Özel üniversitede tam burslu okuyanlara bir sorum var arkadaşlar. Özel üniversitede dersten kalınca burs kesiliyor mu? Özel üniversitede dersten kalınca ne olur? tam burslu üniversitede dersten kalmak
Özel Üniversitede Dersten Kalınca Burs Kesilir mi?
Selamlar. Özel üniversitede okumanın birçok avantajı var. Örneğin özel üniversiteler uygulamalı derslerde devlet üniversitelerine göre daha geniş imkanlara sahip. Bu yüzden özel üniversitelerde burslu okumak birçok öğrencinin hayalleri arasında. Ancak özel üniversitede burslu olarak okumanın zorlukları da var tabi ki. Burs kazanıp ücretsiz olarak okumaya hak kazananlardan mezun olana kadar başarılı olmaları beklenir. Hatta yapma lüksünüz bulunmaz. Tabi ki bu durumda akıllara özel üniversitede dersten kalınca ne olur? sorusu geliyor.
Özel Üniversitede Dersten Kalınca Burs Kesilir mi?
özel üniversite bursu kesilir mi?
YÖK yönetmeliğine göre tüm özel üniversitelerde geçerli tek bir kural vardır. Özel üniversitelerde başarısızlık durumlarında burs kesintisi yapılmaz. Bunun sebebi öğrencinin bursu o okula girmeye hak kazandığı yıl üniversite sınavında aldığı puan sayesinde kazanmasıdır. Daha sonradan eğitim hayatındaki yaşayacağı başarısızlıklar aldığı bursun kesilmesine sebep olmaz. Sadece tam burslu okuyanlar için değil %25, %50 ya da %75 okuyanlar için de aynı durum geçerlidir.
Ancak bazı durumlarda okullar öğrencilere ek burs imkanları da sağlar. Başarılı öğrencilere sınav yaparak ya da mütevelli heyeti kararları ile ekstra burs verebiliyorlar. Örneğin okulu %25 burslu kazanan bir öğrenci okulun yaptığı sınavda başarılı olarak veya derslerinde başarılı olarak heyetin verdiği karar ile okulun desteklendiği vakıf tarafından ekstra burs kazanabiliyor. Bu durumda bursu %25 iken %50'ye çıkarabilme imkanı bulunuyor. Böyle bir durum söz konusu ise başarısızlık durumunda öğrencinin bursu tekrar %25'e indirilebilir. Ancak dediğim gibi sonradan kazandığı burs kesilir. İlk kazandığı %25 burs başarısızlık durumda asla kesilmez.
Genelde özel üniversiteleri araştıran öğrenciler yanlış bilgiler edinebiliyorlar. Örneğin çoğu kişi özel okulların bursları kesmek için bahaneler ürettiklerini söylüyorlar. Tabi ki en büyük bahanenin de derslerinizdeki başarısızlık olduğu söyleniyor. Ama bunlar tamamen yanlış bilgiler. Özel üniversitede dersten kalırsan ne olur? diye endişe etmenize gerek yok. Ancak kesmiyorlar diye derslerinize çalışmamazlık yapmayın.
Tam burslu üniversitede dersten kalmak hepinize korkutucu gelecektir. Böyle bir durum yaşarsanız bursum kesilir mi diye panik yapmak yerine hocalarınızdan destek alarak daha çok çalışmalısınız.
Özel Üniversitede Başka Hangi Koşullarda Burs Kesilir?
vakıf üniversitesi bursu nasıl kesilir?
Özel üniversitede dersten kalınca burs kesiliyor mu? sorusuna ayrıntılı cevap verdim ve derslerden başarısız olduğunuz durumda bursun kesilmeyeceğini anlattım. Ancak başka durumlarda bursunuzun kesilme ihtimali tabi ki mevcut.
Okulun disiplin kurallarına aykırı davrandığı ispatlanan öğrenci kınama ve uzaklaştırma cezası aldığında bursu kesilmektedir. Böyle bir durumda bursu kesilen öğrencinin bursu tekrar verilmemektedir. Aynı şekilde yüz kızartıcı suç işleyen öğrencilerinde bursu tekrar verilmemek üzere kesilir.
Okulu kazandıktan sonra aslığınız ek bursların başarısızlık durumda kesilebileceğini tekrar hatırlatmak isterim. Okula girdiğiniz puan ile kazandığınız burslar başarısızlık durumunda kesilmez. Ancak daha sonradan okul tarafından size verilen ek burslar derslerinizde başarısız olduğunuzda kesilmektedir.
Hangi üniversite kardeş :) Üniversiteden üniversiteye değişir, hepsinin yönetmeliği açıktır, internet sitelerinden indirip oku dikkatlice. Ben başlıca sıkıntılarını söyleyeyim:
-Yemekhane yoktur, paralı okuyanlar için restoran vardır. -Kantin pahalıdır. -Şehir içinde bir üniversiteyse kampüs küçük olabilir, ya da hiç olmayabilir. -Kampüs gibi üniversitede de küçük olabilir. -Kütüphanesi küçük olabilir. -Hocalar isteseler bile derslerde zorlayamazlar, yoksa sınıfın %90'ı kalır. Hoca bunun hesabını kimseye veremez. -İki şekilde bursun kesilebilir, birincisi alttan dersin kalması (çok nadirdir, ben pek rastlamadım), ikincisi belli bir ortalamanın altına düşünce (bu daha yaygındır) ama birçok özel üniversite iki durumda da burs kesmez. Yönetmeliklerde bunlar açık açık yazar. -Dersler kolay ve program hafif olduğu için düşük not aldığın bir dersi alttan alıp ortalama kasabilir, veya üstten ders alıp 3 senede rahat bitirebilirsin üniversiteyi. Diğer bir tercih olarak da çift ana dal yapabilirsin rahatça. -Yurtdışına çıkman kolaydır. Erasmus ve üniversiteler arası ikili anlaşmalar ile. -Yaz okulundan ders alamazsın. Ücretlidir.
