Bir arkadaşım Master için yurtdışı Amerika falan şart burada imkansız diyor da, bana abartıyor gibi geldi.
İmkansız denecek kadar zor mu gerçekten?
Master yapan var mı?
İmkansız denecek kadar zor mu gerçekten?
Master yapan var mı?
Türkiye'de master yapmak çok zor değil, kabul edilmek de imkansız değil bence de biraz abartmış ama bu nerede ve hangi alanda master yapacağına/çalışacağına göre değişir. Biraz çalıştığın hocaların tavır ve tutumları da önemli aynı bölümde farklı üniversitelerde master yapan iki arkadaştan biri ODTÜ de çok rahat ettiğini söyledi diğeri İstanbul üniversitesi bıktırttı bıracağım artık diyor.
Akademisyenlik kısmına gelince Türkiyede araştırma görevlileri 2547 sayılı kanunun 50/d maddesine göre çalışmakta ve bu kadroda süre sınırı var ve doktoran bitince okuldan ayrılmak zorundalar 33. maddeye göre süre sınırı yok emekli olana kadar durabilirsin :) İlerlemeye gelince YÖK'ün bir tutuculuğu var bence kadrolar tamamen torpil ve tanıdıkla veriliyor bazı üniversitelerde o kadar sık boğaz edilmiş ki artık bekliyorlar bir kişi ya ölse ya da emekli olsa acı ama gerçek.
Ben de masteri İTÜ de yaptım tez hocam çalıştığım firmanın danışmanıydı, biraz kendime iyilik yaptırdım :) ama çalışırken çok sıkıntı oluyor bir hafta ödev bir hafta sınav kendimi ilk okulda gibi hissetmiştim. Yurt dışı tabi ki farklı bir yaklaşım olması ve yeni bir soluk ve eğitim sisteminin iyi olduğu bir ülkede daha faydalı olacaktır.
Almayadaki arkdaşlarım halinden çok memnum
Amerikadaki arkadaşlarım eksik bir şeyler var sanki diyor
ingilteredeki arkadaşım araştırma görevlisi oldu heralde sevdi oraları
Finlandiyadaki arkadaşım o da araştırma görevlis doçent olamadan artık dönmem diyor iyiler demek ki
Teşekkür ederim cevabın için :)
Zorluklar var yani gerçekten ama imkansız değil yapılabilir yani. Arkadaşımın annesi imkanlarını zorlayarak okuttu zaten şimdide kız yurtdışı diye tutturuyor, biraz gerçekci davransa iyi olur aslında...
İkinci yorumunu şimdi gördüm, sağol :)
Yurtdışı tabi faydalı avantajları var, ama Türkiyede de yapılır, sende yapmışsın mesela :) arkadaşımda İTÜ mezunu :)
Ben tesekkur ederim (eic icin de ) arkadasinin boyle dusunme nedeni onun arkadaslarinin bir cogunun yurt disana gidiyor ya da gidecek olmasidir :) haliyle insanin gidesi geliyor. Arkadasinin bolumu ne acaba
Tabiki de yapilabilir ayni universite de devam ederse kendini ust sinifa gecmis gibi hisseder :) yurt disina gitmek isteyen cok olsa da bir cok kisi kendi universitesinde devam etmek istiyor mastirina universiterde kendi ogrencilerini tercih ediyor diyebilirim
Rica ederim :)
hmm ondan olabilir tabi, çevresini bilmiyorum onun gerçi ama kızda bildim bileli hep yurtdışı hayranlığı var, malesef bana karşı da kıskanç davranıyor bu yüzden...
Bölümü kimya
Üniversite Master için kendi öğrencilerini tercih ediyorsa daha da şanslı olur, notları da çok iyi kızın baya çalışkan.
