İlkokuldan beri aynı konular, grammarlar, geçmiş zaman, gelecek zaman öğreniyoruz ama türk insanlarının %60ının ingilizce hakkında en ufak bir fikri bile yok. Okul bana asla katkı sağlamadı, aksine bana bildiklerimi unutturdu. En sonunda kendim oturup saatlerce çalıştım, okudum, yabancı arkadaşlar edindim ve İngilizcem şu an gerçekten iyi durumda.
Okullar neden İngilizce öğretemiyor?

Öncelikle bir konuda samimi olmamız gerekiyor. Dünyanın pek çok yerinde eğitim Türkiye'den daha başarısız. ABD'de yaşamış birisi olarak söyleyebilirim ki, dünyanın birçok saygın üniversitesi orada ama dünyanın en berbat liseleri de orada. Ancak bu saptama ne yazık ki, Türkiye'deki eğitimin başarılı olduğu anlamına gelmiyor.
Bana kalırsa, Türkiye'de hükümetlerin çoğu Tanzimat ile başlayan ve günümüze uzanan yenileşme hareketlerine karşı travmatik bir duruşu bizzat ve ısrarla korumaya çalışıyorlar.
Daha doğrusu yenileşmenin fazla genişleme ve aşırıya kaçma dolayısıyla da gençleri bozma olasılığı hükümetleri rahatsız ediyor olabilir. Bu bir yönetimsel tercihtir, uygulayanlar elbette doğru olduğuna inanıyor.
Ne var ki, bu tutum doğal olarak eğitim politikalarını toptan etkiliyor. Bundan 15 yıl önce Türkiye'de ortalama yetişkin başına okula gitme yıl sayısı ortalama 4 yıl diye okumuştum. Dilerim bu sayı artmıştır. O zamanlar dünyadaki yetişkin başına okula gitme ortalama yıl sayısı rekoru, 14 yıl ile ABD'de yaşayan Yahudi topluluğuna aitti.
Okulda fizik, kimya, biyoloji ya da coğrafya derslerinde öğretilen konuları ileride tam hatırlamasanız da, genelde sıkıntı olmaz çünkü zaten sıkça ihtiyaç duymazsınız. Ancak yabancı dil öyle değil, bir kaç söz yuvarlayıp geçemezsiniz, adam sizi anlamaz, mahcup olursunuz.
Türkiye'de yabancı dil öğretiminin bilerek zayıf tutulduğu yönünde kuşkularım var. Tanzimat'tan bu yana "Gençlerimiz dünyayla kaynaşacak, bütünleşecek de ne olacak. Biz kendi kendimize yeteriz, yabancılar gelsin bizim dilimizi öğrensin" gibisinden bir sığ anlayış var diye kuşkulanıyorum.
Kendi dilleri dışındaki dillerde mükemmel iletişim kurabilen onlarca İskandinav genç tanıdım. Hepsi de yabancı dillerini devlet okulunda öğreniyor. Bizdeki gibi kendi başının çaresine bakmak zorunda bırakılmıyorlar. Bu genç insanları görünce, benim ülkemde yabancı dil öğretilmiyor olmasına üzülüyorum.
Yorumunuza yorum yaptığım için kusura bakmayın.
Size sormak istediğim şu..
Bir programda iki kişi aynı dili konuşmasına rağmen öğreten kişiler farklı. Yani biri kadın eğitmenden, diğeri erkek eğitmenden almış eğitimi. Oradaki kişiler kadın eğitmenden ders alan kişinin aksanını daha yumuşak buldular.
Hal böyle olunca öğretilen dilde aksan olarak bir farklılık olur mu?
Bir de yabancı dil eğitimini illa bir eğitmen tarafından mı öğrenilmeli?
Set alarak ya da internetten öğrenmek mümkün müdür?
@Hayat-Güneşi merhabalar,
Yabancı dil öğreten kişinin aksanı konusu, tümüyle o kişinin özgün koşullarına bağlı ortaya çıkan bir deneyimdir. Öğretmenin büyüdüğü yörenin aksanını gittiği yere götürmesini doğal karşılamalı. İki İngilizce öğretmeninden biri Alabama'dan olsun, diğeri ise Minnesota'dan olsun. Ne kadar saklamaya çalışsalar da bir başka Amerikalı iki öğretmen arasında az ya da çok aksan farkı bulabilir. Ne var ki, bir öğretmen kadın diğeri ise erkek diye aksan farkı olmaması gerekir diye inanıyorum.
Bununla birlikte, öğreğin Rusça, Ukraynaca ve Sırpça gibi dillerde fillerin çekim ekleri konuşmacının cinsiyetine göre değişir. Ayrıca Almanca, Fransızca ya da İtalyanca gibi dillerde ise ismin hallerinin erkek, kadın ve nötr olmak üzere değişik çekimi bulunur. Dolayısıyla o dili bilmeyen kişi doğal olarak konuşmacılar arasında aksan farkı varmış gibi algılayabilir.
Neredeyse her yazımda kurslara ya da setlere para vermeyin, İnternetten öğrenebilirsiniz derim. Bu konudaki yazılarımı irdelemenizde yarar var. Bir de şunu eklemek isterim: Bana dil öğrenme seti satacak kişiye kendisinin bu yolla kaç dil öğrendiğini sorardım. Eğer sattıkları sistem başarılı ise, en başta kendilerinin bir çok dil öğrenerek örnek olması gerekirdi ama yok öyle bir şey. Genellemek istemem ancak kursların ve setlerin çok büyük bir bölümü çok başarısız. Öğretmenin sorumluluğunu kendileri almak yerine, öğrenmenin sorumluluğunu size yüklüyor.
İnternette (YouTube) onlarca, yüzlerce bedava kanal var, oralardan gayet güzel öğrenebilirsiniz. Yeter ki, motivasyonunuz güçlü olsun. Özellikle düzgün Amerikan aksanı kazanmak için Rachel's English adlı parasız kanalı deneyebilirsiniz. 60'tan fazla video var, yararlı olacağına inanıyorum: https://www.youtube.com/user/rachelsenglish