Ben iyisiyle kötüsüyle değerlendirdiğimde memnun kaldığımı söyleyebilirim. Ama dolu dolu geçirmeye çalıştım zamanımı, sıradan bir üniversite hayatından biraz daha fazlasını yaşadım.
Yök bursu 7 yıl kesilmez diyor sanırım bu konuda sıkıntı yok. Bu arada Kültür'ü düşünüyorum henüz gidip görmedim. Yemeklere gelince şehir dışına gitsem yemeğe vereceğim paranın 2 katını harcarım diye düşünüyorum :)
Tam ben de onu unuttum diyorum. Benim üniversitemdeki yönetmeliğe göre burs normal eğitim süresi boyunca geçerliydi. 4 sene ise ve sen 5. seneye uzatırsan o senenin parasını cebinden ödemen gerekiyordu. Ama bu da üniversiteden üniversiteye değişir. Aç kültürün lisans yönetmeliğini tek tek oku, başka çaresi yok, o yönetmelik dışında kesin cevap alamazsın başka yerden. Devlet üniversitelerinde sabah ve akşam tabldot yemek çıkar, 1 veya 2 lira arasında değişir. Bundan bahsediyordum. Özelden devlete gelince o farkı hissettim. :) Kültürün ataköy kampüsüne de bakarsan çevresi boştur. En iyi ihtimalle şirinevlere kadar falan gitmeniz gerekebilir yemek için, eğer üniversite içinde yemeyecek olursanız. Yemek deyip geçme, yemek önemli :D
Kültür de ortalama bir özel üniversitedir, kalite olarak da ortalamadır. Özellikle sözel bölümlerde tercih edildiğini biliyorum, arkadaşlarımdan da tercih edenler olmuştu, kötü birşey dediklerini duymadım.
Aklımdayken şunu da söyleyeyim. Bölümün çok güzel, günümüzde değerli ileride daha da değerli olacak, o bölümü isteyip de okuyamayan çok arkadaşım var :) Üniversiteni seçerken ders planına da bak mutlaka, bölümün internet sayfasında vardır mutlaka, 4 sene boyunca alacağınız dersler falan hepsi bellidir. Eğer olur da kültür ile ikinci bir tercih arasında kalırsan değerlendirme yaparken ders planlarını da karşılaştır. Hadi kolay gelsin, senin adına sevindim, şimdiden başarılar.
Ben varim tqm burslu psikoloji alttan ders kalinca degil sinifta kalinca kesiliyor her univerwitenin farkli sistemi ama onu universitenin sitesinden bak
1
5 Yorumla
Soran
+1 yıl
YÖK bursu 7 yıl kesilmez yazıyor sanırım ortalamaya falan bakmıyorlar 7 yıl süresince?
Ortalaman sallıyorum 4den 2ye düşerse burs ya kesilir ya da %100den %50ye düşer. Alttan ders kalırsa onun ücretini odersin. Sene kaybın olursa da sanırsam yarı yarıya düşüyor
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Özel değil de devlete git puanın tutuyorsa. Özelde burslulari cok eziyorlar.
2
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Devlet tutuyor ama ben istemiyorum eğitim kalitesi açısından.
Ezme falan yok ya, siz dizilerden görmüş olabilirsiniz. Özelde kim burslu kim burssuz kimse bilmez. Ne öğrenciler ne de hocalar, sen söylemedikten sonra. Ezme durumu falan yok. Hatta özel üniversitede daha nezih tipler var diyebilirim, uçuk kaçık tipler de vardır ama zarar gelmez onlardan.
tam burslu kent elişim nişataşı yazabiliyorum gastronomi bölümü ama abim özel üniversitelerin para kazanmak için bursumu kesebieceğimi söylüyorlar böyle bir şey olabilir mi
Gittiğin unv baglı kalkıp yedi tepeye gidersen o öğrenciler arasında eZilirsin. Ama kültür Aydın gibi unv lerde bir sorun yok öğrencilerde normal devleten hemen gene. Fark yok var ama diğerleri gibi değil. Ders geçmede kolay buralararda Burslu olursada eğitimin boyunca normal sürede burslusun Altan ders kalsada burs kesilmez. Sen nereyi düşünüyorsun kültür yerine Aydın iyi ve hangi bölüm
Kültürün zaten bizim okula giderken yol üstünde binası var kocaman oyle kampüs falan yok gormedim. Bildigin dersane gibi ama bina daha buyuk. Ve parça parça dağınık oldugundan lise gibi herkes herkesi tanıyacaktır ))
Başkent Üniversitesi alttan 2 dersim vardı bir ara burs kesilmedi ama ortalamam hep 3 ün üstündeydi bu arada ortalaman hep yüksek olur cünkü özel ünide cok enbesil var parasıyla okuyan ama bir halt bilmeyen... yani hocalar ona oranlı soruyor sende bildigin icin rahat yapabiliyorsun