Merhaba arkadaşlar 19 buçuk yaşındayım yks sınavına hazırlanıyorum 2 kere mezuna kaldım bu benim 3. ncü olcak ve ben şimdi düzgün bir planlı şekilde çalışmadm imkanlarım çok zayıf okumayı çok istiyorum içimdeki ses yine yapamayacaksın kazanmayacaksın diye az çok temelim var şimdi ben her şeyi başa alıp tekrar başlasam konular biter mi kazanabilir miyim üniv? Okul dershane hiçbiri yok hepsi kendi imkânlarım olcak imkansızı başarmak istiyorum. Fikirlerinizi almak istiyorum
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılMerhaba,
Sözel dersleri çalışmak aslında güçlü bir hafızaya sahip olmam ve ezber yeteneğinin iyi olmasını gerektiriyor. Çünkü ezber yeteneği iyi olmadan sözel derslerin üstesinden gelmek zor olacaktır. Ancak endişelenme imkansız değil. Çünkü ezber durumu düzenli egzersiz ve alıştırmalarla üstesinden çok rahat gelebileceğin bir durumdur. Elbette bunun için bazı püf noktaları var, neticede hiç yemek emeksiz olmaz. Gözünde ders çalışmanın ne kadar büyüdüğünü hayal edebiliyorum. Ben bu yazımda elimden geldiğince sözel dersleri kısa sürede etkili bir şekilde nasıl hakledebileceğin konusunda sana yardımcı olacağım. Öyleyse başlayalım 😇1- Öncelikle üzerindeki negatif enerjiyi yok et

Negatif enerjilerden arınalım. Sana bu konudaki en büyük tavsiyem,
- Az zamanım kaldı, yetişmeyecek
- Olsa bu zamana kadar olurdu olmayacak herhalde
- Ben kesinlikle yapamam aileme, çevreme ne derim
- Ben zaten şanssızım
- Battı balık yan gider, nasılsa olmayacak uğraşmayacağım
- Yeteri kadar zeki değilim ne yapsam boş
Gibi olumsuz şartlamalardan kendini arındırmanı tavsiye ederim. Çünkü mantığı var mı bir düşün. Sınava giriyorsun, herkes aynı şeyi ezberliyor, konular belli. Sen ben yapamam ya deyip bırakıyorsun. Bunun nesi mantık dahilinde? Ne yapman gerekiyor, herkesin yaptığı gibi çalışman gerekiyor. Çünkü kimse dünyaya beynindeki bilgilerle gelmiyor. Ben yapamam zaten demek seni sadece çalışmaktan alıkoyar. Bu düşünceden tamamen çıkmanı öneriyorum. Yapabildiğin yere kadar en iyi şekilde çalış. Zaten bir yerler gelecektir.
2- Yatakta ve karanlıkta ders çalışma

Karanlık öğrenme eğilimini kapatır, vücudun uykuya hazırlanır Özellikle ders çalışırken nasılsa sözel ders ben bunu yazarak çalışmasam okusam da olur diyerek çalışmayı düşünüyorsan kalıcı bir öğrenim sağlama konusunda yanılgıya düşersin. Özelikle yatak ortamında, loş ışıkta, gece lambası tarzı bir ışıkla yaptığın ders çalışmaları sana pek de katkı sağlamaz. Karanlıkta beyin vücuda sinyal gönderir, yarı uyku moduna geçmeye başlarsın. Bu nedenle ertesi gün kalktığında okuduklarını hatırlama oranın neredeyse yarı yarıya düşecektir. Bunun yerine bir masada, aydınlık bir ortamda 90 derecelik açıyla okuma yapman ezber gücü açısından çok daha başarılı sonuç almanı sağlayacaktır.
3- Renkli postitler kullan

Renkli postitler kullanmak ezbere yardımcı olur mu? Renkli postitler kullanmak hem öğrenmeyi hem ezberi hem de hatırlama yeteneğini önemli ölçüde geliştirir. Bu nedenle ezber yapmadan önce, bir konuyu ezberlemektw güçlük çekiyorsanız ya da benim hafızam iyi değil çabuk unutuyorum diyorsanız bu yöntemi kullanabilirsiniz. Ezberlemek istediğiniz konuyu parçalara bölün. Örneğin tarih çalışıyorsanız orta çağ kırmızı postit, yakın çağ yeşil postit, yeni çağ sarı postit olsun. Bu hatırlama yeteneğinizi önemli ölçüde kolaylaştırır. Her renk hangi konunun hangi döneme ait olduğunu rahatça hatırlayabilirsiniz. En az 3 renkten oluşan bu postitlerden edinmenizi size tavsiye edebilirim.
4- Gürültülü ortamlarda ders çalışmayın

Gürültü ezber yeteneğini olumsuz etkileyebilir Her ne kadar bazı insanlar ders çalışırken gürültüden olumsuz yönde etkilenmediklerini söyleseler de, beyin çevrede olup bitenleri de biz fark etmeden hafızanın içine atar. Dolayısıyla iyi ve sağlıklı bir öğrenme olabilmesi için sessiz ortamlarda bulunmak konuyu daha hızlı ve doğru şekilde kavrama uza yardımcı olacaktır.
Müzikle ders çalışmak bazen olumlu sonuç veriyor gibi görünse de, tekrarları sessiz bir odada yapmanız konuya ne kadar hakim olduğunuzu teyit etmeye yardımcı olacaktır.5- Konuları şema halinde öğrenin

Şema yöntemiyle konuları öğrenmeye ne dersin? Unutma ki iyi bir ezberin yolu öğrenmektir. Öğrenmediğin şeyi bir yere kadar ezberleyebilirsin. Konuların çok ve karışıksa salt ezberleme yapman, sınav zamanı geldiğinde konuları en küçük bir panik anında unutmana neden olacaktır. Bu yüzden ezber yapma önce konuyu öğren derim.
Konu çok karışıksa ve çok fazla detay içeriyorsa şema yöntemi, yuvarlak çizip çevresine kodlama yapma yöntemini deneyebilirsin. Bu ezber yapma ve unutmama açısından çok önemli bir yöntemdir. Ezberlediğin konuları kararsın ve bir daha unutmazsın, panik halinde bile!6- Fosforlu ya da keçeli kalemler kullanmak

Fosforlu ve renkli keçeli kalemin gücü Okurken hem zamandan kazanmak adına hem de unutmamak adına önemli gördüğün yerlerin altını çizebilirsin. Daha sonra bu önemli olarak gördüğün yerleri postitlere ya sa not defterine yazabilirsin. Ya da konu bitince çizdiğin yerleri tekrar okuyabilirsin. Renkli kalemle çizdiğin yerler görsel hafızanda çok daha belirgin bir yer edinecektir. Sözel çalışırken görsel hafızamdan destek almayı unutma, bu kalıcı öğrenme yapmanı kolaylaştıracaktır büyük ölçüde. Renkli yerleri diğer yerlere göre hatırlaman çok daha kolay olacaktır.
7- Not almak

Not almak sözel ders çalışırken olmazsa olmazlardandır Okuduğunuz tüm önemli noktaları öğrendiğiniz anda not etmeniz çok önemlidir. Not etme işlemini anlık olarak yapmanız aslında o konuyu bir daha unutmamanıza yardımcı olacaktır. Bu nedenle başka insanların notlarını okumanız kendi notlarınızı tutmanız kadar etkili sonuç vermez. En güzel notlar duyup ya da okuyup kavradığınız bir konuyu o anda daha not edip, konu bitince tekrar üstünden geçmeniz olacaktır. Böylece kalıcı bir öğrenme sağlayabilirsiniz.
