Hayır, yurt dışına gitme özgürlüğü her Türk vatandaşı için var. Bu bir kaçış değil, tercih meselesi.
Gençler yurt dışını fırsat zenginliği olarak görüyor.
Özellikle güzel bir marka diploması olan gençler, iş hayatına daha iyi imkanlar sunan ülkelerde başlıyor. Belirli bir tecrübe ve bilgi birikimi olduktan sonra yine ülkesine dönerek daha kaliteli hizmet sunabilir.
Yaş gruplarına göre yurt dışına giden vatandaşlarımızın durumu.
Ben bu konuya pozitif yaklaşıyorum. Malesef bugün için bizim ülkemizin ekonomik durumu, yeni mezun gençlere iyi maaşla işe başlama fırsatı sunmuyor bilakis asgari ücretle başlatıyor çünkü fakülte mezunu kaliteli işsiz sayısı çok fazla. Bilimsel ve teknolojik alt yapımız hızla gelişse de henüz yetersiz. Bu yüzden maddi, bilimsel ve teknolojik daha iyi imkanlar sunan ülkelere gençlerin gitmesi ülkemizin geleceği için de faydalı bir durum. Ülkemizin gelecekte kalkınmasına hazır yetişmiş eleman olarak büyük katkı sağlayacağına inanıyorum.
Gidiş ve geliş sirkülasyonu devam ediyor.
Zaten ülkemizin de YÖK bazında ve MEB bazında yurt dışı bursları ile gençleri yurt dışına göndererek daha da geliştirme projeleri var. Bu bir kaçış değil. İyi niyetle pozitif düşünce ile bunun ciddi bir özveri olduğu hemen görülebilir. 😎
Çünkü bu ülkede gençler iş bulamıyor ve adalet yok o yüzden Bizim ülkemizde iş bulmak kolay değildir Ya bir partiye yalakalık yapacaksın ya da bir cemaate üye olup şeyhin elini eteğini öpeceksin Kısacası torpil in yoksa referansın yoksa iş bulamazsın Gençlerin yurtdışında bu yüzden kaçıyor Birinci sebep bu İkincisi ise gelir adaletsizliği ve paranın değer kaybetmesi alım gücünün düşmesi Üçüncüsü ise eğitim sisteminin bozukluğu müfredatın zırt pırt değişmesi ve kültürlü saygın medeni insanların az olması ve politikacıların insanları kutuplaştırması Ama onun dışında başka şeyler de var tabii sırf bu değil saymakla bitmez ama kısaca özetlemek gerekirse mutsuzluk mutluyum diyen genç bu ülkede çok az mutsuzum diyen çok Sadece işi olan bir partinin veya cemaatin üyesi olan kısacası yalakalık yapan ve parası olan mutlu onun dışında mutlu olan göremiyorum En azından benim çevremde bu şekilde
Türkiye'de çalışsanda mutsuzsun, bir ev, araba almak insanlarımız için lüks oldu. İnsan gibi yaşamak isteyen herkes yönünü batıya kırıyor haklılarda. İnsan dünyaya bir kez geliyor çalışıyorsa istediğini alabilmesi, istediği gibi tatil yapabilmesi gerekiyor ve buda Türkiye'de çok zor maalesef. Ben bile bir turizm esnafı olarak yurt dışına gitmeyi düşünüyorum dükkanımı devredip.
Ben kesinlikle yurtdışına gitmeyi orayı Bi kurtuluş yolu olarak görenlerden nefret ediyorum neden kendi ülkende kalıp beğenmediğin rahatsız olduğun şeyleri değiştirmek için çabalamayasın ki genel Bi örnek olarak adaletten rahatsız olanlar ülkeyi terk etmek yerine neden hakim ya da savcı olmak için emek sarfetmiyor yurt dışına gidilir ama sadece gezmek dünyayı tanımak amacıyla gidilir hiç bir gencin ülkeden gitmek Bi hayali olmamalı bizim topraklarımızı başkalarının eline altın tepside sunmamalı bu ülke toprak bizimse sadece biz yaşayıp biz geliştirmeliyiz
Gençlerin hayal kurduğu bir hayat, yaşam tarzı var. Eğer geçmiş kuşaklardan gelen bir birikiminiz yoksa bu hayallere ve yaşam tarzına ulaşmak çok zor. Örneğin İngilterede orta düzeyde bir geçime sahip olsanızda, müstakil bahçeli bir ev alabiliyorsunuz, 10 yılı aşkındır mühendislik yapmama rağmen en fazla müstakil bahçeli bir ev kiralayabildim. Eğer yurtdışında çalışacaksanız, maaşınız, mesailariniz, primleriniz, tatil günleriniz belirlidir. Kalan sürede hayata zaman ayırabilirsiniz. Tatil için Türkiyeyi seçerseniz, geldiğiniz ülkeye göre maaşınızı 8 ila 10 ile çarpıp rahat bir tatil yapabilirsiniz. Çocuklarınıza zoraki din dersi verilmez. Piyano, yüzme, astronomi gibi seçmeli dersler seçeneği sunulur. Rahat bir hayat sürersiniz. Genç değilim artık, pasaportumda boş sayfa kalmadı, demekki bir sebebi var.
Doğu da tıp mı yoksa batıda salak saçma bi bölüm mü deseniz hiç düşünmeden batıyı seçerim. Ülkede doktorlar 1000 dolardan daha az maaşla başlıyor. Türkiyede doktorlar bile yoksulluk sınırının altında kalıyor halkın %83ü gibi. Söyleyeceklerim bu kadar (ben de üniversitemi okuduktan sonra bu ülkeden gitmek istiyorum bu yüzden ingilizcemi geliştirmeye gayret ediyorum.)
@Bengeldi kesinlikle. Kalıp devlet ve millet adına en ufak birşey yapmak yerine kaçmayı tercih ediyorlar ama sorsan hepsi vatansever. Duyar süt dilimleri