Arkadaşlar malumunuz üniversite sınavina 2 ay kaldı ben oruç tutarken çok zorlanıyorum derslerde gerekli performans gösteremiyorum. allah korkusu olan biriyim şimdiye kadar tuttum ama verimsiz geçti 1 haftam. Siz benim yerimde olsaniz ne yapardınız
Cevabın nedir?
En İyi Cevaplar
+1 yılBenim uyku düzenim geçen yıl baya değişik ben tutuyordum evet zor ama sonuç olarak farz ki Allah yardım eder zaten bir ay kalmıl biri sınavın kötü geçer falan demiş ama şu an deneme çözmen gerek kendi moralini düşürtmezsen devam edebilirsin tekrar yap fazla aç değilken sayısal veya paragrafta zorlanabilirsin oruçluyken kısa sorulara yönel ve tutup tutmıyacağını düşünmek bana göre zaman kaybı onun yerine oruca devam et senin için mükafatı daha da yüksek olur oturarak, yatarak tutmak yerine çalışarak geçiriyorsun ki aslında aç kalmak bilinenin aksine sağlıksız değil mide bu ayda dinleniyor sürekli neyse çok ayrıntıya giremem de benim fikrim hiçbir şey kolay değil çalışmak oruç tutmaktan daha zor zoru başarıyorsun zaten bahanelere gerek yok çalışmanda başarılar
25 Yorumla- +1 yıl
Çok güzel yorum olmuş saol deneme çözüyorum ama işte daha ayt de konular var neyse allah hayırlısını versin
- +1 yıl
Yani oruç engel olmaz zihnin açken kapanmaz moralini düşürme elinden geleni yap tekrar önemli bize geçen yıl bu dönemde yeni konu çalışmayın deniliyordu ben çalıştım hiç yapamadım o konuları bence önceki konuları oturt eksikleri kapat her konu çıkmıyor sınavda zaten yıllara göre konu dağlımında çıkmış soru sayısı yazıyor ona bir bak onu baz alarak konularını çalış ve kendine hedef belirle ama imkansız gibi olmasın yapabileceğin kadarıyla böylece gün sonunda o yeterli çalışıp çalışmadığına dair kötü hissiyat oluşmaz her gün tyt denemesini eksik etme ve az da olsa paragraf çöz sabah bununla başla bunlar sınav için kritik
- +1 yıl
Deneyimlisin Dediklerinin aynısı hocalarda diyor ama neden konu çalışma
- +1 yıl
70 gün var daha sınava
- +1 yıl
Aslında o kadar az değil zaman ama oruçlu olduğun için konu çalışma denemeden önemli diye belirttim ama tabi çalışabiliyorsan ne âlâ
Gizli Üye(25-29)+1 yılO senin bileceğin iş. Ancak oruçlu olman dolayısıyla performansın düşerse ilerde kendini çok suçlarsın, bahaneler üretirsin. Dinden bile uzaklaşabilirsin. Ayrıca tutmadığın oruçların kazalarını daha sonra tutabileceğini unutma. Ben sınava gireceğim yıl tutmamıştım.
00 Yorumla
Güzel kardeşim sağlık problemi olan ve aklî melekeleri yerinde olmayan bi birey zaten oruç tutamaz. Sağlıklıysan orucunu tutarsın iftardan sonra sahura kadar ders çalış bide sahurdan sonra da bi saat çalışsan yeterli yani. Ben geçen sene öyle yapıyordum
12 Yorumla- +1 yıl
Aynen kesin yeterli olur o saatler bu sistemde
- +1 yıl
iftardan sonra direkt oturup ders çalışabiliyosam helal olsun.
AI Persona’ya Sor
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
43
Cevap
22Cevap
Gizli Üye(25-29)+1 yılGeçen sene sınava girdim ve 6k sayısal yaptım. Ben kendi programımı söyleyim sana. İlk birkaç gün akşam uyumamayı denedim ama gece uykusu gerçekten önemli 23-2 arası uykuda beyin kendini tekrar eder. Ve iftarın şişliği ile benim hep uykum geldi verimli olmadı. İftardan 1 saat sonra uyudum sahura kalktım. Sahurdan sonra uyumadım ama eğer göz kapaklarım titrercesine uykum oluyorsa 1 saat falan uyuyordum. Sabah tok ve zihin de açık olduğu için çok verimli oldu. Hem yemek için ara da verip zaman kaybetmiyordum. Bu iyiydi ama yeterli uykuyu alamıyordum. İftardan önce 1 buçuk saat uyuyum diye düşündüğümde kendimi uyumaya şartladığım için uyuyamayınca strese giriyordum. yatakta boşa geçmiş vakit oluyordu. Sonradan sahurdan sonra da 2 saat gibi uyudum. Allah kolaylığını verir inşallah. Unutma ki bu sınav dünyalık. Sınava giremeden Allah korusun başımıza bir şey gelirse ahiret sınavından kalmayalım. Ha bir de ben hep şunu düşündüm. Sınav anında ne ailem ne hocam kimse olmayacak. O an bana yardım edebilecek tek kişi Allah. Şimdi çektiğin zorluğun mükafatını o sınav anında belki de verecek. İnşallah istediğin yer olur <3
153 Yorumla- +1 yıl
Teşekkür ederim inşallah
Cevap sahibi+1 yılbu arada ablam oruçlu şekildi sınava girmişti lys. 4 yıl önce ve sayısal 700 yapmıştı. yani oruç bir engel değil asla bunu unutma. yine de tabii ki sana kalmış bir şey <3
- +1 yıl
Hocam sen yapmışsında acaba mezunamı kaldın? 2 senedir dermi çalışıyodun? sen normalde yemek yiyen birimisin. yani o kadar çok etkileyen faktör varki.
Gizli Üye(30-35)+1 yılBak ben oruç tutan ve müslüman olan biriyim. Şimdiki arkadaşlara söylüyorum. Doğru zor. Hatta sayısalcı olanlara hepten zor. Açıkcası ben ders mers hiç bir şey çalışamıyorum. İşte çalışırken oruç tutmak ile ders çalışırken oruç tutmak arasında fark var. Açıkcası tutma diyemem senin günahını ben alamam. Ama kendi mantığımı söyliyeyim. oruç tuttuğumda ben ders mers çalışamıyorum. Gündüz vakti uykumla geçiyor. Sabah kalkıp 10 gibi denemeçözmen gerekiyor. açıkcası 3 saat uykuylada düzen sağlanmıyor. sözelciler yazmış yok ben rahat yapıyorum çalışıyorum cart curt. Arkadaşlar lys deki gibi dandik sorular çıkmıyor artık. Mantık ve muhakeme soruyorlar türkçedede öyle. ve gerçekten benim gözlerimin içi çekiliyor ders çalışması yapamıyorum. yani ya orucunu tut ikileme düşmeden ya da sınavına çalış. Ha işte yarın öldüğünde onun hesabını. Valla 3 ay sonra gireceğin sımavdada millet belana tükürecek yapamazsan. Bahane üretemezsin. ben ders çalışırken uyuya kaldığımı biliyorum. kime göre neye göre diye düşünmek lazım arkadaşlar. o yüzden kendi sınırlarınızı belirleyin ona göre çalışma yürütün. üç beş yok ben 6k yaptım yok ben şunu yaptımcılara bakmayın. süre kısıtlı heleki konularda eksik varsa konulara abanıp deneme çözün... Allah sonumuzu hayretsin, o kadar çok tövbe borcumuz varki. Tutan 45 kilo arkadaşlarada herkes kendisiyle milleti kıyaslamasın. Açıkcası ben sınavı başaramazsam geleceğim yok olacak ve bunun bahanesini Allahın farzına suç atmak istemiyorum.
30 YorumlaBenim de üniversiteye hazırlık zamanım Ramazan'a gelmişti ve ben öncesinde hiç çalışmamıştım o yüzden bir aylık Ramazan ayında çalışmam gerekiyordu. Ve bütün konuları da oruçlu halimle bitirmiştim (Sözel olduğum için matematik hariç yoksa mat hiç bitmez😬) Çok kolay geçmişti.
Çalışma programım ise şu şekildeydi :
Iftarımı yapıyordum, dinlenerek çayımı içiyorum sonra derse başlıyordum sahura kadar çalışıyordum. Hatta sahurdan sonra da karnım tok olduğu için sahurdan sonra da acıkana kadar çalışıyordum. Acıkınca da uyuyordum.
4 saat uyuyordum. Tekrar uyandığımda tok gibi oluyordum. Hani nasıl sabah kahvaltıya uyandığımızda iştahımız gelmez ya aynı o his. Ve o yüzden tekrar çalışmaya devam😊24 Yorumla- +1 yıl
@winxen benim uykum çok ağırdı. Çok uyurdum, zor uyandırılırdım. Nasıl ki sabah namazına başladım, uykum hafifledi. Az uyumaya başladım. Kolay uyandırılıyorum artık, ışığı ve sesi hissedip uyanabiliyorum çok şükür.
Sabah namazını da kerahatin girmesine son yarım saat kala kılıyorum çünkü sabah namazı hanefilerde geç kılındığında daha iyi oluyor. Kerahatte de uyunmaz. Uyumuyorum ben de. Hiç uykusuzluk da çekmiyorum. Yaradanın düzenine uydummu her şey yolunda gidiyor yani.
+1 yılMantıklı plan yaparsan, dersini etkilemez. Ben de senin rakibinim. Ramazan ayı 1 aylık. Orucunu tut. Daha sonra ara vereceksin kızsal (rahatsızlık) durumunda. Aralıklı oruç gibi. İftardan sahura kadar kesinlikle ders çalışmalısın. Sahurdan sonra uyku. Saatini ayarla. Uykudan sonra iftara yakın yine ders çalışırsın. Lakin iftara 1-1.5 saat kala dersi bırak. Bir dene bakalım. Umarım olumlu sonuç olur. İnşallah bu sene kazanacağız^-^
05 Yorumla- +1 yıl
İnşallah hedef nere
- +1 yıl
Ankara , Çanakkale sen?
- +1 yıl
İstanbul Ankara sayısalcı mısın?
- +1 yıl
Hayır, sözelden gireceğim.
- +1 yıl
sözelci için hava hoş :)
+1 yılBen tutuyorum hemde çalışıyorum sahura kadar uyuyorum sahurdan sonra çalışmaya başlıyorum saat 11 12 ye kadar onda da uyuyorum mis gibi uyanınca da dinç oluyorum ders konusu da daha rahat oluyo tam sahur sonrası hemen acıkıp susamadığım için
121 Yorumla- +1 yıl
Her bünye farklı işte.
- +1 yıl
Dene derim
- +1 yıl
Okul var ama. Okulu ekeyim mi? Ne dersin?
- +1 yıl
Mal mıaın ya ne biliyim okul işini ben gitmiyorum o yüzden kendim gibi düşündüm iyi niyetle
- +1 yıl
Kötü bişey demedim sakin ol. Yanlış anladım cidden gitmeyeyim mi diye
- +1 yıl
Anladın*
- +1 yıl
12 yim ve ben okulu yararlı bulmadığım için gitmiyorum etrafımda çok giden de yok seni de o şekil düşündüm yani pardon
- +1 yıl
Nasıl şu an netlerin?
- +1 yıl
Tyt de ayt de 50 küsür falan oluyo ayt bazen daha düşüyo 40 a vs
- +1 yıl
Benim kolum yandı uzun bi süre kullanamadım çok geri kaldım
- +1 yıl
Senin nası
- +1 yıl
110 100 arası tyt ayt yi sorma :((
- +1 yıl
Koluna geçmis olsun iyi mi Şu an
- +1 yıl
Abi tyt harika bölümün ne senin
- +1 yıl
İyileşiyo zorlamaya gelmiyo hala ama daha iyiyim parmaklarım oynamıyodu
- +1 yıl
Bölüm derken Fen lisesindeyim onu kast ettiysen. Çok zor şimdi başıma geldiğini düşündüm de allah yardım etsin ne diyim.
- +1 yıl
Tutuyomusun oruc
- +1 yıl
Alıştım artık çok sıkıntı olmuyor yks de arkadaş istiyorsan bana mesaj atabilirsin . Sen tutuyor musun?
- +1 yıl
Tutuyorum yine bi sahur sonrası yine dersss :)))
- +1 yıl
Msüye girmiş miydin
- +1 yıl
Evet
Tutup tutmamak sana kalmış şimdi burda ahlak bekçileri çok bir yil boyunca yapmadıkları yoktur fakat Ramazan da Müslüman kesiliylorlar kafana göre takıl
20 YorumlaBenimde sınavım Ramazan ayına denk gelmişti. Çok kötü oluyordum ben ve o durumda ders çalışmak ölüm gibi geliyordu bende tutmadım. Ancak sınavdan hemen sonra tam 1 ay tuttum sende öyle yapabilirsin. Tabi hayrı ramazan ayında tutulan oruç kadar olmaz ama sonuçta orucunu tekrar tutacaksın. Ancak için rahat etmiyorsa bu konuda eğitimli birinden fikir al derim.
00 Yorumla
+1 yılBen de geçen senelerde sınava gireceğim diye tutmamıştım ama hiçbir verim alamadım. Orucumu tutayım bari dedim benim için daha iyi olmuştu böyle. Çünkü geceleri çalışan biriyim ve sahur benim işime yaramıştı aslında. Bir sınavına oruçsuz gir senin için iyiyse böyle devam et sonra kaza tutarsın.
00 YorumlaYine de sen bilirsin ama insan vücudunun yeterli verimi alması gerekiyor ki sağlıklı bir düşünce sistemini ilerletebilsin özellikle hayatının önemli bir boyutunu etkisi altına alabilecek bir sınav bu o yüzden dikkatli davranmalısın ben kendi açımdan oruç tutmanı önermem
00 YorumlaBeyin bu kardeşim, çok enerji yakar, bolca vitaaamin al.
Oruç tutmayınca sınavının iyi geçeceğini düşünüyorsan tutma.01 Yorumla- +1 yıl
Vitamin alıyorum saol genede 👍
+1 yılOruç seni çok etkilemiyorsa tut.
Sahur belki uykusuzluk yapabilir. Gece ye, iç sonra niyet et. Uyu!!! Allah yardımcın olsun.00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılBen tutmuştum yani bence tut çünkü hayatta her zaman konforlu şekilde bazı şeylere ulaşamazsın yani bu şey gibi sınav var hiç konuşmayayım bunu yapmayayım gibi hayır onu da yap onu da bunu yaparken zamanını yönetmeyi öğren nefsini sınamayı iradeni...
00 YorumlaBugün YDS'ye girdim ve oruçluydum. Tüm ÖSYM sınavlarında, ramazandaysak ölsem de tutarım. Yoksa günahkar gibi hissediyorum.
00 Yorumla
+1 yılValla fetva veremeyiz tutmazsan büyük gunaha girmis olursun sınav önemli değil Allahın emrini tut sen belki kazanamayacaksn oructan önemli mi
00 YorumlaArkadaşım yapma
Ben oruçlu oruçlu yazın ortasında yks sınavına girdiğimi bilirim. Dünyalık iş için ahiretini yakma derim00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılBende Şu an sinav geciyorum, hem korona oldum hemde sinav oldugu icin bir haftadir tutmuyorup haftaya iyilesecegim bu yuzden tutmam gerekicek ama nasil calisacagim hic bilmiyorum uykum geliyor zor oluyor oruc oruc calismak gercekten de
00 YorumlaTutmayınca için rahat ediyorsa tutma ama çok etkilemiyor oruç çalışmayı
01 Yorumla- +1 yıl
Beni etkiliyor açıkcası. Senin özel olarak yaptığın bir şey var mı?
+1 yılTutmaya devam ederdim çünkü geçici için kalıcıyı bırakmazdım.
12 Yorumla- +1 yıl
@Zaqwe277 He he kalıcı 😄
- Yeme & İçme konusunda 655 cevap paylaştı.
+1 yılÜni okuyup işsiz kalıcaksın tutamadığın oruç da üstüne cabası
12 Yorumla- +1 yıl
Çok saçma kendisine geliştirse en güzel yerlere gelir
- +1 yıl
Geliştirirse*
+1 yılSınav öncesi tut Allah kolaylığını verir sınav günü tutma stres heyecan açlık bayılabilirsin
00 YorumlaOruç tutsan sanki Boğaziçi'ni kazanacaksın. Ye gitsin boşver...
00 YorumlaAllah var gam yok ☝️ Sen orucunu tut , Allah sana yardım eder☝️
00 Yorumla
+1 yılBen girdiğim sene tutmuştum. Karın açken zihin makine gibi çalışıyor. Ama yine de sen bilirsin
00 Yorumla
+1 yılTutma sınava bak zamanı değil çalış durma zaman boşa harcama sonra pişman olursun haberin olsun
00 Yorumla
+1 yılBen de gireceğim tutuyorum ama çok zorlanıyorum biraz daha zorlamışsam tutmayacağım
00 Yorumla
+1 yılOruç bedenin organların ruhun dinlenmesidir. Algılalarının açıldığını daha çok algılayacaksın. Ama günlük besinlerini mutlaka ceviz badem hurma vb sahurda extra almayı unutma. Başarılar
01 Yorumla- +1 yıl
Teşekkurler
+1 yılBen de aynı durumdayım ama tutuyorum. iftardan sahura kadar ders bakiyorum. sahurdan sonra uyuyorum gunduzde 10 dan 14.00 15.00 a kdr calisiyorum. Iyi oluyor yani.
01 Yorumla- +1 yıl
Çalışma programin varsa atar mısın bana da ilham olsun biraz
Gizli Üye(18-24)+1 yılBen geçen sene girdim Yks ye ve ben oruç hiç tutmamıştım geçen sene ve senin yerinde olsam tutmazdım.
00 Yorumla
+1 yılBende sınava gireceğim ama tutuyorum. Çünkü oruç tutmak ders çalışmaya engel değil. Ben böyle düşünüyorum :)
02 Yorumla- +1 yıl
Ne güzel allah yardımcın olsun başarılar dilerim sana
- +1 yıl
Teşekkür ederim :)
Bende hazırlanıyorum senle aynı durumdayım bu yıl tutamıyorum bişi olmaz seneye devam ederiz dua er bol bol
00 YorumlaTabıkı tutman mantıklı degıl sonucta aç karnına beyın enerjı gereksımını karşılayamaz ve psıkolojık anlamda konstre olman oldukca zor.
00 Yorumla
+1 yılBende sinava hazirlandigim icin tutmuyorum allah affetsin
05 Yorumla- +1 yıl
Sence affeder mi?
- +1 yıl
Sanmiyorum
- +1 yıl
Nasıl bari iyi geçiyor mu oruçsuz
- +1 yıl
Bu ara çok saldim ben hic ders çalışmak istemiyorum artik
- +1 yıl
Çok çalıştın heralde sımdiye kadar
+1 yılŞunu unutma oruç sınavdan önce hep vardı. Ve farzdır. Oruç tutmanın nasıl bı engeli olabilir ki:/
10 Yorumla
+1 yılBizim zamanımızda da vardı bizde tuttuk ve bence bu mevsimde o kadar zor değil
00 Yorumlaİslam denen vahşet dini için geleceklerinden vazgeçen gençlik...
00 YorumlaBende sınava giricem ve oruç beni etkilemiyor tutuyorum sende tut
10 YorumlaAllah'ın emrini kulun insiyatifine danışıyorsun şaka gibi
00 YorumlaAga tutma kazası var şu an dersler önmeli başarılar 🤗🖐
00 YorumlaYeme & İçme konusunda 653 cevap paylaştı. Sınav oruç tutmana engel değil, tut.
10 YorumlaTut tevekkül edersin en azından
00 Yorumla
+1 yılOruç tutarken de ders çalışabilirsin
00 Yorumla
Gizli Üye(18-24)+1 yılbence tutma zaten kafan yeterince yorgun oluyor o stresin içine bence oruç ekleme
00 YorumlaTutma
Ben tutmadım00 Yorumla
+1 yılTut Allah yardımcın olur
00 Yorumlazihinsel olarak daha iyi çalışırsın
00 Yorumla
+1 yılTutma, sınav geçince sorarsın.
00 YorumlaYeme & İçme konusunda 608 cevap paylaştı. Sence sana zarar verir mi o
01 Yorumla- +1 yıl
Dersler konusunda mı
Tut bence engel degil
20 Yorumla
+1 yılAhirete mi hazırlanıyon ya
10 YorumlaBi hocaya sorsan daha iyi
00 YorumlaBence tut Rabbim yardim eder
00 Yorumla
+1 yılTutma bence geleceğinden önemli mi?
00 Yorumla
+1 yılTutma bence performansnni etkiler
00 YorumlaTutmaya bence ben tutmuyorum şahsen
00 Yorumla
+1 yılBence tutmaman daha iyi
00 YorumlaTutma sınav daha önemli seneye tutarsın
00 YorumlaTutma daha sonra tutarsın
00 Yorumla
+1 yılBir rakip daha elendi
00 Yorumla
+1 yılTut bence
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılDerslerine çalış daha sonra orucunu telafi et.
00 Yorumla- Devamını Gör (5)
Devamını Gör(50)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Yeme & İçme > Sorular > Üniversite sınavı var ramazandayız oruç tutayım mı tutmayayım mı?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
@leadoftheintegral merhaba,
Öncelikle ramazanın hayırlı olsun.
Oruç tutmak sağlıklı birey için farzdır. Sağlığımız yerinde ama üniversite sınavı gibi hayati bir konuda söylediğiniz gibi oruç tutarken zorlanıyorsanız ve oruç tutmaktan vazgeçmek de istemiyorsanız size iftardan sonra ders çalışmanızı tavsiye ederim. Yok ben iftardan sonra da çalışamıyorum sabah erken kalkmam gerekiyor diyorsanız da oruç tutmak yerine daha sonra kaza ederek oruç tutabilirsiniz.
Şartlarınızı bilemediğim için yani gündüz okula gidiyor musunuz ya da sadece dershaneye mi gidiyorsunuz yoksa evden mi çalışıyorsunuz sorunuzda net değil. Şayet bu dediğim şartların cevabı evet ise oruç tutmayın. İçiniz rahat etsin istiyorsanız sonradan kaza yapabilirsiniz.
Sorumluluğunuz da önemli. Ramazan yine gelir ve oruç yine tutulur. Sonuçta hiç ölmeyecek gibi dünya için çalışmak da gerekiyor. Elbette ahirette önemli ama dengeyi iyi kurmak da daha önemlidir.
Sen oruç tutar ve sınavın kötü geçerse sonra korkarım bu sorduğun soru sürekli hayatın boyunca seni rahatsız edecek ve oruç tuttuğun için pişmanlık duyacaksın. Belki de Allah korusun o öfkeyle bir daha oruç tutmak istemeyeceksin.
Bu konuda hiç şüphesiz en doğru kararı yine sen verirsin. Hayat senin, gelecek senin, ahirette senin. Bu soruyu sormak aklına geldiği için düşüncelerimi yazdım; ancak ben bir din alimi değilim. Oruç tutan bir anne ve eğitimci olarak size tavsiye de bulunabilirim. Karar elbette sizindir.
Sınavınızda başarılar dilerim. Allah her şeyin en iyisini nasip etsin.
Teşekkür ederim :)
Rica ederim