Merhaba arkadaşlar ben lise mezunuyum üniversite kazandım sağlık sorunlarından dolayı dondurdum. Dondurduğum dönem çevremdeki insanlardan iyi yapmışsın zaten üniversite mezunu olanlar bile işsiz güçsüz dolaşıyorlar üzülme çok bir şey kaybetmemişsin gibi sözler duydum şimdi ne meslek yapacağımı bilmiyorum evde işsiz işsiz oturuyorum iyice evkolik oldum aklımda güvenlik sertifikası almak var ama insanlarla iletişimim kuvvetli olmadığından adım atmaya hevesim olmuyor ne yapıcam bana bir tavsiye verin arkadaşlar ✨
Belki biraz zor bir yol ama denemeni tavsiye ederim. Denizci ol benim gibi. Ben mesela 3. kaptanım. Belirli bir miktar parayla özel kurslara gidip 3000grt vardiya veya makine zabiti kağıdı alabilirsin. Sonra 2 yıl zabit olarak (3. kaptan) gemilerde görev yapıp. Topladığın hizmetleri bağlı bulunduğun liman başkanlığına saydırarak sınavla kağıdını yükseltebilir ve sınırsız yani oceangoing watchkeeping officer olabilirsin. O vakit aylık gelirin 3500-4000 $ gibi bir meblağ olacaktır.
0
5 Yorumla
Soran
+1 yıl
Bi bayan için sizce zor bir meslek değil mi şahsen ben kendimde o ışığı göremiyorum aileminde öyle düşüneceğini tahmin ediyorum
Ama bir süre kustuktan sonra alışıyorsun. 6 ay kadar sonra. Ben artık fırtınada seyir atmaktan keyif alır oldum. Yani ki. çına deniz suyu kaçtı mı seviyorsun ve başka bir meslek yapamıyorsun.
Ama tabi aylarca aileden uzak kalmak gibi bir durumun da var. Ama pek çok ülke görüyorsun. Sabretmeyi öğreniyorsun.
Alıştıktan sonra pek zor gelmiyor. Ayrıca ben 3. kaptanım. Benim kaptanlığa daha 7-8 sene var. Pek bir zorluğu yok. Seyirdeyken genelde otopilottasın. Sadece balıkçı veya çapariz veren gemi olursa dümeni ele alıp önceden VHF'den karşıdan gelen gemiyle konuşup iskele iskele veya sancak sancağa geçiyorsun. Manevralarda popo üstü amirisin. Öte yandan ISM yapıyorsun aydan aya. Harita kitap düzeltmelerini yapıp haftalık bir taraftan da liman varış yani prearrival evraklarını hazırlıyorsun. Ara sıra da safetyleri geziyorsun. Limanlarda da ikinci kaptanlar koordineli olarak yükleme veya tahliyeyi koordine ediyorsun. Boş zamanlarında da uyuyorsun 3-4 saat kadar.
Kazandığın bölüm neydi tekrardan üniversite sınavına girerek dondurmuş olduğun bölüme yakın bir bölüm kazanabilirsin. İçinde çalışmak üretmek gibi bir düşünce istek varsa sen hiç bir şekilde işsiz kalmazsın.
0
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
Gittiğim bölüm mezum olduğunda işsiz kalacağım bölüm tabi torpil vs olursa işim olur o ayrı. üniversiteye devam etmeyi düşünmüyorum o yüzden boşuna zaman kaybetmemek adına ama ne mesleği yapacağımı da bilmiyorum açıkçası düşünüp duruyorum