Merhaba. Bu sene YKS sınavına gireceğim. YKS'den sonra bölüm seçiminde nelere dikkat etmeliyim? Meslek tercihi yaparken neler önemli? Bana bölüm seçimi için tavsiyelerinizi verir misiniz, teşekkürler.
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
Üniversite Bölüm Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

İlk olarak geçmiş olsun, zor bir maratonun en kolay olan ilk basamağını tamamlamışsın. Şimdi nelere dikkat edilmeli; İlk olarak önce kendini iyi tanıman gerekiyor. Eğer kendini tanımadan seçim yaparsan büyük ihtimal ya dondurur bırakırsın ya da tekrar sınava girersin bir yılın çöp olur. Kendini tanımaktaki kasıt örneğin; okuduğunu anlamayan bir insan ''Hukuk'' bölümünü tercih ederse en fazla bir sene dayanır ve dondurur. ya da hesaplaması kötü, matematik algısı sıfır olan bir öğrenci ''Maliye'' bölümünü tercih ederse 1-2 yıl sonra bölümü dondurur tekrar girer. İşte bu olayın yaşanmaması için kendini iyi tartmak gerek, nötr bir şekilde.
1- Şehir Seçimi

Tercih yapacak herkesin en önemli maddesi her zaman budur. Peki neden; Birincisi dört veyahut iki senelik bir bölüm okuyacaksın. Gidilecek yer senin için hapiste olabilir, muhteşem anılarda oluşturabilir. Unutma ki en güzel yıllarını orada geçireceksin iyi düşünmek gerekiyor.
2- Üniversite

İkinci en önemli maddemiz ise gideceğin üniversitenin ismi. Normalde böyle bir madde önemsiz olur, lakin Türkiye genelinde en çok dikkat edilmesi gereken madde budur. Mezun olunduktan sonra üniversite ismi ve mezuniyet ortalaman çok önemli, bunların kötü olduğu durumda, ''Biz Sizi Ararız'' cümlesini çok duyarsın. Biraz da mezuniyeti düşünmek gerekiyor en başından.
3- İkinci Üniversite

Şimdi geldik normal bir öğrenci mezuniyeti ile çift diplomalıları ayırmaya. Bir kere okuyacaksan diploma her şeydir. Bu kuru kuruya mezun oldum hani bana iş, al sana iş tarzında, bir fantezi alemi yok bu çok nadirdir KPSS çok başarıları tenzih ediyorum.
Bunun içinde hangi okula gidersen git, sana yardımcı olabilecek ekstradan bir bölüm daha oku. Hem iş bulman hem de maaş ve emeklilik konusunda çok faydasını göreceksin.4- Özel Üniversite

Bu tür işler genelde belli bir kalıp halinde yapılır. Zaten sınava giren çoğu kişiye numaradan belli bir indirim çekilir. Asıl mesele okul başlayınca, üniversitede kalma yok evet, lakin buçuklama (Tek dönem uzatma) ve tamlama (Bütün dönem uzatma ya da sadece 2. dönemi uzatma) var. Belirli şartları olan bazı üniversiteler, kaldığın zaman bursu keser ve senden tam fiyat ister, çünkü attığın imzada bu madde mevcuttur ve sen okumamışsındır. Bu konuya çok dikkat et özele gideceksen, bunun dışında ücret aldığı için bazı üniversitelerin sıralaması düşüktür, gidilebilir.
5- Özel Tavsiyeler

Gideceğin okul ne olursa olsun, illaki bir tanesine gideceksin. Bence okuyacaksan şehir dışı tercih et. Cidden hayat, anı, öğreti ve daha sayamadığım bir çok konuda muazzam tecrübeler edineceksin. Üniversiteden lise veya sınava hazırlık eğitimi beklemeden gitmen gerekiyor. Biri çıkar okur geçer, diğeri çok detaylı anlatır vs vs. Üniversitede kendin çalışman gerekiyor, tamamen başka ortam ve tamamen başka dersler daha önce alışık olmadığın bilmediğin bir ton ders. Bunlar yetmez gibi başka şehirde okursan şayet koca bir şehir ve bilmiyorsun. Çok garip olacaksın büyük ihtimal ilk gittiğinde.
Sıralama konusuna çok dikkat et benim tercih ettiğim zamanlarda 4-5 sene önce yani ilk tercih ettiğim okul direk geldi Çanakkale, bir altında Trabzon vardı, eğer ilki gelmeyip ikinci gelseydi şimdiki kafamla söylüyorum okurdum lakin, bu kadar keyifli olmazdı o yüzden sıralamaya çok dikkat et.
Aktivite konusunda ölü, uzak eğitimi eline yüzüne bulaştıran okulları tercih etme. Bunları doğru yaparsan çok basit bir tercih sistemi aslında, zaten tercih edeceğin okulun yanında özel kuralları vardır. B2, B4, A7, gibi bunlar nedir mesela zorunlu ing. Dersi ya da Almanca dersi gibi ufak tefek şeyler, bunlar Google üzerinde tam listesi var yazarsan çıkar.
Şimdiden bütün üniversite hayatın boyunca, eğlenceli günler, çok çalıştığın günler ve kahveli vize-final sabahlarını kazandığın için seni tebrik ederim, iyi günler. 😊143 Yorumla- +1 yıl
Eline sağlık şahane :)
- +1 yıl
Merhaba 🌸
Görüş Fırsatı'nın kazananı sen oldun! 🥳 25 TL değerinde D&R Hediye Çeki için lütfen bizimle iletişime geç.
Sevgiler. 🙏🏻 - +1 yıl
@KızlarSoruyor vay anasını şansa bak
En İyi Cevaplar
Üniversite Bölüm Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
🔴 Marka Üniversitelerin Bütün Bölümleri Kıymetlidir.

