Öncellikle merhaba, bende bu ülkenin 18 yaşında ümitleri tükenmiş gençlerinden sadece biriyim. Hesabı açma amacım günlerdir, aylardır araştırma yapmama rağmen yurtdışında sermayesiz bir şekilde nasıl okunabileceği hakkında bir bilgi edinememem. Birsürü yabancı kaynak taradım ama bir neticeye varamadım birtakım burslardan bahsediliyor çoğu kaynakta iyi hoş nasıl başvurulacağı anlatılıyor ama içerik derinlemesine ele alınmıyor. Burstan yana ümidim pek yok ailemin durumu iyi masrafları onlar karşılayabilir ama artık hayatıma müdahale etmelerinden çok sıkıldım tüm hayatım onlar yüzünden kaydı neredeyse. Kendimi o kadar geliştirdim daha lisenin ilk yıllarında yurtdışındaki üniversitelere gönderme üzere kabul mektubu hazırlamıştım 2 dilde anadil seviyesine gelmiştim İngilizce ve Almanca da ancak ailem bu "boş " işleri bırak ders çalış şunu yap bunu yap diye hayatımı kararttı. O nedenle ailemden yana bir beklentim yok gerekirse kendim gece gündüz çalışıp okul masraflarını bir şekilde karşılarım. Ancak şöyle bir sıkıntı varki eğer yurtdışında okuyacaksanız ilk yıl hazırlık okumanız gerek bu süreçte de dilde yeterliliğiniz yoksa çalışmanıza izin vermiyorlar. 2. yılda çalışıp kendi masraflarınızı karşılayabiliyorsunuz. İşte benim için sıkıntı da burada başlıyor elimdeki para bilet paramı vizesi cartu curtu anca karşılar çalışmaya kalksam nasıl yapabilirim bilmiyorum 18'i daha doldurmadığım için tam zamanlı iş verilmeyecektir eminim. Ne yapmalıyım nasıl bir yol izlememeliyim? Yurtdışında benzer bir süreçten geçmiş biri yardımcı olursa çok sevinirim.
- +1 yıl
Evet tabi ki mümkün, bir yandan öğrenim görürken aynı zamanda yarı ya da tam zamanlı olarak maaşlı yurtdışında çalışma imkanları tanıyan Work & Study (Oku ve Çalış) programları her geçen yıl popülerliğini daha da arttırmaktadır. Bu konuda size genelde özel firmalar aracı olarak yardımcı olacaktır ama İngilizceniz iyi ise direkt temas ile de başvuru yapabilirsiniz...
12 Yorumla- +1 yıl
Evet sizin bahsettiğiniz durumu biliyorum ancak work and travel yapabilmek için kişinin bulunduğu ülkede üniversite okuyor olması lazım. Ben daha yeni bu yıl üniversite sınavına gireceğim.
- +1 yıl
Anladım o zaman önce üniversite sonrası Work & Study... :)
En İyi Cevaplar
- Gizli Üye(25-29)+1 yıl
Ben Avrupada yaşıyorum, bu anca işçi öğrenci olursan mümkün olabilir. Yani part time işte çalışıp part time okula gidersen olur. Ama bu durumda da okulunu bir iki sene uzatmış olursun. Tabi bu part time işle de fazla kanamayacağın için zar zor geçinirsin ama yaparsın yani imkansız değil.
19 Yorumla- Cevap sahibi+1 yıl
Bu arada yurt dışındaki okuma hayatından bahsediyorum. Türkiyedeki hazırlık döneminden değil
- +1 yıl
Böyle bir imkan tanıyorlar mı gerçekten benim için hiç sorun olmaz zaten part time bir iş ile dünyanın her yerinde kıt kanaat geçinilir. Benim gelirken zaten zengin olayım gibi bir beklentim yok sadece hedeflediğim bölümü aç açıkta kalmayacak şekilde bitirsem yeter bana.
- +1 yıl
Bu arada hangi ülkede yaşıyorsunuz acaba tüm Avrupa ülkelerinde geçeli mi bu durum çünkü Norveç gibi İskandinav ülkelerinde tanınan imkanlar Fransa, Almanya gibi orta Avrupa ülkelerinden daha ayrıcalıklı olabiliyor.
