Bir çok meslek günümüze çıraklıktan ulaşmıştır. Özelikle el sanatı gereken meslekler ilk planda yer alır. Mesleki liseler yok iken çıraklık ile mesleklere adım atılırdı. Günümüzde meslek liseleri ve mesleki edindirme kursları yeni ustalar ve teknisyenler yetiştiriyor. Peki sizce çırak olmadan usta olunur mu?
Elbette. En basit mantık bakalım ilk ustalar nasıl oldu? Sonuçta onların birer ustaları yoktu kendileri deneyerek, hata yaparak, hata yapmaktan korkmayarak, üstüne giderek, çalışarak, azimle, yetenekle... devam ettikleri için usta olmuşlardır.
İlk ustalar nesillere bilgi bırakır sonra ki nesiller yani çıraklar ise usta olunca yeni şeyler deneyerek gerekse teknoloji ilerlemesiyle teknoloji yardımıyla işlere yeni boyutlar ve yeni taktikler getirebiliyorlar. Fakat sorunun cevabı evet çırak olmadan usta olunur. Bende iş yerinde ustam filan olmadı geçtim makineye kendi kendimi geliştirdim.
eğer kişi kendi başına kimseden laf yemeden bir noktaya varmak istiyorsa kimseye çırak olmadan alanında zamanla ustalaşabilir. Öğrenim çırak-usta mantığının ötesinde çok çeşitlidir.
Olunmaz diyenler var. Eski ustalar gibi olmasa da netice itibariyle bu işin dersini alıyor. Yani o da çıraklıktan geçiyor. Yapacağı işle ilgili iyi bir öğrenim hayatı olmuşsa pek bir fark olacağını düşünmüyorum fakat elbette okulda yahut kursta öğrenilmeyecek şeyler var bunlar ise çalıştıkça, zamanla oturur diye düşünüyorum.
Kapitalizim gelir. Çırak usta ilişkisini rafa kaldırır. İnsanları vasıfsız işçiler haline getirerek herkese iş imkanı sağlar ve özgürlüklerini ellerinden alarak insanları karın tokluğuna çalışmaya zorlar.