Marka Üniversite öncelikli tercihiniz olsun. Bölüm seçimi önemli ama bence üniversite de çok önemli. Dünyaca tanınmış Marka bir üniversitenin hangi bölümünden mezun olursan ol, her yerde bütün kapılar sana sonuna kadar açılacaktır. Bunu unutma. Örneğin Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi. Örnek olarak bu ili üniversiteyi verdim. Fazlası da var tabiki. Bu marka üniversiteleri dünya tanıyor ve kabul ediyor. Bu tür Üniversiteler de global çapta prestijli öğrenci yetiştiriyor, yabancı dilleri mükemmel, medeni cesaretleri öz güvenleri çok yüksek, her alanda çalışma kapasitesi var ve serbest girişimci ruhu dört dörtlük.
Bu yüzden marka üniversitelerin tüm bölümleri kıymetlidir.🔵 Türkiye’de Kaç Üniversite Var:

Türkiye’de 209 Üniversite Var. Bölüm seçimi konusuna girmeden önce, ülkemizdeki üniversitelerin sayısından bahsetmek istiyorum. Çünkü son yıllarda dikkat çekici bir hızla üniversite sayımızda artış oldu. YÖK arşiv bilgilerine göre Türkiye’de 131 devlet üniversitesi var. Bunların 12 i teknik üniversite, 2 di güzel sanatlar üniversitesi ve 1 i yüksek teknoloji enstitüsü ve ayrıca polis akademisi ve Milli Savunma Üniversitesi ve 78 vakıf üniversitesi var. Bunların yanı sıra 5 adet meslek yüksekokulu var. Sonuç olarak ülkemizde toplam 209 üniversite var.
🟣 Hangi Bölümü Seçmelisiniz?

Seveceğiniz bölümü seçin. Öncelikle sevmediğiniz bölümü asla seçmemelisiniz. Çünkü seçeceğiniz bölüm sizin geleceğinizi etkileyecektir. Seçeceğiniz bölüm sizin mesleğiniz olacak ve o mesleği ömrünüzün sonuna kadar yapmak zorunda kalacak ve o meslekle geçineceksiniz.
Yani mesleğinizi severseniz, o mesleği yapmaktan zevk alacaksınız ve bu sizin ömür boyu huzurlu olmanıza sebep olup, sizin başarılı olmanızı da sağlayacaktır. Eğer mesleğinizi sevmezseniz ömür boyu işkence çekecek, hayatı kendinize zehir edeceksiniz. Bu da sizin başarısız olmanıza sebep olacaktır.
O halde sevdiğiniz bir konuya ilişkin bölüm seçmelisiniz.🟠 Sevdiğiniz Bölümü Seçin Mutlu Olun

İşinizi severek yapmak başarı ve huzur getirir. Böylece sevdiğiniz bölümden mezun olduktan sonra, daha da yükselmek isteyecek ve lisans yapmak için bütün fırsatları değerlendireceksiniz. Hatta iş aramadan o bölümde akademisyen olarak çalışabilmek için cannstacak, hocalarla olan pozitif ilişkiler size bu şansı fazlasıyla verecektir. Diyelim ki akademisyen olmadınız, kamu ya da kurumsal bir özel sektörde iş bulamadınız, o zaman da bölümünüzü çok sevdiğinizden kendi işinizi kurmak isteyecek, her türlü olumsuzluklarla mücadele etmek bile dize mutluluk ve huzur verecektir.
Az kazansanız bile bu sizin severek yaptığınız işin sonucu olduğundan dizi tatmin edecek iş doyumunu sağlayacaktır.
O halde çok para kazanmanıza rağmen, sizi tatmin etmeyen, iş doyumuna ulaştırmayan bir mesleği yani sizi o mesleğe götürecek bölümü seçmektense çok seçeceğiniz işi yapmanıza sebep olacak bölümü seçmelisiniz.
Puanınız çok yüksek bile olsa o puanla girilebilecek en zor girilebilen bölüme değil, severek yapacağınıza inandığınız mesleğe en uygun bölümü seçin, varsın herkes sizi kınasın ama diz o bölümü sevin, o mesleği severek yapın, çabalayın ve huzurlu olun.😎72 Yorumla- +1 yıl
Eline sağlık :)
- +1 yıl
@KürkMantoluHayri Sizin de gönlünüze sağlık sevgili hocam. 😊🌸
Üniversite Bölüm Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?
Merhaba. Birkaç madde ile yardımcı olmaya çalışacağım. Genel olarak bu işin içinde biri olarak söylediklerimi bir abi gibi dikkate alırsanız emin olun çok işinize yaracaktır. Aşağıda size madde madde belirttim. Allah hepinizin gönlüne göre versin şimdiden. Herkese bol şans.

bölüm tercihi yaparken nelere dikkat etmek gerekir? 1- Hangi bilgilere ihtiyaç var
- Programlarının puan türleri TYT, SAY, SÖZ, EA, DİL
- Puan türlerine ait başarı sıralamaları
- Ön şart ve özel koşullar var mı?
- Tercih etmeyi düşündüğünüz bölümlerin. Geçen sene ve bu seneki kontenjan farkları.
- Aşağı bıraktığım link ile e-devlet şifren ile giriş yapıp başvuru sürecini yönetebilirsin.
2. Puanların tercilere olan etkisi
- TYT'den 150 ve üstünde puan alan tüm öğrenciler. İki yıllık ön lisans başvurularını yapabilirler. Bazı üniversite ve bölümleri. Özel yetenek sınavı ile dört senelik bölümlere kabul edebiliyor.
- Eğer özel yetenek ile değil merkezi sistem ile yerleşecekse öğrenci, SAY, SÖZ, EA ve DİL bölümlerinden en az 180 puan almaları gerekiyor.
- Yani iki yıllık ön lisans için tüm puan türlerinden en 150. Dört yıllık üniversite içinse en az 180 puana ihtiyaç olacaktır.
- Bunlardan herhangi bir şartı sağlanamayanlar elenecektir.
3. Peki nasıl ve neye göre tercih yapılmalı?

