Bir iş görüşmesine gittiniz ve görüşme olumlu olarak gidiyor yani size öyle yansıyor ancak görüşmeyi yaptığınız doğal olarak sizi işe alacak olan kişi maaşınız hakkında en ufak bir bilgi vermedi. Maaşınızın ne kadar olduğunu sorar mısınız yoksa bir işin için olduğu şükür edip ne verirlerse kabul mü edersin?
İş görüşmesinde alacağın maaşın ne kadar olduğu sorulmalı mı?
Ne verirse kabul diye bir şey yok şu var bir kere sorulmaz sen sonuç olarak okusan da bir işlevsellik bilmiyorsun kitap üstü okudun o yüzden sanayi de en alttan başlarsın bu maaş düşüklüğü olur okudun diye 7 8 bin maaş alamazsın zaten adam seni beğenir yaptığını götürse gelir maaşın hakkın da konuşur.
En son sorulurç hatta sorulmaz onlar sorar ilk sizden fiyat almak için. Adamların bütçesi 3 ila 5 arasındadır. Siz dersiniz ki 4 bin den aşağı bir fiyat kabul etmiyorum tecrübem var vs. Adam zaten 5 bine kadar bütçe ayırmıştır. Belirlediğiniz fiyat bizim düşündüğümüz fiyata çok yakın sizinşe çalışmak isteriz der bin lira ucuza kapatır sizi. Fiyatı ilk siz söylememeye çalışın iş başvurusu yapan arkadaşlarım. İlk söyleyen dezavantajlıdır. Hatta bu o kadar önemli bir sorudur ki bazı durumlarda karşı taraf sizin vereceğiniz fiyatı duymak istiyorum der. İş veren de önemli olan sizin kendine biçtiğiniz fiyattır ben bunu öğrenmek istiyorum der. Taraflar birbirini zorlar. Burada alfa taraf kazanır.
Bence çalışan adayının sormasındansa, patronun o konuya girmesini beklemek en mantıklısı. Eninde sonunda konuşulur zaten, eğer patron maaş konusuna değinmeyi unutursa sorulabilir.
İş görüşmelerinde en önemli ilk adım kendini iyi pazarlamaktır. Maaş konusu ise cv ye önceden istenilen maaşı yazarım görüşme sonuna kadar bekler maaş hakkında bilgi verilmediyse uygun bir dilde sorarım tabi ki. İşletmenin vereceği maaş 2. Plan öncelik sizin istediğiniz beklenti ettiğiniz maaştır.
Valla önceden sormazdım ama işveren bu kadar pişkin pişkin bana sorumlu olduğum olacağım görevlerin fazlasını sayarken sorun yokta benim maaş sormam mı sorun olacak. işimi bildikten sonra sorarım tabiki de. Bence ülke olarak bu yüzden 3 kuruş maaşa çalışmak zorunda kalıyoruz. Nasılsa çalıştığımı görecek bir bakalım kafası ile çalışıyoruz bir deneyelim diyor kobal gibi, resmen hakaret yani. Kimse yapamıca yükün altına girmeyi göze almaz zaten, işinde iyiyse iyidir yani, yapamaz ise kovarsın bitti gitti. Bir deneyelim maaşı konuşuruz demek tamamen geçiştirmek. Adil bir işveren maaşı sormana fırsat vermez.
Soracaksın tabi Sen sohbet etmiyorsun mülakattasın o mülakata girdiysende hobi için değil para kazanma amacıyla girmişsin belli. Ik birimi ile görüşme yapıyorsan bilgi vermeyebilirler kendileri bile bilmezler senin ne maaş alacağını. Ama direk işverenle muhattapsam sorarım az bulursam da çatır çatır söylerim. Amacım para kazanmak yani.
İşe şu tarihte gel başla denilmeden paranın sorulmasını ben doğru bulmuyorum. Paradan önce işin tanımı çalışma şartları çalışma saati ve günleri sorulmalı. Kanuni olarak haftalık 45 saat çalışma süresi var bu ülkede ama 45 saate kimse dikkat etmiyor. Köpek gibi çalıştırıyorlar insanları. ..
Aldatma sorusudur ! Sorunun içeriği talip olduğunuz iş hakkında ne kadar bilgiye sahip olduğunuzdur, Az rakkam tecrübesiz çok rakam uzman anlamı taşımaz Şirketlerin tümü kurumsal olarak ek-a ise giriş bildirgesine maaşınızı bildirmek zorundadır,, Elden maaş alan şirketler şahıs şirketleri hariç kurumsal bilgi !
İşverenin beklentinizi sormasını beklemek en doğrusudur. Ne piyasa koşullarının altında ne de çok üstünde aralık verin. Eğer; diğerlerinden az talep ederseniz işveren yeteneklerinizden ve kalifiyeliğinizden şüpheye düşer. O iş için talep edilebilecek ücreti önceden araştırın.
Bu bir ticaret. Bunun tecrübeli ya da tecrübesiz olmakla bir ilgisi yok. Karşı taraf yapmanı istediği şeyleri sıralar sende karşılığında istediğin meblayı sorarsın. Tecrübe şurada devreye girer. Eğer senelerini vermişsen fiyatta pazarlık yaparsın.
Mülakat sonunda sormak istediğin şeyker var mı diye dike getirirler burada çalışma koşullarını sorabilirsin.
Böyle bir şey olamaz.. Bir Mesleğe tecrübeye sahip iseniz kendinizi bir fiyattan pazarlamak zorundasınızdır o firmaya.. ama vasıfsız iseniz.. askeri ücrete talimsinizdir.
Sorarım bedava çalışacak değilim iş görüşmesi bir anlaşmanın ilk adımıdır o sizin bilginizi, becerinizi talep eder sizde karşılığında para talep edersiniz çalışma şartlarını istekleri ile tartıp ederimi kontrol edersiniz. başka ne konuşulur ki
Türkiye'de gerçekleşiyorsa bu görüşme o zaman sormam. En son gittiğim iş görüşmesi (biyolog alınacak) olumsuz sonuçlandı. Benim yerime seksi bir sosyolog kadını işe almışlar. İlanda biyolog alınacak ama onlar sosyolog alıyor. Tr burası
işveren konuşmanın sonuna kadar belirtmemişse veya doldurulan formda yazmıyorsa en son sorulabilir sözleşmeden önce konuşmayı maaş üzerine kurarsanız amacınızın çalışmak değil de para olduğu düşünülerek ilk tercih siz olamzsınız
Bu zamana kadar istediğim maaşı çok az yer verebiliyordu. Onlarda zaten konuya biz şu rakamı verebiliyoruz, sizin içinde uygunsa devam edelim diye başlıyorlar görüşmeye.
Bu sadece bizim ülkemizde büyük bir sorun yurt dışında bir görüşmede çok rahat bir şekilde tatmin edebileceği bir maaş bedeli yazıp sırf bunun için eleme olmadan işe alınma durumu var iken bizim ülkemizde sırf asgari ücret ya da altında yazmadığı için sadece bu sebepten işe alınmama durumu var
Bir kere ürün pazarlıcaksın dediler. Maaş nedir diye sorduğumda, maaş yok biz primle ve sıcak yemekle çalışıyoruz dediler şaka gibi djdkdkdkd Kesinlikle sorun. Yoksa sıcak yemeğe çalışırsınız 😂
Sorulmalı boş yere çene yapılmış olabilir aksi halde. Boş yere göze girmeye çalışmaya gerek yok uygun değilse. Onlar kendi işine geleni alırlar çalışanlar da kendi cebine geleni seçer
Bence işveren söylemeli. Söylemiyorsa da sorulmalı ayrıca ayıp değil bu işverenin ayıbı sonuçta kimse hayır için çalışmıyor işverenin bu bilgiyi sorulmadan vermesi gerekir herkesin beklentileri var..
Bence onlar teklif verdikten sonra görüşmeye gelen birine sorulmalı. Çünkü bu konularda tecrübesi olmayan bizler düşük fiyat teklifi söyleyebiliriz. Tabi ki is verenin işine gelen bir durum olur bu.
@uyuyançirkin görüşmeye gelen kişi dediğim rakip değil. Görüşme sırasında is verenin teklif verdikten sonra bana uygun olup olmadığımı benim beklentimi sorması. Görüşmeye gelen kişi benim.☺
genelde onlar bize "maaş düşünceniz nedir?" diye en tuzak soruyo sorarlar, ancak onlardan hiç bir şey gelmemişse aynı soruyu bizim sormamızda da bir sakınca yoktur. "ne kadar maaş vermeyi planlıyorsunuz?" gibi :)
Sormaya gerek yok aslında böyle bir baba bir patron degilse kalkıp rakip şirkette diyelim 3.000tl maaş veriyorlarsa bu 4.000tl vercek hali yok. Versin fazladan 50-100tl sadaka verir gibi iş hoşuna giderse başlarsın.
Tatbiki sorcan. O kadar teslimiyetçi olduk ki artık bırak hakkını savunmayı ensemize vursalar sesimiz çıkmıyor. Toplum olarak ezik bir psikoloji yaşıyoruz.
Selam, Eğer ki o işte uzman bilgi sahibiyim tecrübeliyim diyorsanız gerekirse çatır çatır pazarlık yapmalısınız... Yok eğer bir bilginiz yok vasıfsız eleman ya da az biliyorsanız sormamak lazım diye düşünüyorum ☺️
İşe kabul kesin gözüyle bakılıyorsa elbette sorulmalı. Babamın hayrına iş görüşmesine gitmiyorum. Verdiği maaş zaten geçinmeme yetmeyecek bir de onun bana lütuf etmesini bekleyeceğim.
Sen sormadan onlar söyler zaten.. Baktın söylemiyor Sen maaşı sorma şartlar nedir diye sor onlar anlar zaten maaşı sorduğunu 😊 öbür türlü kaç para vereceğiniz falan kabalık olur 🤣
Maaş için çoğu şirket pozisyona uygunsaniz teklif veriyor. En başta da ne kadar ücret talep ettiğinizi soruyorlar genelde pozisyona bağlı çoğu mesleğin maaşı bellidir