8- Özet çıkarma

Bildiklerini özetlemek de öğrenmeyi pekiştirebilir Eğer video izleyerek ya da kitap okuyarak bir konuyu 0 dan öğreniyorsan, her konu bitiminde aklında kalanları not ederek bu yöntemi uygulayabilirsin. Böylelikle kendine küçük bir sınav yapmış olur ve neler öğrendiğini görebilirsin.
Daha sonra bu notları düzenli olarak tekrar etmen ve her öğrendiğini arka arkaya dosyalaman da başarılı bir öğrenme sürexi geçirmene yardımcı olacaktır.9- Ders programında ihmale yer verme

Ders programına sadık kalanlar, başarılı olurlar İyi ve sıkıcı olmayan bir ders programı yapmanız çok önemli. Sıkıcı olmayan kısmı buradaki en önemli detay. Eğer program aşırı yoğun ve kendi hobilerinize hiç değer vermediğiniz bir programsa psikolojik olarak ders çalışmak sizi hayattan alan bir eylem gibi görüneceğinden sıklıkla programı bozmaya meyil edebilirsiniz. Bu nedenle öyle bir çalulma programı hazırlayın ki onu günlük rutin olarak görün ve hobileriniz, sevdiğiniz şeylerden aşırı derecede taviz vermeyin.
Programdan kopmayın çünkü sözel dersler zincir halkası gibi birbirine bağlıdır. Şu konuyu çalışıp şunu sona bırakayım diye sık sık program değişimi yapmak aklınızı kurcalar. Sakin olun ve programınızı asla bozmayın. Onu yemek yemek, işe gitmek gibi olmazsa olmaz günlük rutin olarak görün. Ve mümkünse sabahları çalışmaya özen gösterin ki gün, akşam size kalsın. Gece tekrar pekiştirme yapın.10- Düzenli yaşam ezber, hafıza yeteneğiyle birebir ilintilidir

Düzenli yaşam felsefesi edinmeye çalışın ve bunu vakit kaybetmeden uygulayın! Eğer düzenli bir yaşam tarzınız yoksa büyük ihtimalle tüm çalışmalarınız boşa gider. Sözel derslerde moral, konsantrasyon, mental güçlülüğün ne kadar gerekli olduğunu biliyoruz.
Eğer b12 yönünden güçlü beslenmiyor yani yeterli oranda protein almıyorsanız sıklıkla unutma problemi yaşamınız olasıdır. Bu da sözel derslerde başarıyı olumsuz yönde etkileyen en önemli durumlardan biridir. Yine omega yönünden güçlü besinler tüketebilirsiniz. Ve iyi bir beyin sağlığı için su içmeyi lütfen ihmal etmeyin. 2 litre su olmazsa olmazınız olsun mesela.
Düzenli ve sağlıklı yaşam sadece yemek ve içmekten ibaret değil. Uyku düzeninizi ihmal etmeyin, sinirli ve stresli ortamlarda durmayın, size sürekli olumsuz eleştiri yapan, çok fazla negatif enerjisi olan insanlardan olabildiğince uzak durun.
Spor yapın. Özellikle yürüyüşler yapmak stresinizi alacaktır.
Ders çalışırken odayı sık sık havalandırın ki odaya temiz hava girsin. Oksijenin öğrenme hızını katlayarak arttırdığını hepimiz biliyoruz.
Ders çalışırken ortamda telefonunuz olmasın. Telefonun olması sıklıkla ilginizi dağıtacak bir etmen olduğu için telefonu mümkünse başka bir odaya koyun. Ya sa görüş alanınızdan uzak tutun. Sadece sesi açık olsun. Acil bir durum olursa böylelikle sadece gerekli anlarda telefonunu kullanmış olursun.
Umarım yazdığım bilgiler senin için faydalı ve yol gösterici nitelikte olmuştur. Sana sen yapamazsın diyenlerden bu süreçte lütfen uzak dur. İnsanlar başkalarının başarısız olmasını istediği için bazen bu tarz gereksiz eleştirileri bir başka insana yapabilirler. Buradaki amaç sizin başarınızı engellemektir. Lütfen başkalarının sizi "başarısız" olarak değerlendirmesine izin vermeyin. Unutmayın denemeden kimse kimsenin başarısız olduğuna dair bir kanaat getiremez.
Ayrıca insanların net sayıları kafanı kurcalamasın. Çoğu insan net sayısını olduğundan fazla söyler. Ben neden full yapamıyorum başkaları yaparken diye düşünmek çalışma motiveni düşürür. Sınav günü belki onlardan fazla yaparsın.
İnsanların sözlerinin seni etkikemesine izin verme, başarılar dilerim şimdiden 🌺🌺111 Yorumla
En İyi Cevaplar
Sözel derslerin sınavlarına nasıl çalışılır?
1. Okuma hızını artırmak
İlk olarak sözel sınavlara çalışmak için okuma hızını artırmak gerekir. Soruları hızlı ve etkili okumak için okuma pratikleri yapmak çok önemlidir. Bunun için öncelikli olarak kitap okuyarak okuma pratikleri yapılmalıdır. Günlük olarak kitap okuma sayfasının sayısını belirlemek ve belirli sayfa sayılarında kitap okuyarak okuma hızını artırmak önemlidir.
2. Çalışma planı oluşturmak
Planlı bir şekilde çalışmak konuların dağılımı ve kafa karıştırmamak açısından önemlidir. Belli bir çalışma çizelgesi oluşturarak konuları buna uygun bölmek çok önemlidir. Tarih, edebiyat, coğrafya gibi dersleri belirli gün ve saatlere bölerek buna uygun bir plan oluşturmak işleri daha da kolaylaştıracaktır.
3. Derslerin konularına uygun notlar almak
Konuların akılda daha kolay kalabilmesi için ayrılan derslerle ilgili küçük ve önemli notları kısaltarak kağıtlara almak ve renkli kalemlerle işaretlemek ne konuya nasıl çalışılacağı karışıklığını gidermeye yardımcı olacaktır. Notları derslere göre ayırıp dosyalamak ve konu bölümü yapmak elinizin altında çalışacak ağır kaynakların olması yerine daha pratik bir çalışma sistemi sağlayacaktır. Haftalık çalışma planı belirlenerek ona uygun konular çok olmayacak şekilde bölünür ve o hafta sadece o notlara ayrılır.
4. Ezber yeteneğini geliştirmek
Artık elimizin altında bir haftalık notlarımız var. Önemli olan notları nasıl ezberlemek gerektiği. Konuları böldük, bölünen konu ile ilgili notu çıkardık. Geriye sadece notları ezberlemek kaldı. Bu aşamada kafa karışıklığı olmaması için her tutulan notu mutlaka yatmadan öncesinde en az 3 kere okuyarak sonrasında direk yatağa yatıp uyuyoruz. Beyin yedekleme fonksiyonunu kullanırken en son ne gördüyse işlemeye oradan başlar. Bu yüzden yatmadan önce notları okuyarak tekrarlamak akılda kalmasını ve ezberlemeyi kolaylaştıracaktır. Her hafta tutulan notlar gece yatmadan önce en az 3 kere okunarak o haftanın tüm notları bu şekilde ezberlenir. Bir süre sonrasında o haftanın notları ezberlendiği için yeni haftaya yeni notlar tutularak devam edilir. Böylece her hafta en az iki veya üç konu geceleri tekrar edilerek ezberlenmiş olur.
5. Ezberlenilen notları kısaltmak
Notları ezberledikten sonrasında bunları daha kısa hale getirmek önemlidir. Örneğin 5 sayfa notu 2 ya da 3 sayfa haline getirmek artık o notlara daha çok hakim olmak demektir. Ezberlenilen notlar hafta sonunda kısa kısa konu başlıkları ile akılda kaldığı gibi yazılır, gerekli veya hatırlanmayan durumlarda alınan notlardan destek alınır. Böylece elimizde artık sayfa sayfa notlar yerine pratik ve daha kısa notlar kalmıştır. Renkli kalemler ile nokta atışı olacak detaylar kısaltılıp yeniden dosyalanır. Böylece artık kısa, anlaşılır dokümanlarımız elimizin altında olur. Haftanın son gününde yeni haftaya başlarken de bu kısa notlar yatmadan önce 3 defa okuma taktiği uygulanarak okunur.
Sınava nasıl motive olunur?
Sınavlara çalışırken motive olmak çok zor ve meşakkatli bir süreçtir. Bu sebeple dikkati tam olarak toplamak da zorlaşır.
Öncelikle ders çalışma alanında ilgi çekici ne varsa kaldırılmalıdır. Ders çalışırken şu, kahve, soda gibi içecekler bulundurulmalı fakat yiyecek tüketilmemelidir. Telefon sessizde ve oda dışında olmalı, ders çalışma esnasında çalışılacak konu tamamen bitmeden masadan hiç bir şey için kalkılmamalıdır. Dinlenmek için verilen molalar dikkatli kullanılmalı, zihin yorgun hissedildiği zaman dinlenme vakti uzatılmalı ve bünye zorlanmamalıdır.
Zihinde sürekli başarısız olunacağı düşüncesi olmamalı, başarmak için gösterilen çabanın doğuracağı sonuçlar düşünülerek hareket edilmelidir. Başarısızlığı hatırlatan insanlar ve detaylar uzaklaştırılmalı ve düşünülmemelidir. Uyku sürecinde rahatlatıcı bitki çayları veya süt tüketilmeli, telefon uzakta ve sessizde ya da kapalı olmalı, yatarken asla telefon ile oynanmamalıdır. Okuma planına sadık kalarak en az 3 tekrar yapıp direk uyuma pozisyonuna geçilmelidir.
Gün içerisinde dinlenmek ve kafa dağıtmak için dışarıya çıkılmalı, dolaşılmalı ve gerekirse yürüyüş yapılmalıdır. Sosyal etkinliklerden soyutlanılmamalı, beslenmeye çok dikkat edilmeli ve bu süreçte aç kalınmamalıdır. Çok fazla karbonhidrat ve şeker tüketilmemeli, kan şekerinin hızlı yükselip düşmesi engellenmelidir. Böylece psikolojik olarak da depresif veya dengesiz modların kafa karışıklığı yaratmasına izin verilmemelidir. Manevi yönden kuvvetli olmak ve inanmak çok önemli olduğundan dua etmekten, kendine inanmaktan asla vazgeçilmemelidir.
Sonu ne olursa olsun bir şeyler için çabalamak ve sonuçlarını göze almak biz insanlara özgüdür. Sınavlar hayatın her noktasında bizimle beraber olacaktır, önemli olan her karşılaşılan sınav için mutlaka bir planın olmasıdır. Bir plan ise yaramadığında devreye sokulabilecek yüzlerce plan olabilir. Tıpkı bir yere varmak için gidilebilecek birden fazla yolun olduğu gibi, başarısız olunduğunda da sorunu çözebilecek birden fazla seçenek vardır.20 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
37
Cevap
36Cevap
- Eğitim & Kariyer konusunda 9,8b cevap paylaştı.
u +1 yılMerhaba, öncelikle imkansızı başarabilmeniz hiç güç değil yani yeter ki kendinize inanın. Zaten anladığım kadarıyla bu zinciri kırmak ve yeni bir başlangıç yapmak istiyorsunuz. Bu durum emin olun sizi şimdiden 1-0 öne geçirdi bile. Şimdi bu saatten sonra yapacak pek bir şeyiniz yok ama seneye daha sağlam, sistemli bir şekilde çalışmaya gayret ederseniz o zaman her şey istediğiniz gibi olabilir.
Sınava birkaç gün kala tavsiyem, sadece Türkçeye yoğunlaşın. Yeni bir konu öğrenmeye çalışmayın çünkü kafanız karışabilir. Türkçe netiniz iyi olursa o sizi kurtarabilir ve belki 2 yıllık yaşadığınız şehrin dışında bir üniversite kazanabilirsiniz. O yüzden YouTube kanallarından ücretsiz bir şekilde yararlanmanızı tavsiye ederim. Benim Hocam kanalında soru çözüm videoları oluyor ve başka kanallarda da youtube arama motoruna yazdığınız zaman erişebiliyorsunuz.
Hatta seneye kalırsanız, maddi gücünüz elverdiği sürece basılı sadece birkaç kitap alıp geri kalanı ya da ek olarak takviyeyi YouTube üzerinden tamamlayabilirsiniz. Bu üniversite sınavını gözünüzde çok büyütmeyin. Aslında sorular zor değil ama sınav esnasında yüksek motivasyon, bir inanç gerekiyor. Eğer iyi bir şekilde konsantre olursanız gerisi de olacaktır ama dediğim gibi bu sene siz tabii ki sınava girip kendinizi deneyin. Neler sorulduğuna daha yakından şahit olacağınız için doğru bir gözlem gerçekleştirmiş olursunuz. Doğru bir analizle de bu işin üstesinden gelebilirsiniz.
O yüzden özetle, bu soru sitede fırsat sorusu seçilmiş ama benim amacım ödülü kapmak değil. Karşılıksız olarak size yardım etmek için burada bir şeyler karaladım ve kendi deneyimlerimden yola çıkarak size güç vermek istedim. Umarım yardımcı olabilmişimdir yani eğer size kendinizi iyi hissettirebildiysem ne mutlu bana. Her şeyin gönlünüzce olması dileğiyle...00 Yorumla - Eğitim & Kariyer konusunda 1,9b cevap paylaştı.
+1 yılSözel derslere çalışırken zamana göre hazırlanmak bence çok önemli bir nokta. Sözel dersler dışarıdan bakıldığında kolay gibi gözükse de aslında öğrendiklerinizi sürekli aklınızda tutmaya çalıştığınız için fazlası ile zor olmakta. Bu yüzden genelde sözel derslere çalışırken öğrenciler anlamamaktan değil unutmaktan şikayet ediyorlar. Sözel derslerin bana göre en güzel özelliği okuyarak anlamaktan geçiyor yani okuduğunu iyi çözümleyip anlayabiliyorsan sorun yok anında çözersin. Önemli olan nerelerde yanlış yaptığınızı tespit edip o noktalara çalışmaktan geçiyor...
00 Yorumla Ben size kendi çalışma metodumu anlatacağım. Gümrüğün G sini bimezdim gümrük müşavir yardımcılığı karnesi (B karnesi) alacağım dedim 4 ay çalıştım ve aldım.
