Bazı iş yerleri, firma sahipleri ve insan kaynakları departmanlarının '‘Korona dönemi mezunlarını işe almayın." şeklinde açıklamaları olduğu söyleniyor."Korona dönemi mezunları işe alınmamalı" açıklaması hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bu süreçte en çok takdir ettiğim üniversite Bilkent üniversitesi oldu, herkes ayna olayı yüzünden kızarken ben destekliyordum çünkü üniversiteler diploma verdikleri öğrencilerin düzgün yetiştiğinden emin olmak zorunda. Bu ayna olayına öğrenci mezun olamasın diye her şeyi yapıyorlar diye kızan öğrenciler ya da uğraşmamak için hiçbir önlem almadan online sınav yapan hatta onu bile yapmayıp ödevle geçiştirenler duyuyor mu işverenlerin bu söylemlerini? Online eğitimi ders çalışmadan geçmek olarak görüp her türlü kopya tedbirine karşı çıkan öğrenciler ve onların ekmeğine yağ süren üniversiteler yüzünden bu haldeyiz. Ben işveren olsam bu dönemde mezun olan bir öğrenciyi işe alırken 2 kez düşünürdüm. Bildiğini teyit etmek meslekle ilgili sorular sorardım veya 1 hafta deneme süresi verir gözlemlerdim çünkü ben kurunun yanında yaş da yansın istemeyen biriyim ama her işveren böyle değil uğraşmak istemiyor tıpkı ders çalışmakla uğraşmak istemeyen öğrenciler gibi onlar da uğraşmak istemiyor. Ülkecek kronikleşmiş sorunumuz bu zaten kim uğraşacak diye düşünüp hiçbir şeyle uğraşmadan en iyisinin gelip bizi bulmasını beklemek. İşvereni de öğrencisi de aynı b*kun laciverti birbirlerine suç atmasınlar. Çalışan öğrencileri ve öğrencilere fırsat veren işverenleri tenzih ediyorum, onlar üzerlerine alınmasın.
Sanki korona öncesi eğitim alanlar süper de koronalısı eksik. Geçin bunları. Bizim ülkemizde üniversite eğitimi yüksek bir lise eğitimidir. Universal evrensel bir eğitim söz konusu değildir hatta üniversiteler arpalıktır. İktidar yanlısı utanmaz rektörleriyle, araştırma yapmayan, bilimsel çalışmalarda nakavt olmuş bir üniversite eğitimi tamammış da koronalısı eksikmiş. Ben acı gerçeği yazayım: Koç ve sabancı üniversiteleri de dahil özeller hala başarısızdır. Ülkede Boğaziçi, itü, odtü, hacettepenin tüm fakülteleri İstanbul , gazi, Ankara ve ege üniversitelerinin bazı fakülteleri dışında üniversite yoktur. Yani bahsettiğimiz topu topu öys de ilk 5000 e giren öğrencilerdir. Bu 5000 kişi ülkemizin geleceğinde söz sahibi olacaktır kalan 2 milyon yaşıtı da bu 5000 kişinin altında çalışacaktır. Gelelim konunun acı veren tarafına. İlk 5000e giren hiçbir öğrenci insan kaynaklarında asla çalışmaz. İnsan kaynakları için daha düşük zekalı, daha başarısız ve daha kalitesiz insanlar yeterlidir. Bu yüzden o insan kaynakları müdürleri o 5000 kişiyi kafalarına göre yorumlayamazlar çünkü onların altında kalırlar. Korona dönemi bile olsa o 5000 öğrenci kendilerini yetiştirmiş ve çağa adapte olmuştur. Durumdan vazife çıkarmışlardır. Buraya kadar mücadeleyle gelen o 5000 kişi koronada da mücadeleyi bırakmamıştır.
"Korona dönemi mezunlarının işe alınmaması" şeklindeki talimat bence yanlıştır. Herkes kendi geleceğini kurmak istiyor. Ve korona mezunların suçu değil. Bu hem ekonomiye zarar verir.