- Öncelikle ilgi ve isteğe göre tercih yapılmalı. Kendini nasıl mutlu hissedeceksen. Bu bölümün sana getireceklerini hesaplayarak tercih yapmalısın. Mezun olduktan sonra meslek hayatın ve getirileri seni tatmin edecek mi?
- Lise hayatı döneminde. Başarısız olduğunuz, sevmediğiniz derslerin ağırlıklı olduğumu bölümleri tercih etmemelisiniz. Bu dersler, öğrenim hayatınız boyunca sizi mutsuz etmeye ve zorlamaya devam edecektir.
- Tüm üniversitelerin kendi özel internet siteleri var. Bu sitelerde ders içerikleri, kampüs ortamları ve akademisyen kadrosuna kadar tüm bilgiler var. Tercih etmeden önce incelemek gerçekten faydalı olacaktır.
- Öğretim üyesi ve öğrenci sayısının ortalaması da çok önemlidir. Akademisyenlere ulaşılabilir olması. Bir üniversiteyi tercih etme sebeplerinden biri olabilir.
- Üniversitelerin yaptığı bilimsel araştırmalar. Kütüphaneleri, teknik donanımlar yine tercih öncesi dikkat edilmesi gereken konulardır.
Şu hataları yapmayın!
- Araştırmaları düzgün ve güvenilir kaynaklardan yapın
- Kulaktan dolma bilgiler ve eş dostun söylediklerine çok itimat etmeyin
- İyi bir liste yapın. Gitmek istediğiniz üniversiteleri önceden gezin
- Kimsenin değil. Kendi istediğiniz bölümü tercih edin
- Gideceğin üniversite için önceden coğrafi araştırmalar yapın
- Ekonomik parametreleri asla göz ardı etmeyin
77 Yorumla- +1 yıl
Eline sağlık, çok güzel bir görüş :)
+1 yılÜniversite Bölüm Tercihinde Nelere Dikkat Edilmeli?
Üniversite-Program tercihi yapmanda sadece hangisini istediğin değil senin için en iyi olabilecek alternatifi değerlendirerek tercih yapman önemlidir. Tercih yöntemini üç (3) ana başlıkta ele alabiliriz sevgili öğrenci.
1-) Yeteneklerimize göre tercih etmek

üniversite bölüm tercihi yapmak Çoklu Zeka Kuramı'na ( Multiple intelligence theory ) göre her insan zeki olabilir. Zira zeka solo değil multidisipliner olabilir. Dolayısıyla her insanın iyi olduğu özellikleri illaki vardır. Ve bu doğrultuda bazı şeyleri yapmakta çok iyidir. Yeteneklerini keşfedip o alanlara yönelebilirsin. Örnek vermek gerekirse Linguistic-Verbal Zekan ön planda ise buna ilişkin meslek ve görevlerde daha iyi olacak ve daha hızlı yükselebilme fırsatına sahip olacaksın ve bu da beraberinde başarıyı, iyi psikolojik hali, güzel bir maadi durumu ve kişisel tatmini beraberinde getirecektir.
2-) İlgi alanlarımıza göre tercih etmek

bölüm seçimi Sevgili öğrenci, ilgili olduğun alanlar azmini tetiklediğinden ötürü seni yapacağın işte yüksek bir konuma veya tanınırlığı yüksek bir kimse haline getirecektir dolayısıya kişisel özgüven ve tatmin sağlayarak mutlu olmanı sağlayacaktır. Ancak, şunu bilmende fayda var ki bazen ilgili olduğumuz alanlarda yetenekli değilizdir. Yetenekli olmadığımız bir alanda gerçekten gelişebileceğimize inanıyorsak o alana yönelebiliriz ama yeteneklerimiz o alanda bize yardımcı olamayacaksa bu durağan, absürd, bir sürecin menabını teşkil edebilir. Buna dikkat ederek üniversite tercihi yapmalısın.
3-) Maddi beklentilerimize göre tercih etmek

üniversite meslek seçimi İnsanların gereksinmelerini karşılayabilmeleri açısından onuru ile yaşamak şeklinde tabir edebileceğimiz bir yaşam sürmesi için belli bir maddiyata (ekonomik) sahip olmalıdır. Maddi durum yetersizliği aile içi şiddet ve huzursuzluk veya tatmin yetersizliği ve özgüven eksikliğine sebebiyet verebilmektedir. Bunu da göz önüne alarak üniversite tercihi yapmanı tavsiye ederim.
Başarılar, selamlar...😇52 Yorumla- +1 yıl
Eline sağlık gerçekten, şahane olmuş :)
- +1 yıl
Teşekkür ederim.😇😉😇
Üniversite bölüm tercihinde nelere dikkat edilmeli?
Parmağın ucuna değil gösterdiği yere bakmalısın. Bugüne değil, 4 yıl sonrasının iş durumuna, dünyanın gittiği yere bakmalısın. Geleceğin sektörleri, geleceğin meslekleri hangileri? Bunların içinden okurken keyif alacağın birini seçmelisin. Bundan 6 sene önce revasta olan bölümler, mezun sayısı yüzünden şu an ayağa düştü. Sayısalcıysan ben yazılım mühendisliği öneriyorum. Son sene yurtdışında staj yapar, yabancı dil öğrenirsen dünyanın neresine gidersen git iş yaparsın. Tatmin edici kazancın olur. Birde modern ekonomi üzerine y. lisans yaptın mı geleceğin dev şirketlerinde yönetici olursun. Aksi takdirde bizim gibi ethereum denince yemek ismi zannedip üç beş tane yok bulut depolama yok akıllı sözleşme der hiçbir şey anlamadan iç geçirirsin :)
60 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılBölüm seçiminde öncelikle yapmak istediğin meslek gözü alınır. Eğer hoşuna gitmeyen bir film seçersen muhtemelen 4 veya 5 yıl bölümün kaç yıllık ise o kadar stres altında olursun ve bir an önce bitse de gitsek modunda olursun.
Bunların dışında düşünmen gereken bazı etkenler;Hangi Üniversiteyi seçmeliyim?
Açıkçası bölümün için en uygun üniversiteyi düşünerek belirlemelisin. Ülkemizde birçok üniversite var ama hepsi aynı eğitim kalitesine sahip değil, aynı sosyal yaşama sahip değil, aynı güzelliğe sahip değildir. Bu anlamda senin için bütün seçeneklerini düşünerek eğlenmek de isteyebilirsin, iyi bir eğitim almak da isteyebilirsin bu tarz düşüncelerini de dikkate alarak senin için en uygun şehri en uygun üniversiteyi seçmelisin.
40 Yorumla
Üniversite Bölüm Tercihi Nasıl Yapılmalı?
Sınav sonrası puanın açıklandıktan sonra öncelikle bölümleri araştırmaya başlamalısın. Bölümleri araştırıp bir köşeye yazarak artı ve eksileri üzerinde düşünmeli ve hangisinin sana uygun olduğu hakkında karar vermelisin. Bunları yaparken bir büyüğünden yardim alabilirsin. Bildiğim kadarıyla ileride önü açık meslekler arasında teknolojik bölümler daha önde duruyorlar. Örnek olarak aşağıya birkaç bölüm yazacağım.
- Yapay Zeka
- Robotik
- Sanal gerçeklik
- İleri Düzey modelleme ( oyundaki karakterleri vb. )
Aklına takılan soruları sorabilirsin şimdiden gelecekte başarılar diliyorum40 Yorumla
+1 yılBaşlıca kriter o bölümden sonraki kariyer hayatın seni ne kadar mutlu edecek?
Kendini nasıl hayal ediyorsun bundan 10 yıl sonra, hedefin ne, nasıl bir hayatı kendine yakıştırıyorsun?
Önce bunu düşün.
Sonra tabi ki iş imkanlarını, okurken kendini ne derece geliştirebileceğini, okul bittikten sonra neler yapabileceğini düşün.
Son olarak da, bu bölüm için kaç puana ihtiyacın var, buna ne kadar yakınsın?31 Yorumla- +1 yıl
EİG için teşekkürler. ✨
Gizli Üye(25-29)+1 yılMerhaba, bende bu soruya çok cevap aramıştım öncelikle kendine sorman gereken bir soru var 😊
Ben hangi bölümü okumak istiyorum. Eger bu soruyu kendine sorduğunda cevap alıyorsan sonraki adımlara geçmen gerekiyor.Okumak istediğim bölüm zorlukları ne?

Aslında buna cevap vermek zor değil. Mesela diyelim sağlık sektöründe bir bölüm okumak istiyorsun kendine şu soruları sorman gerekir.
Sağlık sektörü için,- İnsanlara yardım etmeyi seviyor muyum?
- İğne vurmaktan korkuyor muyum?
- Yeri geldiğinde hastanın kustuğunu göreceksin bu durumdan midem bulanıyor mu?
- Gece nöbeti olduğunda zorluk çekmeye hazır mıyım?
- Hastalara karşı sabırlı mıyım?
Bu sorulara olumlu cevap verebiliyorsan sağlık sektörünu seçebilirsin. Aynı durumlar mühendislik, mimarlık, hukuk gibi bölümlerde de sorunlar olacak. Kendini zor şartlarda nasıl hissedecegini ve nasıl hareket edeceğini bilmen gerekir.
Okuyacağım bölümün önü açık mı?

Bir bölümü okumak için sevmek yetmiyor. Araştırman gerekir.
- Eğer bu bölümü okursam iş imkanı nasıl?
- Devlete atanamazsam da özel sektörü var mı yok mu?
- Yurtdışı planın var diyelim yapacağın işin yurtdışı olanağı var mı?
- İşsiz bir mezun olur muyum?
Bu gibi sorularin da cevabını bulman gerekir. Sadece okumak için de okumamak gerekir. Önü açık olmayan bir mesleği okuman sadece ömründen çalınan bir 2 yıl veya 4 yıl olabilir.
KPSS atamasında alım kaç ve kaç puanla kapatıyor?
İstediğin bölüm için alımlara buradan bakabilirsin.
Devlet yıl içinde düzenli olarak alım yapıyor. Alımların hiç olmadığı bir çok bölüm var bunlara dikkat etmek gerekir. Seçeceğiniz bölümde yıl içinde kaç kişi aldılar, kaç puanla kapattilar 😊verdiğim linkten bakabilirsin.Seçeceğin üniversite önemi nedir?

Ülkemizde bir çok üniversite var. İstediğin bölüm için hangi üniversite koşulları daha iyi ona bakmalısın. Önemli olanları sıralıyorum.
- Üniversitenin konumu
- Üniversite eğitim kadrosu
- Üniversite sosyal çevresi
- Bulunduğu şehir
- Sana verebileceği avantajlar
Bunlar önemli olan bir kaç adım. 😊
Maddiyat açısından zorlukları neler?

