Kilis'te okuyorum ohal ilan edildi üniversiteler açık olur mu 3 aylık ohalde
OHAL olunca üniversitesilere gidilir mi?
Kilis'te okuyorum ohal ilan edildi üniversiteler açık olur mu 3 aylık ohalde
OHAL olunca üniversitesilere gidilir mi?
Yaşanan doğal afetlerde veya herkesi etkileyen kriz durumlarında OHAL ilan edilir. OHAL nedir sorusu için kısaca şöyle bir tanımlama yapabilirim. Olağanüstü yönetim düzeni gerektiren tehlikeli salgın hastalık, ekonomik bunalım, doğal afet, kamu düzenini tehlikeye sokan şiddet vakaları gibi durumlarda başvurulan bir uygulama.
OHAL ilanı, Cumhurbaşkanı tarafından toplanan Bakanlar Kurulu kararı ile veriliyor. Verilen OHAL kararları en fazla 6 ay uygulanabilir. Ancak OHAL nedenleri devam ediyorsa 6 sonrasında en fazla 4 aylık olacak şekilde uzatma yapılabilir. OHAL ilanı Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra başlar, kanunların nasıl sürdürebileceği ise haberin ilanında duyuruluyor.
OHAL sadece eğitim hayatını değil tüm toplum düzenini etkileyen bir durumdur. Şu an da uygulanan OHAL kararları, depremden etkilenen şehirleri kapsıyor. Depremden etkilenen şehirlerde üniversitelerde şu an eğitim devam etmiyor. Bir süreliğine okullar tatil edildi. Enkaz kaldırma ve onarım çalışmaları tamamlandıktan sonra üniversiteler, eğitim durumlarıyla ilgili bilgi paylaşabilirler. Bölgedeki çalışmalar tamamlandıktan sonra devam eden bir OHAL süreci varsa ve üniversiteler açıksa eğitime devam edilir.
OHAL kararları uygulandığında temel hak ve hürriyetlerin kullanılması kısmi olarak veya tamamen durdurulabilir. Vatandaşlar para, mal için çalışma yükümlülüklerini yerine getirebilir. Bu süreçte kanun çıkarma yetkisi genişler ve kanunların yargısal denetimi yapılmaz.
Kanun çıkarma yetkisi arttığı için ve toplum düzenini korumak için hızlı şekilde yeni kararlar alınabilir. Mevzuata göre OHAL’de alınabilecek kararlar şöyle:
Ohal olan sadece deprem yaşayan iller için geçerlidir. 10 il içerisinde, sizinde ikamet ettiğiniz il varsa bir süre okullar eğitim ve öğretime ara verilmiştir. Bazı üniversiteler eğitime devam ettiği hakkında bir bilgi edinmiştim. Siz en iyisi okulun öğrenci işleri veya sizinle aynı okulda, sınıfta okuyan arkadaşınız varsa ona danışmanızı öneririm. Çünkü birçok yerde kimi eğitim görecek, kimi ara veriyor. Tavsiyem size belirttiğim gibi ilgili yerlere sorarak doğru ve net bilgiyi almanızdır.
Ama şunu belirteyim size. Bu hafta kesinlikle okul yoktur. Eğitim ve öğretime ara verildi..
Cevap
3Cevap
YÖK ikinci bir emre kadar bazı illerde eğitime ara verdi. Listede Kilis de var. Bu sürenin ne kadar olacağı belli değil. Duyuruları ve açıklamaları okumuyor musunuz siz?
Normalde de orada mı yaşıyosun
1-2 hafta verildi ara
1-2 hafta ara verildi
Açık olursa gidilir
Yok abicim
En İyi Cevap