İş verenler kendilerince haklı olduklarını düşünüyor olabilirler. Bu dönemde derslerin vasat geçtiği ve donanımlı mezunlar çıkmadığı düşünülüyor. Doğruluk payı da var ama çok yanlış bir tutum, bu gençler pandemiyi var etmedi. Böyle olmasını onlar seçmedi. Ne demek korona dönemi mezunlarına iş vermemek? Oryantasyon süresini uzatırsın, destek olursun. Zehir gibi de kaparlar, bu dönemde gençlere herkes köstek olurken bir de iş verenlerin köstek olması tahammül edilecek gibi değil. Gerçi yine bu iş verenler değil miydi, yeni mezunlardan en az 5 yıl tecrübe isteyen? Gençlere yazık.
Umarım bu bencil, fırsatçı iş verenlere "dur" denilmesinin bir yolu bulunur.
Selam, Bence böyle bir ayrım yapılmamalı. Madem covid-19 döneminde okumuş olan meslek sahibi bireyleri işe almıyacaklar. Biz neden eğitim görmeye devam ediyoruz? Tabi ki de ilim öğrenmek muhteşem bir tutku ancak bu gördüğümüz dallardan bir hayat düzeni kurabilmek adına meslek istiyoruz. Bu tarz kanılara varılmaması taraftarıyım.
Öncesinde ekstra sınav vs. yapıp eğitiminden emin olmak istiyorlarsa o bile olabilir ancak tamamen diplomalı birini işe almamayı adil göremedim.
bir bakıma haklılar , eğitim olarak çok geri durumdaydık zaten, birde online olunca mesleki olarak sosyallik ve motivasyon anlamında da meslekten uzaklaşmış bulunduk. her ne kadar çok çalışsam da , kendimi hiç yeterli hissedemiyorum. özellikle evde yiyip içip yatıp pubg falan oynayan , diploma hedefleyenleri kusura bakmasınlar ben olsam bende almazdım. tabi bu bölümünden bölümüne değişir. bizde olay tamamen oturup kendini bu işe ne kadar verdiğinle alakalı her şey. başka bölümlerde durum nedir bilemem , bilmeden konuşmakta istemem
O dediğiniz kişiler yüz yüze eğitimde de aynıydı, online eğitim bir şey değiştirmedi onlar için. Ama bu online eğitime rağmen uğraşanları da sıkıntıya sokuyor. Çalışan her şartta kendine bir şeyler katar zaten.
Bu durumdan bende etkileniyorum. keşke online eğitim yerine , o şehirde olanlar için sosyal mesafe kuralları gözetilerek eğitime devam edilebilseydi görüşündeyim. gelmek istemeyen gelmezdi. zaten ikinci ogretimler olarak her donem 850 850 bayılıyoruz. en azından hocalarla bir iletişimimiz olurdu , dilediğimizi sorabilirdik. böyle olunca bir tane video , tamam.
Zaten okuduğun alanda iş bulma konusu , pandemi olmadan öncede de sıkıntıydı. Online muhabbetleri tuzu biberi oldu. aslında sonuca bakarsan değişen bir şey olmadı gibi bir şey xD
Corona dönemi mezunu ya da değil fark etmez. Z kuşağı diplomamız var diye havalarda maşallah. Diplomaları var ama donanım sıfır. İçi boş davul gibi. Diploma sadece araçtır gençler, olması gerekendir. Donanımlı olmak ise herşeydir. Diplomanız var diye sizi kimse başının üstünde taşımaz. Geçen yaz 4 tane meslektaşımı işe aldıktan sonra çıkarmak zorunda kaldım. Üstelik corona dönemi mezunu da değiller. Çünkü diplomaları var ama mesleki bilgi/donanım/ mesleğe ilgi sıfır. Sanki 4 yıl boyunca ışınlanarak geçmişler okuldan. Ben onları işe aldığım yaşta bırakın mühendisliği , işletme müdürülüğüne yükselmiştim. Tamam kendimle kıyaslayamam ama inanın mühendislikte tutacak kadar bile bilgileri yok. İlkokul mezunu işçim onlardan çok daha donanımlı. Ve şu an 4 yeni mühendisin yapamadığı işi ilkokul mezunu ama alaydan yetişmiş kişi yapıyor. Suçu işverene/coronaya falan yüklemeyin. İş hayatı okul gibi değildir. Zayıf olana acımaz. Piyasanın da paranın da duygusu yoktur. Ezer geçer.
