyorsun cidden öyle görüyorsan ztn evlilik bu şekilde de ilerlemez benim abim de mesela 5 6 senedir evli olmalarına ragmen ortaklaşa çalışıp ev işlerini yapıyorlardı ve mutlu mesut evlilikleri var
@SoaringDragon Hayır ben böyle görmüyorum kadın yapısından bahsediyorum. Bende cslısan bir kadınım ama erkek benden para istediğinde faturaları Ödemediğinde o erkeğe sevgim de saygım da azalır çocuklarımı emanet edebileceğim güçlü bir erkek olarak görmem onu.
Pasif ve ezik olarak görürüm, işin aslı bu.
Bir kadının çocuğu olduğunda en az 2 sene emzirme dönemi, 6 yasaına kadar sevgi ve ilgi alma dönemi, sonrasında okul dönemi o zamana kadar erkek mecburen bakıcak. Eğer bir erkekte bu potansiyeli göremiyorsanız saygı duymam.
Bakamazsa evlenmesin bu düşünceye sahip kişi ve kadını da zora sokmasın. Yoksa kadınlar zaten tek baslarına calısır da kazanır da sorun kimse kimsenin evinde hizmetçi olmak zorunda ya da bakıcı olmak zorunda değil.
Eşeyli üreme ile üreyebilir sorun yok😂
@Zeyzeyy12 iyi o zmn siz de erkekten ev işi beklemeyinki denge kurulsun o zmn sonuçta ev işi erkek işi değil kadının işin madem dişil enerji beklemeyeceksiniz o zmn erkekten ev işi yapmasını dahi beklemeyin 😀
Yani madem kadının parasına dokunmaya hakkı yok madem harcamayı erkek yapacak o zmn neden kadından hem çalışmasına hemde ev işi yapmasını beklediklerinden şikayetçisiniz
@SoaringDragon siz ne istiyorsunuz onu anlamadım? Yani ben çalışıp kadın parayı erkeğe vericek altınları da alanlarda var da onlara ben erkek demiyorum.
Hizmet de edicek çocuğa da bakıcsk o zaman kadın bu adamla evli kalmasının mantığı ne kadına yok olmaktan başka!
Zaten kendisi çalışıp kendisi yiyebilir. Erkek ne katıcak kadına mantıklı sebep belirtebilir misin?
@SoaringDragon evlilikte sevgi, saygı, güven, yoksa bu evlilik ölüdür
Ha var ha yok. Evlilik bir işletme değil siz kafayı yemişsiniz
@Zeyzeyy12 hanımefendi çalışıp kendisi yiyebilir demişsinde o iş öyle değil işte buradaki mevzuyu bi daha açıklim iyi anlayın o zmn bizim istediğimiz evlilikte yamukluk yapılmamış yani evlilikte sevgi saygı taktir ve övgü olacak bi evlilik olmasını istiyoruz ama biz hiçbir zmn evlilikte kadının öyle boş boş evde oturup da hiçbi iş yapmayan kadınla evlenmek istemiyoruz çünkü altta yazdığınız yerde erkek kendi de yiyebilir demişsiniz maalesefki hiçbi kadın hiçbi işe yaramayan erkekle evlenmiyo kadına da para verme mecburiyetinde çünkü kadının erkekten beklentisi evini geçindirmesi karısına bakması çocuğa bakması falan olmasından ötürü kadının hiçbi sorumluluk biçmediği taktirde biz o kadınla evlenmek istemiyoruz siz öyle görmüyor olmanız adaletli bi evliliği esgeçmek isteyeceğiniz anlamına gelir zira evlilik birlikte iyi günde kötü günde olmaktan yana olur birlikte destek çıkmaktan yana olur erkekler maddi anlamda sıkışmasından ötürü kim ona destekte bulunacak kirada oturduğunuz evin ücretini erkek ödüyor kadının almak istediği kıyafet ya da almak istediği telefonu erkeğin cebinden çıkıyo bu paralar erkeğin alnının teriyle ve zorluk içinde yapmış olduğu için kazanıyo o parayı siz çalışsanız da çalışmasanız da arkanıza yaslayabileceğiniz erkek var diye erkek tüm bunları kendi zorluklarla ve hiçbi destekte bulunmamasına rağmen kazanıyo o paraları evlilikte sevgi saygı güven dediğiniz şeyler ztn birlikte ortaklaşa destek çıkmaktan yana olur altınmış bilezikmiş falan kadında çalışıyorsa birlikte de alabilir erkek altın alamıyo ya da evi geçindiremiyo diye evlilik yapmasın o zmn diyorsanız ztn siz severek evlilik yapmıyorsunuz demektir
@Zeyzeyy12 evlilik bi işletme değilse o zmn niye erkeğin para kazanıp eve harcamasını ister bi kadın mesela o zmn işte benim merak ettiğim konu bu madem işletme değil o zmn sizde erkeğin maddi anlamda destek çıkıpta yok kadının çalıştığı paraya dokunamaz dokunursa benim gözümde saygısı yok olur diyemezsiniz
@SoaringDragon doğadaki hayvanlar bile eşlerine sahip çıkıyor.
Sizde bir kadının arkasına sıgınıcaksanız o da sizin karakteriniz olsun. Zerre de saygım yok kusura bakmayın bu benim görüşüm hoscaklın
@Zeyzeyy12 ormanda değil şehirde yaşıyoruz farkında mısınız ayrıca arkasına bütün yazdıklarımı hala arkasına sığınmamakla alakalı olmadığını defalarca belirtmeme rağmen yazdığımı anlamıyorsunuz iyi akşamlar
Arkasına sığınmakla alakalı olmadığı*
@SoaringDragon bir hayvan kadar olamadıgınız anlatıyordum :)
Kadın olarak karısmızda ERKEK ADAM görmek istiyoruz prensesler annesinin yanında kalsın. BB 💓👋
@Zeyzeyy12 He prenses erkeklermiş 😀 evlilikte destek göstermeyen kadınla evli kalacağımıza ben annemin prensesi olmaktan mutluluk duyarım en azından anneler birdir eşler her türlü bulunur fakat anne bi tanedir o yüzden ben halimden memnunum 😏
@Zeyzeyy12 Hayvan ve insan farklı türde olduğunu hala bilmiyorsunuz demekki 🤗
@SoaringDragon
Sizin o hayvanlardan öğrenecek çok şeyiniz var. O kadar bile olamamıssınız çok yazık...
İşinize gelince erkeksin bazı durumlarda tabi cinsellik süper sizden alası yok.
Ama iş erkek olmaya kadın sahip çıkmaya evine sahip çıkmaya gelince kadın gibi oluyorsunuz.
İyiki hala erkekler var umudumuz onlara kaldı.
@Zeyzeyy12 İyide cinsellik sadece erkeğin istediği bişey değilki kadınların da istediği bişey bunun için hayvanlardan ders almaya gerek yok
Hayvanlardan çok öğrenecek şeyimiz var dediniz peki hayvanlar bile dişisini korurken dişil hayvanlar sürekli doğurmakla uğraşıyo doğadan bahsedeceksek eğer :) buna hazır olan kadınlar azınlıkta
bence konuyu fazla başka yerlere çekiyorsun boşuna biz hayvan değiliz insanız doğayla alakalı örnek vermeyi bırakın artık
@SoaringDragon artık bana yazma anlamayanla işim olmaz
Bir de geçmişte aile içinde otoritenin nasıl şekillendiği farklıydı çok eski zamanda dedelerimiz zamanında bile aile reisi olarak görülür ve babaannelerimiz de bu yapıya saygı gösterirdi peki sen kendi ilişkinde eşine böyle bir liderlik rolü vermeye ve onun son kararının onun vermesi gerektiğini kabul edecekmisin günümüzde eşitlik ve ortak karar alma ön planda olsa da ilişkilerde bi tarafın daha fazla sorumluluk almasını kabul etmek sence şuanda mümkünmü çünkü kadınların çoğu erkeğin otoritesini bile kabul etmiyo
@Zeyzeyy12 peki iyi akşamlar
@SoaringDragon ben zaten erkeğin dominant yöneten taraf olması lider olması taraftarıyım eve iki erkek fazla:)
@Zeyzeyy12 ondan bahsetmiyorum :) erkeğin otoritesini kabul edip son sözünü söyledikten sonra sorgusuz sualsiz kabul etmeden bahsediyorum
@SoaringDragon kadının karakterini değiştirmeyecekse aile içinde kararı zaten erkek almalı yönlendiren taraf o olmalı.