Üniversite olduğu şehirdeki yurt fiyatları, yalnız eve çıkacaksınız ev kira fiyatları, ulaşım fiyatları, öğrenci şehri olup olmadığı bunlar çok önemlidir bir öğrenci için
Yeteneklerinize öncelik verin
Resim çizmeye bir yeteneğiniz varsa bunu göz önünde bulundurun eğer resim çizmeyi seviyorsanız ve de yeteneğiniz varsa kesinlikle bir ressam veya mimar olabilirsiniz veya iyi bir sesiniz varsa ses sanatçısı oyuncu olabilirsiniz.
52 Yorumla- +1 yıl
Eline sağlık bebek <3
Cevap sahibi+1 yıl@KürkMantoluHayri teşekkür ederim 🥰🥰🥰
Üniversite Bölüm Tercihinde Nelere Dikkat Edilmeli?
Boğaziçi, Koç gibi bir üniversitede okumayacaksanız iibf bölümlerini, siyaseti vs. sakın ha sakın yazmayın.
Mühendislik biraz karışık; iyi mühendislik hemen her yerde okunabilir ama iş olanağı git gide azalan mühendislikler için iyi üniversiteleri tercih edin. Yine de yurtdışı imkanı olması yönüyle mühendislikler iyidir. 2. bir dili öğrenmeden fakülteyi bitirmeyin derim. Tercih yapmadan alandaki abilerinizin ablalarınızın başını muhakkak ağrıtın.
Tıp yazacaksanız nereyi istiyorsanız yazın gitsin. ülke içi ülke dışı size her yer asfalt. Sağlık bölümlerinin önü açık ama şu şekilde: sizin de uluslararası geçerliği olan meslekleriniz olacak. Siz de fakülteyi dil öğrenmeden ot gibi bitirmeyin. Ben olsam hangi bölümler Avrupa’da iş bulabiliyor araştırırdım. ;) (Hasta bakıcılık okuyup Avrupa’ya göçüyor insanlar)
Öğretmenlik için de şimdiden geçmiş olsun diyerek; bölümün mezununa, alandaki ihtiyaca ve açılan kadro sayısına dikkat etmeniz gerektiğini söyleyeyim. Kpss’ye girmeden gelin beraber sövelim.
Hukuk bölümünün itibarsızlaşması can sıkıcı. Yine de puanı yeten Ankara 'ya da İstanbul yazsın (buraları düşününce bile heyecanlanıyor insan), havasını atsın.
İletişimciler, üzgünüm. İçinizde kalmasın istiyorsanız gidin okuyun ama çift anadal, eğitimler vs. ne varsa yardırın. (iletişim okumak içinde kalan ama okumadığı için yine de şükreden biriyim.
Fen edebiyat: iyi bölüm kötü bölüm ayrımının yavaş yavaş ortadan kalktığı, hizmet ettiği amaçtan fersah fersah uzaklaşan başka bir fakültemiz. Hangi bölümü istiyor olursanız olun, iyi üniversiteleri tercih etmeye çalışın. Çorba gibi yazdığımın farkındayım ancak umarım yine de birilerine faydam dokunur. Psikoloji öğrencisi olarak, en güzel yerlere gelmenizi diliyorum.💞51 Yorumla- +1 yıl
eline sağlık :)
Gizli Üye(25-29)+1 yılBölüm Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?
Sayısal puanıyla: Tıp, Eczacılık, Diş Hekimliği, Hemşirelik, Mühendislik, Mimarlık vb. bölümlerine tercih yapabiliyorsun.
Eşit ağırlık puanıyla: Hukuk, Psikoloji, Felsefe, Ekonomi, Girişimcilik, İç Mimarlık, İşletme vb. bölümlerine tercih yapabiliyorsun.
Sözel puanıyla: Sınıf öğretmenliği, Arkeoloji, Gazetecilik vb. bölümlere tercih yapabiliyorsun.- Tercih yaparken önemli olan Türkiye geneli sıralaman ona göre tercih yapmalısın.
- Kendini hangi alanda hayal ediyorsun, hobilerin neler ona göre bir mesleğe yönelmelisin.
- Hangi alanda çalışmak istiyorsun mesela (sağlık, eğitim, iletişim vs.) o yönde tercihler yapmalısın.
- Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Hukuk, Psikoloji vb. bölümlere girmek istiyorsan en kötü, puan kategorisine göre 40k civarı sıralama yapman lazım. 40k sonrası paralı ve özel üniversitelerde burslu olarak okuyabilirsin.
- Bölümünü ve üniversiteni tercih ederken gelecekteki iş olanaklarım neler olur, nasıl kendimi geliştirebilirim, bu üniversitenin bu bölümünde hangi imkanlar var ona göre karar vermelisin.
Sınavda başarılar, umarım istediğin, hayalin olan bölümü kazanırsın.
40 Yorumla
+1 yılEğer ki puan konusunda kendine güveniyorsan 4 yıllık boşta kalınmayacak bir bölüm tercih etmeni tavsiye ederim ama hobilerin varsa sevdiğin iş ama parası düşükse yine de sevdiğin işi yapman seni daha mutlu kılar. Tercih konusunda ise iki şey önemli öncelikle okumak istediğin bölüm ve şehir gideceğin üniversite iyi araştırmalısın çünkü bazı üniler köy gibi yerde ve ya Kocaeli Umuttepe örnek tepelerde olabilir çünkü ülkemiz şartlarında okuduğun üniversite bölümün kadar önemlidir o yüzden ilk öncelik bölüm sonra üni. şehri iyi dikkat etmeli araştırmalısın
30 Yorumla
+1 yılÜniversite Meslek Tercihinde Nelere Dikkat Edilmeli?
Selamlar,
- Meslek seçiminde öncelikle geleceği var mı?
- Mezun olunca iş bulabilir miyim?
- Kamuda çalışmak istersen çok yüksek puan mı almalısın?
- Atama az mı oluyor çok mu?
Bunları da düşünerek seçmelisin bence. Birde sana tavsiyem severek yapacağın bir meslek seç. Parası iyi olacak diye insanlar o su mesleği yapıyor desin diye değil sonuçta senin hayatını etkileyecek bir seçim o yüzden mutlu olabileceğin bir meslek seçmeni tavsiye ediyorum.
50 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
42
Cevap
38Cevap
Aslında bu sorunun cevabı tamamen sende. Neye daha yatkın olduğunu, hangi işin seni daha mutlu edebileceğini en iyi insanın kendisi bilir. Bir masa başı işi mi yoksa daha aktif olacağın bir işi mi seveceğini belirlemeli ve o yönde ilerlemelisin. Mesela hastane fobisi olan bit insan, sağlık okumamalı. Öte taraftan sayısal konusunda eksiklikleri olan biri, sayısal ağırlıklı bir bölüm okumamalı.
Okurken hem zorlanır hem de mezuniyet sonrası işsiz kalabilir.20 Yorumla
+1 yılÜniversite Bölüm Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?
"Başarı istiyorsan hobini işe dönüştür." diye bir söz var ve ben çok doğru olduğuna inanıyorum.
Bölüm seçimi yaparken bence kendine şunları sormalısın:- Tüm bölümlerin puanı aynı olsaydı hangi bölümü seçerdim?
- Tüm bölümlerin iş bulma imkanı aynı olsaydı hangi bölümü seçerdim?
- Tüm bölümlerin maaşı aynı olsaydı hangi bölümü seçerdim?
Bu sorulara verdiğin dürüstçe cevaplar seni doğru seçime götürecektir.
Başarılar dilerim.20 YorumlaBölüm seçerken puanın nereye yetiyorsa denmez, gidince seversin denmez, akraba komşu tanıdık etkisinde kalınmaz, parası çok diye - rahat görünüyor diye - itibarı var diye seçilmez. Kalbinin sesini dinlerken mantığının sesini de kısmadan doğru kararı vermeye çalış. Yeterince araştırma yaptığına emin ol. Kendini en iyi sen bilirsin, inşallah en doğru kararı verebilirsin. Başarılar dilerim.
10 Yorumla
+1 yılNormalde kuaförüm istesem bir iş yeri açabilirim aynı zamanda bir ustayım.. doktordan mühendisten fazla kazanan kuaförlerden olmak yerine canım sürünmek istemiş...2 sene çalıştım umarım bu son olur.. şahsen benim istediğim bir bölüm de yok en eğlenceli hangisiyse 4 yılımı nasıl güzel geçirebileceksem o bölümü seçeceğim.. sadece üni mezunu olmak için..ülkemizde lise mezunu ayrımı yapan çok kişi var.. aşağılayan baskı uygulayan.. düşük gözle bakan insan çok var..
00 Yorumla
+1 yılBence önce kişilik ve eğilim testlerine göz atmak faydalı olabilir.
Daha sonra sonuçla ilgili mesleklere yönelinebilinir.
Örnek;
https://uskudar.edu.tr/tr/kariyer-testi00 Yorumla
Gizli Üye(18-24)+1 yılBak canım artık günümüzde açıkta kalmamak en önemli şart yani atanabilecegin, iş bulabilecegin bir meslek seçmelisin öncelikli olarak, ikinci olarak yapabileceğin, karakterine ve kişiliğine uygun bı meslek olmalı, bıkmamalı, sıkılmamalısın. Son olarak ise maaş etkeni önemli. Sana yetebilecegini düşündüğün yani bence minimum 3.800 - 4.000 TL maaş alan bi meslek olmalı
10 YorumlaSevdiğin ve ilgi duyduğun bir alan seçmelisin , tabi bununla beraber İstihdam alanı ve oranı nasıl onları da araştırmalı geleceğin Türkiye ve Dünyasında bu meslek hangi konumda olur onları da hesaba katmalısın. Cumhurbaşkanlığı insan kaynakları ofisinin bununla ilgili araştırmaları var incele istersen. Cbiko araştır çıkar
00 Yorumla
+1 yıl
Öncelikle bende yks öğrencisiyim dördüncü yılım mezunum. Puanı almak önemli ve tercih zamanında önü açık bölümleri yazmalısın. Ve puanindan daha yüksek yerleri tercih etmemelisin. Öğretmenlik istiyorsan ing. İlahiyat, okul öncesi, Türkçe ve sınıf öğrt bölümleri önü açık alım fazla. Ama eğer işsiz kalmak istemiyorum diyorsan hedefim yok diyorsan bilişim yönünde tercih de yapabilirsin. Bilgisayar teknoloji her yerde iş bulur animasyon yapımı falan, başarılar diliyorum ❤️00 YorumlaAilenin maddi durumu iyiyse eğer keyif aldığın işi yapmanı sağlayacak bölümlere, değilse de mezun olunca iş bulma ihtimali en yüksek bölümlere bakacaksın. Ben şahsen bir an önce bir iş bulmam gerekiyor diyerek üniversite okudum şükür atandım devlet memuruyum ancak keyifle de yapmıyorum her gün ayaklarım geri geri gidiyor da napcan işte ekmek parası.
10 Yorumla
+1 yılBölüm seçimlerin de öncelikle kendi istediğin alanlara yönel aklında bir hedefin varsa onları tercih et. Yoksa ilgi duyduğun alanları tercih yapabilirsin
10 Yorumla
+1 yılMeslekleri göz önünde bulundur önünde belki 40 yıllık çalışma hayatı olacak ben gerçekten bu mesleği yapabilir miyim diye düşün ilgi alanlarına göre de eleme yap:)
10 Yorumla
+1 yılBen Hem Müzisyen hem oyuncuyum.
Hedefim ise hukuk fakültesi...
Sana Tavsiyem ise eğer tıp fakültesi gibi güzel bölüm gerçekten istiyorsan ve de insaniyorsan
Önce bir kendini deneme yaparak Gör.