- Cevap sahibi+1 yıl
Belçikada yaşıyorum. Bazı bölümlerın sırf işçi öğrenciler için olan ders programları var, bazı bölümlerin yok ama onları da kendin istediğin kadar uzatabilirsin. Mesela 3 senelik bölümü 5 seneye uzatabilirsin, böylelikle daha az dersin olur ve işte çalışmaya vaktın olur. Türkiyeden gelenlerlere nasıl bir imkan tanıyorlar bilmiyorum, bunu Türkiyede araştırman lazım
- +1 yıl
Belçika part time çalışan bir yabancı için kira/konaklama konusunda biraz pahalı bir ülke olabilir ancak üniversiteler ücretsiz ise yine kalmak sorun olmaz diye düşünüyorum ucu ucuna yeter bir şekilde. Belçika hükümeti Türklere ayrımcılık uygulayacak bir ülke değil Almanya, Fransa vs. olsa neyse derdim de bu durum Türk öğrencileri kapsamıyorsa sadece Avrupa ülkeleri arasında geçerli bir durumdur büyük ihtimalle umarım Türkleri de kapsıyordur. Çok teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için bu konuyu iyice araştıracağım.
- Cevap sahibi+1 yıl
Evet, diğer Avrupa ülkelerini bilmiyorum ama Belçikada öğrenci evleri baya pahalı. Rica ederim, InşAllah her şey gönlünce olur
- +1 yıl
Tüm Avrupa da pahalı aslında nüfusun yoğun olduğu her yerde kira fiyatları pahalı Belçikaya özgü bir durum değil. Şansımı Avrupa'dan yana değilde Çin ve Japonya dan yana denemek istiyorum daha olası alternatifler gibi geliyor. İnşallah dediğiniz gibi olur iyi dilekleriniz için teşekkür ederim çok yardımcı oldunuz bana Allah da size yardımcı olur inşallah 🙏🏻
- Cevap sahibi+1 yıl
Doğru söylüyorsun, Avrupa pahalı. Rabbim yardımcın olsun. Amin, sağol ❤
- +1 yıl
Çok teşekkür ederim, sizden de 🌸
- +1 yıl
En kolay yurtdışına gitmenin yolu dil bölümü okumak ile olur. Ya erasmus yapacaksın ya da değişim ögrenciliği ile. Hangi bölüm istiyorsun?
17 Yorumla- +1 yıl
Maalesef dilci olmama rağmen öğretmenlerimin ve ailemin yönlendirmesi dolaysıyla dilden hazırlanmadım sınava ancak 2 dilde yeterliliğim var hatta 3. sünü de alacağım bu yaz inşallah. Bahsettiğiniz değişim öğrenciliği programı dönemlik oluyor benim işime yaramaz zaten ben kalıcı olarak gitmek istiyorum 4 yılı da oradan tamamlamak istiyorum.
- +1 yıl
Tamam işte değişim öğrencisi olarak git, gör oraları en azından sonra da iş için gidersin oraya
- +1 yıl
Kendi bölümün ile alakalı. Yani çok tanıdığım var öyle yapan
- +1 yıl
Sizin bahsettiğiniz kişiler erasmus yaptıysa büyük olasılıkla zaten özyeğin gibi iyi üniversiteler aracılığıyla erasmus yapmışlardı o gibi üniversiteler zaten bursta veriyor erasmusun yanında ki erasmus genelde zaten 2. yıl ya da daha ilerki yıllarda yapılıyor ben 18 i doldursam zaten çalışma izni için başvuru yapabiliyorum. Sizi anlıyorum ama benim durumum biraz daha farklı yinede çok teşekkür ederim.
- +1 yıl
Anladım, rica ederimm, umarım gönlünce olur her şey
- +1 yıl
Çok teşekkür ederim umarım, sizin içinde 🙏🏻
- +1 yıl
Sağ olun

Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
12Cevap
- Gizli Üye(45 üstü)+1 yıl
Soru hakkında fikrim yok yalnız 18 yaşını bile doldurmamış bir genç kızın Türkçeyi bu kadar akıcı kullanması çok hoşuma gitti. Ne yazık ki şimdiki genç orta yaş farketmiyor geneli bozuk Türkçeli maalesef. Tebrik ederimm.
11 Yorumla- +1 yıl
Teşekkür ederim, sayıları azda olsa eminim ki benim gibi farklı açılardan kendini geliştirmiş genç arkadaşlarda vardır. Onlar kendi ülkelerinden ziyan olurken Amerika da kendi dilini dahi doğru bir şekilde kullanamayan yaşıtları sefa içinde yaşıyorlar :))
- Gizli Üye(25-29)+1 yıl
Yurtdışına öğrenci olarak gideceğin vize senin full time çalışmana izin vermez. Sadece belirli bir süre kampüs içinde çalışmana izin veriyor. Oda her okul değil. Ailenin büyük oranda destek vermesi lazım yoksa okuyamazsın.
18 Yorumla- +1 yıl
İltica edeceğiz desene o zaman :(
- Cevap sahibi+1 yıl
O nasıl olacak? Gerekçen var mı?
- +1 yıl
Bildiğim kadarıyla ekonomik sıkıntılar ve ailenin destek vermemesi gibi durumlar iltica için yeterli gerekçe olarak kabul ediliyor. Sorun yaşayacağım nokta büyük ihtimalle yaşım olur çünkü 18'i daha ay olarak doldurmadım.
- +1 yıl
Sizce nasıl bir yol izlemeliyim yani öğrencilik için gerekli parayı kısa sürede toplayamam heleki Türkiye gibi bitik ekonomiye sahip bir ülkede. İltica etmekten başka bir alternatif kalmıyor geriye.
- Cevap sahibi+1 yıl
Ekonomik sıkıntılar iltica için gerekçe olmaz. Öyle bir şey olsa Dünya da ki ekonomik sıkıntı çeken tüm insanlar iltica ederdi. Ailenin destek vermemesi gibi küçük olaylarda asla iltica için sebep olmaz. İltica etmenin ana kuralı bir azınlığın bulunduğu ülkede etnik kökeninden, ırkından, ten renginden, dininden vesaire ayrımcılığa uğramasıdır. Yukarı da saydığım sebeplerden farklı olarak eşcinsel olması da olabilir.
- +1 yıl
Ya hayır bahsettiğim şey tam olarak o değildi tabiki ülke ekonomisinin kötü olması iltica için geçerli bir gerekçe değil aynı zamanda kişinin kendi ekonomik bağımsızlığını sağlayamaması da. Benim bahsetmeye çalıştığım durum şu şekilde ; eğer kişinin ailesi, yakın veyahut uzak dereceden akrabaları kişinin yaşamına dair sıkıntılar çıkarıyorsa örneğin kişinin hayatı riskteyse iltica kabul edilebiliyor diye bir duyum aldım çeşitli makalelerden ancak doğruluğu hakkında net bir bilgim yok böyle bir şey olmayadabilir olsa da ben bu durumda değilim zaten hayati riskim yok kaldı ki bunun doğruluğu zaten teyit ediliyor benim söylemem ile olacak bir şey değil maalesef keşke öyle olsaydı..
- Cevap sahibi+1 yıl
Benim söylediğimi tekrarlamışsın dediğim gibi senin iltica için gerekli sebebin yok. İltica için Amerika topraklarına ayak basman lazım sırf iltica için Amerika'ya gitme diyorum.
- +1 yıl
Türkiye de banklarda yatayım o zaman
Kank dil öğrenip yurt dışına git derim hayat oralarda yine sen bilirsin
17 Yorumla- +1 yıl
Aynı şekilde düşünüyorum knk ama işte birikim olmayınca olmuyor en azından ilk yılın ücretini karşılayacak kadar para biriktirmem gerek ama Türkiye şartlarında dolar kurunda düşününce aile desteği olmadan olmuyor : ((
Evettt var öyle bir tanıdığım hem okuyor hem çalışıyor
18 Yorumla- +1 yıl
Hangi ülkede acaba ve nasıl gitti oraya burslu olarak mı?
- +1 yıl
Peki üniversite öğrencisi miydi bende gitmeyi düşünüyorum ancak bu yıl ilk defa üniversite sınavına gireceğim ve ay olarak 18 değilim.
- +1 yıl
Arkadaşınızı tebrik ettim doğrusu umarım onun ve sizin hakkınızda hayırlısı olur ve tabii benimde.
- +1 yıl
Umarım, iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim 🙏🏻
- +1 yıl
Yurtdışında tanıdıkların varsa onlardan iş konusunda ricada bulunabilirsin
13 Yorumla- +1 yıl
Aman ablacım senin bahsettiğin şey çölde vaha misali : (
- +1 yıl
O zaman TOEFL veya ielts sınavlarına hazırlan ve onlara gir. Göçmenlik ya da eğitim için seçenekler var. Hangisini istiyorsan seç. Sınavı yeterli düzeyde geçersen gidersin
- +1 yıl
İngilizcem iyi seviyede TOEFL'a girip yeterlilik belgesi alıp Amerika'ya iltica etmeyi düşünüyorum. Önce mülteci olmam lazım başka türlü olmayacak yoksa, teşekkür ederim.
- Gizli Üye(18-24)+1 yıl
realist olmak gerekirse bir tek ailen zenginler yurtdisinda okuyabilirsin. zaten çalışmana gerek kalmayacaktir.
11 Yorumla- +1 yıl
Haklısın başka da yolu yok gibi. Ailemin durumu iyi ama bana destek sağlamayacaklarını biliyorum. Mecburen önce 18 i bitirip çalışma izninin çıkmasını bekleyeceğim.
- +1 yıl
Kardeşim, belli ki güzel hayaller peşindesin.. bu konularla çok alakam olmadığı için bi tavsiye veremeyeceğim... her şey gönlünce olsun😊
14 Yorumla- +1 yıl
Allah razı olsun abi senin güzel dileklerin yeter. Arada bir aklına gelirse bı yazım bir dua edersen çok makbule geçer duaya en çok ihtiyacım olan zamandayım 🙏🏻
- +1 yıl
Darlıktan sonra ferahlık muhakkak gelir, Rabbim senin hakkında en hayırlısını sana nasip etsin🌹
- +1 yıl
İnşallah abi, güzel dileklerin için çok teşekkür ederim. Allah sana herşeyin hayırlısını gönlünce nasip etsin inşallah :))
- +1 yıl
İnşallah.. Allah razı olsun🌹
- Gizli Üye(18-24)+1 yıl
Eften püften sebeplerden iltica edemezsin anca üniversite okursun amerikada öyle kalırsın ya da kacak çalışıp sürünürsün
01 Yorumla- +1 yıl
Kaçak çalışıp sürünmek iyi bir fikir aslında ama yakalarlarsa sınır dışı ederler orası sıkıntı : D
- +1 yıl
çok kolay değil
azmetmek lazım11 Yorumla- +1 yıl
İmkansız gibi bir şey abi Allah yardım etsin bana : (
- +1 yıl
Ben yurt dişindayim okumuyorum ama zor birazdan
11 Yorumla- +1 yıl
Hangi ülkedesiniz ve nasıl oturum izni aldınız acaba bende çalışmak için oturum izni almak istiyorum ama 18 i tam doldurmadığım için oturum izni vermiyorlar diye biliyorum.
Eğitim & Kariyer konusunda 600 cevap paylaştı. Zor yurt disi nasil yer bilemeyiz
11 Yorumla- +1 yıl
yurt dışı zorda Türkiye 10 katı zor abi şimdi zor varken imkansızı seçmek de ayrı bir kafa.
Eğitim & Kariyer konusunda 311 cevap paylaştı. Kalma iznin nasıl oluyor?
112 Yorumla- +1 yıl
Kalma iznim yok ancak bir üniversiteden burslu kabul alırsam oturum izni otomatikmen geliyor zaten sen sadece gerekli işlemleri yapıyorsun o kadar. O işin en kolay kısmı. Zor olan kabul almak ve en zor kısım para para ve yine para maalesef ki : (
- +1 yıl
Üniversitenin ilk senesi bahsettiğim gibi yıllık ücreti tamamlayıp ve işte 1 yıllığına yetecek kadar parayı alıp da gidersem zaten 2. yıl kazandığım üniversite kendisi çalışma izni veriyor yarı zamanlı olarak. Ancak sorun şu ki ben ay olarak 18' i doldurmadım Türkiye de o kadar parayı tam zamanlı çalışarak bile 1 yılda kazanmamın mümkünü yok. Yurtdışından çalışmak için oturum izni de alamam büyük ihtimalle dediğim gibi yıl olarak 18'im ama ay olarak doldurmadım.
- +1 yıl
Türkiye de üniversite okuyan kasiyer oluyor diyorlar ya hani keşke dedikleri gibi olsa eminim ki ben üniversiteyi bitirene kadar geçen sürede ülke gittikçe batacak üniversite mezunu olupta kasiyer bile olamayacak gençler. Şuanda bile her şey ama her şey torpille bakın en dandik iş ya çaycılık bile torpil ile benim bu ülkeden hiçbir beklentim kalmadı. Zaten dil biliyorum gerekirse 4 yıl üniversite okuyacağıma çalışır para toplarım yinede giderim yurtdışına.
- +1 yıl
Eğitim ile kalıcı kalma izni daha kolay oluyor o yüzden diyorum. Ki emin ol üniversiteye girdiğinle çıktığın arasında bir fark yoksa evet onlar gibi olursun. Ha bizde işte ünversiteye girdinle çıktın arasında fark olması gerekirken refah seviyesi daha yüksek yerlerde girdinle çıktın da aynı olsa her şekilde yine yaşayabiliyorsun. Şahsen ben vatan toprağını seven biriyim. Yurtdışına çıksam bile aklım hep burada olacak ve esas amacım Türkiyemi geliştirmek olur
- +1 yıl
Ben sizi anlıyorum ama sizin bahsettiğiniz devir kapandı artık. Eskiden üniversite de bitirdiğiniz bölüme ek olarak yabancı dil bildiğinizde kendinize üniversitede birşeyler kattığınızda bir yerlerde yine bir iş bulabiliyordunuz şimdi o devir kapandı. her şey ama her şey torpil bakın dil biliyorum, yazılım bilgim var kendimi pek çok farklı alanlarda geliştirdim ama işe başvuruyorum kabul alamıyorum. Türkiye de torpil diye bir gerçek var adamlar sözde vasıflı elaman arıyorlar ama vasıfsız elemanın torpili varsa o vasıflı eleman birden buhar oluyor anlatabildim mi? Ben ülkemi seven bir insan değilim Türkiye den de içindeki insanlardan da nefret ediyorum el birliğiyle atalarımın uğruna kan döktüğü topraklar üzerinde hak yiyenlerden ayrı bir nefretle tiksiniyorum heleki. Türklüğümden utanıyor muyum diye soracak olursanız utanmıyorum, utanmıyorsam bunu sadece Atalarıma olan saygımdan. Sadece ırkımdan utanmıyorum ama geriye kalan herşeyden herkesten bu ülkeden çok utanıyorum. Bu ülke için bir şey yapmak nafile bu ülke uğruna fiilen iyi bir şeyler yapmaya çalışan herkes bir şekilde alta çekilmeye çalışılıyor zaten daha fazla konuşmak istemiyorum.
- +1 yıl
O işte kendini geliştirdin mi? Ben üniversiteye zaten meslek için oku demiyorum yurt dışına gitmenin ve kalma yerinin, işinin sana en kolay verilme yolu üniversite ama. Yoksa görüyorsundur belki çeşitli sosyal platformlarda yemek videoları çeken adamlar var bunlar üniversiteden çıkıp iş arasalar bir şey olamayacaklar. Noluyor adamlar kendilerini öyle bir geliştiriyor ki o dışarda yemek bölümü okuyacağım desen çöp diyecek adamlar bunları hayranlıkla izliyor.
- +1 yıl
Haklısınız bu açıdan da düşünmedim değil ancak üniversiteyi de kendim çalışarak okuyacağım zaten. Ailem maddi destek sağlayacak ama aynı zamanda psikolojik işkenceyi de omuzlarıma bindireceklerinden desteklerini istemiyorum. Ekonominin gün geçtikçe kötüleşmesi gözümü korkutan durum aslında tüm bunların altından kendi başıma asgari ücretten daha az bir ücret ile kalkamayacağımı biliyorum.
- +1 yıl
Üniversitede devam zorunluluğu var ya hani birde malum öğrenciye tam zamanlı iş vermiyor milletimiz aldığım para ile kykda da kalsam ancak okul masraflarını vr kendi kişisel masraflarımı karşılayabilirim ki çok harcayan biri değilim 2 yılda bir kıyafet alıyorum. Ona rağmen ucu ucuna yeter o para yurt dışı için bir birikim yapamam.
Mümkün bence durum iyise
11 Yorumla- +1 yıl
Maalesef beş parasızım :(
- Gizli Üye(25-29)+1 yıl
Silenin durumu kötü mü miras kalmayacak mı
01 Yorumla- +1 yıl
Ne mirası ya ailem beni bi kaşık suda boğacak sen miras diyosun :D
Kıbrıs'a beklerim
12 Yorumla- +1 yıl
Aman almayayım Kıbrıs Türkiye'den beter :/
- +1 yıl
yapanlar var bunu
10 Yorumla Mumkun canada tavsiye ederim ing cen iyise
10 Yorumla- +1 yıl
Mümkün
11 Yorumla- +1 yıl
Hangi ülkede ve nasıl mümkün olduğunu da yazsaydınız keşke..
- +1 yıl
mümkün
11 Yorumla- +1 yıl
Hangi ülkede ve nasıl mümkün olduğunu da yazsaydınız keşke..
- +1 yıl
Evet
01 Yorumla- +1 yıl
Tam olarak nasıl oluyor?
Bilmem mümkün mu
01 Yorumla- +1 yıl
Ne bileyim teyze bende sana soruyorum :D
Detaylı bilgi