Üniversite okumadan iyi bir kariyer yapılamaz mı?

Türkiye'de üniversite okurken dikkat edilmesi gereken 3 önemli kriter olduğunu düşünüyorum. Bu üç kriterin 2 tanesi sağlanırsa bence o üniversiteye gidilebilir. İkinci üniversitemi bu sene bitiriyorum ve deneyimlediğim şey şu; İlki bölümün kaliteli olması ve puanının yüksek olması öğrenci için en önemli tercih sebebi oluyor, ikincisi okuduğu şehir, üçüncüsü ise üniversitenin köklü bir üniversite ya da yeni kurulmuş olsa bile köklü bir temel üzerine kurulmuş olması yani apartman üniversitesi halinde bir ticarethane olmaması gerekli.
Şimdi tüm üç kriterin dışında başka bir konu var. Üniversite tercih ederken nelere dikkat etmeliyim sorusunu kendime sorduğumda bu kriterlere geçmeden önce ben nelerden hoşlanıyorum ve ilgi alanlarım neler? İşte bu sorunun cevabını belirliyoruz. Mesela ben; iletişim, fizik, yazılım, iktisat, sosyoloji, felsefe, gastronomi gibi alanlarda çalışmaktan ve iş yapmaktan hoşlanıyorum.
Hukuk fakültesinin puanları en yüksek ya da tıp fakülteleri en çok tercih edilen bölüm. Öncelikle onları yazayım olmazsa diğerlerini tercih ederim diye düşünmem. Çevrenize çokça duymuşsunuzdur, "tıp fakültesini 3 puanla kaçırdım diş hekimliği yazdım" gibi. Bu düşünce yapısı çok makul değil. Çünkü 2020 yılında dünya farklı bir sürece evrildi.
Ameliyat yapan robotlara dahi şahitlik ediyoruz. Bunun için bu algıyı kesinlikle değiştirmeliyiz ve önce ilgi alanlarını belirlemeliyiz.
İlgi alanlarımızı bir yere not ettikten sonra yukarıdaki üç kriterden minimum ikisini sağlayacak şekilde tercihlerimizi yapabiliriz. Tabii üçte üç olması en iyisidir ama en iyisi olmasa bile üçte iki sağlaması yeterli. Puanı yüksek bir bölüm, yaşamak istediğiniz şehir ve köklü bir üniversite... Örneğin iletişime ilgi duyuyorsunuz. Puanınız ne kadar yüksek ise (tabi ki sınava çalışın ama sınav emin olun her şey değildir sadece elinden geleni inandığın ölçüde yap yeterli) puanınıza göre "iletişim bölümü" olan üniversiteleri bir listeye dökün.
Ardından hangi şehirlerde yaşamak istersiniz onları seçin ve ardından ise bu şehirdeki bu üniversite beni mutlu eder mi, kaç yıllık bir üniversite, hocaların çalışmaları neler ve benim istediğim gibi mi gibi sorular ile eleme yapabilirsiniz.
Bu sıralamayı siz yapın. Örneğin ben Boğaziçi Üniversitesi'nde okumak istiyorum ve İstanbul'u da seviyorum o zaman bu üniversitede hangi bölümler benim ilgi alanım ve hangisinde okursam mutlu olurum? Bu soruların cevabını orada bulabiliyorsanız tercihinizi yapın. Artık üniversite her şey değil, hiçbir şey değil diyemeyiz HENÜZ! Ama zamanı gelecek üniversitelerin de bir önemi kalmayacak her şey dijitale dönüşecek. Kimse sizin diplomanıza bakmayacak. Yaptığınız çalışmalara ve "Sosyal profillerinize" bakacak. Sosyal profil hakkında belki bir yazı yazabiliriz ilerleyen günlerde.
Sevmediğiniz bir bölüme gitmeyin. Sevmediğiniz bir şehre gitmeyin sevmediğiniz bir üniversiteye gitmeyin. Puan falan çok da önemli değil. Bunlar tamamen kafamızda kurguladığımız dayatmalar. Sen müzikten mi hoşlanıyorsun ve sırf matematik yapamadığın için müzik bölümüne puanın mı yetmiyor, o zaman hiç endişelenme.
Hangi şehirde yaşayabilirsin ve hangi üniversitede okumak seni mutlu eder, bu sorunun cevabını ver ve ilgi alanına yakın bir bölüm tercih et. Sana göre Trakya Üniversitesi iyi bir üniversite ve şehir seni mutlu mu ediyor. Heykelcilikten de biraz hoşlanıyor musun, git orada heykel bölümü yaz. Sonra bir Youtube kanalı aç ve instagram hesabını aç müziğini yapmaya başla. Okulu da bir amaç değil bir araç olarak kullan ve hobi olarak oku. Maximum da +1 +2 yıl uzatarak bitirmeye çalış. Zaten sen göreceksin ki okul bitene kadar müzik yaparak para kazanmaya başlayacaksın ve senin işin müzik olarak. Bence böyle. :)
Sevgiler.
IG: @insandedikleri
Merhaba Eyüp Bey.
Ben 2018 lise mezunuyum.
Dediklerinize katılıyorum.
Sınava 2 sene girdim sadece.
İkisinde de istediğim bölüme puanım yetmediği için gitmedim, istemediğim bir bölümde kesinlikle okuyamazdım bunu biliyorum.
O yüzden madem istediğim bir bölümü okuyamadım, üniversite okumadan bir alanda ilerlemek istedim.
Ama böyle bir şey keşfedemedim henüz.
Üniversite sınavına hazırlanmak benim için zorlu bir süreç son yıllarda maalesef.
Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. 🙏🏼
Türkiye'de iş ararken anlıyorsun aslında neyin ne olduğunu...
Akbank Müfettiş Yard. 2012'de mesela adamlar toef, kpds belgesi isterken forma şöyle bi şey eklenmiş:
"Robert, Üsküdar Amerikan, İzmir Amerikan veya Tarsus Amerikan liselerinden mezun olanlar,"
"Lisans veya lisansüstü eğitimlerini; Boğaziçi, O. D. T. Ü., Bilkent, Sabancı veya Koç Üniversitelerinde tamamlamış olanlar için yukarıda ifade edilen yabancı dil yeterlilik sınav puanı aranmaz"
Türkiye'deki 4 büyük denetleme şirketi olsun, ya da McKinsey, boston consulting group, oliver wyman, mercer gibi danışmanlık şirketleri olsun yeni mezun alırken
Odtü İşletme-İktisat
Boğaziçi İşletme-İktisat
Koç, Bilkent,
gibi üniversite mezunlarını tercih ettiğini internette okuyoruz. Özellikle McKinsey
Diğer üniversite mezunlarına fazla şans tanınmadığı ifade ediliyor internette oraya girmiş ve işin içinde olanlar.
O zaman sormak lazım kardeşim bunca bölüm bunca üniversite var bu kadar öğrenci neden okuyor? Eğer sen sadece ineklemiş, öss ile bu üniversitelere girmiş öğrencilere ya da 2 yıl okumuş dgs yapıp girmiş, öğrencileri alacaksan...
Kapatın tüm üniversitelerdeki işletme bölümlerini tek boğaziçi olsun... işte kardeşim bu yüzden şart
Cevap
31Cevap
Şimdi sana şöyle açıklayayım bebeğim. Dünyanın en zengin on kişilerinin lisetesini çıkart araştır. Sadece biri hariç hiçbiri üniversite mezunu değil. Nerdeyse tamamı lise mezunu.
Koç sabancı vs. universite mezunu değil.
Ve çok başarılı isimler. Kariyerleri de gayet başarılı.
Bi açıdan daha bakalım lise mezunu motorlu kuryeler veya çok iyi şirketlerin çaycıları bir öğretmenden daha çok kazanıyor.
Derdin maddiyatsa ille de universite bitireceksin diye bişey yok. Derdin kariyerse universite bitirmen elbette ki seni bi tık daha avantajlı kılar.
AMA MESELENİN ASLI ŞU Kİ EĞİTİM MADDİ AMAÇLARA DEĞİL GERÇEKTEN BİRŞEYLER ÖĞRENMEYE HİZMET EDER. HERZAMAN PARA DEĞİLDİR HERŞEY. UNİVERSİTE BİTİRMİŞ OLMANIN BİR PRESTİJİ VARDIR. O YÜZDEN İŞSİZ KALMAMAK İÇİN DEĞİL BİRŞEYLER ÖĞRENMEK İÇİN OKUYUN. ALLAH RIZKI İSTEDİĞİNE İLMİ İSTEYENE VERİRMİŞ. SİZ İLMİ ÖĞRENMENMEYE ÇALIŞIN. BİRŞEYLER ÖĞRENİN. BİLGİLİ GÖRGÜLÜ KÜLTÜRLÜ VATANA MİLLETE HAYIRLI EVLAT OLMAK İÇİN OKUYUN.
Ben de okumak istiyorum da işte şartlar müsait değil ama böyle yerimde de saymak istemiyorum.
Değil.
Üniyi yarıda bıraktım, kariyerim kafamdaki kadar yeterli veya yüksek diyebileceğim şekilde olmasa da.
Tüm lise ve üniversitedeki arkadaşlarımdan ilerideyim.
Okul hayatımla alakası olmayan bir alanda yetkinleştim ve yetkin olduğum konuda sözüm geçerlidir.
Meslek konusunda erkekler daha şanslı oluyor sanki.
Ben beceriksizin tekiyim onu anlıyorum artık. 😒
Dalga geçiyorsun dimi? 😊
@mfvnlksfn Biliyoruuuum.
Üniversite okuyan (yalancıktan değil) kişiler bilgili olurlar, bilgili kişilerle oturup sohbet etmek ayrı bir zevk! Bilgili kişiler etkili konuşurlar, etkili konuşmak iş ilişkilerinde, yapılacak anlaşmalarda, pazarlıkta çok önemlidir! Dolayısıyla üniversite okumak gerek!
Önemli olan insanın kendini geliştirmesi ve aklını kullanabilmesi. Bunun için üniversite okumak şart değil.
Bunları nasıl yapacağım peki?
Aklımı kullanmıyorum 3 senedir. 😪
İstediğim şey üniversitesiz olmuyor ki. 😕
Şu an üniversite okumak için durumum müsait değil.
Hmm anladım. Ama daha gençsin, okumak ve kariyer sahibi olmak için uzun yıllar var önünde. İş bulabilirsen çalışabilirsin sınavlara hazırlanırken. Benim de 2. senem mesela ve ben okul dönemi çalışamasam bile yazları çalışıp okul taksitlerimi öderim. İnsan isteyince başaramayacağı bir şey yok gerçekten.
Öncelikle hedef belirle kendine ve gelecekle o mesleği gerçekten yapmak isteyip istemediğini düşün. Sonrasında da kimse tutamaz zaten seni.
Çok teşekkür ederim, sağ ol. 🌸
Şart değil, ticarete atılabilirsin , kendi iş yerini açabilirsin
Her şey para ile başlıyor maalesef.
Sordugun soruda param yok dememişsin
Demem gerekmiyor ki.
Zaten sadece kişisel bir soru değil.
Soru başlığı görüşümle bire bir eşleşiyor
Meslek sahibi olmak çaba ve emeğine bakar. Kariyerinde iyi yere gelmek için üniversite okumak avantajlı kısa sürede kaç yıllık tecrübeleri okuyarak ediniyorsun. Yıpratıcı süreç zihnen alışık olmak gerekir.
Hayır Bence Ben 11 yaşında amcamlarimin yanında Telefon tamircisi dükkanı vardı girdim Okulu bıraktım kafamı bu işe çevirdim şu an 19 yaşındayım Profesyonel Teknik servisim Ve Hiç bır belgem de Yok Orta okul Diplomam bile 🙏
Seninki şans olmuş sanırım.
Şans Değil Çaba ben Bu işi öğrenene kadar Ne sınavlardan geçtim Ne zorluklarla geldim bir bilsen
Öyledir tabii.
Sende vazgeçme İnşallah hakketigin yere varirsin ❤️
Çok sağ ol. ✨
Ticari zekana bağlı.
Alibaba nin kurucusunun hikayesini oku anlarsın şart olmadığını
evet büyük ölçüde şart, üniversite gereksiz diyenlere kanmayın
Üniversite sadece eğitimden okuldan kitaplardan ibaret bir ortam değil sosyalleşir yeni insanlar tanır ufkunu açarsın o yüzden bence gerekli
tabikide , çok zengin olmak için Hak in yürü demesi lazım ve onun yürü demesi için de senin çabalaman lazım
sadece bazı mesleklerde kariyer yaparsın tıp hukuk askerlik polislik öğretim üyeliği vs gibi yaani gidipde güvenlik ve koruma yüksek okulunu okusan mesela hiç bir b*k olamazsın ömrün boyunca asgari ücrete ve güvenlik dışındaki başka angarya işlerde gece gündüz demeden uzun mesailer yaparak sadece haftada bir gün izinle hiç bir sosyal hakkın olmadan karın tokluğuna çalışırsın yaani :):)
Ne yapalım peki?
Hukuk istemiyorum, polis de olamıyorum istesem de.
Tıp da zor.
Baba parası ile ticarete atilmayacaksan okuman şart
üniversite de meslek eğitimi alınır torpille yerleştirilir
Aleyna tilki gibi olmak için üni okumaya gerek yok yani kariyer için ego ve aptal aptal konuşmanız yeterli
Onun gibi olmak isteyen kim?
Öyle bir kafayla olacağına hiç olmasın. 😒
Zaten biliyor musunuz, iyi bir kariyeri olan insanlar cidden s*lak oluyor.
Kesinlikle şart. Üniversite kültürdür her şey para değil
Değildir bana göre. Ben üniversite okumadım ama pişman değilim, aksine doğru bir karar vermişim diyorum
Türkiyede tabi, dolandırıcılik , imamlık, bekçilik üniversiteleri şart yeğenim
Ticarette kariyer yapmak üniverste okuyup kariyer yapmaktan daha zor.
Üniversiteye gereksiz diyenlerin çoğu cahil. Sen üniversiteyi kesinlikle okumalısın.
Keşke okuyabilsem keşke.
Kariyer zor ama maddi açıdan yükselmek için şart değil üniversite..
Amazonun microsoftun kurucularına bakınca karar vermek zor olmasa gerek.
Eğer Bill Gates değilseniz şart.
Bu devirde. Master ve Doktora yapmak lazım. Üniversiteler Liseüstü gibi bir şey oldu
Değil bence. Insana şans daha gerekli
O da bende yok.
Bende de 🤦
Dezavantaj okumak artık hem zaman hem de maddi kayıp
Üniversite okumak tabi güzel ama artık bence gerek yok milyonlarca universite mezunu işsiz kalacak.
Üniversite mezunu olanlardan da tecrübe isteniyor.
Nasıl bir kariyer istediğine bağlı olarak değişri
Türkiyede naparsan yap bi b*k olamazsın
Yapılabilir. Sağlık alanı için falan olmaz tabii.
Boş kesinlikle okumayın
İşini şansa bırakmak istemiyorsan şart..
Şart olması gerekiyor ama şart değil maalesef..
Ne konuda kariyer yapmak istiyorsunuz?
Sağlık.
O üniversitesiz olmuyor.
20 yıl sonunda evet
Evet. Nusret 80 milyonda bir çıkıyor şekil A 1
diploma sart
Birsürü zengin insan okumadı
Acun lise mezunu
Şart değil
Bence şart
Şart değil
Yapılır