Anlayan varsa bakabilir mi
f 2 deki sağ ve sol türev eşitse 2 de türevli ve aynı zamanda sürekli olması gerekmiyor mu sorudaki bilgilerde niye çelişki var anlayamadım ya

Anlayan varsa bakabilir mi
f 2 deki sağ ve sol türev eşitse 2 de türevli ve aynı zamanda sürekli olması gerekmiyor mu sorudaki bilgilerde niye çelişki var anlayamadım ya

Türevin limit tanımı lim x-->2 ye giderken (f (x)-f (2)/(x-2)=f'(2) dir. Zaten sağ türev sol türeve eşit olduğundan burada f'(+)(2)=f'(-)(2)=f'(2) dir. Limitte nasıl sağ sol limitler birbirine esitse limit vardır ve bu değere eşittir diyorsak burada da aynı durum geçerli. Fakat tanımda f (2) değeri var olsun ki türevi alabileyim. Yani soru dediğin gibi çelişkili.
sanırım sağ ve sol türevin eşit olması yetmiyor 2 de türevli olabilmesi için sürekli de olması gerekiyor. soruda süreksiz demiş o zaman sadece sağ ve sol türevlerden yola çıkarak a yı buldum.
süreksiz dediği için sağ ve sol limit eşit olmayacağı için b nin de 16 olmayacağını buldum. sanırım aşağıdaki arkadaşın verdiği doğrusal grafik örneği bu durumu açıklıyor
Hatalı bir soru kurgusu.
Bir fonksiyon x=a da soldan ve x=a dan sağdan turevliyse x=a da türevlidir. x=a da türevli ise x=a da süreklidir zaten.
Çelişki var soruda. Tanımı kullanarak yapmak lazım bu tip soruları.
Teşekkür ederim peki siz öğretmen misiniz
Matematik bölümünde okuyorum. Soruda ciddi bir kavram hatası var. Bunu turevde kavram yanilgisi olarak youtubeda araştırsanız ne demek istediği anlayabilirsiniz.
Anladım bende bütün bilgiler karıştı zaten tam oturmamıştı. Tekrar ders videolarını izlemem gerek. Kpss çalışıyor musunuz
Bu kısımda kafanızın karışması doğal ayrıca başta doğru bir yorum yapmışsınız aşağıdaki kişi sizi yanlış yönlendirmiş.
Ben KPSS çalışmıyorum suanlik, ama matematikle ilgileniyorum yani..
Sizin hedefiniz nedir?
verdiği grafik örneği mantıklı geldi hatalı mı düşündüm onu açıklayabilir misiniz. ben ilköğretim matematik bitirdim kpss çalışıyorum
Hocam şu videoyu Bi izleyin lütfen çünkü bu konu burdan anlatılmaz kesinlikle anlayacaksınız ve aklınızda tek şüphe kalmayacak.
https://youtu.be/AGlfmPSb3Zw?si=yKUTo3BKNuvdKLKb
çok teşekkür ederim izleyeceğim 🙂
Rica ederim 🙂
Türevliyse kessin süreklidir
Sürekliyse Türevli olmak zorunda değil
Sağdan soldan türevlerini alıp esitleyince eşit çıkmalı
Ama normal 2 noktasında sağdan ve soldan limitleri eşit değil bunları uygula Cevap çıkar
Tamam soruya bakabilir misin çelişki yok mu o zaman türevli demiş ama sürekli değil diyor verdiği bilgilerde
Cevap 16
mantığını anlamadım ben verdiği bilgilere dayanarak yoksa 16 yı buldum b 16 olursa fonksiyon sürekli çıkıyor ama sürekli olması zaten türev var demek ve soruda da vermiş neden 16 olamasın ki
Tamam soruya bakabilir misin çelişki yok mu o zaman türevli demiş ama sürekli değil diyor verdiği bilgilerde
benim anlayamadığım yeri anladın mı?
Anladım seni
Sen diyorsunki 2 noktasında süreksiz ozaman neden soruda türevli demiş
evet tam olarak bu
Bir grafik düşünüyorm şu an banaada çelişkili geldi şimdi
türevliyse kesin sürekli olarak biliyoruz zaten soruda verdiği çelişkiyi niye kabul ediyoruz ya kafam yandı. öyle bir grafik olabilir mi ki?
Olamaz 😂
Şey mi acaba 2 noktasında turevli dememiş sağdan soldan eşit demiş ordan mi acaba
Hmm anladım orasi tanımsız içi boş
2 noktasında sağ türev sol türeve eşitse 2 de türevlidir diyemiyor muyuz zaten🥺
Yok yok ben anladım sağdan soldan eşit ama o nokta boş yani tanımsız
Doğrusal fonksiyon düşünsek dümdüz çıkıyor 2 noktası boşluk olsun sağdan soldan gel eşit değer ama süreksiz
Bir şey soyliyim o türev işareti değilki 🤦🏽♂️
açıklayabilir misin ne işareti o zaman
Bende bilmiyorum ama türev olmadığı kessin herhlade limittir o amaa limit olsa soru çıkıyor mu hayır
Böyle sorular asla sorulmaz bir yerde bence boş ver
türev işareti ama dediğin gibi türevli olarak kabul etmek için sağ türev sol türev eşit ama aynı zamanda süreklilik de olmalı yani 2 de kesin türev var diyemeyiz şimdi anladım verdiğin grafiği düşünerek
Hayır türev işareti öyle olmaz ki
Diyelim ki olsun o zaman soru hatalı olur başka yolu yok
ya da benim dediğim grafik gibi olmalı
evet 2. söylediğiniz mantıklı geldi
Başka olması imkansız hocaya göster bence
tamamdır teşekkür ederim 🙂
Rica
Cevap
0Cevap
Erkeklerden En İyi Cevap seçilmiş, ancak hala cevabını paylaşarak katkıda bulunabilirsin.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar