Okul öncesi eğitim dönemi olarak adlandırılan 0-6 yaş dönemi, çoğunun öğrenmesinin en yoğun olduğu ve çeşitli becerileri kazandığı dönemdir.Geçtiğimiz günlerde okul öncesi eğitim veren bir kurumda çocuklara okuma ve yazma öğretildiği ile ilgili bir haber okumuştum.
Okul öncesi eğitim kurumları, çocukları ilkokula hazırlayan kurumlardır, okuma ve yazma öğretme amacı taşımamalıdır.
Siz okul öncesi eğitim aldınız mı? Peki sizce okul öncesi eğitim kurumlarının öncelikli amacı ne olmalı?
Okul öncesi eğitimin amacı ilkokula temel hazırlamaktır. Eğitim zincirleme bir reaksiyondur. Kademenin birinde eksiklik olursa bu durum diğer kademelere de yansır. Eskiden okul öncesi mi vardı diyenler olacaktır. Günümüz şartları ile eski dönem şartları çok farklı. Çocukların günümüz şartlarına erişebilmeleri için artık eğitime okul öncesinden başlamaları gerekiyor. Okul öncesindeki bir eksiklik ilkokul başarısını, ilkokulda bir eksiklik ortaokul başarısını, ortaokulda bir eksiklik lise başarısını önemli derecede etkiler.
Merhaba. Bizim zamanımızda okul öncesi eğitim yoktu. Ama keşke olsaydı.
Okul öncesi eğitim, çocuğu ilkokula hazırlamaktan çok daha önemli hedefleri olması gereken bir eğitim dönemidir. Çünkü kişilerin duygu ve davranışları ile kişilikleri 0-6 yaş aralığında yaşadıkları, öğrendikleri ve şahit oldukları şeylerle şekillenir. Bir yetişkinin psikolojik durumu başta olmak üzere her yönden sağlıklı bir yapıda olması, 0-6 yaş döneminde aldığı olumlu geri bildirimlere bağlıdır.
Öğrenme hızı çok yüksek olan bu dönemde kişinin hayatının temelleri inşa edilir. Temel inşaatında bir hata olursa, üst katlarda yani ilköğretim ve sonrasında ya da yetişkinlik çağında hata düzeltilemez, bina en ufak bir sallantıda yıkılır.
Çocuğun benliğinin geliştiği bu dönem son derece kritiktir. 0-6 yaş aralığında olumlu bir benlik algısı geliştirilmesi çocuğun kendine güvenen, girişken bir birey olmasını sağlar. Kendine güvenen, girişken bir çocuk da sağlıklı sosyal ilişkiler kurabilen, kendini tanıyan, yetenek ve eksikliklerini bilen, kişisel gelişime açık, kendini net ifade edebilen, toplumda ön plana çıkmaktan çekinmeyen ve haklarını savunabilen bir yetişkin olur. Bu nedenle okul öncesi eğitim çocuğu sadece ilkokula değil, hayata hazırlar.
Bazı aileler 0-6 yaş aralığındaki çocuklarına davranış ve yetiştirme tarzlarında hatalar yapıyor olabilir ama bizim konumuz aileler değil, kreş ve anaokulları. Ama okul öncesi eğitim kurumları, ailelerin bu dönemde yaptıkları hataları bile düzeltecek kadar önemli. Okul öncesi eğitimde öncelikle; kendine güvenen, girişken, sosyal ilişkilerinde başarılı, kendini net ifade edebilen, psikolojisi sağlam bireylerin temellerinin atılması ve çocukların fiziki kabiliyetlerinin geliştirilerek çeşitli beceriler kazanmasının sağlanması amaçlanmalıdır. Bu şekilde çocuklar ilkokula da sonrasına da hazırlanmış olur zaten.
Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın her zaman en iyi eğitimi almasını sağlayabiliriz umarım.
Ana okulunda 1. sinif'da görmesi gerekenden hemen hemen nerdeyse hepsini gördük okuma yazma haric matematik de hiç zorlanmadik toplamada verilmeyen sayıyı buluyorduk makas tutmasını kalem tutmasini okul ne demek, ders ne demek, birlikte oyun oynamak, kurallara uymak, anne babaya saygı, öğretmene saygı, her şeyi orda öğreniyor çocuk. Yeme yemek alışkanlığı çoğu yemeyi seçerdi Arkadaşlarından göre göre yemeye başladı etkinlikler partiler çocuklara moral oluyordu o çocuk evde dursa kış geldi diye kış partisi yapmayacaktı Yaz geldi diye yaz partisi Taş devri partimiz bile olmuştu deniz altı canlıları nı bile etkinliklerle öğrendiler evde durunca anne en fazla videolarla gördüğü etkinlikleri yaptircak ama çocuk tek başına fazla eğlenemicek okulda 24 çocuk'la yaptığı etkinlik ona daha fazla haz katcak Durumu olan olmayan, yollamalı devlet ana sınıfları , ücretsiz'de okutuyor.
Ben okul öncesinde okuma yazma öğrenmiştim. Temel matematik işlerimlerini yapabiliyordum. Bu doğrudur ya da değildir onu bilemem, uzmanı değilim sonuçta. Sadece oyuncaktan ibaret olması da saçma ama.