2. öğretimlerin puanları biraz daha düşüktü ve çoğu öğrenci bunu tercih ediyordu. YÖK Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerinde ikinci öğretim programlarının kapatıldığı açıkladı. Bu yıl yerleşemeyen öğrenci sayısı artar diyorum.

2. öğretimlerin puanları biraz daha düşüktü ve çoğu öğrenci bunu tercih ediyordu. YÖK Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerinde ikinci öğretim programlarının kapatıldığı açıkladı. Bu yıl yerleşemeyen öğrenci sayısı artar diyorum.

Keske herkes bu ulkede ayni sistemden sinava girip ayni sistemden atanip, ayni sistemden bolume yerlesebilse. Surekli sistem degisiyor.
Bir onceki nesil sonraki nesilden sansli oluyor otomatikmen. Hatta nesil degil bir yas kucuk olmak, gecen sene atanmak, gecen sene bolume yerlesmek bile sans olabiliyor bu ulkede.
Sistem kotu de olsa istikrarli olani en guzelidir. Yok sinavin suresini uzatayim, kontenjan azaltayim, bolum uni acayim gibi degisiklikler belli bir nesli hatta bir sonraki seneyi etkiliyor ne yazik ki.
Dogru duzgun, oturmus, dokunulmayan sistemler olsada 70 lerde bolume girenle 2024 te bolume giren cocuklar arasinda fark olmasa. gec doganlarin sucu gec dogmak ve gec sinav cagina gelmek olmamali...
bolumden yeni mezun olanlarin ya da kpss icin birkac yildir iyi hazirlananlarin tasarruf paketine takilmalari olmasin mesela. Bunlarin sucu da yeni mezun olmak mi ya da zamaninda fazla calisamayip bu sene sinava asilan kişilerin sucu bu seneye denk gelmesi mi?
Yillar icinde kusak, teknoloji, gelisim farkını birakin. 1 sene sonra bile ciddi değişiklikler oluyor bu ulkede. Ve buna ayak uydurmak, bunun psikolojisini kaldirmak gercekten zor.
Gecen sene kontenjanlar az degildi, ikinci ogretim vs vardi, aofte sinavsiz girisler vardi. Bu sene yok.2023 yilinda bir suru atama yapildi ama 2024 te yok. Kusak farkini gec 1 yil sonra hatta yil icinde bile bu kadar degisiklik olmasi zor oluyor insanlara.
Bu seylere takilmadan atananlar, bolume girenler sansli oluyor. Digerleri de bir sekilde ataniyor bolume giriyor ama ne cektiklerini sormak lazim. Level gittikçe artıyor ve zorlasiyor. Atanacak olan biri 90 la anca ataniyor ama daha once 70 le atanmis kisiyle ayni yerde calisip ayni maasi aliyor. Ama ikisinin ortaya koydugu emek, stres cok farkli.
Bölüme gidiyorsun bir ust sınıfın daha dusuk puan ve netlerle girmis ve kontenjani 15-20 daha fazlaymis. Belki bu sene uygulanan sistem gecen sene uygulansa o 15 kisi giremeyecekti bolume ama girdi.
Boyle seyler adaletsiz oluyor. Oturakli bir sistem lazim. Cogu kisinin ayni sistemle olmasa bile ufak farklarla bu islerin halledilmesi lazim.
Gec dogup yeni üniversite cagina gelenlerin sucu yok. Bu nesilden sonra bu noktaya seneler sonra geleceklerin de bir sucu olmayacak. Uniden yeni mezun olmus, kpss ye girip atama bekleyeceklerin de bir sucu yok ama olmuyor iste.
Hadi kusak farkini anlarim. 2010 ile 2020 yillari da anlarim. 10 yilda neler neler degisiyor, teknoloji, bilim vs. Ama yil icinde,1 yil sonra bu kadar net kararlar kisilere dezavantaj olusturabiliyor. Her sey nasip kismet herkes nasibini yasiyor elbette ama bu kadar oynama olmasa keske.
Merhaba,
Son zamanlarda devlet üniversitelerinde ikinci öğretimin kapatılması, öğrenciler için önemli değişiklikler getirdi. Bu değişiklikler, tercih sürecini ve öğrencilerin üniversiteye yerleşme stratejilerini önemli ölçüde etkilemektedir. Bu yazıda, kontenjanların azalmasının tercih sürecine nasıl etki ettiğini ele alacağız.

İkinci öğretimin kapatılmasının ardında birkaç neden bulunmaktadır:
Maliyetler: İkinci öğretimin maliyetlerinin yüksek olması.
Akademik Kalite: Akademik kalitenin artırılması amacıyla yapılan düzenlemeler.
Verimlilik: Öğrenci ve öğretim üyesi verimliliğinin artırılması hedefi.
Bu nedenler, devlet üniversitelerinde ikinci öğretimin sona erdirilmesine yol açtı.
İkinci öğretimin kapatılmasıyla birlikte kontenjanlarda azalma yaşandı. Bu durum, öğrenciler üzerinde çeşitli etkiler yaratmaktadır:
Rekabetin Artması: Kontenjanların azalması, öğrenciler arasında rekabeti artırdı. Daha az kontenjan için daha fazla öğrenci yarışmak zorunda kalıyor.
Yerleşme Şansının Düşmesi: Özellikle popüler bölümlerde yerleşme şansı azaldı. Öğrencilerin tercih yaparken daha dikkatli olmaları gerekiyor.
Tercih Stratejilerinin Değişmesi: Öğrenciler, yerleşme şanslarını artırmak için farklı stratejiler geliştirmek zorunda kalıyor.
Kontenjanların azalmasıyla birlikte, tercih sürecinde dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır:
Popüler bölümlerin yanı sıra, daha az bilinen ancak iş fırsatları sunan bölümlere de yönelmek faydalı olabilir.
Tabii ki çoğu genç tekrar hazırlanmak zorunda kalacak. Örneğin diğer illerde birinci öğretime puanı yeterken kendi ilinde kalmak için ikinci öğretimi seçenler de tercihlerini ona göre yapacak, sıralaması düşük olan arkadaşlar maalesef zorluk yaşayacak. Sıralaması çok yakın olanlar tamamen şansa kalacak. Herkese bol şanslar.
Bu kararı olumlu karşılayan kişilerin akıl tutulması yaşadığını düşünüyorum. Zaten böyle bir karar çıkmasının nedeni de boyle bir kitle olabilir gerci. İkinci öğretim mantığı birinci ogretim alamayan başta kamu gorevlileri olmak üzere çalışanların egitim hakkından mahrum kalmamasına yönelik bir uygulamaydı. Aslında burada çalışan kesim cezalandırılıyor. Bir bölümün kalitesi artırılması isteniliyor ise bu tüm eğitim modellerini kapsar. Yoksa bu şekilde bir kalite artışı olmaz ikinci öğretimdekilerin bir kısmı örgünü tercih eder. Çalışmaktan dolayı böyle bir seçeneği olamayan insana da burada okuma yükselme çalıştığın yerde kal mesajı verildi. Formasyon kısmını bilmiyorum. İkinci öğretim mezunlarına ek bir kolaylık ayrıcalık sağlanıyorsa bunun önüne geçilmeli fakat anayasal hak olan eğitim hakkını çalışandan almak hukuka aykırıdır.
*Ayrıca puanı düşük diye program kapatılarak kalite yükselmez. Standardı sağlamayan kişileri kabul etmediğiniz sürece birinci öğretim ile arasında puan farkı olmaz.
Sevgili dostum,
Evet, ikinci öğretim programlarının kapatılması, tercih sürecini önemli şekilde etkileyecek. Daha önce düşük puanlarla yerleşme şansı bulabilen öğrencilerin bu yıl alternatif seçeneklerini azaltacak. Bu durum, yerleşemeyen öğrenci sayısında artışa neden olabilir ve bazı bölümlerin puanlarını yükseltebilir. Böyle bir durumda stratejik düşünerek tercihlerde esnek olunmalı ve mümkün olduğunca farklı seçenekleri değerlendirmek önemlidir. Unutma, her zorluk yeni fırsatlar doğurabilir. İçindeki gücü ve azmi kaybetmeden yoluna devam et.
Başarı ve mutluluk peşini bırakmasın! 🌟📚
Cevap
36Cevap
bence kötü olabilir
İkinci öğretimler çalışırken okuyanlar için güzel bir imkândı ama artık puanı normal öğretime yetmeyen öğrencilerin cüzi miktar para vererek okuduğu bir şey haline geldi ve ücretleri her sene eleştiri konusu oluyordu. İkinci öğretimin geliri giderini karşılamıyor, ikinci öğretim okuyan öğrenciler de sürekli şikayet ediyor ee sonucunda komple kapanmış. Çalışmak zorunda olan öğrenciler için üzüldüm sadece.
Zaten artık okumaya gidilmiyor üniversiteler fuhuş yerine döndü o kafe senin bu kafe benim erkek avlayak kız avlayak laylaylom yapalim oldu üniversitenin kendisi nerede kaldı benim zamanımdan sonra bozuldu üniversiteler ana baba cocugunu egitememis hic bir sey ögretememis cocugunu üniversiteye gönderiyor okusun diye çocuk ne yapiyor yiyor iciyor s.. ciyorrr sadece %90 böyle %10 okuyor sadece
Bunların başka işi gücü yok dönüp dolaşıp eğitim sistemine sarıyolar ikinci öğretim çalışan insanlar için gayet mantıklıydı herkes gündüz okula gitmek zorunda değil sadece ikinci öğretimin tercih edilmesi bile saygı duymalarını gerektirirdi. Ama saygısızlar düşüncesizler sadece iş yapıyo gibi görünmek için s*alak saçma şeyler yapıyorlar.
Bunu yıllardır söylüyorum nihayet sesim duyuldu, çoğu bölümün her üniversitede olmaması gerekiyor. Her yıl yığılma oluyor. Sonunda hoş geldin diplomalı amele. Nihayet okumak için okumak zorunda olan boş tipler elenecek.
İyi olmuş. Bunun bir sonraki adımı da inşallah herkese formasyon vermemek olur ama öncesinden açıklama yapıp “Bu sene girişliler de dahil olmak üzere herkes formasyonunu alsın, kaldıracağız.”diye açıklama yapmaları.
Benim okuduğum üniversiteden mezun olduktan sonraki senede ikinci öğretim ve örgün öğretimi birleştirmişlerdi. Müdür yardımcısı pozisyonunda olan kişi; gelir gideri karşılamıyor, demişti. Şimdi tamamen kapatılmış.
Sokaklar artk güvenli değil iyi olmuş.
Öğretmenlik fakülteleri de kapansn atamalar mezun olup atama bekleyenler arasnda yapılsın
Onu açık olmayan bölümler var onlar da kapansn
Yazdgm şeyde yanlş olan kısım ne
Ne saçmalıon acaba ne alakası, var ya da sana giren ne
Yorumumu katletme defol slak
İkinci öğretim tercih sebebi daha cok, çalışmaktı ben haftadır bir kendi şehrime sırf 50 lira için giderdim arada Ankara bursa arası 100 lira için gider gelirdim
Birinci eğitim ne kadar etkili ki ikincisi olsun. Eğitimde köklü bir reform gerekli ancak bu kafa ile olmaz.
Çok fazla üniverite actılar bölümler boş kalıyor. millet dağın bağındaki ünv tercih etmek zorunda kalacak
Kötü bir karar hem çalışıp hem okuyan insanların okuma hakkı elinden alınıyor derhal eski düzene geçilmelidir
Tarihin en saçma olayiydi zaten ikinci öğretim. Cumhuriyetin kuruluşunda yapılsa anlarım, ihtiyaç var ama şu an hiç gerek yok. Hatta bence fen edebiyat fakülteleri de en az 5 yıl öğrenci alımı yapmamalı. Sözde bilim adamı yetiştiriyorlar ama herkes formasyon alıp öğretmen olma derdinde.