Peki nasıl aldım. Ortalama 1400 sayfa ilgili kanun ve mevzuatları nasıl ezberledim dikkatle okuyun.
İlk önce niyet edeceksiniz ve bunu bir savaşa hazırlanıyormuş gibi düşüneceksiniz. Ortalama 8-10 saat çalışmayı göze alarak başlamalısınız. Bu en önemli kısmı. Hayatınızdan ayırdığınız şu kısa sürenin ömrünüz boyunca size sağlayacağı konforu düşünün.
İlgili tüm kitapları çalışma masanıza koydunuz onlar size bakıyor siz ona haydi bismillah )
Birincisi yazarak çalışmalısınız ve önemli konu başlıklarını belirlemeli , sıraya koymalısınız. Bunu ayrı bir kağıda yazıp karşınızda tutmalısınız. En başta konu başlıklarını belirlerken ve sıraya koyarken planladığınız sürede kaç konu başlığı bitireceksiniz bunu planlamalısınız. Kesinlikle kitabın başından başlayıp sonuna doğru çalışmaya girmeyin çünkü önemlilik sırasına koyduğunuz konulara ilk başlayacağınız daha çok tekrar yapma şansınız olacak.
Konu başlığının birincisi ile başladınız. Notlar alacağınız karınca duası büyüklüğünde notlar almalısınız. Neden? Çünkü o notu siz kendiniz tuttuğunuz için günün sonunda tuttuğunuz notları tekrar gözden geçirdiğinizde hızlı bir şekilde tarama imkanınız olacak. Her günün sonunda bu taramayı yapmalısınız. Bu olmazsa olmazı.
Peki notları ne şekilde tutacaksınız. Mantığı nasıl olacak? Kendinizi bir YKS soru hazırlayıcısı gibi göreceksiniz. Okuduğunuz satırda soru sormaya değer bir şey var mı ona bakacaksınız. Yoksa o satırdaki cümleyi boş geçeceksiniz. Ha önemli bir soru yakaladınız hemen not defterinize ya da sıraya koyduğunuz A4 kağıdına karınca duası büyüklüğünde yazacaksınız. Ha orada yazan kelimelerle değil sizin anladığınız sizin kurduğunuz cümleler ile anladığınızı yazacaksınız. Her günün sonunda ilk günün notlarından başlayıp son güne kadar hızlıca göz gezdireceksiniz.
Bakın bu sistemle 4 ayda 1400 sayfayı yuttum. Sınavı %94 başarı ile tamamladım. Bu arada IQ um çok yüksek biri değilim bunuda belirteyim 😉
Başarılar diliyorum 🤗12 Yorumla
+1 yılMerhabalar, sözel derslere çalışırken dikkat etmen gerekenleri aşağıda belirttim. Umarım faydası olur.
Çok iyi bildiğin konulardan soru kaçırma
Bir konuyu çok iyi biliyorsan, konulardan soru kaçırma lüksünün olmaması gerekiyor. Bunun sebebi, zaten sözelci arkadaşların, bunun bilincinde olduğundan soru kaçırmıyor olmaları.
Hedefini iyi analiz et, ne olmak - ne başarmak istiyorsun?

hedef-analizi A bölümünü tercih edeceğini var sayalım, tercih edeceğin A bölümü için gereken puan veya sıralamayı iyi analiz edersen planlı şekilde ilerlemen daha iyi olur.
Zaman kıstasını göz önünde bulundur.
hazırlık-zamanZaman öğrencilerin sınavlara hazırlanırken "Ya ben hallederim" deyip, genelde halledemedikleri konular arasındadır. Bunun sebebi, zamanı genelde çok fazla var diye düşünmeleri. Ne kadar sürede halledilir sorusu aslında? Bu tamamen sana bağlı; eğer temelin var ise, bunu kısa sürede halledebilirsin. Sınava 15 günden az bir zaman kaldığı için, bu sürede halletmen zor. Ama ümidini kesmek yerine, bol bol soru çözüp, üzerinden geçmen senin yararına olacaktır. Ümidini yitirmemeye bakümit-yitirmemeBirazcık "Polyannacılık" oalcak ama. Tekrar mezuna kalmama gibi fikirler yerine tekrar sınava hazırlanırsan, yaptığın hataları yapar mıyım konularına odaklan. Bir sene kaybetmek, istemediğin bir bölümü 4 - 6 sene okumaktan çok çok daha iyidir. İşin kötü tarafı, 4 sene bitirdikten sonra telafi etmen, 1 sene daha mezuna kalmandan çok çok daha zor olacaktır. Son olarak... mezun-olunan-bölümSana sınava hazırlanırken, sınavın her şey olmadığını, dünyanın sonu olmadığını söyleyen abilerin, akrabaların olacaktır. İlk başta "Siz nereden bileceksiniz sınav yoğunluğunu?" diye aklından geçiriyor olabilirsin. Ama inan bana birden fazla üniversite bitirmiş olarak sana söyleyebileceğim; seçtiğin bölüm ömrünün büyük bir bölümünü etkileyecek.
00 Yorumla
+1 yılYks'ye iki hafta kala nasil calisilir?
Bu soruna cevap vermek uzere yazdim. Memnun kalman dilegiyle. Yapacagin ilk is calisma plani hazirlamak olmali.
Calisma plani nasil hazirlanir?
Ornegin cografyada digerlerine kiyasla daha kotusun, cografyaya daha cok zaman ayir. Gunde 10la baslat, 1000'e kadar cikar. Calisma plani yapmanin onemli oldugunu unutma. Duzen yaparsan daha hevesli olursun.
Stresti nasil yenersin?
Stresti yapmamak diger onemli unsur. Anladigim kadariyla calismak istiyorsun, calismaya karsi hevesin son gunlerde geliyor. Yapmaya calisinca haliyle kotu sonuc oluyor. Son haftalara biraktigin icin.
Bundan sonra yeni sayfa acacagin icin, bekledigin sonucu almasan da umursama. Bastan baslayacaksin yapamazsan. Yapamazsin demiyorum ama sen de biliyorsun, gercekci olalim. 2 hafta kala bekledigin sonucu alman zor. Yapamazsin degil. Hevesin olmadigi icin calismadin.
Bunu kabullenmen senin icin onemli. Kendine sor, Ben hak ettim mi iyi sonuc almayi? Bir sene boyunca, hatta daha fazla, yediginden, ictiginden, sosyalliginden mahrum kalan insan mi hak etti, ben mi? Sor kendine. Bunu dusunup moralin bozulmasin, sadece kabullen. Elinden geleni yap. Istedigin sonucu elde edemesen de, sonraki senenin calisma planini hazirlamis olacaksin.Calisma istegi nasil olusturulur?
Olmak istedigin meslegi hatirla. Yapacagin iste mutlulugunu dusun. Bunlar seni heveslendirmiyorsa, cevrenden birinin sana yardim etmesini iste. Dikkat daginikligi gibi rahatsizligindan da olabilir, bunlari dusun. Son care yine bir sey istemiyorsan, sorunun yoksa, kendini boyle kabullen.
Iyi calisma programin oldugu surece, emek harcayacaksan, istedigin sonucu alirsin. Neden alamasin ki? Sen bu sitenin kullanicisisin. Yapamayacagin hicbir sey yok. Kendine olan guvenini getirmek burada onemli. Kimsenin laflarina takilma. Onlar ne oldu da, sana laf etme hakkini kendinde goruyor? Moralin bozulmasin. Basaracaksin.00 YorumlaMerhabalar. Hukuk fakültesi öğrencisiyim. Binlerce sayfalık kitapları çalışarak sınava giriyorum. Kendi izlediğim yöntemleri anlatmak isterim. Tüm derslerimiz sözel olduğu için işine yarayacaktır. Öncelikle çalışacağım konuları belirliyorum. O konuyu ilk başta anlayarak okuyorum. Önemli yerlerin altını çiziyorum. Asla sözel derslerde özet çıkarmanı tavsiye etmem süreç çok uzun oluyor sözelde özetle sınava girilmez zaten. Önemli gördüğün yerleri çizmek yeterli. Tamamını okuduktan sonra ise anladığım şekilde ifade ediyorum kendime ve ezbere geçiyorum. Belirli aralıklarla bu ezberleri tekrar ediyorum. Test çözmem gerekiyorsa testten öğrendiğim bilgileri de ayrı bir deftere yazıp konuyu bütünleştiriyorum. Kendime süre sınırı koyup o süre doluncaya kadar telefonla ilgilenmiyorum. Benim sürem 4 saat. Kronometre 4 saati gösterene kadar telefona bakmak yasak :) Hergün çalıştığım saatleri ajandama yazarak kendime moral veriyorum. Sınavlarında şimdiden başarılar diliyorum umarım faydalı olmuştur ❤️
30 Yorumla- Eğitim & Kariyer konusunda 519 cevap paylaştı.
+1 yılYani bu işi son günlere bırakma bahanen nedir bilmiyorum ve 2 yıldır mezuna kalmışsan temelin çoktan hazır olmalıydı ama bütün bunları bir kenarıya bırakırsak sözel olman bu kadar az sürede bir şeyler yapabilme şansını arttırıyor.
İlk olarak sözelcileri sıralamada ileri götüren en temel yol belirli ortalamanın üzerinde matematik çözmektir böylece çoğu sözelcinin matematik netleri düşük olduğundan sıralamada büyük bir atlama yaparsın.
Sözel alanında ise en az doğruyu genellikle coğrafyada yapıyor öğrenciler yani tarihi herkes kadar yapsan da eğer coğrafyada 2 3 net fazla yaparsan bu da seni çok daha ileriye taşıyacaktır.
Türkçe dersi için oturduğunda sakin kafayla bolca paragraf çöz.
Önceki senede çıkan sorulara bak ve neredeyse her sene çıkan konular nedir bunları not al ve kesin olarak bak böylece elinin altında garanti soru olsun.
Tarih vb bir şeyler çalışırken olayları kafanda kurguya çevirip kodlarsan eğer daha akılda kalıcı olur.
Her yıl çıkan soru tipine mutlaka hazır ol ve zaman kalırsa ekstra başka konulardan soru çöz.
Ayrıca günde 10 saat 15 saat çalış demek doğru değildir her insanın öğrenme yapısı aynı değildir yani eğer kafan 5 6 saatten fazlasını almıyorsa kendini abartılı zorlayıp 12 13 saat çalışmaya kalkma boşuna çünkü bu seni mental olarak yorar ve anladığını zannedip hiçbir şey anlamadığını farkedersen diğer yapabileceğim alanlarda da seni geriye götürür.11 Yorumla- +1 yıl
@leyalcim Bir sonraki sınav için soru sorarsa anlarız asqhda😁
Sen yeter ki iste. İstedikten sonra her şey olur ama sadece istemekte yetmiyor maalesef çaba göstermen lazım. Yapamam edemem laflarıyla olumsuz düşüncelere kapılırsan baştan başarısız olursun. Temelinin iyi olması da büyük bi avantaj. Bazı sözel dersler ezber isterken bazılarını da anlayarak çalışmalısın. Mesela edebiyattaki eserleri ezberleyip tarih dersini anlayarak çalış ve kafanın dolu olmaması gerekiyor en başta yoksa kendini derslere veremezsin. Çok çalışma, düzenli çalış. Çok çalışırsan sıkılırsın. Hafta da bir veya iki günü kendine ayır, kafan rahatlasın. Sürekli beynini yorarsan ruhsal olarakta bedenen de yorulursun. Konuların hepsini yetiştirmen çok zor ama en azından çıkmış sorulara bakıp hangi konulara önem verildiğine bakar ona göre çalışırsın. Mesela ben lisedeyken okul başladığı andan itibaren derslere kendimi verdim. Çalıştım sürekli test çözdüm. Okulun bitmesine yakın o kadar canım sıkıldı ki bedenen ve ruhen çöktüm. Bu sağlıklı bir çalışma şekli değil. Yks çalışacaklar bence yılın ortasına doğru derslere yoğunluk göstermeli. Başta da iyice salın demiyorum tabiki ama kendinize de vakit ayırın.
00 Yorumla
+1 yılEğer iki hafta kalmışsa ve sende ben nasıl bir bölüm kazanabilirim bu saatten sonra dersen, bu skati beni ışınla demekle neredeyse aynı düzeyde.
Kim hangi masalları yazarsa yazsın. İstediğin bölüm, yapmak istediğin iş, gelecekteki planların çok önceden belli olmalı ve buna neredeyse en az 1.5 yıl önce karar vermelisin.
Bence yaşın okadarda geç değil ve hatta daha tazecik genç bir kızsın.
Ben mesela şuanda 29 yaşındayım ileride hukuk fakültesini kazanıp hukuk üzerinde birşeyler yapmak istiyorum. Bak farkettiysen ileride diyorum aşağı yukarı insan ömrünün 70 yıl olduğunu düşünürsek bukadar yolu yarılamış olmama rağmen.
Sen podyumda dans ederek yine kazanırsın yani bırak 2 sene sonra istediğin bölüme git yani 21 yaşında üni öğrencisi olmak okadarda kötü değil.
Ha şunuda belirteyim yani illaki okumakla okullada kafayı bozma. Bakarsın hiç üniversiteye bile gerek kalmadan özelde kendini geliştirip yetiştirerek çok daha güzel yerlerede gelebilirsin. Bu sınava hazırlanma süreci hayatında olsun. Ama bir yandanda başka fırsatlarıda tepme.06 Yorumla- +1 yıl
Pek sanmıyorum ya biraz son güne bırakanlardan gibi.
- +1 yıl
Ha saysal loto usulü üniversiteye giriyorsa kazanır belki kıytırıktan bir bölüm. Birde biliyorsun barajda kalktı.
- +1 yıl
@leyalcim Kanka bunların işi şuna benziyor. Hani görürsün bazen wp'ta ya da telefonuna özel olarak meşhur bir mesaj var.
İşte falanca ya da filanca duayı ya da ayeti bilmem kaç kere okursan 20dk içerisinde ne dilersen olacak. ya da bu mesajı 15 kişiye gönder. Bak ben denedim oldu fasa fiso varya hani. Aynı ona benziyor.
Yahu akıl var mantık var sınava 1 2 hafta kala çalışmanın ve bundan bir şey beklemenin aklı mantığı nedir ki ya. Bunlar yakında ben 10sn'de uzaya çıkmak istiyorum diyecekler bak buraya yazıyorum.