@Lisatunc İş hayatı ukalalık da kaldırmaz. Peki senin dediğin olsun. Sen işine bak biz de işimize. Genelleme yaparım çünkü geneli böyle sadece benim işe aldıklarım değil. Ben bir işverenim ve onlarca işveren arkadaşım var, herkesin derdi de ortak. Mesela şu an birisini işe almam lazım ama yaklaşık 20'den fazla görüşme yapmama rağmen henüz istediğim kişiyi bulamadım.
Ukalalığı kaldırmış size bakılacak olursa. Onlarca meslek var, milyonlarca insan var. Nasıl olur da koskoca bir kuşağı bir tutabilirsiniz? Size başvuranlardan ibaret mi, ya da çevrenize başvuranlardan. Gerçekten komik.
@Lisatunc Tabii ki istisnalar vardır. Ben genelleme yapıyorum zaten. Herkes demiyorum. Sen etmesen de dünyanın kabul ettiği bir Z kuşağı sorunu var. Bu benim ve çevremin sorunu olsaydı eğer n'olacak bu Z kusağı sorusu sorulmazdı. Bizim sizin yaşlarınızda olduğumuz dönemde n'olacak bu Y kuşağı? diye bir soru yoktu.
Z kuşağı demişsin, herkes demekle eş. Nolacak bu y kuşağı diye soru olmaz tabi, köşe başı üniversite yoktu. Çoğaldıkça vasıf azaldı. Ayrıca ekonomik sıkıntı, siyasal sıkıntı, sosyal sıkıntı hepsi var bu kuşakta. Lise mezunu olur olmaz öğretmen olayım diye bir seçeneğimiz yok yani. 90 puan bile alsa atanamayan bir nesil var. Ne yapalım?
@Lisatunc Ben senin anlattıklarının tam da göbeğinde bir meslek yapıyorum. Bugün her mesleğin yaşadığını biz bundan 20-30 yıl önce de yaşıyorduk meslektaşlar olarak. Bizim mesleğin akıbeti bütün mesleklere yansıdı sadece. Her yer meslektaş ama maalesef gerçekten mesleğe hakim, kendini yetiştirmeye açık, kendini işine adamış birisini bulamıyorum. Kaldı ki tecrübe de istemiyorum. Yetiştirmeye de hazırım. Ama hepsi de salla başı al maaşı derdinde. Ben işverene ne veriyorum diye düşünmüyor. Unutmamalı ki o bana kendisi için harcadığımdan daha fazlasını kazandırmalı ki ben onu orda tutayım. Ya da verdiğim sorumluluğu takip etmeden de işini yapabilmeli. Çünkü birisini takip etmek, işi kendin yapmaktan daha zordur her zaman.
Bunu bana ruhsuz nickli birisi mi söylüyor? Neyse sana iş hayatımı anlatmayacağım. Ben stajyer olarak girdiğim 50 kişi çalışan işletmeye 6 yılda işletme müdürü olmuş adamım. Bana mı anlatıyorsun sen çalışma hayatını? Babamdan kalmadı merak etme. Eğer biraz ruhun olsaydı çıkarılan değil kalan öğretmen olurdun. Neden ben kalan değil de çıkarılan oldum diye sor kendine?