Sadece Fen Edebiyata vermiyorlar ki. Mesela kimya müh. leri de formasyon alıp kimya öğretmenliği yaptığı gibi konservatuar mezunları da formasyon alıp müzik öğretmeni olabiliyor. Yani bunlar sadece örnek idi.
Bir sürü eksik var. Yök kapatılmalı yerine büyük bir reform hareketi gelmeli.
Eksiklik konusuna katılmakla birlikte plansızlık da var.
Köy enstitülerini nitelik olarak ne harika olduğunu düşünüyorum. Ve bunun üzerine okumalar yapmani öneririm
Öneride bulunmadan önce bilgim olup olmadığını bir sorsaydın bilmişlik yapmadan
KS'de nadirde olsa edilecek kaliteli muhabbetlerden birisini saçma sapan egon ile mahvettigin için otur, sıfır.
E sen her şeyi ben biliyorum edanla ego kasmıyor musun? İnsan önce bir sorar.
Niye kasayim? Sadece o modelin iyi olduğunu belirttim, üstüne bunu bilmeme ihtimaline karşın öneride bulundum. Ama sen ben bunu biliyorum rororo diye ağladın, tuhafsin neyse yorumumu kaldır senin gibi biri ile muhatap olmak istemiyorum daha fazla.
Yorumunu*
Ben mi ağladım? 😂😂😂😂 Ben buna ancak gülerim. Egodan söz edene bakın.
Eee ağladın? 🤠🤠🤠 Neyse uzatmanın manası yok. Sen haklısın.
Yorumunu ben kaldıramam senin yorumun olduğu için ama hata etmişim egodan düşünemeyen biriyle iletişim kurarak. Pardon , iyi günler çokbilmiş.✋🏻
Ahahahah cidden tuhafsin yav. Cidden akşam akşam neye uğradığımi şaşırdım.
Ağlayan sensin tek bilgili kişi kendinin olduğunu sanarak asıl da aynaya bakacak bir beyin yok olanı görmeye.
Gunescim, kaybolur musun artık?
Tek normal sensin. Tamam, ağlama.
bu bos kadina bu kadar açıklama yapmana degmez seviye yok engelledim hala bildirim geliyor soruyu takip ettigime pisman oldum
Aga tuhaf bir insan, anlamadım. Bir anda saldırmaya başladı.
Ben mi saldırmaya başladım? 😂😂İlk sen başlattın ama tuhaf olan benim. Tabii, tabii.
Tamam arkadaşım sensin, ne salça bir insansın yav. Git başımdan soru sahibi yorumumu kaldırabilir misin, yoksa salmayacak bu arkadaş.
@egitimsel
Ardımdan dedikodumu yapmasanız zaten çoktan susacağım da işte diyorum ya düşünebilme yetisi herkeste yok.
Hadi ben haksizim, diğer adamda mi haksız. Biraz teraziye koy kendini. Neticesinden kalaniyla da kendine dondurma al.
Diğer kişinin ne dediğini göremedim ki yanıt vermedim. Engellemiş. Onun için diyorum Allah akıl fikir vermiş düşünmek için diye. Görebilsem zaten cevabını veririm ama arkadaş belli ki kaçak dövüşüyor.
Veremedim*
Belki de şıracının şahidi. Ne bileyim bu durumda?
Lütfen artık daha fazla yazma. Sen haklısın. Önemi yok.
Evet, ben haklıyım. ✋🏻✋🏻
Engeli kaldırdım, Allah in cezasi bir sus artık be
Ne bos insansın
@harrylinka sen misin dolu olan? Biz ikimiz sohbet ediyorduk. Madem rahatsız olacaktın, atlamasaydın. Ki ben tek başıma da konuşmuyorum. Tam dediğim gibi şıracının şahidiymiş. @youknowyouright dondurmanı kendin yiyebilirsin. İkinize de by.✋🏻
Yazık, sakat galiba.
Kendinden mi söz ediyorsun? 😂
Tedavi ol. ciddiyim.
Belki de tedavi olmaya senin ihtiyacın vardır. Ki bunlar da manipülasyon cümleleri. Herkes senin manipülasyonlarına gelmez. Ki hem sus diyorsun hem hâlâ laf sokma derdindesin. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?
piyasaya baktığında 100 kişiden biri okuyacak kapasitede!