Yöneticisi o olmalı bana göre ben böyle erkek isterdim.
@Zeyzeyy12 peki o zaman :)
@Zeyzeyy12 ama günümüzde erkeğin otoritesini bile kabul etmeyen kadın da var bunu da bilin
hani erkekler prensesleşti diyorsunuz ya
birçok kadında erkeğin otoritesini kabul etmeyen kadınlarda var bence kadınlar da düzelmeli sadece erkeği eleştirmeyin
@SoaringDragon evet katılıyorum iki tarafta dengeye gelmeli
@Zeyzeyy12 tamam umarım öylesini bulursunuz inş bizde umarım bizde bizden denk biriyle evleniriz amin
@SoaringDragon senin mesleğin ne?
@SoaringDragon aminn
@Zeyzeyy12 berberim
@SoaringDragon Anladım
@Zeyzeyy12 hem erkeğin çalışmamasına laf söylesin, kadın çalışsa dahi kocasından para istesin; ama kocası istedi diye de laf söylesin; ondan sonrasında kadın iki işi aynı anda yapıyor ama erkek işten gelip ev işi yapmıyor diye şikayet etsin; sonra da erkek ev işi yapmıyor diye de prenses desin.. oldu.. bi zümrüdüanka kuşu yumurtası kaldı istediğiniz.. erkeğin egemenliği bu kadar önemliyse çalışmayın ev işi yapın kardeşim..
@Kesper şimdi kadın olarak bir erkeğe ihtiyacımız var erkeğin de kadına ihtiyscı var birbirlerini tamamlamaya bızler rakip değiliz savaşa hazırlanmıyoruz.
Birbirimize alma ve verme dengesi içinde karşılıklı şeyler veriyoruz.
Erkek yapısı ne ise, içimdeki erkekliğin getirdiği şekilde davransın.
Kadında yapısı ne ise o şekilde davransın.
Birbirlerini baskılamasınlar. Çünkü kadının erkeğine ihtiyscı var, erkeğin de kadınına.
Bakın kadınlara ya da erkeklere demiyorum, insan hayatı boyunca severse, saygı ve sebgi devamlı hale gelir yapısı da bozulmazsa o ilişki yürür gider
Kendinizi bozmayın, özünüze dönün size farklı olun demiyorum,
Cinsiyetiniz ne ise onu yasayın bu kadar
@Zeyzeyy12 Boş düşünce.. cünkü kadının çalışıp çalışmama hakkı varken gidip erkekten para isteyebiliyorsa bu al ver dengesini bozar hale gelir zaten... Kadınlar dışarda çalışmasın o zaman
@Zeyzeyy12 yani kadın gidip kendi parasını kazanıyor; ama erkekten para istiyor ve erkek de karısından istiyor diye prenses oluyor.. bunun neresi sevgi
@Zeyzeyy12 daha demin yukarda kadın çalışmasına rağmen erkek yan gelip yattığından bahsettiniz ya? ev işi yapması taraftarı değilseniz ne bu şikayet?
@Zeyzeyy12 işte bahsetmek istediğim şey de buydu teşekkür ederim erkek kesinlikle ev işini elini sürmemeli eğer kadın çalışmayacaksa 👍🏻
@Kesper zaten denge burada bozuluyor,
Kadın erkeğe şu alanda ihtiyaci oluyor, evli ve çocuğu var çocuğu bakıma ihtiyscı var , çocuğun babaya, kadınında kocssına ihtiyscı var.
Erkek de kadına şu alanda ihtiyaç duyuyor evdeki huzuru sağlasın eve gelince o iş stresim kalmasın evde huzur olsun gibi.
Burada birbirlerini tamamlarlar
Benim gözlemim su, kadın da iş stresli ve erkek de iş stresli ve birbirlerine tahammül edemiyorlar, sen iş yap evde hayır ben yorgunum sen yap gibi tartısmalar olabiliyor.
ya da şu da olabiliyor, kadın erkekten huzur beklıyor erkekte kadından ama ikisi de işin stresi ile yeterince gergin ikisinin de birbirlerine vericek bir şeyleri yok.
Bu günümüzde maalesef çok büyük bir problem.
Etrafımda çevremde gördüğüm onlarca örnek var.
Ama tam tersi durumlar da olabilir.
iki tarafında ihtiyaçları var karsılanmayı bekleyen.
@SoaringDragon evet benden bunu anlatmaya çalışıyorum ne zamandır
@Kesper evet erkeğin ev işi yapılması taraftarı değilim fakat kadına fazladan görev verilmesi taraftarı da değilim.
Erkek üzerine düşen sorumluluk ne ise onu alsın kadında üzerine düşen sorumluluk ne ise onu alsın. Fenimizm bana göre cinsiyeti bitirme projesidir.
Çoğunluk evlilikten mutlu değilse bu da bunun kanıtıdır:)
@Zeyzeyy12 dengenin bozulmasının sebebi bu değil ben şahsen şöyle düşünüyorum evlilikte hep güllük gülistanlık olacak diye düşünenler ya da evlilikte yeterince iş dağılımını doğru düzgün yapma planını ayarlamayamadıklarını düşünüyorum dediğim gibi benim abimin karısı da çalışıyor birlikte geçim sağlıyo ama mutlu mesut da yaşıyorlar 6 senedir bu bir ikincisi ise demişsinizki erkek ve kadın da iş stresi çekiyo ve birbirine verecek bişey kalmıyo farkında olun diye söyliyim kadınların intihar oranı yüzde 20 ve erkeğin intihar oranı ise yüzde 80 yani o iş stresi yükünden dolayı en çok intihar eden erkek sayısı erkek eve gelince ztn doğru düzgün eşiyle vakit geçiremiyo ne mesaisi bitiyo adamın nede gitmeye vakit bulabiliyo adam daha fazla para kazanabilmek için hem gününü doldurmaya hemde mesai saatinden sonra da çalışmaya devam ediyoki ailesinin geçimini yapmaya gayret gostersin diye yoksa hiçbir erkek ciddi anlamda hayatından memnun değil neden prenses dediğiniz erkekler hep ağlak ve duygusal bi yapıya sahip olduğunu düşünüyorsunuz sizce çünkü iş stresi sürekli adamın üzerinde uçuşuyor yani adam nefes almaya vakit bile bulamıyo erkeğin gücü tükendiği zaman bile ailesine hiç belli etmemeye gayret gösterip içine atar bundan dolayıda ama kadınların işleri kolay yani erkekler kadar mesai bile yapmıyo evde o yüzden erkek maalesef ki tek başına eve gelse bile karışına verecek enerjisi kalmıyor adamın o evin parası geçmezse o ev dururmu mesela? evini kaybetmesin ailesini kaybetmesin diye hep mücadele ediyo erkek mesela yoksa adam hayatından memnun değil
@Zeyzeyy12 o yüzden de kadın mesela mücadeleyi gördüğü zaman da kadın mesela çalışmıyor mu o zmn erkeğin her dediğini kabul etmek icap eder ister beğensin ister beğenmesin
@Zeyzeyy12 hobisi bile olsa kadın o parayı kazanmamalı işte çünkü ev işi kadının sorumluluğu olduğunu savunacaksanız kadın ev işi yapmalı..:))) parayı zaten kocası veriyor..
@SoaringDragon ama siz hala erkek ve kadını kiyasliyorsunuz, katıldıgım noktalar var ama, erkek ve ksdın birbirinden çok çok farklıdır. Bedensel olarak, psikolojik olarak, zihin yapısı düşünme biçimi olarak. Fakrlı olan iki kişi eşit olamaz ki.
Benzetme de hata olmaz,
Bir çocuk nasıl bir yetişkinle kıyaslanamazsa, bir erkek de bir ksdınla kıyaslanamaz. Rekabete sokulamaz.
