Sizce geleceğin mesleği olarak sadece yazılım okumak yeterli mi yoksa bilgisayar mühendisliği mi okunmalı?
AI Persona’ya Sor
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Dünya Kupası
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
3Cevap
Şu an hiçbirisinde %100 iş garantisi yok yani eğer bu mantıkla başlayacaksan bunu bilerek başla. Bilgisayar Mühendisliğinin Yazılım Mühendisliğine oranla tek bir avantajı var o da yazılım derslerini alabilmesinin yanında donanımsal dersler alabilme şansı. Yazılım Mühendisliği elbette ki yazılım sektöründe çalışacak kişiler için bir tık daha avantajlıdır çünkü alınacak derslerin tamamı bu sektöre yöneliktir ancak bilgisayar mühendisliği öğrencisiyken de alınan derslerin yanında belirli bir programlama dilinde uzmanlaşabilirsin ve donanımı ilgilendiren derslerde alındığından ötürü eğer yazılım alanında iş bulamazsa da IT alanında sistemi ilgilendiren işlerde çalışma imkanı olabilir.
Doğru buluyorum bu yorumu , birinci olarak gerçekten sevmek gerektiğini düşünüyorum iş sadece derslerde ogrendigin değildir
Sadece derslere takılıp kalınması durumunda zaten iş bulma olasılığı neredeyse yok yani şu an çok çalışanların dahi iş bulması için bir yerlerde dayısı olması gerekiyor, acı ama artık ülkenin gerçeği bu maalesef.
Yani hiçbir şekilde onermiyor musun bu bölümü? AI ile kendimi harmanlasam geleceğin mesleği gibi geliyordu bana
Hayır mesleği öneririm, güzel meslek ama en önemli tavsiyem bu bölümü okuyacaksan çok aktif olup projeler geliştir, bunları paylaş ve iyi yerlerde staj yapmaya bak ki staj sonrası işin hazır olsun yoksa iş arama süreci bezdirebilir. Pandemi sonrası herkes bu alana yığıldı ve öyle eskisi gibi kolay iş imkanı yok maalesef.
Şimdi anladım asıl sorunu. Hayalimde ki iş alanı vazgeçmek istemiyorum açıkçası. Geçen yıl 50 bin sıralama yaptım ve daha iyi okul istediğim için tekrar hazırlanıyorum bu ikinci universitem olucak. Sanırım ben şansımı zorlayacagim okula başladıktan sonra tavsiye almaya buraya uğrarım 😂ya da ağlarım bilmiyorum
İnşallah istediğin gibi bir kariyere sahip olursun. Türkiye'de Web programlamada backend alanındaki en yaygın programlama dili C# ve framework olarak da. Net var. Ben Java biliyorum mesela ama Türkiye'de baktığımda en iyi programlama dillerinden birisi olmasına rağmen Microsoft'un TR piyasası yüzünden. Net gibi bir hakimiyeti yok.
Front-End tarafında ise en yaygın olan framework React ve tabi onu öğrenebilmek için de JS ve TS bilmek gerekiyor.
Mobil tarafta çalışmak istersen önce Native mi yoksa Cross Platform mu çalışmak istenildiğine karar verilmeli eğer Native ise Android'de Kotlin ve Java ama Kotlin daha yaygın IOS'da ise Swift ki en öğrenilmesi gereken bu bence. Cross'da ben React Native biliyorum ve piyasada da yaygın gibi ama Flutter'da yükselişte.
Yani sana önerim eğer bu bölümü okursan bunları iyice araştırıp erkenden ufak ufak öğrenmeye başla.
Ben bunları araştırdım aslında az buçuk tabiki çok öyle aman aman biliyorum diyemem fakat front end ve back end bana assiri cazip geliyor. Asla mobil tarafında değilim çok dikkatimi çekmiyor açıkçası ek olarak siber tarafıyla ilgilenirim diye de düşünüyordum ve sanırım Türkiye'de ekmek yok yurt dışına açılacağım okul bittikten sonra
Ekmek yok demek tam doğru olmaz ama piyasa eskisi gibi değil, sürekli kendini geliştirmen ve tabiki iyi bir İngilizce seviyesi gerek hani iyiden kastım en az B2 düzeyi ki C1 level en ideali. Eğer yurt dışı düşünüyorsan tabi ki backend seçenekleri arasında Node. JS gibi frameworkleri de değerlendirirsin.
Bu programlama dillerini çok iyi araştırıp her birisinde uzmanlaşmayı denersin.
Çok teşekkür ederim siz böyle yazdıkça kendimi daha heyecanlı hissediyorum bunların hepsini gerçekten not ediyorum hatta sabah ilk isim bunları daha detaylı araştırmak olucak. Başka bir tavsiyeniz var mı? Belki sizi bir daha bulamayabilirim alabildigim kadar tavsiye almak istiyorum vaktiniz varsa
Bu tip şeylerde sağlıklı ve sıralı ilerlemek için Road Mapler var oralardan da mutlaka yararlan.
Yazılımcıların sorunla karşılaştığında kullandığı birinci kaynak Stack Overflow sitesidir. Yaşanılan sorun oradakiler tarafından çoktan yaşanmış ve birçok farklı çözümler yazılmış oluyor o yüzden o siteyi mutlaka bil.
Web'de çalışacaksan zaten mümkün mertebe Full Stack'ci ol çünkü Türkiye'de profesyonellikten ziyade birçok şeyi aynı anda yapan insan istiyorlar maalesef.
HTML, CSS, Bootstrap falan ile başlarsın Tailwind CSS gibi alternatifler vs var onlara bakarsın yani dediğim gibi çok güzel Road Mapler var internette hatta bir link de bırakayım Geeks sitesinin orası da iyidir, oradan da yararlanırsın.
Github'ı ve Git'i zaten kullanman gerekiyor özellikle de çalışırken Git kullanmak hatayla karşılaşınca geriye dönmek açısından da çok yararlı o yüzden mutlaka iyi öğren onu da.
Yani zaten çok komplike ve fazla konu var eğer zamana yayarsan hepsini rahat rahat öğrenirsin.
www.geeksforgeeks.org/.../
Gerçekten bilmedigim için çok karmaşık geliyor ama okurken programımı iyi yaparsam altından kalkabilirim kendime inanıyorum evet bu arada sürekli github görüyorum yazilimcilar öneriyor ama diğer dediklerinizi duymamıştım bir yandan deftere yazıyorum hepsini su an. Hepsi benim için çok kıymetli. Peki siz siber kısmıyla ilgili ne düşünüyorsunuz? Onu araya katmalı miyim yoksa okurken karar vereceğim bir konu mu zaten anladigima göre kendimi 10 a bolmeliyim sıfır sosyallik
Ya açıkçası benim siber tecrübem yok ama çevremde çokça görüyorum hatta bayağı seminerler düzenleyenler var, Atıl hoca var mesela.
Yani her konudan biraz biraz bilmektense belirli bir alanda profesyonelleşmek gerekiyor. Mesela Siber Güvenliğe bir bak, araştır eğer kafana yatarsa yönelirsin.
Github zaten yaptığın projeleri sergilediğin bir alan ve aslında senin en güçlü referansın olmuş oluyor tabi başkalarının projelerini de inceleyip üzerinde çalışabiliyorsun, bazen doğrudan orada işine yarayacak kod varsa alıyorsun yani çok önemli.
Bu bölümü okursan zaten algoritma dersleri verirler bununla altyapın oluşur sonra programlama dilleri, frameworkler derken kendi çalışmalarınla birlikte altından kalkarsın ama çok çalışmak şart tabiki fakat senin önünde bayağı zamanın var yani hem iyi öğrenip hem de çok asosyal olmazsın.
Altın değerinde bir sürü tavsiye aldım internette sağda solda bölük porcuktu her şey. Çok çok teşekkür ediyorum size vakit ayırdığınız için 🙏 Umuyorum ki sizlerin arasına bir gün katılırım
Rica ederim. Herhangi bir şey olduğunda yazabilirsin eğer aktif olursam buralarda mutlaka yardımcı olmaya çalışırım elbette.
Çok sağolun büyük ihtimalle yazacağımı düşünüyorum 😂 umarım bulabilirim sizi burada
Benim sağım solum belli olmuyor tabi yani bu aralar yeniden girmeye başladım. Ondan önce yaklaşık 1 yıldır girmiyordum ama burada olursam mutlaka yardımcı olurum.
Hayırlısı olsun hakkında.
Teşekkür ederim hepimizin hakkinda umarım. Ben yinede yazacağım size , okula başladığımda da haber ederim artık iki ya da üç yıl sonra bile olsa görürsünüz umarım. İyi geceler 🙏
Bu arada unutmadan son bir detay daha söyleyeyim, Linkedin'i de mutlaka araştır ve kullan. Belki çoktan duymuşsundur ama aklında olsun.
İyi geceler.
Bir yazılımcı ve bu işten para kazanan biri olarak Yazılım okumanı tavsiye ederim. Ama şunu unutma ikiside aynı kapıya çıkar. Aradaki tek fark şirketler hangi belgeyi ister... İyi bir yazılımcı olabilmen için donanım ( bilgisayar müh. ) bilmen gerekir. Ama iyi bir bilgisayar mühendisi olabilmen için her yeni çıkan donanımı kullanmış olman gerekir buda para veya kaynak gerektirir..
Tavsiyem yazılım. İmkanın varsa mekatronik oku , ve yazılım seçeceksen Endüstriyel yazılımcılık seç..
