İşsizlik ve hayat pahalılığı malumken, insanları iş beğenmemekle suçlandığını da duyuyorum. Peki sizce çalışma koşulları veya ücreti yüzünden iş beğenmeyen birisi suçlanmalı mı?
Ya şimdi oturduğun semte göre değişir bence, asgari ücreti beğenmemek elbetteki suç değil ancak asgari ücretle çalıştıran çoğu yerde şöyle birsıkıntı ve sorunsal var seni fazla ve ağır işlerde çalıştırıyorlar, bir yasa gelmeli ve iş veren esnek çalışma saatlerine uyabilcek diye bir iş kriteri koyamamalı koyuyorsa da hakkını adam akıllı vermeli verdi diyelimli böyle bir şey istiyormusun diye sana da sormalı. Yoksa bence asgari ücretde pek bir sıkıntı yok ancak bi mevcut durumda 4200 e filan çekilse daha iyi olabilir, insanlar ben cidden gidiyorum ve para kazanıyorum diyebilmeli. Öteki yandan asgari ücret ile bir aileye bakılması beklenmemeli.
4200 e aileye bakılmaz.. Kira ödemeden kişi kendisine bakar ancak. Düşün ki birçok ürün bizde avrupa'ya göre çok pahalı, ama kazançlar ise çok daha altında. Bence 10 binin altında bir asgari ücret düşünmek hata olur.
Duymana gerek yok haberi bile var. Millet iş beğenmiyormuş, beş yıl çalışırsa 10 binlira maaş alırlarmış. Anlatılanın ardında matematiksel olarak büyük bir plansızlığın görüntüsü ve oluşturduğu vehamet var. Çocuklara meslek kazandıracak okul burakmadılar. Sanki herkes ünüversite okuyacakmış, olusa kurtulurmuş gibi bir ortam oluşturdular ama bu sadece para tuzağı. 20 yıl eğitim verdiğin bir insan hiç bir şey olamıyorsa, ya o insanın zekâ sorunu var, ya eğitmek, öğretmemek üzerine planlanmış. Çıraklık sistemini öldürdüler, hemde çıraklarla beraber. Hiç birisine hak tanımadılar, ustalarının bedava çalıştırmalarına, sgortasız eğitimsiz çalıştırmalarına ve her türlü işkence yapmalarına göz yumdular. İş ahlâkını kaybeden, ya da hiç olmayan insanlara müdahale edecek bir sistem kurmadılar. Ahlâksızlığın her türlüsünü okşayıp büğüttüler. Bu sebeple hayatı öğreten ustalar öldü, yerlerine çoğunlukla hayatı zehir eden ahlâksız ustalar geldi. Kendimden biliyorum, babam işsiz kalmıştı, durumumu ustama ankattım, içeride çok alacağım birikmişti. Bari haftalıkları düzgün düzenli öde dedim. Sonuç bayram arifesi beş kuruşsuz, haftalık vermemek için, bir kahveye gönderdi, geleceğim dedi saatler sonra anladım ki gelmeyecek. Kaç kilometre eve yaya yürüdüm, işi bıraktım, paramı da alamadım. Yıllarca çabala kalfa ol, sgortan olmasın ama asgari ücret al, bari sgorta yapmalarını istersin "işine gelirse" derler. Bırak on binlira maaşı, parasını vermezler. Artık çocuklar gençler kendilerine daha çok değer veriyorlar. Bizim gibi ezilmeye tahammülleri yok, ki bence haklılar. Şartları iyileştirilmesikçe neden en ağır işlerde asgari ücrete ve güvenlik sorunu ile çalışsınlar ki? İş beğenmiyorlarmış, hem demirci, hem oto tamircisi, hem kaynakçıya çırak olacak, en ağır işlerin altında ezilecek, hemde asgari ücret alacak. Yemezler, gençlerin gözü açıldı. Madrm işçi istiyorlar, Almanlar gibi, "önce hayat ve sıhhat, sonra para" diyecekker, o zaman bulurlar. Ğlkenin büyümesi, geliimesi için bir tek şartın sağlanması gerekir, her kes "ben" demeyi bırakıp, "biz demeye başlamak zorunda.