Yoksa bu evlilik olmaktan cıkar
Neyse sizinle zaten fazlasıyal konuştuk.
daha fazla anlatabilceğimi sanmıyorum
@Zeyzeyy12 ben de son yorumumu atıp sonlandirim ben de yoruldum 😀 kıyas değil burada anlatmak istediğim şey şu dediniz ya kadın da erkek de birlikte iş stresi yüzünden verecek bişeyleri kalmıyo diye ben erkek tek çalışsa da verecek bişeyin kalmadığını ve bunun sebebini açıkça açıkladım nedenlerini kesperin dediği gibi kadının çalışmama hakkı olmalıki denge o zmn kurulsun bu savunduğum şey rakip olmakla alakalı değil eşler birbirine destek çıkmanın gerektiği düşüncesini savunmamla alakalıydı iyi geceler 🖐🏻
ben eşimin maddi durumu iyide olsa kötüde çalışırım çalışmayı seviyorum çünkü ama bence bir erkeğin çalışacaksın çalışamazsın gibi yorumlar yapması hoş değil çalışmayacaksın diyen erken yobaz çalışacaksın diyen erkekte dişil geliyor bana iki tarafta birbirinin hayatına bu denli müdahale edip kısıtlamamalı bence kendi özel alanınız olsun bir zaman sonra boğulursunuz çünkü tabi eşinin düşüncelerine fikirlerinede saygı duyulmalı zorlamayla değilde fikrini söylersin yapar veya yapmaz zaten değer veren bir kişi senin tercihine bırakıp fikrini beyan eden bir eşin dediğini yapar ama çalış çalışma kapan kapanma bu din bu mezhep etek giyme gömlek giyme saçın makyajın… bunlarada karışmayın yani
Bu konu şöyledir. Erkek zorlayamaz. Sadece bir sorun varsa bunu dile getirir. Tercihi kadına bırakır. Zaten ben bunu da anlamıyorum. Eğer ki böyle sorun varsa sen eşine bu sorunu güzelce söylersen o zaten sana destek olmak için gönüllü olur. Ama biz erkekler bazılarımız baskıcı ve zorlama yapıyoruz. Buda yanlış. Olması gereken konuyu açmak ve tercihi ona bırakmaktır. Ve inanıyorum ki kadın daima gerektiği yerde gerektiği zaman daima doğru olanı yapar. Sadece bizler onunla konuşmasını bilmeliyiz. Zorlamak sert bir kavram. Ve iyi bir şey değil.
Bir evi geçindirme görevi erkeğin işidir. Kadına güvenip bence hareket etmemelidir. Kadın çalışmamalıdır demiyorum çalışabilir fakat sürekli çalışabilir mi? pek sanmıyorum çünkü çocuk faktörü var çocuk olduğu zaman kadının çalışması çok zor olacaktır ve çocuk eğer ki memur değilseniz anne ile büyümelidir bence ve normal bir işte çalıştığınız zaman çok fazla hakka sahip olamıyorsunuz bir bakıyorsunuz ki kovulmuşsunuz. Mecburiyet noktasında çalışılıp destek olabilir ama bu baskı ile değil çünkü karşıda ki kişiyi strese sokar ve arada ki sevgiyi yok eder.
Sen neden çocuk yalmak için illa işten çıkma kafasindasinki? Daha parasal sorumluluğunu alamamisken bir başka insanın sorunlulugunu slmak delilik bana göre. Bugün bu sorumluluğu alan kadınlar şu kelimeleri kullanıyor.
Ekonomik ozgurluğum yok çocukta var ayrilmayorum.
Kocam aldattı dövüyor beni kocamı sevmiyorum keşke çalışıp ayaklarımın üzerinde dursaydim bir insnaa guvenip işimi bıraktığım için çok pişmanım.
İş ariyorum.
Çocuğum var katlanmak zorundayım
@Papatyaadası Ne saçma sapan bir yorum yaptınız sonuçta o çocuğa kimse sizin gibi bakamaz en eğitilmesi gereken zamanlarında yanında olup onu eğitebilirsiniz dimi siz yapmak istemeyebilirsiniz sonuçta herkesin özlük hakları yok özellikle bu özel sektörde çok sıkıntı hanımefendi hangi özel sektör size memurluğun haklarını veriyor bi söyler misiniz bir bakmışsınız tazminatsız kovulmuşsunuz bu bir tercih ve ben ileride olacak çocuğumu kendim büyütmek isterim başkalarının elinde büyümesini istemem yok aldatılmaymış yok çocuk var boşanamazmışım falan beni nerden tanıyorsunuz da bu kanıya varıyorsunuz emin olun bunun bilincinde bir bireyim ve değil 1 çocuk 10 çocukta olsa katlanamayacağım bir durumda kesinlikle yine boşanırım yine boşanırım. Tanımadığınız biri için böyle kesin yargılara varmanız da ayrı bir durum.
Gayet de mantıklı ve aklı başında bir yorum yapmışım bunu baltalamaya çalışmayın lütfen. yazdıklarımı iyi okuyun önce..
Bazı detaylar evliligin akıbeti ve evlenmeyi düşündüğünüz kişinin aslında göründüğünden daha da azı olduğunu apaçık gösterir. İşaretleri iyi okuyun lütfen.
Allah kadına ev geçindirme sorumluluğunu yüklememişken eşini buna mecbur eden erkek bir kere daha düşünsün. Ayrıca kavvam erkek profiline uymayanlarla vaktinizi harcamayın. Ölçü bellidir. Huzurun kiminle insa edileceği de belirtilmiş.
Kadin illa çalışmalı diyen erkekler feministlerle evlensinler.😊
Tabiki kadın çalışmak zorunda değildir, isterse çalışır.
(bebeklik ve belirli çocukluk yaşına kadar) çalışan annelerinde de çalışmasını doğru bulmuyorum, maddi anlamda ihtiyaçsa bilemem. Bir süre çocuğuna anne kendisi bakmalı çocuğunu başkalarına bırakmamalı.
Günümüzde hiç bir ekek karisinin isteklerine cevap vermiyor bu kadının erkekten soğumasına sebeb oluyor. Sevmediği için onunla seks yapmıyor seks yapmayınca adam kendinde aldatmayı hak görüyor olay sizin dediğiniz kadar basit değil evlimisiniz biomiyorum ama kadın çeyiz diye Cabut sandığı değil işi ile baba evinden ayrılmalı. Çocuk yapmak ise bu devirde hiç bir ekeke kolay kolay çocuğu ile annesi kadar ilgilenmiyor. Belli bir süre kadına emzirme süresinde izin veriyor ama kadinlari hamile kaldı diye işten cikariyorlar artık kadinalr işten çıkmak kocaxinin eline bakmak istemiyor cunki insanlar kötü. karısını bu dönemde ezen küçümseyen çok insan var. Bence çocuk yapilmiyorsa çoğunlukla bundan kadinalr artık kendi sorumluluklarını aldılar bir basklarinin sorunluluklarini istemiyorlar. Bu konuda artık kimse bir şey yapamaz değişti devir.
Konuyu farklı bir yönden ele almışsınız, ben çocuk ve aile yönünden ele almıştım. Elbette öncelikle her ilişkinin kendi içinde dinamikleri vardır. Türkiye’de kadınların iş hayatı Avrupa’ya göre daha zorlu yani çalışan anneye daha iyi ve kolaşlaştırıcı şartlar ve çalışma imkanları sunulabilir. Ben bilhassa bebeğin en kritik en masumane zamanlarında annesinden uzaklaştıran ve çocuğun öz gelişimini sekteye uğratabilecek durumlar olduğu için be bebeğin hakkı çalındığı düşüncesindeyim.
Diğer kadın tarafından bakacaksan bir evlilikte kadın erkeğin eline mi bakacak düşüncesini çok yanlış buluyorum. Eğer evlilikte ayrılıkçı fikirler hakimse benim param senin param gibi, benim zamanım senin zamanın, benim senin sorumluluğun gibi düşünceler evliliğin sağlıklı zeminde oturtulmadığını gösterir. İdeal evlilik anlaşımızda babasında gem bebek hem annesi üstünden yapması gereken sorumluluklar farkdır, kadına fazla sorumluluk yüklenmesi aileyi daha refaha ulaştırmaz evlilik de her iki taraf içinde eşit makul çözümler sağlanmalıdır. Diğer bir konu evlilikte istekler ihtiyaçlarla ihtiyaçlar da isteklerle örtüşmelidir bu da mutlu evliliğin temeli görülüyor. Her İlişkide olduğu gibi evlilikte de denge menmlidir. Yoksa evlilik kurumu özelliğini kaybeder.
