Bu sene üniversitede ilk yılım, bir veya iki dersten kalma ihtimalim olabilir. Alttan ders alma nasıl oluyor? Bu dersleri seneye mi vermem gerekecek ve aynı derslere tekrar gitmek zorunlu mu? Üniversitede alttan ders alma olayı nasıl oluyor? Genel olarak biraz bilgi verirseniz çok mutlu olurum :)dersi alttan almak ne demek
Alttan Ders Alma Nedir, Dersi Alttan Almak Ne Demek?
Selamlar. Üniversite kazandık diye dertler bitmiyor. Asıl önemli olan üniversite okurken tüm derslerden başarılı olarak mezun olmak. Bazen üniversite kazanmaktan daha zor olabiliyor. Alttan ders alma üniversitede bir dersten başarısız olma durumunda yaşanıyor. Bilmeyen öğrenciler için açıklamak istiyorum.
Alttan Ders Nedir, Ne Demek?
Üniversitede alttan ders almak
Üniversitede her dönem farklı dersler alırız. Her üniversitede dersten geçme puanı farklıdır. Örneğin bazı üniversitelerde çan eğrisi vardır. Çan eğrisinde öğrencilerin notları ortalamaları alınır ve ortalamanın altında kalanlar başarısız sayılır. Bu yüzden geçme notu her ders için farklıdır. Bazı okullarda ise kalma notu bellidir. Örneğin kimi okullarda kalma notu 45 iken kiminde 50'dir. Bir dersin sınavında geçme notunun altında kalan öğrenciler dersten kalırken üstünde not alanlar ise dersi verirler.
Dersi veremeyen ve kalan öğrenciler için iki seçenek vardır. Yıl sonunda yapılan büt sınavına girip başarılı olarak dersi vermek ya da dersi alttan almak. Büt sınavı bir dersten başarısız öğrencilere son bir şans vermek için yapılır. Vize ve final notu artık geçersizdir. Geçmeniz büt notunuza bağlıdır. Eğer sınavını da geçemezseniz alttan ders almak zorundasınız demektir. Ancak çoğu kişi alttan ders almanın anlamını bilmiyor. BU yüzden üniversitede alttan ders almak nedir? sorunsun cevabını ayrıntılı olarak vermek istiyorum.
Dersi Alttan Almak Ne Demek?
Alttan ders almak
Yukarıda saydığım durumlarda dersten kaldığınız zaman dersi alttan almanız gerekiyor. Bu bir üst sınıfa geçtiğiniz halde bir önceki sınıflarla beraber o dersi tekrar almanız ve sınavına girmeniz demek. Diyelim ki 1. sınıfı okurken 1 dersten sınıfta kaldınız ancak diğer tüm dersleri verdiniz. Böylece 2. sınıfa geçebilirsiniz. Ancak o kaldığınız dersleri 1. sınıflar ile birlikte tekrar almalısınız. İşte buna alttan ders almak deniyor. Alttan denmesinin anlamı sizden bir önceki sınıflarla bu dersi alıyor olmanız.
Eğer kaldığınız ders 1. sınıfın ilk döneminde aldığınız bir derse bu derse ertesi yılın ilk dönemi alabiliyorsunuz. Ancak ikinci dönem alığınızın bir ders ise dersi ikinci dönem alıyorsunuz. Ancak şunu bilmelisiniz. Sadece sınavlarına girmiyorsunuz. Aynı zamanda derslere de tekrardan girmeniz gerekiyor. Derslere girdikten sonra dönem sonu sınavına girerek başarılı olmalısınız. Eğer geçer not alırsanız o dersi vermiş sayılırsınız. Ancak tekrar kalırsanız yine büt sınavına girebilirsiniz. Alttan aldığınız dersleri vermeden mezun olamazsınız.
Üniversitede Kalınan Dersler Nasıl Verilir?
Alttan alınan ders nasıl verilir?
Yukarıda değindim ancak daha ayrıntılı açıklamak isterim. Diyelim ki bir dersten kaldınız ve o dersi alttan almanız gerekiyor. Her dönem ders seçimi yaptığımızda kaldığınız derste orada gözükecektir. O dersi seçmelisiniz. Eğer seçmezseniz dersi tekrar göremezsiniz. Bazı okullarda sistem otomatik olarak sizin yerine kaldığınız dersi seçecektir. Ancak seçtiğine emin olun.
Dersi seçtikten sonra yapmanız gereken dönem boyunca o ders katılım göstermek. Zaten kaldığınız bir ders olduğu için konuyu ciddiye almakta fayda var. Bu yüzden hiçbir dersi kaçırmayın ve dersinize haftalık olarak çalışın.
Sınav günü ise sınava girerek başarılı olmak yapacağınız son şey olacak. Geçer not alırsanız dersi geçersiniz ama geçer not almazsanız büt sınavına kalırsınız.
Son şansınız ise büt sınavına girmek. Ne yapıp edip büt sınavında dersi geçmenizi öneririm yoksa bu saydığım tüm aşamaları tekrar tekrar bu dersi verene kadar yaşamanız gerekir.
Lütfen cvp verir misiniz ben ders seciminde alttan olan dersleri secmedim. Nette 2.00 üstü gano mu ne öyle olunca gecmis oluyosun almak zorunda degilsin yaziyodu o yüzden onlari secmedim. 2. Sinifin derslerini ve bir zorunlu secmeli sectim. Ben simdi o alttan olan dersleri secmeli miydim ne yapicagim hic icime sinmedi bu durum
alttan ders alıyorsun 15 ects ye kadar.. eğer zorunlu 2. sınıf derslerine denk geliyorsa ikinci öğretim ile girebilirsin, ikinci öğretim yok ise bölmde gireceğin dersin hocası ile yoklama konusunda konus
2
6 Yorumla
Soran
+1 yıl
Anladım yani bildiğin alt sınıfla aynı derslere giriyosun ve bu sene olduğu gibi yine aynı şekilde sınavlar var. Bu ders yaz okulunda verilebilir mi peki? Ya da kalacağım ders ilk dönem iktisat dersi, ikinci dönem de maliye var. İktisattan kalırsam maliyeyi almama engel olur mu? Yakın dersler ya
her yarıyıl 30 ects kredilik ders alma zorunluluğu var bunun kapsamı 1. yarıyıldaki tüm zorunlu + seçmeli dersler 30 ects yapmakta ek olarak üstten veya alttan 15 kredilik ders alabilirsin, bazı üniversitelerde yönetmelik farklı 3 üstü ortlama 20 kredi, 3.5 25 kredi alır vs onu bilemiyorum danışmanlarına sor
bursun hemen kesilmez. ama üniversitesine göre üniversitenin bölümüne göre bile değişebilir. başvurdugun veya başvurmayı düşündüğün üniversiteye bunu mutlaka sor. ders not ortalaması istiyorlar mı? hangi koşullarda bursum kaybederim diye sor?
Önce alttan kalan ders alınır yalnız. Buna dikkat et. Yani 1. sınıfta alttan ders bıraktın, Pazartesi günü saat 9-11de. 2. sınıftaki zorunlu dersin de aynı gün aynı saat, o dersi alamazsın. Önce alttan kalan alınır.
Peki dersler çakızmazsa 2. Sınıf dersi alınabiliyor mu? Birde mesela şimdi ben iktisat okuyorum ikt1den kaldım diyelim ikinci dönemde ikt2 yi alamıyor muyum?
Aynen oyle. Kaldigin derslerden illa gecmek zorundasin 4. Sinifa geldin diyelim ama hala o dersler verilmemisse senen uzuyo ya gececen o dersleri ya gececen yani
3
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Hımm peki, 4. sınıfa kadar uzatılabilir yani. Normalde seneye versem diyelim dersi sene kaybetmem değil mi başka dersim yoksa.
Merhabalar bu sene üniversitede birinci yılım devam etmeyi düşünmediğim bi bölümdeyim seneye tekrar hazırlanmayı planlıyorum şu an ilk dönemde ortalama 6-7 ders gördük ben finaller yüzünden bunların 3-4 tanesinden kalabilirim. Bütlerde de geçemezsem 2. Sınıfta alttan almam gerekecek. Merak ettiğim şu ben alttan almam gereken derslerle 2. Sınıfa geçip 2. Sınıfta tekrar yks hazırlanmayı düşündüğüm için hiç okula gitmezsem ve devamsızlıktan kalırsam bu bir sorun yaratır mı? Olur da tekrar bu okula dönersem 2 yıl sonra 2. Sınıf olabilirim değil mi? Okuldan atılma veya daha büyük sıkıntılar çıkmaz. Veya bu okulu o şekilde bitirirsem iş bulmada vs sıkıntı yaşar mıyım? (Bölümüm eczacılık)
ortalamana tabi etki edecek ff 0 yani düşürür ortalamanı bir daha ki dönem alttan alırsın devamsızlık sorunu dersin hocasına bağlı senin bir farkın olmuyor alttan almış olmanın diğer öğrencilerde durum ne ise sende de o olacak hocayla konuşabilirsin devamsızlık konusunu
0
4 Yorumla
Gizli Soran
Harf notlandırması daha girilmedi ama hoca 65 geçme notu dediği için geçemiyorum. Aynı dersi seneye verirsem ortalamamı düşürmez öyle değil mi?
canım kardeşim şu an ff girilecek o ders dimi ortalamaya etki edece bu ff seneye verince dersi düzeltmiş olacaksın bir şey fark etmiyor yani sonuçta vermiş oluyorsun
Alttan ders diye bir sey yok yaz okulu var sinav olarak vize var ilk sinav sonra final var konular belli hocalarin anlattigi yani, Büt vardi bu vize finalden gecemeyenler icin ama o kalkti veremediklerini yaz okulunda verebilirsin, Haricinde alttan kaldigin dersi bolum hocan yaz okulunda acar yaz okulunda eger dersin acilmamissa okulunla denk puan ve derste baska bir okulun yaz okulunda o dersi alabilirsin.
1nci sınıfta üstten ders vermiyor cogu üniversite eger seneye 1nci sınıfta aldıgın derslerden kalırsan kaldgın derslerini seneye aldıgında alttan almış oluyorsun eger 2nci sınıfta kredin yeter de 3ncü sınıftan ders almana izin verirse sistem üstten ders almıs oluosun
Hayır hayır sıkma canını sakın herkesin illa ki vardır alttan dersi ve seneye verirsin. Çok zor da bişey saýılmaz. Şöyle düşün; dün sarmadığın yapraklarla yarın da yaprak sarıcaksin, zorundasın çünkü işin bitmesi gerek, çünkü 4 tencere sarman lazım, çünkü ben şu an yeni kalktım ve açım, çünkü yaprak sarması çok güzel 😂
alttan dersın kalırsa ust sınıftan o dersın devamını alamazsın yanı alttan dersı ılk alman lazım sıstem sana zaten o derslerı verıcek otomatık ustten ders almakta var ama o sadece yaz okulu olan yerlerde olur yaz okulunda ustten ders secersın sınavına gırıp gecersen seneye o dersı almazsın
Alttan ders kalmasi demek. Ust siiftasin ama gecemedin derslerde var demek soyle dusun. Lise 3 e gectin ama 2 de 1 de 2 dersten 1 almistin veremedin onlari. Onlari vermeden de bitiremezsin kisacasi senin okul uzadi hayirli olsun :)
Bende üniversitede okuyorum ilk senem insallah kalmam bir dersten de bir sıkıntı olmaz. Genel olarak BA-BB ya da CB almaya çalışıcam. Sende ümitsizliğe kapılma düzeltirsin belki finaller var sonra
Usten ders almayı bilmiyorum yeni dydum ama 3. Snfta oluyor dye biliyorum. Alttan derste vize ve final sonuçlarnda ortalama altında kalirsan seneye vereceksin bu alttan ders buttede verirsin final sonunda butunleme yapılır. ama bnce bute kalma hocalar gecirmiyor düzenli not tut
üniversitedeyim 1. sınıfım ilk dönem analiz diye zor bir dersi alttan alıcam cünkü kaldım bu dönem yani 2. dönem de edebiyat dersinden devamsızlıktan hoca bıraktı alttan almak istemiyorum ama alıcam gibi görünüyor diğer derslere çalışmam lazım ama moralim çok bozuk çalışamıyorum ailem duysa ağzıma sıçar napıcam bilmiyorum
Selma gençler ben üniversite 1. sınıf ilk dönem 1 ve ikinci dönem de 1dersten kaldım neyse 2. Sınıfa geçtim okulu bıraktım ve ilk dönem hiç ders almadım şu an köpek gibi pişmanım ikinci dönem başlamayı düşünüyorum. Şimdi ilk seneden iki ders ikinci seneden de kim bilir kaç dersten kalmışım ben üçüncü sınıfa geçince bu dersleri nasıl alacam, nasıl yetiştirecem :(
Alttan ders tabiki var. Eğer seneye bırakmak istemezsen bunu yaz okulunda ders başına ücret verip yazın halledersin. Ama yok yazın uğraşmayayım, kredimde yetiyor alttan ders almaya, sene içinde alırım, çok da dersim yok alttan dersen. Seneye hangi dönem hangi dersten kaldıysan, güzelce alıyosun. Sıkıntı yok 😊
Bir önceki yılın tüm derslerini geçmek zorundasın. Hepsini geçip bir dersten bile geçemezsen bir üst sınıfa geçiyorsun fakat alt sınıftaki dersi de okuyorsun. Örneğin Üniv 1. Sınıfta tarih dersinden kaldıysan 2. Sınıf 3. Sınıd hatta 4. Sınıftayken bile o tarih dersini okuyup geçmen lazım. Kısacası mezun olabilmek için 4 yılın tüm derslerini geçmen lazım.
0
2 Yorumla
Gizli Soran
+1 yıl
Özel üniversite tam burslu düşünüyorum. Alttan ders kalırsa bursum kesilirmi peki?
Üniversite 1. sınıfım normalde Dc ile şartlı geçiliyor fakat ortalamam 1.79 olduğu için 3 ders Dc olduğu için 5 dersten kalıyorum evim de çok uzak büte giremeyecegim acaba 2. donem ders alamama gibi bir durum var mı?
Ben geçen sene birinci dönem ders kaydı yapmadığım için sadece ikinci dönem okudum. Bu sene benim şimdik birinci sınıflarla ders görmemmi gerekiyor. ve ikinci dönem napmam gerekiyor?
Ben de 1. Yilimdan ikinci dönemin tamamında kaldım 11 dersten ikinci yıl bunu nasıl halledebilirim. 2 . Yılının iki döneminde de 3 er dersim var sadece gerisi staj.
Yalnız burası soru sorma yeri ya hani aklıma takılanı soruyorum yani inan bana saçma sapan sorular soranlar var ve ben üniversite hakkında soru sordum pardon da battı mı?
Bak her dönem alacağın kredi sayısı olur iki dersten kaldın onları aldıktan sonra bu dönem verilen derslerden bazılarını gün çakışması derslerin aynı zamana gelmesinden dolayı alamazsın kredin de yetmediği için