O bölümlerde fark ne oluyor peki? Mekatronik bölümünün bunlarla bağlantılı olduğunu bilmiyordum açıkçası ve her şeyin paraya dayalı olması canımı çok sıkıyor artık. Şimdi de kafam bulandı çok dolambaçlı geldi
Size açıklayayım..
Bilgisayar mühendisliği == Size bilgisayarın kabaca çalışma mantığını ve üzerindeki parçaları neler olduğunu öğretir. Yani siz sadece kullanacak kadar bilgi alırsınız.. Yani size şöförlüğü öğretir.
Mekatronik ise ihtiyacınız olan bir cihazı hem yazılımı hem donanım ile beraber nasıl oluşturacağınızı öğretir.. Mesela kendinize bir bilgisayar yapabilirsiniz..
Sadece yazılım içinde kolay anlaşılsın diye şöyle diyebilriz. Bir cihazın parçaları arasındaki iletişimi ve o cihaz kullanan ile arasındaki iletişimi sağlar..
Siz mekatronik öğrenirseniz hem yazılım hemde donanım bilginiz olur.. Karşılaştığınız bütün cihazların nasıl çalıştığını anlar onlara göre yeniden tasarlar ve içlerine yeni yazılımlar yapabilirsiniz.. Yani size tavsiyem hem cihazı üretebilecek biri hemde kullanabileceki biri olmak istiyorsanız mekatronik okuyun. Endüstriyel yazılım yapın..
Beni böyle kimse aydinlatmamisti çok zor ama tam benlik görünüyor. Bilgi ne kadar derin o kadar ilgimi çeker kesinlikle araştıracağım. ben makine okuyordum fakat kadın olduğumuz için techno feste alınmadık ve feminen hareket başlatınca da hoca notuma taktı bende bıraktım. Sınıfta üç kizdik sadece. Mekatronikte böyle bir durum yaşar mıyım?
Tabiki hayır aksine mekatronikte kadınlar daha çok tercih edilir.. Örneğin sağlık sektörüne cihaz geliştiren ( elektronik nabız ölçer vs gibi ) firmalarda kadınlar daha çok.. Çok ciddi ve kariyerli bir iştir. İşin cazibesini göstermek için şöyle bir örnek vereyim. Herhangi bir firma telefon ile bile beni arayıp fikrimi sorsa ( bakın sadece fikrimi ) 300 dolar + kdv alıyorum.. Birde proje yaptığnızı düşünün :)) Eliniz kirlenmeden , soğuk sıcak demeden deniz kenarında bile çalışabileceğin iş
Şu an düşüncelerim o kadar değişti ki 😂 deniz kenarında çalışma ortamı dediğiniz için mekatronik bölümüne çekilmeye başladım. Siz mekatronik mezunu bir yazılımcı misiniz? Süreciniz nasıl oldu ve 300 dolar alıyorsunuz fikir danışma ücreti 😂 hayallerimde ki kariyer muazzam
Yani aslında ben bilgisayar mühendisiliği okudum. Türkiye microsoft sistem ve cisco network mühendisi oldum. Baktım ki sorun her yeni çıkan sistemi cihazı öğrenmem gerek. Öğrenmek içinde o cihaza sahip olmak gerek.. Maddi güç :)) Sonra yazılıma başladım , bilgisayarda çalışan bir program yazmak istediğimde gördüm ki o cihazın nasıl çalıştığını bilmezsem yazamıyorum. Yazdıklarım para etmiyor.. Sonra iş mekatroniğe geldi şu an her cihazı tasarlayıp içine yazılımı yapıp verebiliyorum. Bu yüzden de BSH ( Bosh Simens ) Firmasının üretimde kullandıkları robot kolların yazılımlarını ve bakımlarını yapan kendi şirketim var. Tabi daha bir kaç firma.. Evet mesela bütün yaz shezlong üstünde denize girerken bile çalışabildim.. Gün saat yer ben belirliyorum. İşin en güzel yanı ne biliyormusun? Gıda okusan sadece gıdada çalışrsın oysa bu meslek her sektörü ilgilendiriyor her sektörde iş bulursun.. Hiç bir firmada çalışmayıp evde program yazıp satsan yine kazanırsın.. Sınır yok.. Tek sınır senin koyduğun sınır..