Bence bu dönemde nitelikli ya da niteliksiz iş begenmemezlik yapmayacaksın. Mesela gıda teknikeri ve iş sağlığı güvenliği uzmaniyim. Asgari ücretle iki ayrı firmada çalıştım ve bu cv'me iyi yansıdı. Bu gün bı firma da 4000 TL veriyor ama bunun sebebi önce ki çalıştığım yer. Maaş bölgesel olarak da değişiyor. Ben Denizli'de yaşıyorum ve 4 bin TL Denizli için çok çok iyi. iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak da 2 yıllık bir yol yapım projesinde 3500 TL ye başlamıştım Edirne'de. Yani cv de ki firma arttıkça alacağınız para da artar. Boş durmaktansa çalışmak en iyisi.
Suçlanmamalı. Ülkenin yüzde 43'ü asgari ücretli. Sorun sadece asgari ücret de değil. İnsanları 8 saatten fazla çalıştıran iş yerleri de var. 12 belki daha fazla çalışan insanlar var. Düşünsenize 12 saat çalışıyorsunuz. 8 saat de uyudunuz bir gün zaten 24 saat geriye kaldı 4 saat bunun 1 saati yolda 1 saati yemek ile geçse geriye insanın kendine ayırabileceği zaman kalmıyor.
Katılıyorum. Ve olay sadece çalışma saatleri ile sınırlı değil. Çalışma koşulları da önemli. Yemekler, dinlenme alani, tuvalet hijyeni, yönetim tarzı.. vs
8 saat mesai den 12 saat çıkardılar. Mecbur çalışıyorum 1 saat hazırlık iş, bir saat eve dönüş toplam 14 saatim onlara gidiyor. Çıkıp gitsem nereye tazminat var. Dün akşam ayaklarımı uzattığım yerde uyumuş kalmışım. Bu yetmezmiş gibi maaşları düşürdüler. Ne pandemiymiş, herkes kullanIyor. Kimse demiyor "zaten biz yurt dışı dolar ile çalışan firmayız, dolar fırladı ihya oldukx" diye. Dergilere röportajlara şukadar milyar dolara ulaştık diye şişiniyorlar. Bunlarmı suçlu değil. Adam iş adamı, ne fırsat verirsen kullanır. Onlara her türlü fırsatı verip, işsizlik fonunu tüketenler, işçiye özgürlük fırsatı bile tanımıyor.
Asgari ücret yeterli düzeyde olsaydı bunu diyebilirdik. Bırakın asgariyi, eğitimli insanlar bile komik paralara çalışıyorlar. İşverenin eleman seçim hakkı nasıl ki varsa, iş arayanların da İşvereni seçme hakkı var.
Alınan ücrete göre çalışılıyor olsa daha iyi olurdu tabi ki ama ülkemdeki yaşam şartları ve gidişatına göre bu konuda yorum yapmak sıkıntılı Ama sorun asgari ücretin işveren için fazla çalışan için az olduğu bu durum, oldukça saçma bunun düzeltilmesi gerek asıl
Asgari ücrete ne olur ki kardeşim 29 yaşındayım 2ay çalıştım o paraya bu yaşıma kadar o kadar, evde yatarım daha iyi beğenmeyeni suçlamam çünkü kimse beğenmez hele şu zaman da, daha çok para veren yerler de ancak saat daha uzun bu devirde para kazanıcaksan ya aracılık yapıcaksın ya şakşakçılık geçinmek istiyorsan ya beden işcisi olacaksın ya meslek sahibi ya da birden çok işle uğraşıcaksın yani başka yol yok iş veren verdiği parayı lütuf gibi gösterirken senin harcadığın emek pek kaile geçmez yani değişik zamanlar
almanya asgari ücretle geçinilebilen nadir yerlerden korede asgari ücret yaklaşık 2 bin dolar (galiba) ama asla asgari ücretle geçinemiyorsun, rekabet çok. kore en çok gitmeyi istediğim yerlerden birisi ama bu yaşam şartında orada yaşamaktan korkuyorum.
Asgari ücretle geçinebilen var mı cidden? Beğenmemek gayet normal çünkü açlık sınırının altında bir miktar. Tek kişiye bile yetmiyor. Kira su elektrik internet doğalgaz faturası, kıyafet alışverişi yapsan arada, mutfak alışverişi derken hayatta yetmez.
bu hukumetle calisma saati 12 saate cikartildi bu hukumetle ayda 2 pazar tatili kural gibi oldu bu hukumetle sendikalar yok edilip isciler savunmasiz birakildi bu hukumetle fazla mesai ucretleri yok edildi yani aslinda asgari ucret 8 - 16 calisan haftada 1 pazar tatili olandir ama maalesef artik o bile hayal :) mevzu is asgari ucret vs degil mevzu bi hukumetin ulke icin beka sorunu olmasi
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Suç değil. Gereken bu aslında. Şu ülkede %70 asgari ücretli çalışanın %30 u işi bıraksa, asgari ücret 2 katına çıkar. Bende karşıyım asgari ücretli çalışmaya ve bu bir suç değil. Asgari ücretli çalışmaya karşı olan herkesi destekleyip alnından öpüyorum. Sevgiler.
İş beğenip beğenmeme lüksüne sahip olduğunu düşünüyorsan suç değil elbette. Fakat elinde hiçbir yetkinliğin olmadan daha fazla ücret hak ettiğini savunuyorsan bu biraz beyhude.
Gönül ister ki bütün bunlar döviz bazlı hesaplansın atıyorum 1000 dolar olsun fakat ne yazık ki istemekle olmuyor. Harcadığımız her şey dolar endeksli fakat kazancımız TL bazlı düşünüldüğü sürece işimiz zor.
Maalesef ülke ucuz iş gücüyle döviz toplama politikasına gitmeye çalışıyor. Bunun en büyük örneği Çinli firmaların bile ülkemizde fabrika açması. Trajikomik geliyor olabilir ama üretmiyorsan, üreticiler seni çalıştırır kaçınılmaz son.
Elbette tek bir neden olamaz bunlar hep birçok nedenin sonuçları. Zengin kesim daha da zenginleşiyor tabi ki. Özellikle döviz kazananlar servetlerine servet kattı. Bunu bizzat deneyimliyorum çalıştığım şirket Euro, Sterlin bazında iş yapıyor. Eskiden yaptığımızdan daha az iş yapıyoruz fakat gelirler çok daha yüksek.
Ortada net bir emek sömürüsü olmasa bunu yaşamazdık sanırım.. Hatta brüt mevcut asgari ücret te fazla gelmiş olmalı ki yurt dışından sığınmacı adı altında milyonlarca ucuz iş gücü ithal edildi.
Köle olarak çalışıp susmanızı ardından işe girmeyince adı iş beğenmeme oluyor. Kusura bakmasınlar. Adilsiz bir şekilde çalıştıracaksın onu 11-12 saat sonra diyeceksin ki iş beğenmiyor. Hadi ordan. Önce çalışma koşullarını ve çalışanlarına değer vermeyi öğrensin; işveren.