Kontenjan azaltılmalı hem de büyük ölçüde. İhtiyaçtan çok mezun var.
Herkes okuyacak diye bir şey yok en iyiler okusun geri kalan meslek öğrensin
Buna sevindim çünkü benim girdiğim bölüme ben 1. Öğretim olarak 75 bin sıralama ile yerleşmişken 2. Öğretim parayı yatırıyor 700 bin sıralama ile yerleşiyor bu adil değildi.
Ben yıl boyu yks çalışmışım 75 bin sıralama yapmışım ama 700 binlik biri parayı vererek elini kolunu sallayarak bölüme giriş yapıyor üstelik aynı hocalardan aynı eğitimi alıyoruz. Böylesi daha adalaetli oldu diye düşünüyorum en azından benim bakış açımdan öyle oldu.
Büyük kayıp valla 2. Öğretim büyük rahatlıktı
Bazı bölümler mi kapatıldı yoksa bütün bölümlerde ikinci öğretim kapatıldı mı
Ben de bu tarz bir soru paylaşmıştım. Şimdi gördüm bu paylaşımı
Direk üniversitelerin kendileri kapatılmalı zaten
İyi olur ülkeye cühela kesim de lazım herkes okumak zorunda değil hdjejend
Eğitim fakültelerine de alımlar keşke azalsa öğretmenlik mesleği yerlerde 700 bin öğretmen var 10 sene durdursa alımları keşke
Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim kontenjanlarının azalması, tercih sürecini daha rekabetçi hale getirebilir.
Bizi sinir etmek için ellerinden geleni yapıyorlar bir gün fena patlıcaz bunlara.
Doğru ama eksik olmuş. Ülkede en fazla 50 üniversite olmalı vakıf ve devlet toplam olarak. Zira üniversitelerin kalitesi diplerde. Ayrıca düzgün bütçeler bile ayirilmiyor o ünilere
Ee şu an ikinci öğretim olup dönemi uzayanlar dönemi devam edecekler içinde geçerli mi bu durum ? Ekonomi o kadar kötü ki eğitimden bile kısıyorlar yazık
Allahım ya of 😣 her yıl yeni bişi çikariyorlar
Baştan beri olması gereken buydu. Bir de ataması az bölümlerin alımı az olmalı.
Okumasın cahil kalsınlar diye heralde. Ekononi çökmüş vaziyette ve karara bak. Ülkeden gitmek istiyorum
Biraz geç kalınmış bir karar olsa da sevindirici. Bunun haricinde pek çok bölümde kontenjanların azaltılacağı da söyleniyor.
Bence üniversitelerin %80'i kapatılsın direkt. Kıytırık kıytırık üniversite kaynıyor etraf.
Eee aksam mesai ucreti degisio tabi para kalmadi devlette napsin
Yabancılara daha çok imkân sağlayacaklar demek ki
@Kulubnika bu iktidar kendi vatandaşına düşman
@Kulubnika tıpkı Osmanlıda olduğu gibi
Daha çok kısıtlanması lazım
Tam zamanında mezun olmuşum 2 nci öğretimdim bende
Kafir oğlu kâfirlerin bardağını tutmussun
Çok güzel olmuş ilk defa bu kadar yerinde bir karar duydum eğitimle ilgili
İşsiz kalmak için üniv. okumamış olurlar.
Geç bile kalındı 5 sene önce yapmaları gerekirdi
Canım ülkem çok seviyorum bu s*kko kararlarını
Her şeyleri 10 numara 5 yıldız komik ya
Neden kapatılmış acaba..
Eğitimin a. mkoydular iyice
Artarsa artsın son ne
Olumsuz etkiler.
Offf
zahmet ettiker
Bence doğru karar
İyi oldu
Hicbirsey yapmaz
İyi olmus
Ooo nasıl olacak ben de okuymayu dunuuordum
Olumsuz etkiler
yani bence iyi oldu
Egitimin gece vardiiyasiydi..
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?