Medeni durumum: bekar, evlilik yapmadım bazı bilmediğim durumlar elbette olabilir
Dipnot Çıkarımlarım çevreden gözlemlerimden öteye geçemez 🙂
Bu maddi duruma, ilerideki planlara bağlı bir şey bir şey, maaş azsa ya da borç çoksa yani…
Erkegin maddi durumu iyi ise sana hak verebilirim ama iyi değilse çoğu kızı bu dünyaya getiren baba ve doğuran anne bir nebi yük gibi görmüyor Türkiyede yani demem ola, annenin babanin bakmadığı yerde, elin oğlu bakmak zorunda degil.
Ama kadın çakışırsa, erkek de evde yardım eder.
Hamilelik, çocuk ortaya girdiğinde, kadının evde kalması, hem evi hem çocuklar idare etmesi en mantıklısı.
Dünyada çok kezban var, hem eşitliği korurlar, ama işlerine gelmeyince, ben kadınım sen erkeksin derler, yani seçenek senin. Kezban mi olacaksın, destek mi, yoksa oturup konusarakmi
Allah Allah o ne karışıyor. Valla iş hayatı kadın için çok zor niye zor diyorum biz erkekler gibi gamsız değiliz çok strese giriyoruz. Bir de bunun üstüne ev yükü binince gerçekten zor. Yapan vardır Allah yardımcısı olsun. İmkan varsa kadın çalışmak yerine eviyle çocuğuyla eliyle ilgilenmeli kendine bakmalı gezmeli tozmalı kendini geliştirmeli.
Zaten böyle diyen biriyle de evlenirsiniz sizler. Bu soruyla veya tabirle bu sitede cok karşılaştım.
Edep adap denen birsey var ki bunu düzgün anlatamayan biri de sıkıntılıdır.
Insan eşi olacak kişiye şöyle anlatir.
Benim tek maasim bize yetmeyebilir, senin de çalışmana ihtiyacım olacak. Bu hayati beraber paylaşalım mı? Demek ayni kapiya çıkar.
Calismazsan seninle evlenmem diyen bir adamla da bu iş olmaz zaten.
Kadın çalışmak zorunda değildir isterse eşi de tabi müsade ederse çalışabilir ya da durumları kötüdür eşine yardım etmek için çalışmak istiyordur yine çalışmak ZORUNDA DEGİL ancak anlasirlarsa çalışır ama ben çalışmak istemiyorum derse erkeği bilmem de adam olan eşine bakmak ile mükellef
Ben çalışma taraftarıyım ama bana kalırsa bu seçim kadına bırakılmalı. Zaten çocuk düşünen çiftlerde kadın ister istemez bir süre işe ara veriyor. Bazısı sonrasında sektörden dışlanıyor ve iş bulamıyor. Bana kalırsa öyle biriyle olmak çok riskli. Yarın öbür gün karısıyla çocuk yapsa ve karısı çalışmasa bunu başına kakabilir ve ekonomik şiddet uygulayabilir.
Kimse kimseyi çalışması ya da çalışmaması için zorlamasın.
İnsanlar hür ve özgürdür.
Eger çalışmayı istemiyorsa sartlarıda kabul etsin. ya da zengin maddi gücü olan biriyle evlensin.
Şimdi bu kadar ekonomik zorluklar varken tek gelirle bir evi geçindirmek gercekten kolay degil.
Parası gücü olmayan erkekte bir kadına pembe panjurlu ev çizmesin.
Hersey dengeye bakar.
Bence zaten kendi iyiliğin için, kendi ayakların üzerinde durabilmek için, bir erkeğe muhtaç olmamak için, kendini güçlü ve başarılı hissetmek için çalışmalısın. Erkek zorlayamaz diye yanlışa düşme sen ona muhtaçsın diye sana her zorluğu yaşatır hayatın geri kalanını mahveder, bence bunu istemezsin, burada kocasından maddi manevi zarar gören kadınlarla dolu, sen onlardan olma.
Tabi tabi canım hatta aşçınız da olsun, şoför de tutsun sana
Ne olsun istiyorsun kadın evde hizmet etsin işte de calıssın evet de baksın ee sonra sana gram sevgi de duymaz saygı ezikler asıgalar hor görür.
Bu ilişki yürümez çok örneği var.
Bana çok kadınsı geliyor böylr erkekler. Güçsüz ve pasif.
Kadın güc ister güç omuz ister sırtını başlamak güvende hissetmek ister. Eğer güvende hissetmezse erkeksileşir çünkü karsısısnda erkek göremez!
Ben kimseden hizmet beklemem, benim huyumdur her işimi kendim yaparım zaten, ama kadının zengin koca bulayım çalışmayayım düşüncesi ya da çalışacaksam da kocam bana temizlikçi tutsun yok aşçı da tutsun gibi fikirlerinden iğreniyorum, yukarıda da belirttiğim gibi kadın önce bir erkeğe muhtaç olmamak için, kendi ayaklarının üzerinde durabilmeli zaten, zengin koca bulayım çalışmayayım düşüncesi bana hiç de onurlu bir davranış gibi gelmiyor, ikisi çalışıyorsa da o zaman ev işlerini de beraber yapabilirler, kadın neden temizlikçi desin ki? Hem çalışıyor hem de evdeki tüm işleri kendi yapıyorsa o zaman da doğru insanla evlenseymiş bu da ayrı bir konu tabi
O zaman saygı sevgi taktir edilme bunları kadın göstermez, erkeğin de kadının da beklediği şeyler vardır.
Evlilik bir işletme değil beyfendi evlilik bir, sevginin saygının hazzın yasanılacsgı bir yerdir.
Kadın çocuk doğusunda ve büyütürken erkek mecburen bakmak zorunda.
Ben zaten calışma taraftarıyım ama bir erkeğin erkek gibi davranmasını güçlü olmasını, ksdına gücünü göstermesini isterim ki saygı duyayyım işte bu çocuklarımın babası diyebileyim. Yoksa diğer türlü güven oluşmaz kadın güven arayışı içindedir eğer bu sağlanmazsa, ksdın erkek gibi davranmaya başlar dengeler şaşar.
Bu psikolojik olarak da fiziksel olarak da, fizyolojik ve biyoloji k olarak da böylr. Yapı böylr değiştirirken bedelını ödersin maalesef:)
Hayat göstermeden anlamak dileğiyle hoşçakalın
@Zeyzeyy12 Peki siz çalışıyorsunuz diyelim, çalışan bir kadın olarak erkekten hâlâ para ister miydiniz? Para vermiyor diye de saygı duyar mıydınız?
@Zeyzeyy12 O zaman neden bu durumda erkek de kadına iki iş yaptıramaz diyerek itiraz ettiğinizi anlayamadım... sonuçta ev işi kadının görevi, erkeğin değil...
@ParanoiX kadın evinin işini yapsın tabiki ama kocası da ona vericek destekleyecek kadın aldıkca mutlu olur kadın mutlu olduğu bir yuva çocuklar da koca sı da mutlu olur kadının mutluluğunu küçümsemeyin.
Almak illaki para anlamında değil, sevgi almalı ilgi almalı, şefkat demiyorum ama ilgi ve sevgi
Hediye almalı böylr bir kadın kocasının yanında mutlu olur.
Diğer türlü evliliğin tadı tuzu olmaz
Erkek vericek verdikçe erilliği yükselir kadında erkeği taktir edicek anlayıs göstericek her durumda şikayet etmeyecek
@Zeyzeyy12 Ama işte kadın çalışıp kendi parasını kazanınca, bu mantıkla kocasının parasına da ihtiyaç duymamalı o zaman. Erkek elbette destek gösterebilir ama iki kişi birlikte çalışıp geçimi ortak sağladığında ve parayı ortak harcadığında bu geçerlidir...
Yoksa "ben paramı kazanırım, ister kocama harcarım ister harcamam ama kocam bana para vermek zorunda" deyip, aynı zamanda "Ben hem çalışacağım hem de ev işi yapacağım fakat kocam sadece işten gelip yan gelip yatacaksa ben erkeğe erkek demem" diyerek erkeğe hem maddi yük yüklediğiniz hem de onu ev işlerinde sorumlu tuttuğunuz zaman erkeğin mutluluğunu siz küçümsemiş oluyorsunuz..