Aslinda ücret ayni olsa da iş konusunda çok fazla detay var. İşin evine mesafesi, çalışma koşulları, süresi, işteki sosyal ortamı, yemek kalitesi, iş kıyafeti.. vs
Asgari ücretli iş beğenmemek neden suç olsun ki Avrupa ülkeleri arasında asgari ücretle çalışan kesimin en fazla olduğu ülke TÜRKİYE alım gücü çok alt seviyelerde olduğu için insanlar gerçekten geçinmekte zorlanıyoruz emeğinin karşılığını almak çok zor
Asgari ücretle çalışmak istemeyeni iş beğenmiyor diyemezsiniz. niye asgari ücret veriyorlar onların denetlemesi lazım. Koskoca fabrika niye asgari ücretle işçi çalıştırıyor bu kadar az bir parayı mı layık görüyor bir ülke vatandaşına
En az 12 saat çalışma, mola desen 10 dk geçmez, fazla çalışsan mesaini alamazsın resmen kölelik. durumu kötü olmayan insanda asgariyi hele özelde secmiyor zaten kendini neden bu sisteme heder etsin ki.
Kesınlıkle degıl kı , genel mudurle bunun kavgasını çok yaptım. Neden burada ağır şartlarda çalışıp ınsanlar asgarı ücret alsın , çok daha hafıf iş yaparak aynı maaşı alabılır. Buranın ozellıgı ne , ayrıcalığı ne dıye kafasının etını yedım durdum ve sonuç asgarı ücret çalıştığım yerde 3100 lıra olarak belırlendı
ben üniversiteden beri çalışıyorum az toz yutmadım çalışma koşulu demeden.. şimdi ekmeğini yiyorum şükür istediğim işte istediğim pozisyondayım.. boş durmaktansa çalışmak gerekir en azından iyi bir şey bulana kadar.. az diş sıkmak lazım
Ya asgari ücreti falan geçtim de devlet çoğu memura daha ayrıcalık tanıyor o can sıkıcı. Adam zaten üç kuruş parayla ay sonunu nasıl getireceğini düşünüyor bir de ulaşım olsun, konaklama olsun her konuda en fahiş fiyata tabi tutuluyor.
Bunca sığınmacıyı kabul etmelerindeki ana neden bence bu emek sömürüsünü güçlendirmekti... Şimdi bürüt asgari ücretli çalıştırmak yerine 2-3 bine sigortasız sığınmacıları çalıştırıp kar ediyorlar.
kesinlikle... yapılan işlerdeki özneyi anlamadan doğru sonuçlara varılamaz.. Salgının özellikle Türkiye dahil kapitalist batı dünyasında bitirilememesinin nedeni de hep bu zenginlerin para hırsıdır. Fabrikalar dahil bütün iş yerleri, sınırlar belli süreyle kapanmadan bu iş bitirilemezdi. Ve onlar kapatmadılar, çok sayıda insan öldü.
Kesinlikle hayır. Bizi düşük standartlara ve imkanlara alıştırmaya çalışıyorlar ve maalesef buna teşne bir grup da var. Herkes daha yüksek standartları ister ve bunu çoğu kişi hak eder de.
Suç değil, çünkü asgari, en alt sınırdır, yani en az bu kadar maaş verilmeli demektir, ama sektörde bu "en çok" olarak iş görür. Sistem yanlış. Sorumlusu da devlettir.
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
asgari ucreti begenmiyor anladikta bu sahis asgari ucrete calisiyorsa demek ki kaliteli bir insan degil kendini yetistirmemis. amele olmaya birakmis kendini. illa okul demiyorum bu ucreti begenmeyen 1 yil calisir 2 yil calisir su satar kendi isini kurar gerekirse.
universite okumak ne zamandir kendini yetistirmek oldu ya. saka mi yapiyorsunuz. edebiyat okuyan bilmem tarih okuyan biri is yok guc yok cikiyor sonra mal gibi kasiyerlik begenmez sunu begenmez onu begenmez. ee hani senin el becerin ticari zekan hicbir sey yok. bu sadece örnek ve sende azcik demek istedigimi anlamaya ugras anlarsin. iki saat aciklamaya kalksam kitap yazilir bu konuda.
Hiçbir şeye yetmediği için arada 50 tllik bir imkan farkı bile olsa insanlar diğer tarafı tercih ediyor. Kendimden örnek vermem gerekirse 2 sene çalışıp iş yerine girdiğim ilk günden 2 kıdem alabildim daha sonrasında fark ettim ki kurye arkadaşlar daha fazla maaş kazanıyor. Mecbur 2 senelik emeği çöp bilgiyi çöp edip kurye oldum. Geçim derdi 📩
Issız kişi öncelikle işe girer begenmemesi saçma olur zamanla statüsüne uygun daha iyi gelirli bı işide aramayı ihmal etmez memleketteki isssizlerin çoğu iş beğenmez niteliklerini dev aynasında görür bu yüzdende sürekli sikayetcidir
Yeterli değil 1 hafta önce aldığın bir urun 1 hafta sonra fiyatı değişiyor zamlaniyor ama aldığın maaş aynı, eskiden asgari ücret çok düşük oranda insan alırken bu oran yüzde 50 nin üstüne cıktı ve sadece asgari ücret ile aile gecinilemez oldu
Asgeri ucretle çalişmamak suç değil tabikide Günümüz şartlarında asgeri ucretle calişan bir insan bir evi geçindiremez Ama her halukarda boş kalmaktan daha iyidir
Değil tabiki açlık sınırı altındaki maaşı beğenen köleliği de kabul eder
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Ben şöyle beğenmiyorum. Okullarda sınavlarda başarılı bir puan alıp meslek sahibi olmak için tabiri caizse k*çımızı yırtalım. Elin okumamış krolarıyla aynı maaşı alayım. Hak mı? Bence değil
@NE-VAR-KUZUM beni anlamamışsın. Ben asgari ücretle çalışan insanların doktorlar kadar öğretmenler kadar çok para istemelerine sitemleniyorum. Açık söylemek gerekirse maaşım 7200. Komşum benden iş istiyor ama benim yanımda ve benimle aynı maaşı istiyor. Ben komşum gibilerden bahsediyorum.
@oyunadamı2 ben asgari ücretle ise basladim tanidigi sayesinde belediyeye giren arkadasim begenmedi avmye girsem prim alirmisim en azindan lisans mezunuyum hazirlik okudum erasmus yaptim 4 yil issiz kaldim ve mecburen kismen de olsa gelistirebilecegim bir ise asgari ucretle girdigim icin elestiririliyorum
boş ver onları. Doğru olanı sen yapmışsın. Sen günde normal şartlarda günde 10 saat ve haftasonu tatil çalışarak aylık 8 10 bin TL lere varan kazanç sağlarken, şu an seni eleştirip avm tavsiye eden arkadaşların 12 saat çalışarak hafta da 1 gün zor izin yaparak ayda 4 5 bini zor kazanacaklar ilerde. Sen kendini üzme eğer bunu kafaya takıyorsan. Dogru olan seninki.
@oyunadamı2 yoo takmiyorum ama surkeli cevremden sacma tepki akiyorum daha ince de 3000 liraya bi iste calsiiyordum asgari ucret daha düşüktü yani iyi bi maas aliyordum benden hemen hemen her zaman borc isteyen onun icin kredi cekmemi isteyen arkadasim duyunca ben pentide çalışırken primim 3 bindi demisti
boş ver onları. Aşağılık kompleksi olan insanlar onlar. Tertemiz kıyafetle avm lerde erkek avlamaya çalışan tipler onlar. Salla gitsin. Sen mutluysan gerisi mühim değil. Önemli olan sevdiğin isleri yapmak ki, o bölümü boşuna okumadın sonuçta. Tabiki branşla ilgili iş neyse onu yapacaksın. İsteyerek okuduysan tabi
Kişi top class okul mezunu veya bir meslekte çok yetkin işin ehli ise elbette suç değil ama dağ başı üni den yeni mezun boş mühendisse bende olsam asgari veririm