Üniversite tercihi yaparken benim bildiğim yüksekten alçağa doğru yazmak gerekiyor. Ama tercih sıralaması önemli diyorlar. O olayı anlamadım, bir kişi benim istediğim yeri ilk sıraya yazdı diyelim. Ben de üçüncü sıraya yazdım. Onun başarı sıralaması daha ileride olduğu halde ilk sıraya yazdığı için girebilecek mi? Tercih sıralaması önemli mi?tercih listesinde sıralama önemli mi?
Üniversite Sınavında (YKS) Tercih Sıralaması Önemli mi?
Selamlar. Üniversite tercihi yaparken sadece puanın ve başarı sıralamasının önemli olmadığını, aynı zamanda tercih yaparken doğru adımları atıp akıllı olmanın da önem arz ettiğini her defasında vurguluyorum. Tercih yaparken dikkat etmesin gereken birçok nokta var. Örneğin, tercih kılavuzunu dikkatlice okumak, puanınıza göre değil başarı sıralamanıza göre tercih yapmak, istemediğiniz bölümleri sırf başarı sıralamanız tutuyor diye tercih etmemek gibi şeylere dikkat etmekte fayda var. Üniversite tercih sıralaması önemli mi? sorusu da üniversite konusunda en çok merak edilen soru. Bu konu hakkında doğru sanılan çok yanlış bir ilgi var. Bunu düzeltmek istiyorum.
Üniversite Tercihinde Tercih Sıralaması Önemli mi?
üniversite tercih sıralamasının önemi
Sürekli şöyle bir soru duyuyorum, "Benden daha düşük puana ve başarı sıralamasına sahip biri ile aynı tercihi yaptığımda, ben 10. sırada o da 1. sırama tercih yaparsa ben değil de o mu yerleşir?" Bu sorunun doğru bilinen yanlış bir cevabı var. Herkes 1. sırada tercih ettiği için düşük puanlı olanın yerleşeceğini sanıyor ama bu doğru değil. Kimin puanı yüksekse o yerleşir. Tercih listesinde sıralama önemli mi sorusunun cevabı da hayır oluyor. Başkasıyla kendinizi kıyasladığınızda kesinlikle tercih sıralaması önemli değil. ÖYSM tercihleri kontrol edip yerleştirme yaparken yüksek puandan düşük puana göre değerlendirme yapar. Yani önce yüksek puanı öğrencileri değerlendirir ve yerleştirir, ardından daha düşük puanlı olanlara geçer.
Tercihte ilk sıraya yazmak önemli mi yks'de diye merak eden ve cevabı yanlış bilen bu kadar öğrenci olduğunu görünce şaşırmıştım. Umarım bu yanlışı düzelmişimdir. Bir de erkentercih yapmak önemli mi yks'de diye merak edenler var. Ona da açıklık getireyim. Tercih tarihleri bellidir ve belirli aralıklar ile yapılır. ÖSYM tarafından açıklanan tercih tarihleri arasında tercih yapabilirsiniz. Ancak tercih tarihinin son günü veya ilk günü tercih yapanlar arasında bir fark yoktur. Erken tercih yapmak bir avantaj sağlamaz. Yks tercih sıralaması önemli mi gibi sorulara cevaplar vermeye çalıştım. Umarım yararlı olmuştur. Daha önce tercihlerle ilgili başka bir soruya cevap vermiştim. Buradan ulaşabilirsiniz: Üniversite Tercihi Yaparken Ham Puan mı Yerleştirme Puanı mı Dikkate Alınır? Hangi Puan ile Yerleştiriliyoruz?
En çok istediğin üniversite/bölüm'den, en az istediğine doğru sıralarsın. Eğer az istediğin (yani tercihlerinde aşağı sırada yer alan) üniversite/bölüm'ün puanı, daha çok istediğin (yani tercihlerinde daha yukarı sırada yer alan) üniversite/bölüm'ün puanından fazla ise bunu tercihlerinden silersin. Çünkü ölü tercih olur.
"bir kişi benim istediğim yeri ilk sıraya yazdı diyelim. Ben de üçüncü sıraya yazdım. Onun başarı sıralaması daha ileride olduğu halde ilk sıraya yazdığı için girebilecek mi?" diyorsun.
İleride derken senden daha başarısız olduğunu anlatmak istiyorsun sanırım. Öyleyse hangi tercihinde yer verirse versin öncelikle sen yerleşirsin.
Yerleştirme şu şekilde yapılır.
Bilgisayar her bir öğrencinin mesela senin öncelikle ilk tercihine bakar. Burayı tercih edenler puan sırasına konur. En yüksek puandan en düşük puana doğru kontenjan sayısı kadar aday bu bölüme yerleşir. Sen de bu kontenjana dahil olursan sen de yerleşirsin. Dahil olmazsan sırayla diğer tercihlerinde bu işlem uygulanır.
Diyelim ki benim sıralamam 5.000, seninkisi 10.000.
Benim ilk 2 tercihim x ve y bölümleri, 3 tercihimde Z bölümü. Senin de 1. tercihin Z bölümü. Benim tercihimdeki x ve y tutmazsa, eğer Z'yi kazanabilecek sıralamaya sahipsem sen değil, ben kazanırım. Yani önemli olan tercih sırası değil, sıralamadır.
Yani 1. sıradakine puanın tutmazsa 2. tercihine bakılıyor. 2. sıradaki tutmazsa 3. tercihine bakılıyor ta ki 30. tercihine gelene kadar. Son tercihinde tutmazsa açıkta kalıyorsun. Ek yerleştirmeler diye bir şey var yeniden tercih yapmaya başlıyorsun..
2 ye yazdığım yer diğer sona yazdıklarımdan daha düşük ama o şehri istediğim için 2 ye yazdım diyelim 3. 4. Sıradaki tercihim gelir mi sırf puanım oraya daha çok tutuyor diye yoksa 2. Sıraya yazdığım için o mu gelir
tabiki önemli ösym nin tercih ile ilgli duyrularını bir oku derim orda nasıl tercih yapılacağı belirtilmiş. ilk önce başarı sıralaması ondan sonra puan en sona tercih sırasına bakıyolar
okumuyon mu ya ilk sıraya yazdın diyelim 200 puanlık bir okul kontejyan 10 kişilik senin puan 200 10 kişi tercih yapmış puanlar 201-202-203-204-205-206-207-208-209-210 tamam mı önce bunları alır seni almaz ama 9 kişi tercih yaptı diyelim senide alır çünkü yer var