Okullar neden İngilizce öğretemiyor?

klasik cevaplarla gelmişsin bir yabancının bile ingilizcesi tam iyi değil amerikan-ingiliz diye bir çok alana yayılıyor bu dil ve toplam da 1 milyon kelime barındırıyor misal shakesper bile tüm eserlerinde toplam 66 bin kelime kullanılmış
ayrıca dil öğrenmek için karşındaki konuşmacının anadili bile ingilizce olsa dilin içinde olmadıkça o dil öğrenilemez
herkesin zekasına göre anlatmak lazım herkesin algısı aynı değil ki herkese aynı şekil anlatırsan biri anlar diğer anlamaz ezber işini unutturmak lazım işin mantığını öğretmek lazım eğlendirmek lazım sıkmamak lazım ben okulda sadece ı you we they he she it bunları öğrendim bilgisayardan oyunlardan filmlerden dizilerden daha çok şey öğreniyor insan okula göre
Diğer Görüşler İçin Aşağı Kaydır
Senin Görüşün Nedir? Hemen Üye Ol!Güzel bir farkındalık sorusu.
Eğitim sisteminde zaten yıllardır ciddi anlamda bir sorun var ve reform yapılacağı yerde daha da içinden çıkılmaz bir hale sokuldu. Uluslararası bir eğitim modeli benimsenmiyor, yabancı diller sevdirilmiyor daha ilkokuldayken, bu yüzden dil konusunda da aynı eğitim siteminden gelen yetersiz birçok eğitimci var. Bu biraz talep edilmemesinin suçu ve en çok da eğitime teşvik edecek ilgili kurumların vurdumduymazlığı yüzünden. Öğretmenler de kişiden kişiye değişse de, yeni ve özgün teknikler denemiyor, bu dili sevdirmiyor ve son dönemlerde bu alana özgü kadrolar azaltılıyor. Alan öğretmenleri branşına göre değil KPSS puanına göre değerlendiriliyor. Halbuki dil beceresi , beraberinde birçok alanda gelişim sağlayacak teknikleri daha iyi kaynaklardan elde edebilme, tecrübe etme ve bunu geliştirme avantajı sağlar.
Ben İngilizce öğrenmeye daha doğrusu öğrenmemeye 4. sınıfta başladım hocalar beni sevmezdi zaten 5.6.7.8. sınıflarında da elimden tutan olmadı hadi neyse bunları geçtim kelime bilmeden gramer öğretmek ne ya bence eğitim sistemimiz çok ama çok kötü hele ki öğretmenler
Aynen katılıyorum. Az grammar bilgisi ve kelime haznesiyle gayet iletişim kurulur. Bizim okulda neredeyse full grammar vermişlerdi ve asla uygulamalı şeyler yapılmıyordu. Dil sürekli konuşarak, hayata dili katarak öğrenilir.
Eğitim sistemi yanlış bunu ben de her yerde söylüyorum fakat sence İngilizce için bizim de biraz çaba sarf etmemiz gerekmez mi? Yani her sene aynı konular işlenir ancak kimse henüz geniş zamanda bile bir cümle kuramaz mı? Hoca geniş zamanda cümle kur diyor öğrenci yardımcı fiil kullanıyor.
Tabiki kendi çabamız gerekli ama okulda bize kelime vs. yerine hep grammar öğrettiler. Kelime bilgisi yoksa bir hiç. Zaten öğretmenlerimde iyi değillerdi, süre bitsede gitsek diye bekliyorlardı. Belkide biz şanssızdık.
Dil öğrenmek istiyorsan konuşman gerekiyor. Diğer türlü sadece ezber yapıyorsun o da bir işe yaramıyor. Ben dil okuluna gittim oradaki hocam 2 üniversite bitirmiş dil üzerine doktora yapmış birisiydi yani grameri yalayıp yutmuş. Speaking derslerine giren kişi ise Amerikalı biriydi yani ana dilini konuşuyordu. Bizim derslerimize giren Türk hoca Amerikalıdan daha iyi gramer bilgisine sahipti. Onun dilini ondan iyi biliyordu. Yani ya böyle yalayıp yutacaksın ya da dediğim gibi konuşarak öğreneceksin. Çünkü adamlar bile gramerlerini bizim kadar bilmiyorlar.
En güzel eğitim okul dışı eğitimdir. Ben çocuğumu okula göndermeyecegim. Saçma sapan bir ortam. Beyin yıkanan, aptal bir hocanın çocukların psikolojisini bozduğu bir ortam. Hepsi değildir ama genel olarak insanı yıpratan bir ortam. Gitmemek en güzelidir.
İlla bir meslek için okumak gerekiyorsa en güzeli okuldan kacilabildigi kadar uzağa kaçmaktır. Liseyi açıktan okumak üniversiteyi de Türkiye'de iyi bi unide (öyle bı uni olduğunu da düşünmüyorum) okumak lazım meslek için.
Şu anda bana kimya veya fizik görmüş 25 yaşında formülleri bilen hayatında kullanan insan gösterin. Faydasız ve gereksiz
Bir dili en iyi ülkesinde ögrenebilirsin. Bu imkanin yoksa surekli konusacak pratik yapacak birilerinin olmasi gerekiyor. Bizim zamanimizda bu imkanlar cok yoktu. Hatta ogrenci değisim programlari (erasmus) vs her üniversitede yoktu. Simdi imkanlar daha fazla ve insanlar daha bilincli.
İnternetten yabancı arkadaşlar edindim, sürekli onlarla pratik yapıyorum. Ben onlara Türkçe onlar bana İngilizce konusunda yardımcı oluyorlar. Gerçekten bu beni çok geliştirdi.
okullar bu zamana kadar hangi dersi öğretebilmişki konu ingilizceye geldi
okulların esas amacı bir şey öğretmek olsaydı koskoca eğitim sistemi sence kendisini bu zamana kadar revize etmez miydi?
esas öğretim ilk okul 4 ya da 5. sınıfa kadar sürüyor. Orada okuma, yazma, hesaplama vb. becerileri geliştiriyorlar. Onda sonraki orta okul, lise, üniversitenin amacı ekonomiyi canlandırmak (özel okullar, kitap paraları, dershaneler, vs. vs.) çıkıştada robotlaşmış yeteneklerinden yoksunlaşmış öğrencileri para babalarının yanına çırak niyetine sokarlar ve bir güzel sömürürler.
TR'de çocuğunuzu 5'e kadar okudun ondan sonra alıp kendiniz yetiştirin. Çocuğunuza yapıcağınız en büyük iyilik bu olur.
Dünyaca ortak dil İngilizce seçildi o yüzden İngilizce görüyoruz okullarda yıllar önce farklı diller hatta Türkçe de seçilmiş diye biliyorum dünya ortak dil diye ama Şu an İngilizce
Türkiyedesin ingilizce şart değil Türkiyede ingilizceyi tamamen öğrenmek istiyosan kursa gidebilirsin ve Türkiyeden yabancı ülkeye gidince lazım olur İngilizce
Gramer öğreterek bir dili öğretemezsin. Pratiğin olmadığı sadece bilgi verilen bir dil öğretimi öğrenilmemeye mahkumdur
Bence saçma sapan ünitelerle vakit kaybetmek yerine bir ingilizle karşılaştığımızda nasıl konuşmamız gerektiğini öğretmelilerdi
Bunun sebebi öğrencilerin türk dilinin kurallarını bilmemesi arkadaşlar. Eğitim sistemlik bişe yok :)
Ben orta okul son sınıfta ilk İngiltere'ye gitmiştim babamla. Doğru düzgün iki cümle kuramıyordum. Babamın işleri dolayısıyla tatillerimin yurt dışında geçmesiyle gelişti benim de İngilizcem.
Bana gayet de öğretmiştir, mesleğimi buna borçluyum. Öğretmenim sınav kağıdımı cevap anahtarı olarak kullanırdı.
Ben öğretmen yönündende şanssızdım, liseye kadar ilgim ve sevgim yoktu. Sadece kendime borçluyum.
Whatsapp da 8 ay almanlar ile İngilizce konuşarak öğrendim su gibi biliyorum şu an. Okuldan daha çok etkiliydi
Whatsapptan nasil konustun yani nereden buldunda oraya geçtin ogrenebilir miyim?
Yıllardır İngilizceden devam edip öğretmenliği kazanıp bırakan biri olarak nedeni sadece İngilizcenin gramerden ibaret olması ve mesleğine aşık insanların olmaması
I thing the school teaches english only as much as we'll ever know
my english is not great, as it should be ✌️
Derse ilgi az ve hocalar basmakalip davranıyorlar daha çok kelime ezberletiyorlar ama cümle kurdurmuyorlar karşılıklı konuşma çok az oluyor
Burada bizim de suçumuz var sadece ders olarak görülüp ezberleyip geçildiği için öğrenilmeso güçlesiyor
eğitim sistemi zayıf türkiyede
ingilizce öğretmeni derse girse bile ilgisiz eğitimden kimse bir şey öğrenemez bu sistemde
Sıkıntının kişide olduğunu düşünüyorum sonuçta bunun için yapılmış birçok yardımcı kaynak var ama şahsen almanca'yı bende öğretemediklerini düşünüyorum
Öncelikle bir konuda samimi olmamız gerekiyor. Dünyanın pek çok yerinde eğitim Türkiye'den daha başarısız. ABD'de yaşamış birisi olarak söyleyebilirim ki, dünyanın birçok saygın üniversitesi orada ama dünyanın en berbat liseleri de orada. Ancak bu saptama ne yazık ki, Türkiye'deki eğitimin başarılı olduğu anlamına gelmiyor.
Bana kalırsa, Türkiye'de hükümetlerin çoğu Tanzimat ile başlayan ve günümüze uzanan yenileşme hareketlerine karşı travmatik bir duruşu bizzat ve ısrarla korumaya çalışıyorlar.
Daha doğrusu yenileşmenin fazla genişleme ve aşırıya kaçma dolayısıyla da gençleri bozma olasılığı hükümetleri rahatsız ediyor olabilir. Bu bir yönetimsel tercihtir, uygulayanlar elbette doğru olduğuna inanıyor.
Ne var ki, bu tutum doğal olarak eğitim politikalarını toptan etkiliyor. Bundan 15 yıl önce Türkiye'de ortalama yetişkin başına okula gitme yıl sayısı ortalama 4 yıl diye okumuştum. Dilerim bu sayı artmıştır. O zamanlar dünyadaki yetişkin başına okula gitme ortalama yıl sayısı rekoru, 14 yıl ile ABD'de yaşayan Yahudi topluluğuna aitti.
Okulda fizik, kimya, biyoloji ya da coğrafya derslerinde öğretilen konuları ileride tam hatırlamasanız da, genelde sıkıntı olmaz çünkü zaten sıkça ihtiyaç duymazsınız. Ancak yabancı dil öyle değil, bir kaç söz yuvarlayıp geçemezsiniz, adam sizi anlamaz, mahcup olursunuz.
Türkiye'de yabancı dil öğretiminin bilerek zayıf tutulduğu yönünde kuşkularım var. Tanzimat'tan bu yana "Gençlerimiz dünyayla kaynaşacak, bütünleşecek de ne olacak. Biz kendi kendimize yeteriz, yabancılar gelsin bizim dilimizi öğrensin" gibisinden bir sığ anlayış var diye kuşkulanıyorum.
Kendi dilleri dışındaki dillerde mükemmel iletişim kurabilen onlarca İskandinav genç tanıdım. Hepsi de yabancı dillerini devlet okulunda öğreniyor. Bizdeki gibi kendi başının çaresine bakmak zorunda bırakılmıyorlar. Bu genç insanları görünce, benim ülkemde yabancı dil öğretilmiyor olmasına üzülüyorum.
Yorumunuza yorum yaptığım için kusura bakmayın.
Size sormak istediğim şu..
Bir programda iki kişi aynı dili konuşmasına rağmen öğreten kişiler farklı. Yani biri kadın eğitmenden, diğeri erkek eğitmenden almış eğitimi. Oradaki kişiler kadın eğitmenden ders alan kişinin aksanını daha yumuşak buldular.
Hal böyle olunca öğretilen dilde aksan olarak bir farklılık olur mu?
Bir de yabancı dil eğitimini illa bir eğitmen tarafından mı öğrenilmeli?
Set alarak ya da internetten öğrenmek mümkün müdür?
@Hayat-Güneşi merhabalar,
Yabancı dil öğreten kişinin aksanı konusu, tümüyle o kişinin özgün koşullarına bağlı ortaya çıkan bir deneyimdir. Öğretmenin büyüdüğü yörenin aksanını gittiği yere götürmesini doğal karşılamalı. İki İngilizce öğretmeninden biri Alabama'dan olsun, diğeri ise Minnesota'dan olsun. Ne kadar saklamaya çalışsalar da bir başka Amerikalı iki öğretmen arasında az ya da çok aksan farkı bulabilir. Ne var ki, bir öğretmen kadın diğeri ise erkek diye aksan farkı olmaması gerekir diye inanıyorum.
Bununla birlikte, öğreğin Rusça, Ukraynaca ve Sırpça gibi dillerde fillerin çekim ekleri konuşmacının cinsiyetine göre değişir. Ayrıca Almanca, Fransızca ya da İtalyanca gibi dillerde ise ismin hallerinin erkek, kadın ve nötr olmak üzere değişik çekimi bulunur. Dolayısıyla o dili bilmeyen kişi doğal olarak konuşmacılar arasında aksan farkı varmış gibi algılayabilir.
Neredeyse her yazımda kurslara ya da setlere para vermeyin, İnternetten öğrenebilirsiniz derim. Bu konudaki yazılarımı irdelemenizde yarar var. Bir de şunu eklemek isterim: Bana dil öğrenme seti satacak kişiye kendisinin bu yolla kaç dil öğrendiğini sorardım. Eğer sattıkları sistem başarılı ise, en başta kendilerinin bir çok dil öğrenerek örnek olması gerekirdi ama yok öyle bir şey. Genellemek istemem ancak kursların ve setlerin çok büyük bir bölümü çok başarısız. Öğretmenin sorumluluğunu kendileri almak yerine, öğrenmenin sorumluluğunu size yüklüyor.
İnternette (YouTube) onlarca, yüzlerce bedava kanal var, oralardan gayet güzel öğrenebilirsiniz. Yeter ki, motivasyonunuz güçlü olsun. Özellikle düzgün Amerikan aksanı kazanmak için Rachel's English adlı parasız kanalı deneyebilirsiniz. 60'tan fazla video var, yararlı olacağına inanıyorum: https://www.youtube.com/user/rachelsenglish