Güncellemeler
+1 yıl
Bu yıl hazırlık okuyacam onun için kursa gidemem bu hafta dersler başlayacak ayrıyetten para sıkıntım olmasın diye işe girip çalışmayı düşünüyorum yarın da iş görüşmesine gidicem mesela. Eğer bir yerde kabul edilirsem hem iş hem okul ikisini bir arada yürütücem okulda da eğitim karma olacak hem online hemde normal gidip gelmeli
Çok Süper Cevap
En İyi Cevaplar
AI Persona’ya Sor
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
3
Cevap
4Cevap
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Cinsel Yaşam
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Sorunuza yanıt getirmeden önce dil edinimi hakkında açıklamada bulunmam yararlı olacak diye düşünüyorum.
Dünyanın en gerçekçi dil öğrenme yolu, bebeklerin yaptığı gibi, defalarca odaklanarak dinlemek ve o sözler ile içerikte geçen nesne, kişi ve olaylarla ilgili bağ kurmaktır.
Uyanık olduğumuz her saniye duyu kanallarımız aracılığıyla durmaksızın veri derleriz
Bu derleme eylemi biz bilincinde olmadan gerçekleşir. Bu verilerden kavramak için çaba içinde olduklarımız akılda kalırken, kalan çoğunluk ise kavramaya çalışmadığımızdan çöpe gider. Bilinç tarafından işlenen veri bilgiye dönüşür, bilgiye dönüşmeyen girdi bellekte tutulmaz.
Dışsal girdilerin akılda kalması için ezberlenmesi değil, mutlaka kavranması ve anlaşılması gerekir. Bu iş dil kurslarında ya da okullarda öğretildiği formatta bizi başarıya taşıyor olsaydı, çocuklarımız İngiliz soylusu gibi İngilizce konuşurdu. Belli ki, bir yerde atlanan bir husus var.
Bakınız, hiç kimse anlamadığı, anlam yükleyemediği bir girdinin farkında olamaz, dolayısıyla onu belleğinde tutamaz. Buna göre, bir dilin öğrenilmesi ve konuşulabilmesi için dışsal girdi olarak kavranmış yani işlenmiş ve dilsel girdi olarak anlaşılmış olması gerekiyor.
Kavranılabilir girdi (comprehensible input) kuramı; "dinle, bağ kur, ilişkilendir, anla" şeklindeki öğrenme yoluyla, yabancı dillerin tıpkı ana dil gibi öğrenilebildiğini savunur. Yabancı bir dilde film izlerken, konu içindeki söz ve yapıların tümü tanıdık gelmese de, dinleyici tarafından anlaşılabilmesinin nedeni, kısmen anlaşılan sözler ile nesneler, kişiler ve olaylarla bağ kurulmasıdır.
Örneğin Almanca bir filmde, yemek hazırlayan anne çocuklarının odasına doğru "Abendessen ist fertig" diye sesleniyorsa, onları yemeğe çağırıyor olmalı diye bağ kurulur. Aynı filmi birçok kez yeniden izleyince "Abend" akşam demekmiş, "Essen" yemek, "fertig" ise hazır (>/bitti) demekmiş formatında yeni bağlar kurulur.
Sıfırdan öğrenilen herhangi bir dilde, bir kez doğal yoldan tahmine ve anlam çıkarmaya dayalı olarak kavranan içeriksel karşılık, bir daha zor unutulur. O artık bir veri değil, bellekte kendine yer açmış bir bilgidir ve kişiye artık yabancı gelmez. Tıpkı İngilizcenin size artık alışık geldiği gibi.
Dünyanın her yerinde herkes bildiği dilleri, kulağa gelen sesleri nesnelerle, kişilerle ve olaylarla ilişkilendirerek öğrenir
Öğrenilen bu dil, doğduğu kültürel çevrenin dilidir. Bizler Türk kültür coğrafyasında doğduğumuz için Türkçeyi anadil olarak öğrendik ve şimdi bu dilde sizinle yazışıyoruz.
Yakın çevrenizde konuşmaya yeni başlayan bir bebeğin konuşma serüvenini izlemeniz, sizi bir çok dili öğrenmek konusunda yüreklendirebilir. Önerim şu, tek kelime dahi bilmeseniz de yabancı dil öğrenmekten sakın çekinmeyin ama bu dilleri aynı anda öğrenmeye çalışmayın. En verimli yol, bir dili iyi düzeye getirdikten sonra yeni bir dile başlamanızdır.
Kendinize sosyal medyasız günde yalnızca 1,5 saat ayırabilirseniz, öğrenmekten mutlu olacağınız dilde aynı sinema filmini onlarca defa izleyin. yalnızca bir kaç hafta sonra geldiğiniz düzeye kendiniz, aileniz ve arkadaşlarınız çok şaşıracaksınız. Dil konusundaki diğer uzman görüşlerimi okumanız size yardımcı olabilir.
Kolaylıklar dilerim.