Hamile olduğunu öğrenince işe almayanlar, hali hazırda çalışıyor olsa da terfi ettirilecekken hamile olduğunu öğrenip terfiyi erteleyenler... İş hayatı hamile kadınlara mobbinglerle dolu. Evet 4 ay kadar uzun bir izin süresi var ve bunu göze alamayan işverenler var ama yine de doğru mu bu tavır?
Türkiye’de hamile ve çalışan bir kadın olmak imkansız mı?
İş dünyasına insani bakış açısı getirilemez. İş dünyası, her zaman acımasız olmuştur. Günümüzde bile modernize edilmiş şekilde köleliği devam ettiriyoruz.
Bir işverenin bir ay bile bekleyecek hali yok ki, haklıdır da. Senin oluşturduğun 4 aylık boşluğu, başkasıyla dolduracak tabi. Evinde oturup bebek emzirirken işler seni beklemiyor.
İşten işe fark ettirdiği için olabilir mi? Tekstil fabrikasında çalışan bir kadın ile evde bile çalışabilecek bir kadın aynı seviyede değerlendirilmiyor. Fabrikada çalışan kadını görmediklerinden evde çalışabilecek kadını görüyorlar, ona göre kanun çıkarılıyor. Cumhurbaşkanı'nın markete girip alışveriş yaptıktan sonra, "Fiyatlar ucuz." demesi gibi düşünebilirsin.
Hamile olan birini işe almamayı mobbing olarak görmüyorum. Çünkü bu kiracı aramak gibi tamam mı? İnsan bir iki ay kalacak kiracıdansa iki yıl kalacak olanı tercih eder. Sebebi basit: Her 6 ayda bir yeni işci/ kiracı aramamak için. Ama terfi ettirmeme durumu kul hakkıdır. Yazık günah. Hamile kalmak bir ayıpmış gibi. Türkiyedeki doğum izni 4 ay diyorsun. Bu hiçte uzun bir süre değil bana göre. Napsın kadın, doğurup, ertesi gün işe mi gelsin? Almanya ve Avusturyaya bakın, nüfus okadar az ki, millet çocuk doğursun diye “çocuk parası” bağlıyorlar anneye. Çok bir şey değil belki ama en azından çocuğun ihtiyaçlarını karşılıyor. Annenin izin süresi 1 yıl. Buna rağmen gelecek nesilleri yok. Hamilelere, kadınlara, öğrencilere, bu şartları kolaylaştırmadıkça kendi bacağımıza sıkmaktan vazgeçmiş olmayacağız.
Daha hamileliğin başında önüne engel koyulanlar var. Genç insan arıyorlar ama anne olmasını istemiyorlar. Yaşı ilerlemiş biri başvursa biz dinamik birini istiyoruz derler ama onların da anne olma olasılığı var, ikisi arasında bir çelişki yok mu peki
İmkansız Değil de İkisi Çok Zor Ya Hem Hamile Onun yükü var Hemde işin yükü Hamile Kadının Kızın Evinde dinlenmesi gerekiyor çalıştığı iş yerinin izin vermesi Gerekli Çünkü Allah Korusun bebek düşerse ne Olacak İnsan Evladı ölsün ister mi Asla Hayır Tabiki Buradan Hamile Olan kadınlara Söylüyorum Olabildiğince dinlenin fazla yormayın kendinizi
Eğer kadın maddi anlamda mecbur değilse, zaten kendisi ve bebeğinin sağlığı için daha sakin bir iş hayatı ya da dinlenmek daha iyi bence. Sonuçta hem fiziki hem de duygusal açıdan hamilelik dönemi epey zor.
Aktif yaşamdan kasıt, yorucu, ve stresli bir iş hayatı olduğunu sanmıyorum. Elbette yaptığı işe göre değişir ama genel olarak iş hayatı yorucu ve streslidir.
Nenelerimiz "ben doğurup tarlada çalışmaya devam ediyordum" dediğinde "işte kadın gibi kadın, şimdikiler çok nazlı" diyen erkek grubu niyeyse iş çalışmaya gelince bıkbık ediyor. Sizin takdir ettiğiniz şey iş değil ev işi herhalde
Zorlukları var ama kurumların ya da o kurumlarda çalışan yöneticilerin bakış açısı önemli. Kimisi ile almayabiliyor ama doğumuna 5..6 ay kalıp iş değiştiren çok tanıdığım da var. Demek ki her kurum aynı değil. Elbette bu bakış açısı hatalı.
