Kendi yaşadığınız deneyimdeki olumlu ve olumsuz noktaları da yazabilirsiniz. Mesela son sene başlayanda konuların yetişmemesi veya son 2 sene başlayanda artık derslerden bıkkınlık gelmesi... gibi.
Lisenin ilk yıllarında bence bu aşı yapılmalı. Şimdi milli eğitim programı sınavlara odaklı değil. Son yıllarda bu yönlü belki adım atıldı diyelim ama yine de yetersiz. Ben her zaman kurs olsun diyen taraf değilim. Kendini getirmeli öğrenci lise yıllarına atıldığı vakit. Bunu eğitim sistemi de o yönlü ve odaklı bir sistem geliştirmeli. Köy enstitüleri ne güzel sistemmiş. Şu an çoğu Avrupa ülkesi bunu uyguluyor ve başarılı.
Benim zamanımda lise 3 yıldı. Son 2 sene gittim bir de mezuna kaldım. Yaşadığım tam bir dramdı. Bıkkınlık geliyor bu kesin ama muhteşem bir pratiğiniz oluyor. Misal şimdikiler bizim yarı paragraftaki sorulara zor derken biz iki katını henüz soruyu okurken tak diye çözüyorduk. Dershane deneyimi olmayan arkadaşlarım ise bir soruyu 3 4 kere okuyup cevapladıklarında bile yine emin olamıyorlardı. Ben dersi dinleyen biri değildim ama haftada 2 3 deneme olurduk, görmediğim soru tipi kalmamıştır ve ona istinaden söylüyorum ki 2 3 yıl gitmenin akademik olarak ciddi bir katkısı var ama sosyal olarak okul ve dershane arasında sıkışmış, evi otel olarak kullanmış oluyorsunuz.
sadece 12 yetmez diye düşünüyorum hem okul hem kurs zor olur ben mezuna kaldım bütün gün dershanedeyim daha verimli oluyo, açığa alanlar da var o da mantıklı. eğer diğer sınıfların temelleri varsa son sene yeter ama hiç temel yoksa zor olur 4 seneyi bi seneye sığdırmak
10. sınıfta bile başlayan var ama bence 11. Sınıf ta başlamak yeterli diye düşünüyorum. Hiç bir yere başvuru yapmayanlarıda kurscular sürekli telefonla taciz ediyorlar.. 😁
Ben okul okurken dershaneye gitmeyi saçma buluyorum. Gereksiz stres ve yorgunluktan başka etkisi yok. Öğrenci kendini okulda geliştirmeli ve sınava öyle hazırlanmalı, ha olmadıysa mezun senesinde dershaneye gidebilir.. ona sözüm yok.
Bence son 2 yılda öğrencinin durumuna göre özel matematik ve yabancı dil eğitimi alınmalı. Dershane genelde pişmanlık oluyor. Para ve zaman, efektif olarak kullanılmalı.
Öğrenciye göre değişir eğer okulun iyiyse kendin düzenli ve disiplinliysen özel ders alsan anlamadığın derslerden daha iyi olur. Emin ol ben şimdiki aklım olsa kesinlikle böyle yapardım. Ama son sene denemelere girilmesi açısından gidilmeli.
Yanlışlık oldu. .. demiş oduncu. Vaktinde oduncunun biri, kendi bölgesine gelen başka bir oduncunun kendisinden daha çok ağaç kesmesi sonucu inada binmiş. Durup dinlenmeden, ağaç kesmesine eağmen, arada dinlenen oduncuya neden yetişemediğine akıl erdiremiyor muş. Bir günndayanamayıp sormuş " ben gün boyu oturmadan çalışırım, sen dinlene dinlene nasıl beni geçersin? Adam gülmser ve der ki; "sen oturur keyif ederim sanırsın emme, ven oturur arada baltamı bilerim" Anlayacağın bizim eğitim sisteminde çocuğun zekâsını bilemek yok! Sabah 9 akşam beş yetmiyor öğretmenlere, birde aşırı ödev veriyorlar. Sürekli baltayı yani zekâyı köreltiyorlar. Bunun nedeni, çocukların düşünüp, çeşitli siyasi fırkalara bölünmesinin önüne geçmek (?) Yani çocuklar zorunlu eğitim bitene kadar abondone kalıp, devleti yormasın. Birde üstüne üstlük kurslar var. Ünüversite sınavışaşırtmacalar ve kandırmacalar ile dolu, okullar, kurslar, bu aldatmalara karşı mücadele ile, ayrıca çocukları boğmaktalar. Bh mücadele olmasa, diplomanın markasının bir önemi olmaz.