+1 yılmerhaba
Sınava 16 günün var sınırım. şu an sana en basit yorum hiç bir şey yapamazsın arkana yaslan ve o tarihin gelmesini bekle gelecek seneye daha iyi hazırlan yaşın genç demek isterdim. Fakat öyle demeyeceğim SGS sınavı vardı benim 3 yılda 9 dokuz sınav hakkım vardı. 7. sınavıma 1 ay vardı. Bir gece şunu dedim yalandan olsa şu sorulara bir bakayım. Sonra alt yapı olduğu için ertesi gün çözümlü testler aldım. Soruları ve çözümlerini gördüm. Hiç konu çalışmadım o bir ay da belki 500 tane çözümlü soru gördüm ve sınavı kazandım.
şimdi son 16 günde buna benzer bir kaynak al ve çalış derim.
Çalışıyor isen izin al. Evde uygun ortam yok ise kendine uygun bir ortam oluştur. Sonra sadece çözümlü sorular çalış ve kesinlikle o sorunun çözümünü anlamadan geçme sorulara sıralı bir şekilde gider isen ileriki sorularda neyin nereden geldiğini anlaman zor olmayacaktır.
Şöyle düşün işe gidiyorsun ve 8 saat çalışıyorsun ama patronu memnun edemiyorsun.
şimdi işçi de patronda sen ol ve 8 saat çalış sonra kendini patron olarak his et sonra da kendinden memnun olma ve kendine Mobbing uygula kendini değersizleştir. Sınavdan çıktıktan sonra kendine değer vermeye başlarsın. şu an senin yapacağın tek şey çalışmak. Bu saatten sonra planda yapma sadece çalış dediğim gibi 16 gün kendini değersizleştir. Hiç bir şey kazanamasan bile çalışma azmi kazanırsın. Bu şekilde durmaktan beklemekten daha iyidir. Dediklerimi yaparsan sonucu bana yazmanı da gerçekten merakla beklemiş olacağım. Senin için hakkında hayırlısı olsun. İşte imkansızlık işte fırsat ( senin için diyorum ki zor diye bir şey yoktur imkansız da zaman alır 16 gün de imkansız için iyi bir zaman )00 Yorumla
+1 yılImkansız değil canım geçen yıl 2.5 ayda bütün sınavı bitirmiştim ve hedefledigim sıralamaya geldim ki ben ayt mat da çalıştım. Imkansız yok dinleyeceksin anlayacaksın ve soru çözeceksin. Imkanin yoksa test kitabı yayınlarının uygulamaları var onları indir. Testlerin aynısı o uygulamalarda var. Coz. Tyt matematik çok zor değil ama yorum isteyen bir kısım konu anlatımı dinle mutlaka. cozumlu soruları önce kendin çöz sonra hocadan dinle. Cozsenbile soruyu dinle. Eğer gerçekten istersen yetişir. Ben benim hocam yayınlarını dinliyorum ve çok memnunum. Tyt kısmında sayısal taraflara çok ağırlık verme. Hatta hiç bakma. Coğrafya türkçe edebiyat tarih ve mat1 bunları cidden istikrarlı çalışırsan halledebilirsin.
11 Yorumla
+1 yılYouTubede bir sürü hocalar var onları dinle ve mutlaka ama mutlaka not al ve hergün o notları tekrar et günde soru sayısı belirle ve soru çöz çıkmış sorularıda çözmeyi unutma play storede yapamadığın soruları atacağın uygular var telegram YKS gruplarına gir orada hem sen soru atabilirsin hem de onlar atıyorlar bu sayede bir sürü soru tarzı görmüş olursun birde biliyosun ki kitap fiyatları baya uçuk telelgramda pdf atıyorlar hem deneme bile atıyorlar işine yarıyacağından eminim. Bunu unutma pes etmeden son güne kadar mücedele edersen kazanırsın şimdiden başarılar.
00 YorumlaKızlar Bir Adım Öne dershane ve okul bence bir işe yaramıyor bu yıl dershaneye verdiğim paraya acıyorum mesela. Youtube da çok iyi ders anlatan hocalar var ayrıca sınavın olayı zaten matematikte anlayabildigin bir hocanın kamo planına katıl ve onunla çalış derim. sözellere gelecek olursak bol tekrar ve harita ve kendi kendine anlatmak derim ben. Zaten tyt deki sözel kısmı bilgi değil yorum odaklı ayt için de bilgi o da tekrarla olur.
00 Yorumla
+1 yılIlk önce kaynak kitap yardımı bulmalısın , bütün derslerin deneme sınav kürleri sonrasında yorucu sorumlulukların yoksa sabahtan akşama kadar kendine bir ders ve dinlenme programı yapmalısın kendinde şunu tespit et en çok hangi derste kötüysen ona programında ağırlık ver sonrasında bu çalışmalarından sonra kendine küçük bir sınav düzenle internette bunun için bir çok uygulama var gerekirse çevrenden burdan da olabilir ama daha çok reel çevrenden (dershane , okul arkadaşı , öğretmen gibi ) kişilerden kaynak yardımı ve ya program yardımı alabilirsin. Ve şunu hıc bir zaman unutma hayatta imkansız diye bir şey yoktur 1o. cuyu denersin olmaz,11. çiyi denersin olmaz sonra bir bakarsın 17. cide olmuş hıc bir zaman kendini yetersiz görme yeter ki iste..
01 Yorumla- +1 yıl
Aynı zaman da bu programı Ailene de açıklamalısın haberdar olmalılar, haberdar olmalılar ki seni derslerinden önemli anlama vaktinden alıkoymasınlar..
- Eğitim & Kariyer konusunda 704 cevap paylaştı.
+1 yılTürkçeden her gün 20 soru çözmek
Edebiyattan yazar eser esberi ve dönem ozellikelrini eserlerin içeriklerini okuyup anlamak
burada asla ezber yapmamalisin. Eğer ezber yaaprdan 2 gün sonra yine unutacaksın. Ama anlayarak çalışırsan ve bu şekilde tekrar edersen. Sanki kendi adın soyadinmis gibi aklımda kalacaktir. Tarih dersini de dönemleri birbirleriyle bağlantı kurarak ilerlemen lazım mesela 1. Konuyu iyi idrak et ve mantığını anla kendi kafamdan neden sonuç ilişkisi kur ve bunu anla. Ondan sonra kim neyi neden yapmış kafana öğüt sakın ezber yapma. Eğer olayları mantıksal olarak ele alırsan empati bile kurabilitsin o zamanki tarhe göre. Ve bunları yaptıktan sonra mutlaka çıkmış soruları çöz. Bunu niye söylüyorum. Sınavda çıkacak olan sorular çıkmış soru tarzlarıyla aynı tarzda. Sadece soru degiek ama tarzı aynı. Düşmanını nerden hangi şekilde vuracağını bilmek gibi. Sen de ÖSYM nin seni nerden hangi şekilde vuracağıni bil. Ona göre pozisyon al.00 Yorumla
+1 yılÖzellikle Türkçe ve Edebiyat için kitap okumayı alışkanlık haline getirmelisin. Ne okumalıyım dersen klasikler ve 100 temel eserden başlamalısın. Paragraf soruları için kitap okuma ile birlikte süreye dayalı çalışman önemlidir. İçeriğindeki anahtar kelimeleri hızlı bulman lazım bunun içinde soru bankası harici son 10 yılın çıkmış sorularını alıp çözmelisin. Bu sana ekstra bilgi ve pratiklik kazandırır. Tarih, Coğrafya ve Felsefe grubu içinse bunlara ek olarak konu anlatımlarına ağırlık verip görsel zekaya hitap edici yani tablo ve renklendirme yapıp yazarak çalışmanı önerebilirim. "Benim Hocam" bu konuda uzman bir online dershanedir tavsiye ederim. Youtube üzerinden takip edip çalışmaya başlayabilirsin. Başarılar diliyorum yolun açık olsun kardeşim. :)
00 Yorumla
+1 yılBende sözelciydim. Aker Kartal'ı takip ederdim ben youtube hocalarının ders anlatımlarına bakardım ama çok test çözdüm pratik yaptım. Bir metodum vardı çözdüğüm soru yanlış çıkarsa doğru olan şıkkı cümleye dönüştürerek bir kağıda yazardım.
Örneğin: Malazgirt Savaşı 1071 Anadolu'nun kapıları Türklere açıldı. Büyük Selçuklu Alparslan- Bizans Romen Diyojen
Özellikle edebiyat ve tarih sorularında bu tekniğin çok ekmeğini yedim. Konu anlatımı olarak çok çalışmadım bu şekilde notları okuyup test çözerek kazandım diyebilirim. Ama şu da var ki herkesin çalışma teknikleri ve dersi algılama şekilleri farklıdır. Benim tekniğim senin veya bir başkasının üzerinde etkili olmayabilir.00 Yorumla
+1 yılİstersen her şeyi başarabilirsin. Çok sıkı ve planlı çalışman lazım. Her şey kafada bitiyor düzene sok ve hemen başla :)
13 Yorumla- +1 yıl
Önemi yok. Gastronomi ve mutfak sanatları :) paü
+1 yılKendinizi tanıyıp ona göre çalışma planı oluşturun, ancak bu rahat olmamalı çünkü çalışmak hiçbir zaman rahat bir eylem değildir. Her ders çok pratik ister, eğer bilmediğiniz konu varsa açın abi youtubedan konuyu izleyin, çözün en kolay testi, sonra adım adım en zorlarını çözün. Pes etmemek lazım bir de, zor gelen bi konuya "ya daha fazla yapamicam zaten yeter bu kadar çalıştığım" derseniz, bilin ki o konu çöp olur (tecrübeyle sabit). Hayattan ne istediğinizi iyi bilin, umarım güzel sonuçlar alırsınız herkese başarılar 🥰
00 Yorumla
+1 yılTemelin varsa deneme çöz çıkmış sorulara bak sorular üzerinden mantığını geliştir ancak böyle yapabilirsin başka bilmiyorum temelim var diyorsun deneme çöz her gün bir tane kaç ta kaç yapacaksın ona bak zaten barajda kalktı kazanırsın diploma notunda katılır
00 Yorumla
+1 yılÖncelikle kendini kazanamayacağım diye şartlama olumsuz olma sonuçta bu hayata hepimiz bir şekilde dahil olucaz. Bende evde kendi imkanlarınla çalışıyorum ve bence katı kurallar yerine az öz ama verimli çalışmak gerektiğini düşünüyorum çünkü bir süre sonra kafa almıyor ve çalışmanın manası kalmıyor. Önce konu dinlersin o konuyla ilgili soru çözümlerini yöntemlerini incelersin ve sonra kendin çözmeye çalışırsın eğer çözemiyorsan tekrar Geriye dönüp çözme yöntemini dinlersin, bu şekilde ilerleyerek konuları bitirirsin ama bitirdiğin konulara düzenli olarak tekrar yapmak şart bununla birlikte kitap okumak okuduğunu anlamana çok yardımcı olur. Bol bol farklı kaynaklardan soru çözerek bilgini pekiştirirsin.
00 YorumlaNe okumak istiyorsun
Bence dil öğren ilk olarak ingilizce öğren şu an aklım olsaydı üni okumaz 2 3 dil öğrenirim zaman kaybı olarak görüyorum
Kendini keşfetmeden üni okumayı
Sanata da yonelebilrin muazzam sanatlar var çini, hat, teZhip minyatür gibi sanata da egilebilrisn dünya üniversiteden ibaret değil unutma bunu00 YorumlaBen üniversite sınavına çalışırken çıkmış soruların ne kadar önemli olduğunu fark ettim. Her zaman konu çalış ama çok test çöz çünkü o testlerin şıklarından bile birçok şey öğrenebilirsin. Sınavdan önce kesinlikle çıkmış soruları çöz. VE MEBİN KAZANIM TESTLERİ KONU ÖĞRETİMİ İÇİN GÜZEL. Başarılar dilerim. Her zaman yapamayacakmışsın gibi gelir ama sınav sonucu beklenenden iyi olur.
00 Yorumlaİmkansız yoktur bahaneler vardır kardeşim, bu kadar istekli olman, senin başaracağını düşündürüyor bana, sana tavsiyem aralıklarla sakin ortamlarda 1 er veya 2 şer saat çalışman, uzun süreli çalışma saatlerinden kaçın ve sabah saatleri ve akşam üzeri saatlerde çalışmak daha faydalı olacaktır.
00 YorumlaNe bölüm istiyosun sözel biter 2 ayda eğer sıkıca çalışırsan imkansız bişey yok sonuçta
16 Yorumla
+1 yılİmkansıza yakın... Matematik zaten 3-4 ay sürüyor. TYT neden geç kaldın kardeşim. Çok zor
115 Yorumla- +1 yıl
Günde 15 saat çalışmayla belki.
- +1 yıl
Neden geç kalıyorsun kardeşim?
- +1 yıl
Ah be Brom orucum. Bir de senin için yakacaktım yoksa. Allah yardımcın olsun ne diyeyim.
- +1 yıl
Amin Agam. Allah yardımcın olsun. Maddi yönden yardım yapardım fakat insanların tümünün güvenilir olduğunu bilseydim
- +1 yıl
Evet brom
- +1 yıl
Evet çoğunu
- +1 yıl
Eyvallah kardeşim
Gizli Üye(18-24)+1 yılben de mezunum sayısaldan sözele geçtim öncelikle sözel dersin konularını bitirmen çok önemli eğer bitirmediysen som tekrar videoları var tonguçun ondan bilgi sahibi olabilirsin konuların bittikten tekrar etmekte çok önemli sözel dedigin tekrar ede ede aklına kazınır ya gece yatmadan önce istedigin ders kitabını okursun ya da konu testleri çözersin ders kitabı eşliğinde bunları tamamladıktan sonra her gün bi ay deneme çözerek baya iyi aklında kalır bir de son 3-4 yılın çıkmış sorularını çözersen artı olur. genel olarak unutmamak ve karıştırmamak bol bol tekrar ( ezber oldugu için akılda kalabilmesi adına kendince saçma kodlar vererek daha akılda kalmasını sağlayabilirsin) ve deneme çözerek başarırsın. düzgün ve yeterli çalışmadan kimse isteği sonucu yapamaz fedakar olmak şart 🥺🥺
00 YorumlaSana şunu söylemek istiyorum başarmak senin elinde bunun zamanla alakası yok Sözel dersler için geçmiş yıllarda çıkmış soruları çozmeni ve benim hocam YouTube kanalını izlemeni tavsiye ediyorumBaşarılar dilerim
00 Yorumla
+1 yılBastan baslayip konulari bitirmen imkansız.
Ama sana şunu önerebilirim. Her bir dersten en çok soru çıkan konuları seç. Mesele edebiyattan cumhuriyet dönemine iyi çalış 3 veya 4 soru geliyor. Mesela matematikten full problem çalış 10 a yakın soru geliyor. Dediğim gibi her dersten önemli konulara çalış. Bu saatten sonra bütün konuları yetiştirmek imkansız10 YorumlaParagraf için önerim ilk önce konuyu dinledikten öğrendikten sonra soru çözümüne geçin ardından en önemli şey önce soru kökünü okuyup sonra şıklara göz gezdirip paragrafı okuyun
00 YorumlaTabiki de olur lütfen inancını ve azmini kaybetme bende bu sene sınava tekrar hazırlanıcam bizim gibi orta gelire sahip ya da düşük gelirli ailelerin çocuklarının başka şansı yok maalesef özellikle de kadınsak her şey daha da zor, elinden geleni yap bizim içimizdeki istek yeterli. Eğer dertleşmek istiyorsan özelden de yazabilirsin her şey gönlünce olsun...❤️🌺
05 Yorumla- +1 yıl
Ayrıca şunları da ekleyim : sözelde gerçekten ayt ye çok odaklan tyt matematikten 5-10 net arası yaparsan seni çok ileri atar ve sözel dersler için gerçekten dershaneye falan gerek yok her şey YouTube da var ve düzenli bir defter tutman gerekiyor hepsi için daha sonrası da zaten soru çözmek çok fazla soru çözme imkanın yoksa yine YouTube da deneme ya da soru bankalarını çözen hocalar var bunları da izleyebilirsin ve ÖSYM nin çıkmış soruları da çok önemli bunlara dikkat et
- +1 yıl
merhaba bende konuşabilir miyim bu konu hakkında. teşekkürler.
- +1 yıl
konuşamıyorum
+1 yıl2 ayda biter diyenlere inanma. Sözel, ezber gerektiren zor bir bölüm aslında. En ufak bir bilgi karışıklığı 1 sorunun gitmesine sebep oluyor. Tavsiyem şimdiden Tyt başlayıp biraz ilerledikçe, ayt geçmen. Edebiyatta yazar-eser felan çok sıkıntı. Tarihte onca olay sebep sonucu karıştırmamak felan önemli. Coğrafya genelde kolay oluyor fullemiştim ben tyt de matematik ve türkçeye azcık dikkat etsen yeter
00 Yorumla
+1 yılSınav günü geldi çattı temelin varsa olur ama hangi bölümü istediğine bağlı ikincisi yaşın daha küçük tekrar hazırlanabilirsin.
Ben 24 yaşındayım seneye girecem sen düşün😀00 Yorumla2 ay yks edebiyat full oku bide felsefe testleri çöz paragraftan daha yardımcı oluyor felsefe testleri ama sıkı çalış burda oyalanma
01 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılİstersen yapabilirsin 2 ay hiç de kısa bir zaman dilimi değil. İyi odaklanıp kendini bazı şeylerden kisarsan iç sesini ve burdaki/çevrendeki olumsuz söylemlere takilmazsan eminim yapabilirsin. Yaparsın demedim şartları gerceklestirmen gerek zira:)
04 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılO hisleri yenersen yapabilirsin. Zaman o hislerle bocalama zamanı değil çalışma zamanı. Ve her etüte "yapacağım" diyerek başla. Başaracağına inanarak çalış
Cevap sahibi+1 yılRica ederim kardeşim. Şimdiden başarılar ve hayırlı olsun:)
+1 yılkanka daha 16 gün var son gece çalışırsın sıkıntı yapma
20 Yorumla
+1 yılHerhangi bi hedefin yoksa sadece bi üniversite kazaniyim diyorsan kazanırsın. Ama sınava çok az kaldı konular bu saatten sonra yetişmez
00 YorumlaSınav için başarılar universite okumak bir şey değil istedikten sonra başarırsın hedefin daima yüksek olsun
00 YorumlaTemelin varsa bir ders için bir aylık süreç iyi olur. Temel yoksa iki veya üç ay sürer gibi. Tabi çalışma temposuna ve test kabiliyetine göre değişir.
00 Yorumla
Gizli Üye(18-24)+1 yılSözel basit sayısal daha zor. Şu sözelcilerin ağladığı kadar ağlamıyor sayısalcılar. Oku ezberle kitap okur gibi oku beynine kazınır. İyi ki sayısalım… Sözelde vs meslekte yok ki. Ama sen bilirsin yine de…
00 Yorumla
+1 yılBen konu anlatım videosu izliyorum. Bu saatten sonra pek te bir şey değişmez gerçi
00 Yorumla
+1 yılBen sayılsalcıyım, hiç yapamam öyle ezbermiş falan, boş iş.
00 Yorumla
+1 yılSözel çalışacaksan 6-7 ay gibi bir süre yeterli olur bence
00 YorumlaBen de şu an sözele hazırlanıyorum. Emin ol çokkkkk basit. Bak gerçekten yapılmayacak şey değil. Eğer kapsamlı bilgi istersen dmden bilgi verebilirim. Ekonomik durumuna göre de kitap öneririm
00 Yorumla
+1 yılnoldu kazanabildin mi benimde temelim yok 128 gün kaldı en baştan başlasam 50k sıralama yapabilir miyim acaba sözelde akdeniz üniversitesi türk dili ve edebiyatı istiyorum
00 Yorumla
+1 yılEn iyi hazırlanma yöntemi sesli çalışma yöntemi ben tekrarlarımı sesli okuyarak yapardım. Çok etkili oluyor tavsiye ederim.
00 YorumlaSen istersen olur bunu unutma... Bu hayatta zatrn en caliskanlar kazanmadi, isteyenler çalışkan oldu...
00 Yorumlaçalıştıktan sonra bol tekrarla beynine o bilgilerin önemli olduğunu aksettirmen lazım bu sayede beynin o bilgileri unutmayacak
00 Yorumla
+1 yıl2 hafta kaldı artık çok geç. Tabii boş durmaktan iyidir çalışmaya devam et
10 Yorumla
+1 yılO sese kulak verme istek olan yerde bi yolda vardir emin ol. yolun acik olsun
00 YorumlaHiçbir şey yapmadan 17 matematik ile 3k ya girdim sözelde yapabilirsin
01 Yorumla- +1 yıl
hangi bölüm hangi üniversite seçtin
Gizli Üye(25-29)+1 yılSözele zor diye ağlayanlar sayısala gelseler ölürler heralde
Edit: iyi ki sözel değilim iş imkanı çok düşük..00 Yorumlabak bitiyo şu an bak bittis
01 Yorumla1 yıl geçmiş aradan fırsat sorumu yaptınız hsjjsns
10 Yorumla
+1 yılSınava yıl boyunca çalışılır günde iki saat
00 YorumlaKonu okuması, özet, konu tekrarı, test.
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılOkumayanlar daha kolay iş buluyor bence okuma
00 Yorumla
+1 yıl11. sınıfta başlanması gerek
00 Yorumla
+1 yıl3 kulhu 1 elhama sınava hazırsın
10 Yorumla
+1 yıl17 gün kaldı :/
10 Yorumla- Devamını Gör (13)
Devamını Gör(58)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz