Sevgili Efcnfnds, Anladığım kadarıyla Japoncaya ilginiz var, öğrenmek istiyorsunuz ve bu alandaki iş fırsatları hakkında bilgi arayışı içindesiniz.
Öncelikle belirtmek isterim ki, Japon kültürü inanılmaz ilginçtir.
Japon insanları süper kibardır ama Japon şirketleri çalışmak için kolay yer değildir. Japonlar dünya çalışma terminolojisine "KAROSHİ" diye bir terim kazandırdı. İnternetten bakmanızda yarar var.
İngilizce dışında bir dil öğrenmeyi planlıyorsanız, iş çevreleri önce İngilizce konusunun tümüyle çözülmüş olmasını bekler. Dolayısıyla İngilizcenizin çok iyi düzeyde olduğunu ya da çok iyi düzeye getirme hedefiniz olduğunu umuyorum.
Orta düzeyde İngilizceniz olsun ama çok iyi düzeyde Japoncanız olsun, Japon şirketlerinde ne de uluslararası firmalarda da iş bulamazsınız.
Bir Japon elektronik şirketi 2019'da Avrupa merkezini Amsterdam'a taşırken verilen ilanı görmüştüm. İK şirketi anadili gibi Japonca konuşan adaylardan bile TOEFL IBT (Internet Based Test) için ise 90 üzeri skor istiyordu. Bu gerçekten çok yüksek bir puan ama ona göre de maaş + benifits veriyorlar.
Japonca bilen ya da öğrenmek isteyen genç arkadaşlar (İngilizcenin süper olması koşuluyla), Türkiye'de üretim tesisleri bulunan Japon şirketlerinde iş bulabilir. Ancak yalnızca dil bilmekle kendinize çok seçenek yaratamazsınız ama örneğin diyelim ki, makine mühendisliği okudunuz, harika İngilizce ve Japonca biliyorsunuz, dünyanın her yerinde iş bulursunuz.
Yok, ben İngilizce ve Japonca bilerek ilerlemek istiyorum diyorsanız, "uçuş görevlisi" olarak kolay iş bulup, iyi bir gelir elde edebilirsiniz.
THY sizi tanımaktan kesinlikle mutluluk duyacaktır. Belki JAL (Japan Airlines) ya da All Nippon Airways de olabilir. JAL'da maaş 2.750 USD olabilir, All Nippon'da maaş 3.200 USD olabilir. THY maaşları bilemiyorum, 10.000 TL dolayındadır diye varsayıyorum.
Japon firmalara git başvuru yap otomobil sektörü turizm sektörü bilişim iletişim inşaat sektörü sana hangisi uyarsa benim şahsi görüşüm iletişim olur çünkü bu pazarlar da deli para dönüyor.
Sevgili Efcnfnds,
Anladığım kadarıyla Japoncaya ilginiz var, öğrenmek istiyorsunuz ve bu alandaki iş fırsatları hakkında bilgi arayışı içindesiniz.
Öncelikle belirtmek isterim ki, Japon kültürü inanılmaz ilginçtir.
Başarılar diliyorum.