Eril olmak başka bir şeydir, bu başka bir şey.. Adalet terazisinde olmalı her şey.
@Zeyzeyy12 Bu yüzden evlilikte en önemli şey adil bir iş bölümüdür.. Eğer kadın çalışıyorsa ve kendi parasını kazanıyorsa, o zaman maddi sorumluluklar konusunda da ortak bir paylaşım olmak zorundadır. Sadece kazandığı parayı harcama özgürlüğüne sahip olup, evin tüm geçimini erkekten beklemek mantıklı olmaz. Aynı şekilde, erkek de sadece para kazanmayı yeterli görüp çalışan karısına hem ev içindeki işleri yaptırması hem de parasını kullanması doğru bir davranış olmaz..
Eğer kadın da erkek de çalışıyor ve kazandıkları parayı ortak kullanıyorsa, ev işlerinin de eşit şekilde paylaşılması doğaldır. Ancak kadın çalışmıyorsa veya çalışsa bile erkek maddi olarak zorlandığında eşine destek olmuyorsa ve tüm çözüm üretme sorumluluğunu erkeğe bırakıyorsa, o zaman ev işlerinin büyük bir kısmını kadının üstlenmesi daha adil olur. Aksi takdirde, taraflardan biri sürekli yük taşırken, diğeri yalnızca hak talep eden konumuna düşer..
Kim ne kadar kazanıyor ya da kim hangi işleri yapıyor meselesi değil, her iki tarafın da ilişkinin yükünü adil şekilde taşımasıdır.
@ParanoiX adil olması için ev işlerinin de ortaklaşa yapılması gerekir:)
Kadın hem evin işini yapıp hem calısıcaksa nerde adalet?
İkincisi, hiç bir kadın güçsüz erkeğe saygı duymaz hiç birkadın başta kabul eder işin içine girince işler değişir yapısı böyle çünkü ksdın güveneceği adam ister.
Çünkü bunun hamileliği var, zorluk üstüne zorluk doğumu var ve emzirme dönemi uykusuzluk dönemi var.
Bakımı var, hiç bir çocuk annesiz kalmak aniden ayrı kalmak istemez.
Bu süreçte Baba bakmak zorunda
Ondan sonra kadın isterse çalısır isterse çalışmaz bu ona kalmıs.
Ama erkek ona da bakamıyorsa ne işe yarıcak pardon da erkeğin görevi yok mu her görev kadının mı
İnşallah sizin gibi erkeklerin sayısı azalır. Gerçekten eril erkek gibi erkeklerin sayısı artar eline çocuğuna yuvasına sahip çıkan kadına Veridğininin lafını yapmayan, ezik olmayan vermeyi seven erkekler artar
Lütfen yazmayın
@Zeyzeyy12 Tamam işte, çiftler birlikte çalışıyor ve kazandıkları parayı ortak kullanıyorlarsa, erkeğin de ev işlerine katkıda bulunması adil bir durumdur dedim ben de.. Ancak belli ki gözden kaçırmışsınız. :) Fakat kadın çalıştığı halde kazandığı parayı sadece kendisi için harcıyor, eşine maddi destekte bulunmuyorsa -çünkü çalıştığında yalnızca erkeğin değil, kadının da cebine para giriyor- o zaman kadın, kocasına maddi destekte bulunmayıp sadece kendi ihtiyaçları için harcıyorsa ama aynı zamanda kocasına para verme mecburiyetinde bulunmayıp kocasından para istemeye devam ediyorsa, üstelik eşinin işten geldikten sonra ev işleri yapmadığından da şikayet ediyorsa, işte asıl bu adil olmayan bir durum olur. Çalışan kadınlar var ama evin geçimine katkı sağlayan ya da eşi maddi sıkıntı yaşadığında destek olan kadınlar yok.. Umarım sizin gibi düşünen kadınlar da azalır da bizi gerçekten zor zamanımızda yanımızda olan bizi anlayan ve destekte bulunan kadınlar artar.. Çünkü sizin tanımınıza göre sanırım erkeklik, asla yorulmayan, her koşulda güçlü ve sarsılmaz olan, adeta kusursuz bir varlık olmak demek.. Erkek de bir insan ve herkes gibi yorulabilir, duygusal zorluklar yaşayabilir, hatta zaman zaman güçsüz hissedebilir. Sürekli güçlü ve duygusuz olmasını beklemek, onun insanlığını göz ardı etmek demektir. Gerçek erkeklik, duygularını bastırmak değil, zor zamanlarda bile gerektiğinde destek isteyebilmektir. Bunu yapmayan kadınla hiçbir erkeğin işi yoktur zaten.. İyi akşamlar
@Zeyzeyy12 Bu arada ben çocuk bakan kadını değil çalışıp hala para vermeyen ama kocasından para isteyen kadınlardan bahsediyorum farkındaysanız...
@ParanoiX Erkek kadının parasını yiyeceksin harbiden adamın ben diye gezmesin. Kadın zerre saygı duymaz böyle erkek aşk mask sevgi o evde bunları bekleme mümkün değil çok örneği var
Biraz insanları gözlemleyib neden boşanmalar arttı evde huzur yok evdeki huzuru sağlayan nedir kadının neşesidir.
Kadın neşe saçtıgı evde herkes mutludur.
Ama siz çıkarlara oynuyorsunuz
@Zeyzeyy12 Benim ne demek istediğimi gerçekten anlıyor musunuz yoksa anlamazlıktan falan mı geliyorsunuz? Kadının mutluluğu elbette önemli ama peki ya erkeğin? Onun mutluluğu hiç mi önemli değil? Evet, boşanmalar artıyor çünkü artık birçok kadın sadece kendi isteklerini merkeze alıyor, bencil davranıyor ve anlayış eksikliği her geçen gün büyüyor. Bu şekilde devam ederse elbette boşanmalar da artmaya devam eder. Bunu bir "çıkar ilişkisi" diyorsanız o zaman erkekten para bekleyen kadınlar da çıkarcı bu mantıkla da. Hani biraz önce siz demediniz mi "para vermeyen erkeğe saygı duymam" diye. işte bu tam olarak söylediğinizin yansıması olur o zaman... Mantık hatası yapmayın... Kocasından tabii maddi destekte bulunması gerek, çünkü kadın hem çalışacak hem de çalışan kocasından para bekleyecek; ondan sonrasında kadın çalışıyor diye, kocası işten gelip ev işlerini yapmıyor diye şikayet edecek, öyle mi? Biraz mantıklı düşünün... Çalışan karısından para istemek dişil enerji falan değil..
@Zeyzeyy12 Doğru kadınsa saygı duyar... Değilse duymaz
@Zeyzeyy12 Link atar mısın?
@Zeyzeyy12 Erkekler dişil erkek der çünkü bazı erkekler çalışmayıp sadece kadınlarının parasını yiyorsa derler.. Mantık hatası yapıp duruyorsunuz.. Erkek kadından para istemek dişilikse, o zaman kadının da gidip çalışması eril olmasından başka bir şey değildir... Niye kadın çalışmak istiyor madem erkeğin parasını isteyecekse?
@Zeyzeyy12 İşte kadın neden mecbur çalışıyor? Ne vasıfla?
@Zeyzeyy12 Madem erkeğin parasını isteyecekse ne vasıfla çalışmak ister bir kadın bana mantıklı bir açıklamada bulunun ve o burnundan getirir dediğiniz örnekleri burada açıkla lütfen
@Zeyzeyy12 Bakın hanımefendi, diyorsunuz ki bir erkeğin karısından para istemesi dişilik alametidir. Ancak sonra da "adil olması için ev işlerinin de ortaklaşa yapılması gerekir, kadın hem evin işini yapıp hem çalışacaksa bu nasıl adalet?' diyorsunuz. O zaman rollerin değişmemesi için kadının ev işlerini de yapması gerekmektedir. Kendisi çalışmayı tercih ettiyse neden erkek ev işi yapmak zorunda kalıyor? Sonuçta siz de 'kadın çalışmıyorsa ev işleri kadında olmalı' diyorsunuz. Söyledikleriniz birbirine tutarsız işte...
@ParanoiX mecbur calismaktan kastım mesleği varsa
Mesela şöyle örnek vereyim, bir erkek kadından para istediği zaman kadının gözünde bir kere düşer. Gider arkadasından borç istesin ama bunu hiç tavsiye etmem kesinlikle.
Çünkü bir kere istemedi mi ksdın güvende değilim ben, der bir şeyler yapmalıyım der, adama ihtiyac duymaya başlar.
Yani rollerin sasmaması açısından bu çok önemli
Kadına vermekle kaybetmezsin ksdın zaten getirdiğini büyütür üretipsana geri sunar hizmet olarak.
Evin lideri erkek olmalı, çocuklar anneden korkmadıgı zaman babadan korkmalı bu korkmak disiplin acısından şarttır diğer türlü çocuğa söz geçmez saygı duymaz
Günümüz örnekleri çok maalesef Baba çocuk saygısı bitti artık. Dayak ya da bagırmakdan bahsetmiyorum.
Kadın eline saygı duyarsa çocuklar da saygı duyar, eşini evin reisi olarak görürse çocuklar da görür.
Kadın erkeği güvenlir bir yer olarak görürse çocuk ya öyle görür.
Gerçekten psikolojik anlamda konuşuyorum ki bu böyle.
Şimdiki ilişkileri gözlemeleyin dediğimin tam tersi şeyler çok çoğaldı.
@Zeyzeyy12 Yani kadının erkekten ev işi beklemesi eril bir durum olmuyor; ama adamın karısından para istemesi dişilik oluyor, öyle mi?
@ParanoiX erkek ev işi bekleyebilir eril bir durum evet erkek yapısında zaten ev işine kadın gibi ystkın değildir ki dikkat edersen zamanla rv işi yapmaya başlayan erkekler dişileşöeye başlar kadir ezildi mesela dikkat et nasıl birisi.
Ama erkek verdikçe erilliği artar, sevgi vermesi ilgi vermesi, para vermesi hediye vermesi ne verirse versin ama kadının yapısında vermek yoktur verirse erilleşir testosteron artması demek. Ksdının göbekten kilo alması demek, kas kütlesinde artıs ses kalınlasması bıyıkların uzaması siyahlaşması demektir. Kadın güvende hissetmedikce dayı moduna geçer testosteron salgılar.
Çok örneği var gözlem yaparak bilr anlayabilirsin
@Zeyzeyy12 Tamam, ben de diyorum ki, madem kadının bir mesleği var ve çalışmayı kendisi tercih etmişse, o zaman kadın da erkekten ev işi beklemesin yine... Çünkü kadın kendi kazancını kendi sağlayıp, erkekten de para isteyecekse ve erkek karısından para istemeye hakkı yoksa, böyle bir durumda erkekten ev işi beklemesi saçma bir durum olur. Hani evin lideri erkekse, o zaman liderliğini suistimal etmemeli kadın. Bir kadın bunu yapınca da hiçbir şey kaybetmez zaten. Yani eğer erkeğin karısından para istemesi dişilikle sonuçlanıyorsa kadın da hiçbir şekilde itiraz etmeyip ev işini erkeğe yaptırmamalı..
@Zeyzeyy12 Kadının yapısında vermek yok mu? Çok pardon ama ben hayatımda bu kadar saçma bir cümle görmedim. Hadi tamam, para vermek onun yapısında değil; peki diğer saydıklarınız da mı aynı şey için geçerli? Bu görgüsüzlük. İlişkiler karşılıklıdır ve her iki taraf da birbirine destekte bulunmalıdır. Bir erkek robot değil ve desteğe her zaman ihtiyacı vardır; bir ihtiyaç duyduğunda ise dişileştiğini göstermez. Parayı bir kenara bırakalım, diğer saydıklarını bile vermeyecekse, erkek neden evleniyor ve yuva kuruyor? Size 7/24 hizmet etsin diye mi? Hiç kusura bakmayın, ama bir erkek sizin hizmetinizi karşılamak zorunda değil. Karşılıklı sevgi, saygı ve dayanışma olmadığı zaman erkek sizin için kolunu bile kıpırdatmak zorunda değildir. Madem rollerin değişmesini istemiyorsunuz, o zaman hayat müşterek. Kadın çalışıyor ama erkekten para isteyecekse, ev işini de kadının yapması gerekir. Sonuçta ev işi kadının görevidir, erkeğin değil...
@Zeyzeyy12 E yukarda öyle demiyordun işte? Neyse, bu söylediğin cümlenden ötürü neden evlenmem gerektiğini bir kez daha göstermiş oldunuz. İyi akşamlar
@Zeyzeyy12 Keyfim değil ben mutlu bir evlilik hayali kurarken siz evlilikten soğutmak için elinizden gelen ne varsa onu yapmaya hevesleniyorsunuz
@Zeyzeyy12 E tamam yukarıda neden "kadın çalışacaksa erkek de işten geldikten sonra ev işi yapmalı, yoksa adalet sağlanmaz" diyorsun? Madem erkeğe para vermeyecek kadın da hem çalışsın hem de ev işi yapsın o zaman... Bunda okey misin?
@Zeyzeyy12 İşte sen mesela çalışan birisi olarak hem çalışıp hem de ev işi yapmayı kabul edip erkek sadece işten gelip ev işini sürmemesini kabul eder miydin yoksa şikayet mi ederdin orayı anlamadım ben
@Zeyzeyy12 Ya zaten erkek bana para verecek diyorsun 😂😂😂 İster ağır olsun ister hafif olsun ne fark eder sonuçta erkekten para isteyeceksen ağır hafif demeden yapman gerekiyor 😂😂😂 Maddiyatla sana destek olması ile aynı şey zaten
@Zeyzeyy12 heh şimdi oldu ☺️
Şu dönemde tek maaşla geçinmek o kadar zor. Karşı tarafın istekleri olacak giyim, makyaj, sosyalleşme, dışarda yemek, özel günlerin hatırlanması, ev için alınacaklar. Eğer ki kocası Koç ya da Sabancı ailesine mensup değilse kusura bakmayın kadın çalışmak zorunda. Kocasından boşandığında ne olacak? Kocasının belki verip belki vermeyeceği meçhul olan nakafaya mı bakacak. Bir kadının ekonomik özgürlüğü olmak zorunda. Ben bunu destekliyorum her zaman.
Evlenince çalışacaksın diyen biriyle evlenmem diyemezsin çünkü evlenmişsin 👍
İş işten geçmiş =)) bu soruda anlatım bozukluğu var. Buradan Türkçe öğretmenin ellerinden öpüyorum 😎😎
Çünkü evlenmedim hahaha😂
Evlenince çalışmak istemiyor musun?
Ev hanımı olmak ve ev işleri mi yapmak istiyorum diyorsun?
Atandıktan sonra çalışmamda sıkıntı yok 😂yada kendi okuduğum bölüme göre iş bulursam ne alâ
Çalışmayı düşünmüyorum dersen konum at gelip babandan isteyim seni 😎😎
Hiç tanımadığın ve görmediğin birini ne çabuk istemeye gidiyorsun 😅
Sonuçta sende beni görmedin, 😎😎
Ex bu kafadaydı kendisiyle söz attık babanın arabasını benim üstüme yapar mısın gibi saçma sapan istekleri vardı. Bir de çalışmamı bekliyodu sağlık sorunları varmışmış... Şimdi başkasi için deli gibi çalışıyo birikim yapıyo fazla altta kalmamak lazım çirkef olunmalı.
Evlenmem. Çalışıp çalışmamak değil sorun. Beni sevmediğini düşünürüm. Şimdi belki dersiniz ki durumu yok geçinemeyeceksiniz okey ama öyle adamlar var ki ikinci iş bile yapıyor karısı başkasının ağzının kokusunu çeksin istemiyor karısına kıyamıyor. Ha kadın kendi tercih etmiştir çalışır tabi ama erkek dediyse asla orada ben sevgi aramam başka kötü şeyler ararım. Beni düşünmediğini anlarım.
Çalişmak, üretmek keyifli ama bir şey dayatilinca bana itici geliyor şahsen. Arti erkek ev işlerinde de destek olacaksa az da olsa bunu istyebilir o zaman. Öbür türlüsü kadını hem maddi hem. manevi somürmektir..