O kadar saçma ki. Hayat yaşamaktan, aile olmaktan ve çocuk sahibi olmaktan ibaretti. Sonra insan şu para sistemini kurup en temel hakkımız olan ev için eşşek gibi çalışmamıza sebep oldu. Bir de üstüne kriterler konuyor. Anne olmak isteyen kadını bu haktan mahrum etmek olmaz. Aynı şekil maddi olarak zor durumda bırakmakta olmaz.
Çocuk olunca ilk üç sene anneye ihtiyaç duyar ve o dönem anne gayette çocuğunun yanında olabilmeli. Kaprisli patron yüzünden aç kalmamak için ona ihtiyaç duyan yavrusunu kreşlerde bırakmak zorunda kalmamalı.
Peki hanımlar ne olsun istiyorlar? Tamam mobbing vs davranışlar kesinlikle yanlış. Ama ne diyoruz hep ''EMPATİ'' kimse kısa süre sonra uzun bir süre ayrılacak bir personel istemez. Ki haklılar. Kimse 4 ay işe ara verecek bir personele sorumluluk yüklemek istemez. Ki haklılar. Terfiden vazgeçiyorlar evet Yeni yetkiler yeni görevler verilecek birine daha belki doğru düzgün alışamadan uzun bir süre ayrılık yaşayacak tekrar geri dönmesi tekrar performans göstermesi belki de kurum için çok kritik sıkıntılar doğuracak.
Dediğine katılıyorum. Kadınlar her yerde toplumsal cinsiyet eşitsizliğine maruz bırakılıyor... Bazı insanlar Türkiye'de bu gerçekliği kabul edemese de biz 3. dünya ülkesinden halliceyiz... Ayrıca kadınların kaldığı bu örneğe benzer şeyler çok yaşıyor. Verdiğin örneğe cam tavan sendromu deniliyor.
"Özellikle kadınlarda sıkça görülen cam tavan sendromu kişilerin üst seviyelerdeki pozisyonlara gelebilmek için çabalamalarına rağmen ilerleyemedikleri düşüncesiyle görünmez saydam engele verilen isimdir."
Etrafımda da gördüğüm kadarıyla hamile çalışan kadın olmak çok zor. Annem, babam işi için uzaktayken hamile haliyle hem çalışıp hem okul bitirip hem de ablama bakmış. Kendi tercihi mi? Evet tabiiki. Ama yaşadıklarını hak etmemişti.
İş yerinden torpilliyseniz o zaman çok kolay tabi. Misal bizim departmanın bölüm başkanıyla kızı meslektaşlar ve kızı hamileydi, 2 yıldır görmedik kendisini. Torpil işliyorsa hamileliği atlatmak kolay. Ama anlayışsız ve insanlıktan yoksun bir yerde çalışıyorsanız vay halinize.
hamile haliyle çalışan pek çok kadın görüyorum.. ama hepsi doğumdan sonra uzun süre işlerinden ayrı kalıyorlar.. bazı iş yerleri de bu dönemde o personeli idare edemedikleri için yerine başkasını almak zorunda kalabiliyorlar. ee ne olacak 4 ay sonra ben geri döndüm dediğinde.. yerine işe alınan insancığı işten mi çıkaracaklar? veya hamileyken iş aramanın mantığı nedir? hamile insanın kapasitesi zaten ciddi şekilde düşüyor günler ilerledikçe.. veya masa başı iş diyelim.. tam işine adapte oldu derken doğum yapıyor ve aylarca işten uzak kalıyor.. devlet memurları zaten idari izinli sayıldıkları için sorun yok.. veya kişinin işine göre, pek çok firma, dilerse işe geri dönmesini de bekliyor zaten.. bu konuda tepkili davranmayı çok doğru bulmuyorum yani.. hamile değil de hasta veya askere gidecek olan bir erkek personele de aynını yaparlar.. 6 ay askerliği var adamın.. işe giriyor ben askere gideceğim 3-4 ay sonra ama.. kim alır onu işe?
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Nefret ediyorum işin şu kısmından🤦🏻♀️ Birkaç ay içinde eğitimimi bitirip özel sektörde işe başlıycam. Evliyim ve artık çocuk istiyorum. Sırf şu hamilelik muhabbetinden dolayı araftayım. Eğitimimi uzatıp o arada hamilelik-doğum geçirebilirim ama sorumlu öğretim görevlisi kabul etmiyor. Zaten kaç senedir bebek yapan arkadaşlarımın da burnundan getirdiler. Hadi hamile kaldım diyelim hangi özel sektör işe başlayıp 3 ay sonra izne çıkacak hamile birini kabul eder? İşe girdikten sonra hamile kalsam bu sefer önüm kesilecek malum. Geçim için gelecek için çalışmam da şart. Düşünsenize çocuk yapma gibi kişisel bir kararınıza bile karışmaya, müdahale etmeye, ceza kesmeye her kes kendinde hak görüyor ne kadar çirkin durumdayız. Allah belasını versin hepsinin
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Dua edin de patronlar sevgilinizle & eşinizle cinsel ilişki yaşamanıza izin veriyor. Türkiyede insandan çok ne var. Neden adam 4 ay senin beben için zarara girsin ki. Hiç bir şirket patron bunu istemez. Hatta ciro yaptırmayan tek bir gün için bile o işçiyhi istemez. Hatta ülkede SQUID GAME yasal olsa direk o işçiyi yazdırırdı ki oyuna masraf olmasın daha fazla diye. KAPİTALİZİM = " Para kapitalizim de insanlardan kadınlardan erkeklerden ve çocuklardan çok çok daha değerli anlamlı bir konumdadır. "
Tavır kesinlikle yanlış. Mobbing uygularken kendileri netden çıkmış acaba diyesi geliyor insanın. Ancak işte mobbing hamile olmasa da kadına var. Kafa yapısı değişmediği sürece devam edecek maalesef ki.
Bu her sektörde yoktur. Benim gördüğüm kadarı ile böyle şeyler nadir ve küçük işletmelerde küçük beyinlerin yaptığı bir şey. Büyük kurumlarım ya da kurumsal şirketlerin hiç uygulamadığı bir şey. Özellikle terfi olayına kadar statüsünü yükseltmiş ise hiç böyle sıkıntılar yaşamaz. Çevremde çok kişi hamile olup güzel yerlere geldi ve iş yerlerinde rahat ettiler. İşletmeciler kalifiyeli elamanı varken kaybetmezlerden ve 4 ay beklerler. İşi bilen kadını kimse kaybetmeye göze alamaz.
Şimdi ülkemizde genel olarak firmalar minimum personelle maksimum iş yapmaya çalışır ama halka bir tarafından koptumu bütün işler alt üst olur çünkü senin yerini dolduracak pozisyonda birini bulup eğitmekle zaman kaybetmeyi sevmezler iş ilanlarına bakıp dikkat edersen geneli tecrübeli eleman ararlar ama o tecrübeyi kendileri kazandırmak istemez kısacası armut piş ağzıma düş Buna kurumsal firmalarda dahil uzun süreli sıkıntısız çalışan elemanları tercih ederler
Aslinda imkansız değil ama çok zor,, maalesef özel sektörde ki kamuda dahi bunlar yaşanıyor, hamile kadınlar bir süre sonra malulen geçici olarak emekliye ayrılıyor düşüncesi hakim, sanki suç islemiscesine bazı hakları ya erteleniyor ya da ellerinden alınıyor,,, düşündüm de, Türkiye'de kadın çalışan olmak başlı başına zorken, hamile bir çalışan olmak berbat bir şey
Her iki tarafta haklı iş veren işini sekteye uğratmak istemiyor iş hayatında erkek tercih etmeleri sebebi daha az izin kullanmaları. hamileyken kendini daha çok korumalı daha yavaş ve temkinli davranması gerekli buda iş hayatındaki verimliliği azalmasına sebep olur. Sadece gebelik süreci değil ki süt izini oluyor. Sık sık hastalanıyor iş veren bütünsel bakıyor
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Pardon da kalan işçinin hakkını kim koruyacak bir arkadaşımız evlendi 2 hafta mesai saatlerimiz 2 katına çıktı eve gidemedik bu konuda suçu patronlara değil de asgari ücretten yarısını kadar işçi başına ödeme yaptıranlara sorun adamlar da min işçi ile max iş yapmaya çalışıyorlar 4 asgari ücretli işçi 20 bin üzerine işçi sayısı arttıkça stopaj vs de ayda bire düşüyor bu yüzden izin alıp giden de kalanların hayatını mahvediyor ben de hamile bir çalışan arkadaş yükünü kaldırmak istemem en çok biz çekiyoruz 4 aymış sen doğurgan diye ben neden o. kadar sıkıntı çekeyim çalışma
Bi nebzede doğru ama doğumdan sonra kişiye hakkı teslim ediliyorsa karşı taraf hakkaniyetli bir kişidir, işveren tarafından düşünülünce mevzu sonucta bir iş yükünü teslim ediyor kazancını engelleme ihtimali olan bir şeyi kimse tercih etmez, işveren bu tip çalısan lar için uygun ortamları hazırlıyor sa ve hakkını veriyorsa dünya gğzelleimeye bir adım daha atmıs olur
Kadın olarak iş hayatında var olmanın zorluklarından biri de bu. Hamile kadınlar herhangi bir sağlık problemi yoksa çalışabilir. Eşit davranma ilkesi, İş Kanunu'nda var olan bir madde ama çoğu iş veren ya da yönetici bunu göz ardı ediyor daha doğrusu umrunda değil. Bu konuda kadınlara fazlasıyla psikolojik baskı uygulandığını düşünüyorum. Çocuk yapın çocuk yapın diye teşvik ediliyor ama kadınların bu süreçte iş hayatında yaşadığı mobbinglere karşı hiçbir önlem alınmıyor.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Öncelikle beyinlerin değişmesi gerek... İş yaşantısında profesyonellik değil işe muhtaçlık öm planda... Hamilelik, askerlik, 2 aydan fazla hastalık vb tüm halleri işveren bir külfet ve " kendinden daha iyi bir işyeri" aranması için bir fırsat olarak görüyor. İşletmeler en az maaşa en yüksek performansı isterler öyle değil mi? Sen 2-3 ay izin alırsan tekliflere açık hale geleceksin bu durum da işveren açısından katlanılabilir bir durum değil...
Honda Türkiye'deki imalatına son verip giderken çok fazla çalışanına Servet bırakıp gitti. Bizimkiler olsa zırnık koklatmaz, hal böyle olunca Allah paylaşımcı olana daha çok verir. Japon'lar aynı Müslümanlar gibi yaşıyor ama Müslüman değiller bizler ise aynı gayrimüslimler gibi yaşıyoruz ama Müslümanız sözde müslim.
tabi ki de doğru değil ama biliyorum ki büyük şirketler yani hatırı sayılır sabancı eczacıbaşı gibi büyük şirketlerin bu konuda hassas olduğunu biliyorum aslında bu vizyon meselesi geri kalmış ülkeler de normal geliyo ki gelmemeli maalesef..
Hamile bir kadını işveren olsam bende işe almazdım. Ama terfi vermemek haksızlıktır. Doğumdan sonra çalışabilir ama çoğu işveren çocuk düşünen kişileri bile işe almıyor. Onların durumundan bakınca onlar da haklı.
Hamile veya gebe kalma ihtimali olan kadınlar işveren için çok riskli ve maliyetlidir. Çünkü ücretli izin, gebe kalan bir kadının hakkıdır ve bu da işvereni zarara uğratır, dolayısıyla hamile kadınları ya da herhangi bir kadını işe almamakta işverenlere hak vermek lazım. Bu cinsiyetçilik değildir. Asıl cinsiyetçilik, işe girmiş ve çalışmakta olan kadına her türlü düşük maaş, uzun mesai ya da mobbingdir.
açıkçası özel sektör için zor ama devlet kurumlarında hamile kadınların doğum öncesi ve sonrası birçok hakları bulunmakta herkes devlet memuru da olamıyor tabikii
Gayet normal, hatta böyle birinin olması ortama daha insani ve huzurlu bir hava katıyor. İki meleğin olduğu bir ortamda sesler daha az yükseliyor ve insanlar daha naif oluyorlar.
asla imkansiz degil hamile olmak bir kusur hastalik veya rahatsizlik degil gayet dogal bir surec fakat isverenler bunu goz onunde bulundurmuyor maalesef ki..
Ülker grubunun sahibi Murat Ülker'in yaptığı gibi terbiyesiz resmen devlet insanları aptal yerine koymuyor Murat Ülker gibi adamlar aptal yerine koyuyor bizi. Ülkerin krakerini alamadım fiyat etiketi yüzünden.
Onların gözüyle bakarsan onlar da haklı hem gidici hem verim alamayacakları çalışanlar
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Honda Türkiye'deki imalatına son verip giderken çok fazla çalışanına Servet bırakıp gitti. Bizimkiler olsa zırnık koklatmaz, hal böyle olunca Allah paylaşımcı olana daha çok verir. Japon'lar aynı Müslümanlar gibi yaşıyor ama Müslüman değiller bizler ise aynı gayrimüslimler gibi yaşıyoruz ama Müslümanız sözde müslim.
Peki ülkemizde kaç tane kadın düşmanı var? Şu yorumlarda bazı erkek yorumlarını oku bakalım. Mizojini kokuyorlar ve bizler nerdeyse her ortamda bu mizojini ile mücadele etmek zorundayız. bu mizojinist erkeklerin kaçının yanlış düşünüyorsun diye karşısına çıktın? Sen bile korkuyorsundur onlardan eminim. Kadın haklarını savunursan sana bile zorbalık yapar o erkekler. Her şey hakkında her şeyi bildiğini zanneden erkekler... kadını kısıtlamak bastırmak isteyen erkekler... bu uğurda kadını önemli bir şeymiş gibi gösterip aslında haklarını alan özgürlüğünü kısıtlayan erkekler... ve bunları bile isteye yapıyorlar biz bu düşmanlıklarla baş etmek için ne denli bir efor sarf etmek zorundayız hayal edebiliyor musun?
@theumbrellaacedemy ben herkesle her ortamda tartisirim sorundegil cunki kadin erkek degil birey odakli olmalidir canli odakli olmalidir bu yuzden onemlidir once siz kadinlari birey olarak gormeyi basarmaliyiz. birde kadinin kadina ettigi dusmanlik var
Sadece kadınlar tarafından düşünmek bencilce olur düşünsenize tüm ayarları yapmış iş veren ve kadın hamile ve doğum yapacak doğum izni felan derken çok kaybı olacaktır iş verenin birde böyle düşünün bunun ayrımcılıkla alakası yok
Ben hamile olsun olmasın eşimi calistirmam, ona yetecek kadar param olmalı zaten, eşime güvensem de insanlara güvenmiyorum, eşimi çok seviyorum, kıskanç bir adamım.
Her sektörde olmayabilir ama ingilizce hocaları hamile kalınca derse girmemesine rağmen maaş alabiliyor yat işlet devret bir daha hamile kal modeli var onlarda 😂
9 aylık hamile kadını srn işe alıp iş yaptırmayıp maaş sigorta verrmisğn ne ayaksınız6siz ya işe yarayan işe alınır yatırmak için mi alcak millet sizi işe
9 aylık hamileden bahseden kim? :)) sakin bi, savunmak için savunmayın. 5 senedir aynı iş yerinde çalışan arkadaşımın terfisini doğumdan sonraya bıraktılar, açıkça mobbingtir bu.
hamilelik belli olduktan sonra işe girmeye çalışıyorsa birçok kurum hamile birini işe almıyor. Terfi öncesi ise terfisini vermiyorlar. Bunun zıttı ilah ilan etmek mi? Peki
Sanki ülkede iş bulmak kolay da hamile kadın iş bulamıyor. :D Ha bende hamile birini terfi ettirmem ve ya işe almam. Geleceği olmayan birine neden güveneyim s. alak mıyım? Devlet yeterince destek veriyor yeter ağladığınız
Turkiyede kadın olmak zor zaten abazasi sapığı tacizcisi... ben gördükçe kendimden utanıyorum, hamile ve çalışan olmak imkansız değil zorlukları vardır
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Ülke kadınlarını koruyup kollasa, destek çıksa ihya olurdu zaten.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
İmkansız değil ama işe alma koşulları zor benim sağlık sorunlarımdan dolayı işe almadılar
Şimdi iş hayati ciddiyet ve sorumluluk ister evladım. Hamile ya da lohusa olacak kadin işine adapte olamaz o kadar. Bakıcı tutacak zamana gelene kadar bile ciddi zaman kaybı olur. Terfi alacaksan bile sadece biraz ertelenir. Çalışmaya elverişli olunca işine dönersin kaldığın yerden devam edersin terfi de alırsın. Duygusal davranmaya gerek yok. Diğer türlü hem iş rezil olur hem bebek...