Bunlar sadece bir araçtır. Önemli olan öğrencinin ne olmak istediği, hayata bakış açısı, bu dünyaya ne için geldim ne için yaşıyorum ve benim ne gibi kabiliyetlerim var, bu kabiliyetlerimi nasıl kullanabilirim. Kendimi hangi işte hangi meslekte daha iyi ifade edebilirim. Önce onu belirlemek lazım. Sayısal, sözel, eşit ağırlık, bunlar sadece sizin üniversite sınavına hangi derslere ağırlık vererek çalışacağınızı belirler. Yani gitmek istediğiniz bölümün puan türünde hangi alanın dersleri daha yüksek puan getiriyorsa o alanı seçersiniz. Bana göre insanın zeka türü sayısal sözel eşit ağırlık diye de ayrılmaz ama Türkiye'deki mevcut sistem böyle olduğunu varsayıyor. Siz de kendinizi hangisine yakın hissederseniz ona gidiyorsunuz. Biz lisedeyken sayısal dersleri, matematiği vs. iyi olmayan arkadaşlar eşit ağırlık seçerdi. Halbuki eşit ağırlıkta da matematik sayısaldaki kadar önemliydi. Sözele gitmek de istemiyorlardı. Çünkü sözelde bölüm sayısı az, dolayısıyla kontenjan az, üstelik iş garantisi olan bölüm hemen hemen yok gibi. Aslında bilim dallarını beşeri bilimler ve doğa bilimleri diye ikiye ayırabiliriz. Matematik, bilgisayar mühendisliği, hukuk, idari bilimler, felsefe, psikoloji vs. bunlar beşeri bilimdir. Mesela Matematik Mantık'a dayanır, Mantık Felsefe'ye dayanır. Halbuki Türkiye'de şu anki sistem Felsefe ile Matematik'i iki ayrı uç nokta gibi görüyor. Birine sayısal birine sözel diyor. Fizik, Kimya, Biyoloji, Coğrafya, Astronomi, Elektrik-Elektronik vs. bunlar da doğa bilimleridir.
Ben eşit ağırlık olmama rağmen sayısal okudum çünkü benim için sadece matematik biraz sıkıntıydı eşit ağırlıkta da sayısalda da aynı matematik dersi bulunuyordu. Gerisi senin meslek seçeceğin alanı isteyip istememene ve o alandaki özel olarak sevip sevmediğin derslere bağlı bir durum bence. Fizik biyoloji ve kimyayı, tarih coğrafya ve fazladan türk dil anlatımı ve edebiyatına tercih edebiliyorsanız merakınız varsa sayısal önerebilirim. Ama merakınız yoksa gözünüz korkuyorsa ve kendinizi o alanın mesleklerine uygun görmüyorsanız eşit ağırlık seçmenizi öneririm.
Eşit ağırlıkta olabileceğin meslekler sınırlı. Üç beş meslek ve türevleri var. 1. İşletme 2. Hukuk 3. Pdr Bu mesleklere ilgin varsa seç. Ama öylesine seçilecek bir bölüm değil. Yapabiliyorsan sayısal seç.
Hangi işi yapmak istedigine eminsen, tabii ki mantıklı 😊 Digerleri ne söyler ne düşünür boşver, genelde sayısal degilsen umudu kesiyorlar senden ama tabii ki öyle bir sey yok. İyi edebiyatçılara, işini hakkiyla yapan avukatlara, mesleğini seven öğretmenlere ihtiyacimiz var. Sevdigin işi yapacagin hayata ulasmak icin bir arac bu sadece. Umarim her sey istedigin gibi olur stres yapma sakin 🌼
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
dil seçmek mantıklı bence eşit ağırlık güzel değil sayısal ve dil iyi