Eğer ki netlerin 0_50 '50_75, ya da yüz üstündeyse ne olursa olsun YKS olsun ya da başka bir şey olsun farketmez. Neyde iyi isen Kendi nasıl hissediyorsan mesleği ni seçmende
de onu yap. Tıp istiyorsan 8 saatleri gözle çıkarman gerekiyor... Başarılar...00 Yorumla
+1 yılDikkat edilmesi gerekenler fikrimce : Kendinle uyuşan ve mutlu olucağını düşündüğün bir bölüm seçmelisin fakat ülkemizde çoğu sebeplerden dolayı genç nesil hedefine ulaşamıyor bundan dolayı işsizlik oranı çok yükesek bu yüzden iyi araştırma yapmalısın.
00 Yorumla
+1 yılMerhaba öncelikle okuyacağın bölümün derecesine göre yani senin için zor mu kolay mı sen bu işi yapabilir misin bunları kendine sormalısın eğer cevabın evetse o bölümü seçmelisin çevredeki insanlardan okuyacağın bölüm hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsin ve son olarak nerede okuyacağını iyi belirlemelisin
00 Yorumlasayısal ya da sözel yönüne göre ve sevebileceğin alana göre seçimlerini belirle mutluluk severek başarı gösterebileceğini düşünerek para kazanarak endeksli bir tercih yapmanı öneririm.
00 YorumlaKendi istediğin mesleği yap kesinlikle sonra mutsuz olursun. Üniversiteleri gez görüş. Sayfalarına bak erasmus falan var mı? Hocalar nasıl? Okulun kaç senelik geçmişi var? Ve kampüsüne bak kesinlikle ulaşımı nasıl? İstediğin bölümü yaz. Etrafı dinleme.
00 Yorumla
+1 yılBence bir hevesle başkalarının yönlendirmesiyle değil kendin karar vermelisin seçeceğin mesleği sadece seviyorum bu mesleği olmak istiyorum gözüyle bakma onu yapabilir misin başarabilir misin bunları göz önünde bulundurup tercih yapmadan önce o meslek dalında çalışan birinden fikir alabilirsin
00 Yorumla
+1 yılÖncelikle sevdiğin mesleği yapman çok önemli. Sıkılmayacağın ve işini zevkle yapman gerekiyor. İlk önce ilgi alanlarını belirlemelisin. Hangi meslekte mutlu olacağını ve insanlarla iletişiminde daha etkin olacağın bir meslek seçmelisin. Bu senin yararına olacaktır.
00 Yorumla
+1 yılİlk on bin yapamadığın sürece hangi üniversiteyi hangi bölümü seçersen seç işsiz kalacaksın. O yüzden kasma. On bin yapabiliyorsan zaten bu soruyu sormazsın :)
02 Yorumla- +1 yıl
İlk 10k da hukuk garanti ama her köşe başına hukuk fakültesi açtıkları için okumanın bir önemi kalmıyor. Ayrıca artık okuduğun üniden çok kendini geliştirmene bakıyorlar.
- +1 yıl
@sanırımkimsesiz Emin ol kendini geliştirmene bile bakmıyorlar. Hukuk geliyor fakat belli bir adı olan Marmara, İzmir Ankara İstanbul hukuklar gelmiyor. Gelen hukuklar anadolu içerisinde bulunan hukuklar ki çoğunun eğitim kadrosuna bakarsan ne dediğimi anlayabilirsin. Kaldı ki bugün İzmir veya Marmara hukuk gibi iyi sayılabilecek Üniversitelerden mezun olsan bile o kadar da fark yaratan bir durum yok. Türkiye sınırları içerisinde avukat olarak ekmek yemen için en az 10 yılını harcaman gerekiyor ya da malum siyasi partilerin af edersin yalayıcısı olman gerekiyor. Aksi takdir de sürünürsün. Ben 21 yaşındayım. Arkadaşım Ankara hukuku kazandı. Bu sene mezun oluyor. Şimdiki aklım olsa bir sene daha mezuna bırakır Boğaziçi'nin herhangi iyi bir bölümüne giderdim diye ağlıyor. O sene çocuk 1,5k yapmıştı.
Meslek seversen daha cok puanından yüksek yerleri yazma ve daha düşük puanlı dan başka ve hedef daha düzgün belirleyemediysen de ; puanına göre yerleri yaz
00 Yorumla
+1 yılSağlık alanın dışında hiçbir seçimin olmasın... Yoksa onca emek boşa gider ya da özel bir şirkkete okuduğun bölümün dışında iş yaparsın.
10 Yorumla
+1 yılKendine sor hangi mesleği yapsam mutlu olurum hangi meslekte ilerlemek istiyorum de adalet sağlık savunma askerlik gibi
00 YorumlaYapabilecegine inandığın meslek bulma imkanı ve ilgi alanının oldugu kendine de vakit ayirabilecegin bir bölüm secmelisin bence.
00 Yorumla
+1 yılYeteneğine ilgi alanına bütçene çünkü üniversite demek para demek
10 YorumlaTamamen ilgi alanın olan bir bölümü tercih etmelisin. Hatta önce tercih edeceğin bölümün derslerine bak. Ben programlamadan hiç anlamam ama bölümün derslerine bakmadığım için programlama dersi olan bölümü tercih etmiş oldum. Şu an zorlanıyorum.
10 Yorumla
+1 yılkampüsü kıç kadar olan üniversiteleri yazma derim sıkılırsın sonra :D
00 Yorumla
+1 yılİlgi alanına göre oku öğren en önemlisi kendini geliştir.
00 YorumlaTıp, Diş veya en kötü Eczacılık kazanana kadar üniversite sınavına girmeye devam et.
04 Yorumla- +1 yıl
Tıptan en rahatı yine eczacılık ya da insan sevdiği mesleği yapması şart sayısalı kafam kaldırsaydı kesinlikle eczacılık okurdum
- +1 yıl
Şahsen istediğim bir bölüm bir üniversite daha yok.. elimde bir mesleğim var çevre baskısından üni okuyacağım.
Gizli Üye(36-45)+1 yılBunun için bazı testler var buralardan ilgi alanlarından hobilerinden vs sana uygun meslekler belirliyolar bi göz atmanı tavsiye ederim sınavında da başarılar dilerim umarım çok iyi geçer :)
00 Yorumla
+1 yılÖnce hedefin ve sevdiğin, severek yaptığın işin bölümünü öneririm.
00 YorumlaMerhaba :)
Meslekleri araştırmanı hatta mümkünse üniversiteleri gezmeni öneriririm00 YorumlaYks Bölümleri seçmek tamamen sana kalmış çünkü Zorluk seviyesi kisden kişiye değişir Bence
00 Yorumla
+1 yılSonu olan bir meslek seç sonucunda rahatça iş bulabileceğin
00 Yorumla
+1 yılHangi mesleği istiyorsanız onun bölümünü seçmelisiniz ama sizin de yapabilmeniz önemli.
00 Yorumla
+1 yılBana kalırsan kısa yoldan meslek sahibi ol polislik gibi üniversite uzun bı yol
00 Yorumla
+1 yılMerhaba. Ben çocuk gelişimi okuyorum. Bölümünü tanıyabilirüm. Bunun dışında nen bölüm seçerken ne istediğimi bildiğim için seçtim. Çocuklarla mutlu olduğum için. Bence hangi alanda iyiyim diye düşün. Ve nerde mutlu olucaksan o bölüm
10 YorumlaTek tavsiyem puanım yetmiyor diye üzülme bir bölümü gir ve hayatına devam et yoksa çok üzülürsün
00 Yorumla
+1 yılbende bu yıl giriyorum ve beni en iyi yansıtan bölüm hedefim. aklıma gelen her mesleği iyice tart elbet biri veya birçoğu seni yansıtıcaktır tabiki aklıma gelen meslekler için şehir, üniversite faktörlerinide düşünmem lazım. hepimize kolay gelsin
00 YorumlaBasarabilecegin seveceğin bir bölümü tercih etmelisin
00 Yorumla
+1 yılSeni senden daha iyi kimse tanıyamaz ne istediğine kendin karar vermelisin. Becerilerni ben yeteneklerini sen biliyorsun sırf üniversite okumamak için okumamanı tavsiye ederim istediğin yer için birkaç sene de sürse uğraşmalısın bence
00 Yorumla
+1 yılBen de sınava gireceğim ikinci senem sana önerim geleceği olan bi meslek seç sonra milyonlarca üniversite mezunu gibi açıkta kalıp fabrikalarda asgari ücrete çalışmak zorunda kalırsın tek diceğim şey bu sana.
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılZamanında bana yardım eden kimse olmadı. Yanlış tercih ve yanlış bölüm okudum. Hayatım kaydı
11 Yorumla- +1 yıl
ne okudun
+1 yılİleride seçeceğin mesleği yaparken sıkılmaman severek yapman önemli. Ona göre ilgi alanın neyse o yönden yürü. Tamam parası da önemli ama sevmeyeceksen zorla yapıyorsan ne anlamı var?
00 YorumlaKesinlikle hic sıkılmadan yapabilcegin, sevdigin bir meslek olmalı. Aksi takdirde bu meslegi 40 yil boyunca yapmak zorunda oldugun icin cehennem gibi gelebilir
00 Yorumla
+1 yılAçıkçası burası Türkiye sevdiğin mesleği seç vs gibi şeylere girmicem parası iyi saygınlığı olan ve devlet istiyorsan atanması kolay meslek secmelisin
00 Yorumla
+1 yılSadece sevdiğin iş hakkında bölüm seç kendini hangi alanda başarılı görüyor isen o alana yönel. Mesela 5 TL ile markette ne alabilirim kafası değil sevdiğim birşeyler alabilir miyim kafasında ol...
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılbölümleri hangisini daha çok istediğine göre sırala puanlarının yüksekliğine göre değil
00 Yorumla
+1 yılİlk önce işinden keyif alabilecegin ve sıkılmayacagın aynı zamanda ücretininde iyi olması
10 Yorumla
+1 yılBu isi profesyonelce yapan kurumlar bence onların yardimindan faydalan çünkü hayat cizgin belli olucak
00 Yorumla
+1 yılTüm meslekleri göz önünde bulundur önü açık olanlara git hangi mesleklerin önü açık bi araştır sonradan önü açık olmayan bi mesleğe gidip pişman olma
00 YorumlaSınava gireceğim kitapların yüzüne bakmıyorum sizce barajı geçermiyim
03 Yorumla- +1 yıl
Hayır
- +1 yıl
Yanlışlar doğruyu götürür senin için en iyisi çalışıp girmek
- +1 yıl
Emin olduklarıni yap 20 30 net gelsin yeter
+1 yılBen araştırmadan bodoslama seçtim hiç sevmedim sende öyle yapma benim gibi olmayın aman 😁😅
00 YorumlaYapmak istediğin mesleğin bölümüne git. Yoksa vakit kaybı.
00 Yorumla
+1 yılSevmediğin bölümü seçme zaten para kazanamiycaksin bari 4 sene iyi takıl
00 Yorumla
+1 yılmert hoca tercih zamanında yardimci olucak o zamanı bekliyorum
00 Yorumla
+1 yılKpss puanlarına, yılda kaç kişi atıyor, iş imkanı var mı yok mu VS...
00 YorumlaYapa bileceğin Meslekler seç, Ve seçtiğin mesleklerin maaşlarını araştır.
00 YorumlaGüzel bir üniversite olsun, bölüm ise yakınlık duyduğun mesleğe uygun olmalıdır.
01 Yorumla- +1 yıl
en iyisi
+1 yılÖnü açık ve atanma puanları düşük mesleklerden sevmelisin çok çok istediğin bir meslek yoksa tabi.
00 Yorumla
+1 yılKimsenin aklına uyma, ne istiyorsan onu yaz.
10 Yorumla- Devamını Gör (20)
Devamını Gör(65)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem