Benim ders çalışma ile aram hiç iyi olmadı üni sınavına bile çalışmadan gittim ve hatta yarıda bıraktığım üni de bile akşam notları okur sabah sınava girerdim ki oda bazı dersler için hepsi için değil, sadece Allah'ın cezası İngilizceyi beceremiyorum oda anlamadığım için çözüm üretemiyorum alttan kalan tek dersim. 🤷
Akşam notları okur iken klasik müzik dinlerdim hem zihnim açılır hem de okurken sıkılmazdım.
Tavsiye olarak müzik dinlemeni söyleye bilirim, ders çalışmayan biri olarak başka birşey söyleyemem çünkü bilmiyorum 😅
Öncelikle zihnini meşgul eden bir olay varsa odaklanma problemi yaşayabilirsin. Ders çalışmaya başlamadan önce zihnini meşgul eden düşüncelerden kurtul.
Sabahları ders çalışmanı tavsiye ederim özellikle sabah 06.00 ve sonrası. Sabah uyandığımızda beyin yorgun değildir, zihnimiz açıktır ve hem daha çabuk öğreniriz hem de daha kolay odaklanırız. Sabahın erken saatlerinde 1 saat ders çalışmak, akşam 3 saat ders çalışmaya bedeldir. Bilgileri daha çabuk kavrar, daha erken ezberlersin.
Vitamin değerleri de önemli. Özellikle B12 eksikliği odaklanma problemlerine neden olabilmekte ayrıca ciddi derecede unutkanlığa yol açıyor. Unutkanlık ve odaklanma sorunun sürekli varsa vitamin değerlerini baktır derim.
Çalıştığın masanın üzerinde dikkatini dağıtacak nesnelerden kurtul. Örneğin; masa saatinin tik tak sesi bile dikkat dağıtabilir. Ayrıca ders çalışırken elinde kalemi sallayanlardan isen bunun odaklanmayı %40 oranında azalttığı kanıtlanmıştır. Beyin bir yandan kalemi sallarken ki koordinasyon ile ilgileniyor.
En çok hangi ortamda ders çalışmayı ya da kitap okumayı seviyorsan o ortamlarda çalış. Mesela ben mum ışığı altında kitap okumaya bayılırım. Beyaz, parlak floresan ışık altında kitap okuyamam ve derse odaklanamam. Yağmur damlalarının saçaklara çıkardığı ses seni mutlu ediyor ve daha çabuk odaklandığını düşünüyorsan telefonuna uzun süreli yağmur sesi de indirebilirsin. Güzel bir meditasyondur ayrıca.
Öncelikle öğrenim hayatında sonsuz başarılar diliyorum, Geçmişten geleceğe çok hızlı bir değişime şahit oluyoruz, özellikle teknolojik olarak. İllaki bu değişimin getirisi kadar götürüsü de oluyor. Odamızdaki dijital saatler telefonumuza gelen uyarılar, bildirim sesleri , renkli ışıklı masa süsleri, odaya döşenen ledler vb.
Odaklanma problemini aşman için öncelikle konsantrasyonunu sağlaman gerekmekte. Konsantrasyonu sağlayabilmen için ilk önce zihinini boşaltman gerekmekte (Hatta o yakışıklıyı bile 😉 ) ve odandaki senin dikkatini dağıtan her şeyi kapat ve en önemlisi geleceğini düşünerek konsantre olmaya çalış.
Konsantreni geliştirebilmen için ;
♦ Kişisel odaklanma teknikleri geliştirmek, görev listesi oluşturmak ve birden fazla işi aynı anda yapmamak konsantrasyon artırıcı etkiye sahiptir. ♦ Sağlıklı beslenmek konsantrasyon gücü sağlar ♦ Düzenli ve tam uyku uyumak konsantrasyon gücü sağlar; konsantrasyon bozukluğu faktörlerini azaltır. ♦ Düzenli beyin egzersizleri yapmak, bulmaca çözmek ve zeka oyunları oynamak çok güçlü bir şekilde konsantrasyon artırıcı etkiye sahiptir. Örneğin aşağıdaki oyunlar, bizzat konsantrasyon geliştirmeye yönelik tasarlanmış bilimsel egzersizlerdir. Hızlıca deneyebilirsin
Ben genelde motivasyon videoları falan izliyorum sonra tam olarak beynim derste oluyor. Bide kendine bir düzen kur her zaman aynı yerde çalış her gün aynı saatte ya da 2 gün çalış 1 gün ara ver. Derslerin sonuna ödül koy. Tatlıyı çok seviyorsan mesela bu konuyu bitireceğim ve 1 tabak puding yiyeceğim de. Kendini gaza getir. Eğer ders çalışırken sıkılıyorsan da bi grup kur ya da ders gruplarına katıl sosyal medyada çok var böyle gruplar. Orda birbirinizi gaza getirerek baya iyi işler çıkarıyorsun (UMARIM YARDIMCI OLMUŞUMDUR)
Yaşıyordum. :// Zaten ders çalışmaktan bu yüzden soğudum. Hem odaklanamıyordum, hem de odaklanamadığım için en basit soruyu bile yanlış çözüyordum bazen.
Benim de en temel sorunum bu. Bazen her şey cok iyi giderken bir yerde farketmeden kopuyorum.. sonraki okuduklarımı anlayamadigim zaman farkediyorum dağıldığımı , basa sariyorum 🥺
Telefonumu kapatıyorum, insanlardan kendimi tamamen soyutluyorum. Mümkünse bilgisayarımı bile uçak moduna alıyorum ve minik bir meditasyon yapıyorum. Sonrasında kahvemi alıp derse başlıyorum.
Ama benim hayatımda nadir oluyor bu durum, genelde odak kaybı pek yaşamam
Bende çok yaşıyordum, bu sorun genelde zekilerde oluşuyor. Zeki insanlar sadece bir konuda yoğunlaşamıyor genede çünkü kafa durmadan çalışıyor, aklına bir şey geliyor sonra ardından başka fikir, başka fikir çok sıkıntı oluyor. Ama öneri olarak kahve diyebilirim nedenini bilimsel olarak bilmiyorum ama bu yüzden ve az uyuduğum için (günde 5 hatta 4 saat uyuduğum oluyordu, sınava çok az bir zaman çalışmıştım) günde 4-5 bardak kahve içtiğim oluyordu. İşe de yarıyordu açıkcası.
Tütün vekahve kullanırım, kahve hem zihimi açar dinç tutar, tütün ise odaklanma için kullanıyorum gerektiğince, onun dışında sakız ve müzik kullanırım. Tüütn dediğim sigara değil de pipo kullanarak
Ha bir de uzun süre içersen vücudunu etkiliyor yani spora çok sıkıntı oluşturmuyor. Amatörde oynarken antremanlarda veya sıkı maç olursa mesela (sivasspor amatör takımıyla oynamadan önce içmiştim) bende kullanıyordum. Ama inşallah okula gidince bırakacam bakalım
Eğer ders çalışırken odaklanma sorunum olursa biraz ara verip dolaşıyorum su içip tekrar oturuyorum. Bide kendime bir zaman belirledim mesela 30 dakika çalışıp bi konuya 5 dakika mola veriyorum böylece hem daha iyi anlıyorum konuyu hem odaklanmam daha kolay oluyor.
hiç isteyerek ders çalışmadım hiç ama :D demekki bana göre değilmiş vs vs okumaktansa izlemeyi yaşamayı severim o yüzden derse odaklanırken genelde ya varya şimdi şurda olmak vardı vs vs yapmışlığım vardır
Ben de şu an yks öğrencisiyim. Sana önerilerim şunlar Telefonunu kesinlikle ders çalıştığın ortamdan uzak bir yerde tut Ders çalışmak saatlerce masa başından kalkmamak değil 5 saat oturup çalıştım zannedersin ama gün sonunda kafanda hiçbir şeyin kalmadığını fark edersin Pomodoro denilen bir teknik var ben onu uyguluyorum PC ve mobile indirip kullanabilirsin buraya ayrıntılı anlatmak istemedim sen bu tekniği araştır memnun kalacaksın...
Şöyle bence odaklanma problemi yaşayan çok kişi var neredeyse herkes diyebiliriz. Çünkü aslında eğlence istiyoruz gençler olarak. Odaklanma problemini sevdiğin şeyleri yaparwk halledebilirsin odaklanamamanın sebebi aslında kafandw bir sürü şey olması o yüzden wklındwkilerini sil aklındwki soru işaretlerinin cevabını bul önce.
Bu tarz durumlarda , benim odaklanmamı engelleyen şey her neyse, önce ondan kurtuluyordum öğrenciyken.. Baktım olmuyor, ders çalışmayı bırakıyordum ((:
Pomodoro taktiğini uygula ilk önce. Instagram da az takıl.! beyin telefonda hayatı hızlı yaşadığı için normal yaşamında çabuk geçmesini istiyor. Ve dersten sıkılıyor çünkü netlerin hemen yükselmesini istiyorsun enter tuşu degilki mübarek... Başarılar.🥊🥊
tabii ki yaşıyorum ama çalışmazsam hiçbir şey yapamayacağımı kendime hatırlatıyorum. Bazen de işte şunları yaparsan işte dizi izlersin bitirince gibi kendime küçük ödüller koyuyorum o şekilde devam ediyorum ve etkili oluyor bende
youtube da pomodora tekniği ile ders çalışma videoları var ben onları izleyerek daha verimli ve uzun surali ders çalışıyorum. ben buket sena nın 1 saatlik vidosu ile çalışıyorum.