Himmm olur oyle ufak tefek kiskancliklar :)) ama arkadasina yurt disinda yasamak buradan biraz toz pembe gorunuyor olabilir. Baska bir ulkede ogrenci olmak dilini bilsende kulturune yabanci olmak maddi imkanlar burs kriterleri ve calisma izni hepsini cok detayli arastirmak lazim. Dusundugu gibi olmadigini anlamasi belki buradan zor olacaktir. 7 yilda mezun olan arkadaslarim arastirma gorevlisi oldular 2.75 ortalamayla (universite ortami bagimlilik yapmis onlarda :)) ki arkadasin basarili biri oldugu icin kabul edilmesi veya akademisyen olmasi kolay not ortalamasida giris puanina dahil ediliyor. Itu icin kendi ogrencileri secim de1 puan onde gibi dusunulebilir
Evet dediğin gibi zorlukları da var yurtdışının, göründüğü gibi toz pembe değil herşey, iyi araştırmak lazım. Hayırlısı olsun onun için :)
Ne güzel notu falan da iyi, Türkiyede güzel bir geleceği olabilir :)
Bence de arkadasin icin hayirlisi olur inşallah. Boyle dusunceli bir arkadasi olduğu için çok şansli
Insallah :) Tesekkür ederim :)
Arkadaşım tez için 6 ay çalıştı kafalarına göre bir kotaları var herhalde didik didik edip olmıcak bahanelerle ağlatmışlar kızı. Öğretim görevlilerinin saçma sapan egoları da insanı çileden çıkarır. G. tümün kenarları:)
Ama sonuçta Master yapanlar var imkansız değil? Yurtdışında da eline vermiyorlar hemen sonuçta..
Ben zaten yurtdışındayım arkadaşım için sordum, yok öyle bir niyetim. Sana başarılar :) anlıyorum streslidir tabi..
Rica ederim :))
pişman olmak istemiyorsan türkiye de yapma yurtdışı senin için her zaman avantajdır daha çok bilgi almış olursun türkiyenin sistemi berbat
Ben zaten yurtdışında kalacağım, küçüklüğümden beri burdayım. Ama arkadaşımın öyle demesi abartılı geldi, kendisi Türkiyede ve yurtdışında devam etmek zorundayım diyor, sanki Türkiyede imkansızmış gibi.
bilgi olarakta kendini geliştirmek istiyorsan türkiyeden uzar dur derim :) ben de yurtdışında yapmayı düşünüyorum hayalim
Yurtdışı daha iyi tabi, umarım hayalini gerçekleştirirsin :) yabancıdilin iyi olsun, ingilizce özellikle çalış şimdiden ;) nereyi düşünüyorsun?
Benimde Türkiyeye gelme niyetim yok zaten eğitim veya iş için.
neresi olduguna daha karar vermedim yabancı dil geliştirmek için ugraşıyorum ikinci yabancı dili de düşünüyorum :)
Hayırlısı olsun :) ikinci dil olarak Almanca veya Fransızca iyi olur bence ;)
Cevap
8Cevap
benim ünideki hocam boğaziçinde yaptı master ını ve şuanda doçent. bu iş zeka ve çalışmayla olur. sen hangi okuldan mezunsun üni olarak
Yani çalıştıktan sonra neden olmasın. Ben daha mezun değilim, yurtdışındayım, arkadaşım için sormuştum. Kendisi İTÜ mezunu, çok iyi bir üniversite aslında.
Eğer torpilin varsa yata yata master yaparsın hatta doç. olana kadar yatarsın ;) asla unutma
Sadece torpil geçerli değildir herhalde..
:))
bende masteri itüde yaptım, bildiğin üniversite sınavı gibi bir sınava giriyorsun alese, puanına göre üniversiteye yerleşiyorsun bence zor değil.
Teşekkürler, bende öyle düşünmüştüm zaten yapılır yani neden olmasın, sanki herkes yurtdışına gidiyor Master için...
Amerikada yaptığın akademik kariyer Yök tarafından tanınmazsa çöp olur.
Bachelor ve Master dünyaçapında geçerli normalde, nerede yaparsan yap.
Amerikanın bir üniversitesinde yaptığın kariyer başkasına bile geçerli olmayabiliyor. Kaldiki bu eğitimi Türkiyede akademisyen olmak için kullanacaksan YÖK denkliği şart, bence bu yola girmeden araştır.
Peki teşekkürler. Kendim için değil arkadaşım için sordum, ben zaten yurtdışındayım.
Allah izin verdikten sonra her şey olunur evellah. aminn
Amin.
Amma abartmışlar. Yapıyorum ve sorun yok. Gayette iyi gidiyorum
Bende aynen abartıldığını düşündüm, sağol :) başarılarının devamını dilerim :)
Yok kanka arkadaslrim var yapan
Teşekkürler :)
İsteyene kolay
Bencede olur, imkansız değil.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar