Ssmimi, içten, ama yerine göre de kızmayı bilmeli. Benim öğrencilerimle aram iyidir. Bir sıkıntı olduğunda karşıma alır, konuşurum. Hatasını söylerim. Kızmak demek, bağırıp çağırmak değildir. Yaptığının neden yanlış olduğunu ve sonuçlarının ne olabileceğini söylersen ciddiye alındığını hisseder.
Bir öğretmen, öğrencilerin eğitim ve gelişimini desteklemek için birçok önemli niteliğe sahip olmalıdır. Bence bir öğretmenin sahip olması gereken bazı özellikler:
1. Bilgi ve Uzmanlık: Bir öğretmen, öğrettiği konuyla ilgili geniş bir bilgi ve uzmanlığa sahip olmalıdır. Öğrencilere doğru bilgiler sunmalı ve konuyu anlaşılır bir şekilde açıklayabilmelidir.
2. İletişim Becerileri: İyi bir öğretmen, etkili iletişim becerilerine sahip olmalıdır. Öğrencilerle açık ve anlaşılır bir şekilde iletişim kurabilmeli, onları dinlemeli ve anlayışla yaklaşmalıdır.
3. Öğrenci Merkezlilik: Bir öğretmen, öğrencilerin ihtiyaçlarını ve farklı öğrenme stillerini anlamalıdır. Öğrencilerin bireysel farklılıklarını göz önünde bulundurmalı ve dersleri, öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine uygun hale getirmelidir.
4. Motivasyon: Bir öğretmen, öğrencileri motive etmek ve ilgilerini canlı tutmak için çaba göstermelidir. Öğrencilerin öğrenme sürecine katılımlarını teşvik etmeli ve onlara ilham vermelidir.
5. Empati: Bir öğretmen, öğrencilerin duygusal ihtiyaçlarını anlamalı ve empati göstermelidir. Öğrencilerle güvenli bir ortam yaratmalı ve onlara destek olmalıdır.
6. Yaratıcılık: İyi bir öğretmen, dersleri ilgi çekici ve etkileyici hale getirmek için yaratıcı yöntemler kullanmalıdır. Farklı öğretim materyalleri ve öğrenme etkinlikleriyle öğrencilerin ilgisini canlı tutmalıdır.
7. Sürekli Öğrenme: Bir öğretmen, kendini sürekli olarak geliştirmeli ve güncel eğitim yöntemlerini takip etmelidir. Öğretim becerilerini ve bilgisini güncel tutmalı ve öğrencilere en iyi eğitimi sunmak için sürekli olarak kendini yenilemelidir.
Sanırım soruda yazdıklarının hepsi ve daha fazlası olmalı.
Ben bir tek bazı öğretmenlerin başka "rol"lere girmesine kızardım hep. Öğretmen dediğin anne, baba, abi, abla filan değildir. Öğretmen, öğretmendir. Bu. 🤷♂️
Yani çocuklar saygısızlık yapmıyorsa eğleniyorlarsa ve dersi işlemeye engel olmuyorlarsa konuşabilirler hoca da samimiyet kurabilir. Ama öğrenciler derste başka bir öğrenciyi zorbalayacak sözler sarf ediyorlarsa derse emgel oluyorlarsa özellikle erkek öğrencilerin yaptığı gibi şaka amaçlı bile olsa birborlerine şiddet uyguluyorlarsa küfür ediliyorsa öğretmen sesini çıkarmalı gerekirse idareye gidilmeli.
Ortasi olmali. Yani Cok samimi olursa ozaman kimse onu ciddiye almaz. Ama sertde olursa herkes ondan korkar ve dersi ciddiye almazlar. En iyisi ortayi bulmak ozaman herkezsin hevesi olur derse gitmeye