Temizlikçi kadın tutarsın ya da beraber temizlersiniz gerçekçi bak
İlişkiye başladığın kişilerle bu konuları zaten konuşuyor olucaksın
@AlKarısıAlbız birine yaptırmak da alternatif aynen
Başkaları adına da konuş miyim tabi ben evlenmeyi düşünmeyen biriyim kariyer yapmak daha önemli benim için
Sacmalik kadinlar kole mi niye calissin. Calismasin yorulmasin ki ben geldigimde susmasin konussun
Sussun konuşmasın diye anladım ilk başta😅😂
Kadin sustugunda vqzgecmistir. Vqzgecen kadin tehlikelidir. Ya aldatr ya da hic sana mutluluk vermez ya da bosanir okkali tqzminat alir 😂
Ben kadini susturmak icin dudaklarina yapisirim. Baska sekil susturamazsin kadinlari 😒😂
Benim nişanlım calısmamı hiç istemiyor sen yorulma diyor bana
Ben bakarım bize diyor hem evde hem işte olmaz diyor
Bu huyunu seviyorum çok erkeksi geliyor gerçekten
Erkeklere tavsiyem kadınlarınıza baskı yapmayın kadın durmaz orada illaki patlak verir
Evlilik zamanında çalışmak öz güven meydana gelir çünkü çalışmak evi düzene sokar kadını küçümsemeyin kadın dişi kuş gibidir evi düzene sokan her işi yapan kadındır elbiseni yıkar yemeğini yapar evin temizliğini yapar çünkü kadınlar senin baş tacındır tonlarca para kazansan zengin olsan ne yazar evini takana düzene sokan kadın olmayınca
valla ben öyle zorlanmaya gelmem. karakterimde yok. ha derseki müstakbel eşim calısırım ki zaten calsııyorum. calısmayı seviyorum ben. zorlamasına gerek yok. calısma dese o zaman bak sorun olaiblir.
Kadın isterse çalışır isterse çalışmaz erkek ona bakmakla yükümlü aksini iddia eden 👌🏻
@Zeyzeyy12 aa sen :))
Evlilik ortaklık demektir. Çalışmak bu devirde artık bir zorunluluk. Kimse istemezse çalışamaz ama şahsen, bence olgun düşünen birisi de çalışmak istemeyen birisiyle kadın erkek fark etmez, evlenmez. Böyle bir dönemde yan gelip yatmak nedir yahu :D
Kadın isterse çalışır diye bir şey yoktur onu geç arkadaşım ekonomik durumlar çalışmanızı gerektiriyorsa ikiniz de çalışacaksınız. Erkek çalışsın sen evde otur Yok öyle bir şey. Ne zaman bir çocuk olur o zaman çalışamaz durumda olursun çalışmazsın ya da işi bırakırsın.
Ayrıca insanlar sadece karın tokluğu için çalışmazlar. Iki tarafın da çalışması, yaşam kalitesini arttıran bir şeydir. Açıkçası ben evlenince çalışmam diyen bir kadınla Ben asla evlenmem. Durum onu gerekiyorsa çalışacaksın aga.
@BekârTeacher Ben önümdeki fazlalık dediğiniz şeyi bakıcılık yapmak için taşımıyorum
Bu cümleyi de buraya soru soracağınıza o kişiye söylemenizi tavsiye ederim. cesaretiniz varsa tabii :)
@DrrFeelgood ekonomik olarak çalışmak gibi bir gereklilik varsa iki insanda çalışacak hayat müşterektir. O kaba dilini bir daha kullanma tavsiye etmem.
Ben de "bağlaç olan de"leri ayırmanı tavsiye ederim. Hayırlı günler.
@BekârTeacher hakaret boyutuna devam edersen avukatlık olacaksın haberin olsun
@BekârTeacher bir kere daha uyarmama gerek bıraktırma. ekran görüntüsü alıp avukatıma verdirme kendini. Saygıli ol.
@DrrFeelgood avukatlik olursun buradan klavye delikanlılığı yapma Aklını başına topla. saygıli ol, davalik ederim seni
@DrrFeelgood bundan sonra tek kelime yazmanı istemiyorum. yazarak beni rahatsız ediyorsun. Eger kaba hakaret içerikli bir şey yazarsan avukatlık olacaksın haberin olsun.
@BekârTeacher Bak seni de uyarıyorum bana bir kere daha kaba bir dille yazmaya devam edersen Rahatsız edersen ekran görüntüsü alıp seni de avukatıma vermek zorunda kalacağım.
@Zeyzeyy12 iki taraf da çalışıyorsa ev işini birlikte yaparlar. Bildiğim kadarıyla sadece bir tarafın bütün işleri yapması diğer tarafın katkıda bulunmaması da Hukuken yanlış. Evlendiğiniz kişinin durumu iyidir sizin de çalışmanızı istemiyordur çalışmazsanız o ayrı ama ekonomi eskisi gibi değil şu an standart bir maaş alan çiftler her şekilde çalışıp para kazanmaya çalışacak çünkü para kazanmak sadece karın doyurmak değil yıllar geçtikçe bulundukları yaşam standardını daha üst seviyeye çıkartmak. Yoksa ileride bir gün ne eviniz olur Ne Arabanız tek maaşla karın doyurursunuz
Sana sunun garantisini vereyim kadın fıtrat gereği güçlğ erkek ister pasif kadından para isteyen, hele hele faturaları ona ödeten erkeğe zamanla sevgisi saygısı azalır bu bir. İkincisi sevgisi saygısı azalan kadın erkeği aşağılar hor görür taktir etmez, ezikler.
Çünkü kadın yapısında almak erkeğin de fıtratında vermek vardır tam tersi olan her ilişki bozulmalar olur.
Bak mesela şöyle örnek vereyim, kadın emek vermiş saçını süpürge etmiş calısmıs para da vermiş biriktir mii para da vermiş altını nı da vermiş.
Sonunda adam başka kadına gitmiş çünkü o kadını artık ksdın olarak görmüyor annesi babası gibi yapmak zorunda gibi görev koyuyor.
O yüzden benim fikrim kadın calısıcsksa erkek bir üstünü yapabilmeli, yani geliri daha fazla olmalı yoksa nettt Söylüyorum ezikler. Hiç saşmaz denemesi bedava :)
@Zeyzeyy12 sen oyle diyorsan, hayırlısı da benden gelsin :)
Erkekler kendini ne sanio acaba.
Zorla bana bişey yaptrmaya calisti mi yapacaksam bile sırf öyle dedi die yapmam ki sktret
Ben ileride evlendiğim zaman eşimin çalışmasını istemem. Hobileri varsa onları yapar. Mesela yürüyüş, gezmek, fotoğraf çekmek vs ama çalışmak istiyorsa da ona karışamam kendi tercihi.
Ben zaten çalışıyor ve paramı kazanıyorum. Öyle bir taleple o yüzden karşılaşamam. Ancak çalışmasaydım da öyle denseydi evlenmezdim.
Başta anlaşılır, ona göre devam edilir. İşine gelmiyorsa direkt iletişimi kesersin, burada "Evlenince çalışacaksın diyen birini" savunmuyorum..
Biz evlenince çalışmayacaksın diyoruz, birileri çalışacak mısın diyor. Ve bu kendine erkek diyor 😁
Asıl sen boşuna kendine erkek deme. Kadını eve kapatmayla erkeklik olmuyor 😅😅😅
@yalnızbiryetim senin gibi çalışıtırp parasını yemeklede erkeklik olmuyor
@Esrademir3593 Ben kimsenin parasını yemedim Allah’a şükür. Kimseye paramı yedirmedim de 😂😂😂😂😂 Herkes çalışıp helal parasını kazandı. Peygamber efendimiz eşleri de hep çalışıp kazanan medeni kadınlardı bilmem anlatabildim mi 😅😅
Vallah kusura bakmasında çok önemli bir mesleği yoksa erkeğinde maddi durumu yerindeyse , karısını el alemin işinde çalıştırması yaw he öteye geçmez …
Çocuklara kim bakacak evde nenesi mi dedesi mi? İhtiyacı olmamasına rağmen karısını orada burada çalıştıran veya kendisi çalışmayıp karısını çalıştıran erkek tipi tam sana göre
Erkek adam kadını çalıştırmak zorunda kalıyorsa bi zahmet evlenmesin çünkü o kadından hiç bir zaman saygı görmeyecek … çevrede bunun örnekleriyle dolu.. kahve köşelerinde akşama kadar okey oynayıp karılaırını çalıştıranlar bile var ve bunlar ben erkeğim diye ortalıkta dolaşıyor , yemin ederim senin gibileirne böyşe erkek lazım ,
@yalnızbiryetim eşleri değil eşi o eşide evlenince çalışmayı bıraktı Müslüman oldu kendine pay çıkarma yani kendini modern sanan zat 😂😂
Bu kadın mı erkek mi belli olmayan şahısta bunu anlayabilecek mi sence
@Esrademir3593 sakın çalışma sakın yarın kocan seni boşadığında da esc olursun 😂😂😂😂😂😂😂😂😂
@yalnızbiryetim sen esc mu oldun yoksa yazık sana 😂😂
@yalnızbiryetim kendi tecrübelerini anlatıyor birde siz patronlara escluk yapıyorsunuz masa başında az mı hem kocana hem patrona 😂😂
Helal olsun sana Esra tebrik ederim ağzının payını iyi vermişsin 😀
Bunlar patronuyla cilveleşip akşam eve geldiğinde başım ağrıyor diyen cinsten
Bunlar herşeye yetiyor inan patronda kocaya evede bunlar öyle güçlü çoğu şeye yetiyorlar 😂😂
😂😂
Ben üç çocuğa bakıyorum tek başıma hem iş hem çocuk inan yoruyor insanı, bunlarda ki bu hem iş hem çocuk hem kocaya bakma gücüne hayranım
😂😂
@Esrademir3593 hayatındaki tek başarın bit erkeğin cinsel ihtiyacını karşılamak 😂 bunun ezikliğini bu kadar belli etme. Psikolojin bozulmus senin git tedavi ol. Altındaki pedleri bile erkek parasıyla alıyorsun donuna kadar ona muhtaçsın. Okumamış eğitimsiz zavallısın 😂😂😂😂 sana sadece acıyorum yorumdaki diğer kızlar ve erkekler gibi😅 sana herkes acıyor herkes. Biz istediğimiz şeyleri özgürce kredi kartımızı çıkarıp alırken sen kocam bana 5 tl verse de gtüme don alsam diye düşüneceksin😂😂😂 yazıkk türkiyede kadın nufüsün yarısından fazlası çalışıyor. Hemde çocuklarına da bakıyorlar. Çocuğuna bakmak isteyen her türlü bakar. 😂 Sense evlenip kocasının hayatı boyunca taksitini ödemek zorunda kalan koltuk takımlarıyla övünen zavallı ezik bir kız olarak kalacaksın. 😂😂😂😂😂 Tabi seni bosamassa😂 Calısmaktan bile aciz bir kadını kim yanında ister kim. İşe çalışmaya gitmeye üşenen kalkıp da evde analık mı yapacakmıs oyyuyyyyyyy 😅
Ağız payı böyle verilir iyi oku
Ayrıca benim patronum yok çünkü patron benim 😎😎 Hadi sende git kayınbabana yemek götür mükremin gibi 😂😂😂😂
@Esrademir3593 eğer ille çalışmayacağım kendime ve bu ülkeye bir faydam dokunmayacak diyorsan bari esc yap en azından bir bka yararsın 😂😂😂😂😂
@Esrademir3593 daha kız ile erkeği bir ayırt edemiyorsun gelmis burada kadın çocuk bakmalı diye ahkam ediyorsun 😂😂😂😂 Allahın belası
Cahil ben bekarım yazdıklarımı anlamayacak kadar kıtsın, birde patronmuş 😂😂 sen olsan olsan patronun cinsel ihtiyacını karşılayan paralı bir obje olursun bu kafayla patroni seri ğırımın
İşe ihtiyacın varsa gel yanında çalış en azından kötülerin yanında çalışmA
@yalnızbiryetim Çalış köleeeee😂😂 sen zaten kocana en gelecek en büyük belasın allahın mandası
Evlenmem kadın çalışmak zorunda değil kadın hem evi çekip çevirip çalışacak? O zaman işleri de paylaşımlı yapmalılar
Hayır evlenmezdim. Ben baba evinde el bebek gül bebek büyüdüm hiç çalışmadım evlenince de çalışmam dedim çalışmıyorum
Evlenirim. Asıl çalışmayacaksın demiş olsaydı o kişiyle evlenmek istemezdim. Ama benim çalışmamı istemesi işime gelir.
Evlenirim ilk evi falan üstüne yaptırırım sonra boşanma davası açarım beni çalıstırmaya zorladığını kanıtlarım. Bu yüzden boşanabiliriz ve tüm evi falan üzerime olduğu için onu evden atarım
Herkesin hayatına kimse karışamaz 😂
evini gecindirmekten aciz kadinin maaşına muhtaç bir adamla olmam kendine güvenmeyen evlenmesin elin adamına bakamam saygı da duymam kusura bakmasın
İslama göre kadın çalışmak evi geçindirmek çocuklarına bakmak zorunda değil kocası karısını aldıysa her türlü bakmak zorunda
Ben çalıştırmazdım
Kararı bana bırakması lazım ama çalışmayacaksın deseydi tam tersi o zaman cidden evlenmezdim
Peki çalışmak zorundasın gibi davranırsa napardın
Öyle bir şey diyemez ayrılık sebebi ama ben zaten çalışırım mesleğim var. Ama buna zorlama hakkı yok.
Mesele çalışıp çalışmamak değil. Onun bunu zorlaması sıkıntı, bu konuyu bana bırakması daha doğru olur
Biraz cahilce yorum olmuş, evlenecek ciftler aralarında böyle seyler demezler. Partnerinin bir meslegi varsa çalışmak isterse zaten çalışır hepsi bu.
Hayatta evlenmem bana bakamayacaksa niye asla zaten evlilik düşünmüyorum bide bakamayacaksa çalış diyecekse asla yani korkunç
Ben çocuk isteyen biriyim o yüzden çalışma hayatı çok zor oluyor bu durumda. Çocuğumuda öyle bir şekilde büyğtmek istemem
Evliliği plan program kodlama haline komak bana göre bir iş değil. Evlilik “yaşamak” için olan bir değerdir
Çalışmamasını tercih ederim ama çalışmak isterse çalışsın desteklerim, istemezse de çalışmasın.
Kesinlikle böyle bir zorlama yapan erkekle evlenilmez. Kararı sana bırakan yani ister çalışırsın ister ev hanımı olursun diyen biri her zaman için daha iyidir. Evlenince senin calismani istemesinin nedeni ne?
Evli misin?
2 yildir Turkiyede yasiyorum.
Turkiyede evlilik duzeni erkekleri somurmek uzerine kurulmus.
Akli olan erkek Turkiyede evlenmez. Erkekler aklinizi basiniza alin. Turkiyeden yurtdisina gelen kadinlar yabanci erkeklerden bir igne bile istemesken, Turkiyeden bir erkekle evlenirken dunyalari istiyorlar. Nasil bir ikiyuzluluktur bu.
Ben çalışmaması taraftarıyım evlenince çalışırım diyen kadınla da şahsen evlenmeyi düşünmem bence yanlış. Erkek yeteri kadar maaşı olmalı ve kadına bakmalı.
En nefret ettiğim erkek tipi. Anında t*km*yi basarım.
O eskidendi artık çok zengin değilsen mecbur çalışacaksın yani ekonominin hali ortada
Kendi isteğimle zaten çalışıyorum fakat bunu mecburiyet haline getiren biriyle kesinlikle evlenmem
İnsan isterse yapar kadını erkeği yok, keza kimse kimseyi zorlayarak bir şey yaptıramaz. Ki evlilik adına böyle bir şey olamaz.
Maddi yönden sıkıntı çekeceğim bi evlilik yapmazdım. Sıkıntı çekeceksem biye evleneyim ki?
Valla istesede istemesede calisicam zaten benim icin problem yok
Eski sevgiljm caliscaksin dedi ama köyde dusarda deyil kabuk etmedin tabi
Kadın isterse çalışır yani
Memursa
Devam et derim
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?