Hah işte hepsi dememelisiniz. Ben Z kuşağıyım. 18 yaşımdayım. Lisede istediğim bölümü okuyup sertifikamı aldım. Mezuna kalmadan direkt olarak hedeflediğim güzel sanatlar fakültesi bölümüne girdim. Şimdi hem okuyorum hem de kendi markamı açma yolundayım. Markama devam da ederim, aynı zamanda mesleğimi de yaparım. Ha hiçbirini yapamadım mı? Modelist sertifikamı kullanır iş yaparım. Ama yaparım! Ben, "hepsi" dediğiniz Z kuşağındanım beyefendi. Siz ise ukala bir işveren.
@Lisatunc Ben hepsi demedim zaten. Genelleme yapmak iste kesin hepsi demek arasında fark vardır. Bir olayda bahsi geçen olay/kişi/kurum %51 ve üstünde ise genelleme yapılabilir. Kaldı ki Z kuağı için bu oran sanıyorum %80'lerden fazladır. Sana gelince de tebrik ederim. Bana ukala de önemli değil, yeter ki amacına göre hareket et ve kazanan sen ol. Sonuç da biraz önceki arkadaş gibi hakaret etmedin. Ben ukala olmakla bişey kaybetmem ve bu konuda da ukalalık etmeye devam edeceğim maalesef. Belki ben ukalalık ettikçe birileri gaza gelir :)
2020 mezunu olarak ve iki sene de uzatıp o dersleri defalarca kere gördüğüm için gayet donanımlı olduğumu düşünüyorum öğretmenlik için. Önce bir ülke olarak üniversite mezunu olan kişilere doğru düzgün iş imkanı yaratsınlar. Gidip düz memuriyeti de düşünürüm yüksek puanlarla isteyip hala daha bir şeyleri bahane ederek atamazlarsa. Asıl sorun bunca insanın üniversite okuyup düz memurluğa bile olur gözüyle baktıran bu ülkede. Sanki düz memur olsam işimin hakkında herhangi bir bilgi birikimine sahip olarak atanacağım.
Türkiye'de ki işverenler aşırı nitelikli olduğu için böyle bir şey istemeleri son derece normal.
Zannedersin ki Türk patronlarının hepsi Harvard'da okuyup Cambridge'de yüksek lisans ve doktora yapmışlar da korona dönemi mezun olanları beğenmiyorlar...
Çok nitelik gerektiren işler için kendini geliştirmiş çalışan aranır normal olarak ama Türkiye'de çok nitelikli kaç şirket var ki zaten?
Bmw ayarında bir araba fabrikamız var da ben mi bilmiyorum, ya da Cpu ve Gpu falan üretip, Intel ve Nvidia'ya rakip olacak şirtketlerin olduğu bir iş ortamımız mı var da bu çok değerli genç insanları sırf koronaya denk geldi diye beğenmiyorlar?
inanın bana işverenler bile daha ne istediğini bilmiyor gerçi biliyorlar ama işine gelmiyor yeni mezunu alıp onları yetiştirmek adı üstünde en az '2 YIL DENEYİM' istiyorlar bende 2018'den beri iş arıyorum kimse gel seni yetiştireyim demiyor herkes hazır eleman bekliyor. O yüzden aklımı başıma topladım en iyisi KPSS'
yanlışlıkla okeyledim :) evet dediğim gibi en iyisi KPSS'ye girip atanmak özel sektörde iş yok zamanınızı boşa harcamayın oturun KPSS'ye çalışın benden size tavsiye ki ben hiçbir zaman devleti düşünmedim hep özel istedim ama inanın artık yetti özel sektörün saçma sapan istekleri tercihleri zaten deneyim elde etmek istiyorsanız %95 tanıdık vasıtasıyla oluyor şu söylemeden geçemeyeceğim sen bi okulu hallet gerisi kolay derler buna hiç ama hiç inanmayın yardımcı olacağız diyen insanları inananın bana yanınızda bir daha göremeyeceksiniz ama son karar sizin :)
Online sınavlarda yerine adam sokanlar ve bedavadan geçenler, dersleri bilgi olarak almak yerine sadece sınavı geçim yeter diyenler, bunlar gibiler her dönemin sorunu. İş verenler almak istedikten sonra mezun yılına bakmazlar kalifiye eleman bakarlar.
Öncesinde tecrübesiz diye kapıyı gösterirlerdi şimdi bu bahane ellerine koz olarak geçti. E biz mi yedik yarasayı arkadaş mezun oluyoruz bu dönemde ne yapalım? Sağlık bölümlerini uygulamalı yapmayan YÖK düşünsün biraz da insanların geleceği ile oynamaktan başka halta yaramıyor.
Sadece corona dönemi mezunları değil genel anlamda iş verenlerin üniversiteli diploma sahibi insanlara aşırı derecede ön yargıları var diplomalı değil de alaylı olan kazanıyor bu dönemde bilgiye emeğe hiçbir işverenin saygısı yok teorik teknik bilgiler harcadığın zamanla beraber yok olup gidiyor pandemi sürecindeki yetersiz egitimi sorun ederek yine bir sürü insanın emeği çöp oluyor imkan verilmezse nasıl tecrübe sahibi olunur bilmiyorum.
Sanki koronayı biz getirdik her yerin kapanmasına biz sebep olduk. İnsanların kontrolünde olmayan şeylerden dolayı yargılanmaması veya mağdur edilmemesi gerekir. İşe almayalım demektense, bu gençlerin dezavantajını işveren olarak nasıl avantaja dönüştürebiliriz denilebilir. Gerçi hoş, staj bulmak için bile bin tane aşamadan geçip, bir takla atmadığımız kalıyor. Bir yerden oyun oynayıp elendim. Böyle bir ortamda mantık aramak da saçma galiba.
3 yıldır işsizim onlarca görüşmeye gittim kimse de bölümdeki yetkinliğimi sorgulamadı boş boş konuşmasınlar herkes iş bulmayı hakediyor kimse bu dönemi kendi seçmedi
okulda görülen derslerin yarısı hiçbir işinize yaramayacak mezun olunca sektörler uzmanlıklarınız belirleyici olacak. o derslerle iş yürüdüğünü çok nadir gördüm gerisi kendini yetiştirmek. ik dakiler kendilerine baksın önce
Hiç bir işte zaten işin içine girmeden iş yerinde öğrenmeden yapamıyorsun ki temel birkaç bilgi var onları okulda öğretiyorlar ama pratik çok ayrı işte öğrenilir o yüzden boş yapmasınlar
Sanki corona zamanından önce mezun olsa çok işe alacaklar corona öncesi mezun olanlara içi boş umutlar vermesinler boş boş konuşuyorlar... iş vermemek için de bahane arıyorlar...
Sanki sıradan mezunlar alınıyor. korona dönemi mezunları ise alınabilir ama diploma puanına aldanmak yeirine ciddi bir teste sokulmalari gerek. cogu bı bok yapmadan havadan gecti
Kesinlikle boş konuşmadan öte değil covid-19 öncesi de bahane vardı. Samimiyetsiz açıklamalar tamamen keyfi ve kendi pozisyonlarını korumak için yapılan bir hamle
Çok korkuyorlardır'da ondan Kendi korkularından, milleti düşünmüyordur
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
koronayı mezunlar mı çıkarmış da derim bende haberin aslı astarı varsa eğer. madem öyle koronayı yok edemeyen hacı hoca takımını da işten çıkarın bu da benim saçmalığım yhhhhu
Böyle bir uygulama saçma. Bu açığı çalışma hayatında kapatabilirler. Elde olmayan nedenle devam edemediler. İşverenin de biraz anlayışlı olması gerekir.