y=x²-8x+20 bunun açtığımız zaman y = (x-10)(x+2) böyle oluyor bunu konu anlatımında gösteriyor fakat bunun mantığı nedir. bende açabiliyorum fakat kafadan düşünerek açmak uzun sürer. sınavda nasıl hızlı şekilde açabilirim?
yeşil görselde ise 5/3 ve x in önündeki bölme nasıl ortaya çıktı anlamadım.
Matematik paraboldan anlayan şu konuya bakabilir mi?
Soruda bir hata var. y = x²-8x+20 fonksiyonunda b²-4ac = (-8)²-(4x1x20) = -36 < 0 olduğu için gerçel kök yok. Soru y = x²-8x-20 olursa bunu y = (x-10)(x+2) olarak açabiliriz. İlk resimdeki y = (x-4)²+4 yerine de y = (x-4)²-36 olması gerekiyor.
İlk resimdeki yöntemde fonksiyonu tam kare yapmaya çalışmış. y=x²+bx+c fonksiyonunu (x+a)²=x²+2ax+a² formülünden yola çıkarak y=(x+(b/2))²+(c-(b/2)²) olarak yazabiliriz. y = x²-8x-20 fonksiyonunda bu yöntemi kullandığımızda y=(x+(-8/2))²+((-20)-(-8/2)²)=(x-4)²-36 sonucu çıkar. Burada (x-4)²=36 eşitliğini sağlayan x değerleri, x=10 ve x=-2 fonksiyonun kökleridir.
İkinci resimde ise y = 2/3(x-1)²+1 = 2/3(x²-2x+1)+1 = ((2/3) x²-(4/3) x+(2/3))+1 = (2/3) x²-(4/3) x+(5/3)
0
5 Yorumla
Soran
+1 yıl
gülen yüzler var kafam karıştı. wikihow dan çalışıyorum matematik. görselleri yanlış olduğunu mu düşünüyorsun
Evet, görsellerin ikisi de yanlış. İlk yorumumda görsellerdeki hataları ve soruların çözümlerini açıkladım ama galiba site kendiliğinden yazdıklarımı gülen yüz emojilerine çevirmiş.
bir soru var. x sağ altta sayı oluyor. ilk defa görüyorum. Üslü sayılarda sağ üstte oluyor. sağ altta olunca nasıl hesaplanır. mesela 2 nin sağ altında 2 var
Açılım demişsin ya 20 nin çarpanı nedir? 4*5 , 20*1, 10*2 dir. Ortadaki 8x olduğuna göre tek seçenek 10*2 iler. Çünkü ortadaki rakamı yani 8 i vermesi lazim
Sadece r uzerınde olcak, formülde ki K zaten y oluyor x ler ise apsısler oluyor (r, K) tepe noktasında r simetri ekseni, K ise fonksiyonda x yerıne R yazıp y ye eşitleyınce çıkan değer de K oluyor Yani r tepe noktasının apsısı K ise ordınatı
gerçekten harikasın. nickin de bir o kadar komik. :) matematiği anlayabilir miyim sence? hangi konu anlatımlı kitabı almalıyım? 2019 ayt sorusunu inceledim az önce. çözümü o kadar uzun ki. sınavda bir dakika da nasıl çözmüşler anlamıyorum çok zor soruyorlar
sadece ona mı çalıştın çok iyi yapıyorsun matematiği. sence çalışıp üniversiteye mi girmeye çalışayım yoksa yurt dışına vasıfsız mı çıkayım. benim için çok önemli tavsiyelerin
video izlemek yerine tyt ayt için konu anlatımlı kitap alsam onlara çalışsam olur mu. öğrenir miyim yoksa sadece video mu izlemeliyim. sen mert hocayı izledikten sonra onun kitabını kırtasiyedem satın mı aldın?
Oldum artık kayıtlar kapandı, ders kıtabını aldım hepsıburadandan YouTube de vıdeoları var zaten gun gün, dinlemeden mat öğrenmek cok zor, meslegın olmadan yurtdışına çıkma bence
YouTubeda kaç ders var video olarak. sen ayt den başlamışsın tyt olmadan ayt zorlamadı mı seni. yazılım mühendisliği okursam da İstanbul 'da hayatta kalabilir miyim