Şu an Business dergisi okuyorum gibi hissettim kendimi cidden hayret verici öncelikle sizi tebrik ederim, maddi zorluk çıkan yolda nerelere gelmişsiniz sizin gibi başarılı olur muyum bilmiyorum ama iş insanıyla röportaj yapıyorum hissiyati uyandirdiniz bende. Çok fazla hirslandim su an hayat hikayenizden. Umarım sitede aktifsinizdir benim hafızam çok güçlüdür buraya gelip size bende artık şezlongta uzanarak çalışıyorum teşekkürler demek istiyorum 😂
Harika ilk adımı attınız hoş geldiniz aramıza. Tabiki sürekli aktifim dilediğinizi sorabilirsiniz. Hatta size her konuda yardımcı olurum. Ve inanıyorum ki çok kısa bir süre sonra şezlongtan bana merhaba diyeceksiniz..:)))))))))
Çok çok teşekkür ederimm muhakkak soracagim yarın derinlemesine araştırmalarıma başlayacağım pek çok alana hakim olmak tek alana yonelmekten her zaman daha iyidir , zaten bireysellige aşık bir birey olarak tam benlik bir meslek kafa yorgunluguna çok ihtiyaç duyan biriyim çok ilginçtir 😂 muhakkak size yazacağım yardımcı olduğunuz için tekrardan teşekkür ederim. Yine görüşmek uzere öyleyse iyi geceler dilerim 😊😊
Teşekkür ederim iyi geceler. Yalnız son bir tavsiye.. öğrenme aşamasında da size doğru yol gösterilmeli yoksa ondan ona atalanır durursunuz. Doğru bilgiyi bulmak zor. O yüzden başlarken mutlaka doğru kişi ve yerden öğrenin yoksa zorlanırsınız..
Doğru yönlendiren bulmakta zor ama. Ben teknoloji kadınıyım. Robotlar, kodlamalar, uzay vs hepsi beni cezbeden şeyler. Örneğin Tesla model araba yazılımları gibi. Nereden yürüyor bu ilgi alanım örneğin?
Soracagim o kadar soru var ki aslında
Bu işin ilk adımı meraktı bunu yaptınız ilk adımı attınız.. Öğrendiğinizde aklınıza gelebilecek her cihaza , telefon araba, televizyon elektronik olan ne varsa yazabilecek hatta onları tasarlayabileceksiniz.. Ben telefonumda kendi yazdığım uygulamaları kullanıyorum mesela kendi whatsabımı yazdım :)))
Aradığım program 😂😂 O zaman gerçekten mekatronik mühendisliği benim evim. Peki siz tekrar mi okudunuz? Nasıl öğrendiniz
iki yolu var okuyarak ta öğrenebilirsiniz kendinizde öğrenebilrsiniz.. Ben şöyle yaptım kendim öğrendim kendi öğrendiğimle biraz para kazanıp bilge adam gibi bir yere gidip bir haftada sınava girip tüm dünyada geçerli diplomamı aldım. Diploma şart değil yani yeterki o bilgiye sahip olun.. Diplomasız bu işi yapan çok var önemide yok zaten..
Pc mühendisliği biraz daha yüzeysel kaldı artık, yazılımda daha çok alan var ben de yazılımcıyım
Yukarıda ki arkadaşın dediği konu hakkında ne düşünüyorsun peki? Kafam çok karışık bu konuda yanlış yere top atmak istemiyorum
Doğru söylemiş ama ikisinde de iş sahibi olmak istiyorsan güncel teknolojiyi sürekli takip edip kendini güncellemen lazım, en az c1 ingilizce ve kodlama dillerini bilmen lazım. Program ve yazılım dilleri konusunda kendini geliştirmek istiyorsan yazılım tavsiye ederim, günümüzde artık her şey bunun üzerinden yürüyor, donanım tasarımı, elektronik ve bilgisayar mimarisi konularında ilerlemek istersen pc mühendisliği daha uygun.
Teşekkür ederim kafamda oturttum gibi hissediyorum. Okula başladığım zaman hangisini tercih ettiğimi guncellemek için yazacağım umarım kafamı duvarlara vurmam 😂
Yani hangisini okursan oku pişman olmazsın sadece sürekli güncel kalman gerektiğini ve asıl meselenin üniversitesen sonra başlayacağını bil bu bölümlerde:) biz yeni eleman alırken bile 1.5 yıl staja tabii tutuyoruz
Oooo 1.5 yıl staj çok zaman kaybı 😲 okurken yapma imkanımız oluyor mu?
Yüzde 90 özel sektörde çalışacağın için girdiğin her yer muhtemelen bir deneme süreci ister
Peki nelere önem veriliyor sizin şirkette örneğin? Ben neye agirlik vermeliyim ya da hangi cv size wow dedirtir?
Hangi dilleri bildiğin, bu dillerde ne kadar iyi olduğun, ve atıyorum örneğin senden trendyol canlı takip uygulaması gibi bir uygulama oluşturmanı isteriz bunu yapabiliyor musun vs.
Phyton, java, java script, c++ ve swift bilmen lazım
İnanılmaz heyecanlandımm kendimi bir anda mülakatta hissettim. Ben bütün dillere hakim olmaliyim ve sürekli proje geliştirmeliyim yani atilabildigim kadar atilicam okurken. Hepsini not aldım 🙏Cok teşekkür ederim
Rica ederim, başarılar.