Aşağıda görselini bıraktığım arkadaş yazılımcı. Londra'ya göç ediyor ve 48 saat sonra dayanamayıp & konfor alanını terk etmeyi kolay bulamayıp Türkiye'ye dönüyormuş. Baya gündem oldu arkadaş:))
Asla dönmem, keşke gidebilsem..
Yurtdışına gitmek istemem ki.
Kesin dönerim, kalabileceğimi sanmıyorum.
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Londra'ya göçüp 48 saat sonra geri Türkiye'ye dönen yazılımcı! Siz yurt dışına gitseniz geri döner misiniz?
Duyuyorum yazılımcıların çoğunun gittiğini. Bazıları da Türkiye de iyi maaşı varsa konfor alanını terketmiyor. Çok daha iyisini veren yabancı ülkeler de var ama bazıları böyle tercih edebilir. Benim bi hocam vardı anlatmıştı. Bir öğrencisi demiş ki hocam bana şu kadar maaş verin (baya baya az bi miktar) ben hem ülkemde kalayım hem de çalışayım okulda öğretim üyesi gibi…Abd den teklif var diye. Hoca da demiş ki durumum yok. Çok isterim ama olmaz. Sonra çocuk abd ye gidiyor maaşı ve işi var ev araba veriliyor vs. Hoca iki yıl mı bir yıl sonra arıyor gel şimdi ayarladım parayı diye. Çocuk gelir mi? Gelmez. Bazısı da bu şekil. Eğer ülkende tr de maaşı ve hayatı herbişeyi iyiyse konfor alanını terketmez. Ve bence gayet mantıklı. Benimde öyle olsa bende kalırdım ülkemde
Bu durum yurtdışına çıkıp çok para kazanma ile alakalı değil doğrudan. Yazılımcı şahıs bir iş ve yüksek gelir fırsatı olmaksızın kalkıp da ' Londranın taşı toprağı altın' diye gitmemiştir. Yani maddi bir sıkıntı ile döndüğünü sanmıyorum. Zaten kendisi de yazmış, aileden uzak kalma diye..
Bu Türkiye içinde herhangi bir gurbet de olabilirdi. Her bünye bunu kaldıramaz, herkes ailesinden kopamaz kolay kolay. Şahsen ben ta lise çağında sırf gurbeti ve ailesiz yaşamayı deneyimlemek için 3 arkadaş ev kiralamıştık. Zordu fakat önemli bir tecrübe kazandık.
Bir yazılımcı için güzel bir şey bu benim de istediğim yazılımcı olmak ama zor gibi görünüyor ne güzel denemişler olmamış en azından deneyip görmüşler ben de yapamam öyle bu işler öyle kolay işler değil herkesin yapacağı bir şey de değil bir anda kalk git et denersin bakarsın baktın olmuyor geri dönersin en azından denemiş olursun
Buna benzer bir gidiş-dönüş olayını ben de yaşadım. Gerçekten yeni bir yerde, mecburiyetiniz yoksa yeni bir düzen kurmaya çalışmak hiç kolay değil. Yine de 48 saatte geri dönmeye karar vermek çok hızlı olmuş, ben 5 ay kadar sıkmıştım dişimi. Neyse, herkes hakkında en hayırlısı olsun.
Biraz aceleci davranmis, cok cabuk pes etmis arkadas. Benim sartlarimda bunu yasamis olsa demek ki 24 saat bile dayanamayacakmis...
Bundan tam 3 sene yillardir Ar-Ge bolum sorumlusu olarak calistigim isimi, evimi barkimi, 12 yillik esimi ve canimdan kanimdan cok sevdigim 2 cocugumu 💕 da Turkiye sinirlarinda birakip Almanya'ya bir basima goc ettim. Hic bilmedigm bir ulkede, catpat konusabildigim yabanci bir dilde bir basima cirpinip tutunmaya calistim. Ustelik eksilerim de kat kat fazlaydi; mimar kimligimi birakip vazifsiz bir eleman olarak calistim, ustelik herseyin kat kat zorlastigi korona donemine denk gelmistim 😥
Ama sunu gordum ve iyice anladim ki; insan gercekten isteyince yapamayacagi, basaramayacagi sey yokmuss. Ben cocuklarimin gelecegi icin boyle bir adim attim, sikintilar cektim ve hala daha cekiyorum.. Ama eminim ki burada onlari suanki Tr'den daha guzel bir gelecek bekliyor olacaktir. Onlar her ne kadar henuz bunun farkinda olmasalar da...
Diyecegim o ki, akliniza bir seyi koyduysaniz ve dogru olduguna gercekten inaniyorsaniz, yolunuza cikan taslarin sizi durdurmasina firsat vermeyin. İnsan isteyince herseyi basarir 💪🏻
Aile, sevgi, bağ, vatan sevgisi, toprak sevgisi.. bunlar aslında büyük bir unsur kimse memleketini başka bir yere değişmez içinde bir özlem kalır tabii memleketini seviyorsa eğer. Yine de ekonomik şartlar olsun tecrübe deneyim olsun gitmek isteyen çok lakin gidip dönen de çok bu kişiden kişiye değişiyor
ger dönmem maaleseef ki Adaltin olmadigi yalanin zinanin zulmün ve kötülügün kol gezdigi bir plkeye dönüsmkete türkiye ben insanlara üzülüyorum cok kiymetli kabiliyetli varliklar böyle heba oluyor kendilerine zulmetmis oluyorlar bende zulmettim cahillikten hep ama ayaga kalkma ve düzelme sansimiz her zaman var ümidi kesmeye gerek yok ölmediysen her zaman vardir gülümse ve ayaga kalk. Her kim olursan ol Gel. güzel insan.
Gütme şansı her zaman bulamazsın, dönersen zaten yurdun burası. Ama 48 saat içinde ne çark etmiş? Anasını mı özlemiş? Bebek mi la bu? Gitmek zor falan değil. Ne istediğini bilerek gidenler için hiç bir şey zor değil. Vizyonsuz adam, konfor monfor diye adlandırmış da işin aslı başka bence. O adam Londra’ya hiç gitmemiş olabilir. Ayak yapıyor gibi geldi bana. Yok gerçekse, Ülkenin okumuşu bile vizyonsuz, cahil demek ki.
Yurt dışına burdaki her bağını bırakıp gitme sanıldığı kadar kolay değil manevî açıdan. Ben mesela denklik başvuruları için xumerus diye bir şirket (ne kadar güvenilirler bilmiyorum ama) bazı evraklarımı istediler (dil seviyem B2 şimdilik) açıkçası o an anladım ki yurt dışında yaşamayı ben kesinlikle istemiyorum. Daha çok şey söylenir de yazmaya üşeniyorum...
En mantıklısı remote yani uzaktan çalışma bana İngiltere'den teklif gelmişti bir yıl önce saatine 25 dolar ile uzaktan çalışmak için. Bir ay önce de Hollanda'dan teklif geldi 45000 Euro yıllık maaş + yıllık gelirden prim şeklinde taşınma sürecinde yer bulmanda da destek oluyorlar. Benim şu an ki düzenim bir süre devam ettirip duruma göre davranacağım durumu açıkladım değişiklik olursa durumunda haber et dediler. Eğer kesin karar alırsam gittim mi gelmem :)))
Yine de deneyerek en doğrusunu yapmış. Sonuçta yurtdışına taşınmak herkeste birebir aynı etkiyi göstermeyebilir. Kimi gider sonsuza dek dönmek istemez, kimisi gider ayrılığa-özleme fazla dayanamaz...
Yurtdışına taşınmak pişmanlık değil bu arada güzel tecrübeler kazandırır.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Asla dönmem türkçeyi bile unutmak isterim ülkeye hiç uğramam bile.
Bu paylaşımın doğru olduğuna inanmıyorum. Son günlerde böyle paylaşımlar artmaya başladı nedense. Tiktok'ta yobazlar "7 bin doktor geri dönüyor!!!" diye yorumlar yazıyorlar. Oysa öyle bişey yok. İletişim Başkanlığı yeni bişey deniyor belli...
Nedense bu yazılımcı arkadaşın gidipte 48 saatte geri dönme hikayesine inanmadım 48 saatte dönmek demek ne bilim çok saçma hiç mi mücadele etmedin 48 saat ne abi annen baban el üstünde mi tutuyordu seni hicbirsey mi yapmadın hayatta 🤦♂️
Hayatında hiç avrupa görmemiş insanlar yurt dışı fırsatım olsa asla geri dönmem diyor ama genelde çoğu patlıyor en az 20 seneni geçirdiğin bir ülkeden yabancı ve bambaşka bir ülkeye tamamen adapte olman kolay bir şey değil. Fransa, Almanya, İngiltere, Amerika filan bahsedildiği gibi kolay değil. En doğrusu gezip sevdiğin bir ülkeye yerleşmek.
Ben yurt dışına kendim de çıktım ve erasmus ile de gittim hele erasmus zamanı çok zorlanmıştım.
Gidersem o anki duruma göre değişir çünkü ben de aileme ve konforuma bağlıyım ancak ülkenin durumuna da bakılınca gitmek ve gelmemek gerekiyor en azından ülke düzelene dek...
İllaki vardır doğru. Ama biz koşarak İngiltere'ye giremiyoruz. Yani sonuçta onlar kaliteyi seçip sirkeleyip sokuyor ülkesine, bizde öyle bir seçicilik yok.
Biraz kafa yapisi ile ilgili ,3.5 yildir irlandada yasiyorum cok kez donme istegi geldi icime Ama buraya gelirken gemileri kafamda yakmistim ve bu olmasaydi cokdan turkiyeye donmustum.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
48 saat içerisinde özlem duymuş aileye ve konfor alanına buna güldüm. londradan beklentisi ne idi merak ettim açıkcası, musluklardan ballı şerbetmi akacaktı veya her sabah postadan paramı gelecekti...
48 saatte neyi tecrübe etmiş olabilir ki? Biz de yurt dışında yaşıyoruz kolay olduğunu söylemiyorum ama yeni bir hayata alışıyorsun. Keşke biraz deneseymiş. Nereye gidersen git her zaman bir zorluk vardır.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Bu tip bağimli bir tipmiş böyleleri zaten aileden cevreden kolay kopamaz boşuna gitmis hic yeltenmeseydi
Eee normal tabii, güzel yurdumun güzel enerjisini havasını suyunu insanını bırakıp ta soğuk insanların soğuk havanın soğuk coğrafyanın yüzüne bakmak zor tabii... elimde olsa bende bir saniye durmicam bu Almanya'da 32 senedir burdayım resmen zindan
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Yurt dışında da her şey güllük gülistanlık değil tanıdık birine çok iyi yerden iş teklifi gelmişti gitmedi gayette memnun şu an halinden
Bana sadece bir hafta yeterli olacaktır ya tek başıma ya da kafa dengi sevgilim varsa telefon yok rahatsız eden yok misss gibi bu yüzden yani ülkemi sınırsızca seviyorum bu yüzden 😉
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Ahaha ben de böyle olmuştum üniversiteye başka şehire gidince