SORUM ŞÖYLE: İş görüşmesine giderken makyali mi makyasiz mi gidersiniz?
İş görüşmesine gider gitmez işi kapmak için neler yapmalıyım?
SORUM ŞÖYLE: İş görüşmesine giderken makyali mi makyasiz mi gidersiniz?
Hiçbir işveren veya işveren temsilcisi sen çok isteklisin diye seni pat diye işe almaz.
Müracatları dağerlendirir, en uygun adayı tercih ederler.
Kıyafet ve makyaja gelince mini etekle, taytla, dekolte kıyafetle veya abartılı makyajla gideceğin iş müracatına 3-0 geride başlarsın.
İş müracatına iş ciddiyetinin gerektirdiği şekilde gidilir. Oturup kalkman, konuşmandaki akıcılık, işine olan hakimiyetin ve tecrüben, ciddiyetin, yabancı dil bilgin, sosyal tarafların, ekip çalışmasına uygun olup olmadığın gibi bir çok kriter değerlendirilir. Mesela iş görüşmesine cırtlak sarı veya yeşil renkte bir kıyafetle gidilmez. Özellikle beyaz yakalı bir işten bahsediyorsak gri kıyafet de yanlıştır. Siyah veya koyu renk kıyafetler her zaman daha olumlu izlenim bırakır.
Biliyordum bunu
Kendin ol yapmacık olma ve kendinden emin ol , unutma dünyanın sonu değil orası olmaz başka yer olur sıkıntı yok rızkı veren Allah
Zirvede her zaman ben 😎
😂😂
İş görüşmesinde özgeçmiş kadar kişinin nasıl göründüğü de çok önemlidir iş görüşmelerinde her zaman sade ve basit giyinmelidir aşırı makyaj ya da gösterişli kıyafetler karşı tarafta olumsuz bir izlenim bırakır karşındaki seni çok farklı algılayabilir o yüzden iş görüşmesine giderken iş adabına göre giyinilmesi gerekir yani iş görüşmesine makyajsız ya da sade makyaj, sade ve gösterişsiz kıyafetler ve abartısız aksesuarlar ile gidilmelidir diye düşünüyorum 🙂
Cevap
67Cevap
Makyajlı giderim abartmadan ama. düzgün giyinirim bakımlı olurum. Ellerimi olabildiğince yumuşacık yaparım, ojesiz gitmem (genelde french ama). Konuşmama oturup kalkmama dikkat ederim. Hep de işi alıcam gözüyle bakıp kendime güvenerek giderim. Onlar da bunu hisseder
Bak şimdi bir iky mezunu olarak söyliyeyim sana abartılı makyajdan böyle gösterişli takılardan kaçınmalısın daha sade ve resmi giyinmelisin takıcağın çanta bile öyle çok caf caflı olmiycak heleki makyaj hafif olmalı 😊
Ben almanyada yetiştim biliyorum bunları okulda bile öğretiyorlar sadece makyaj hafif mi yapsam yoksa hic mi yapmasam normalde hic makyaj yapmadim iş görüşmesine giderken
Ben iş görüşmesine pijama. ile gitmiştim. Özgür bey sizi neden işe alalım demişlerdi. Benim işe sizin de çalışana ihtiyacınız var. Ben sorumluluk sahibi bir insanım işimi de seviyorum isimde de basariliyiz az biraz da egoluyum. Ego bizi geliştirir. Gelişen sizin işinizi de geliştirir. Gelişim size sektörde farklılık kalite sunar. Bu nedenle beni almalısın. Almak istemiyorsanız da sorun değil. Demiş ve işi almıştım.
Dediğimin hepsini de yaptimbyaomaya devam ediyorum.
Korona virüsü ekim 2019 da öğrenir öğrenmez sektörel önlem almalarını sağladım. Düşün artık.
Yani demem o ki kendinden emin ol yeter.
Bunu burada soruyosan normalde isi alamaman gerek. Moral bozmak gibi olmasin ama... diger yandan kimseye tehlike arz etmeyecegin icin pozisyonu iyi oldurursun diye tercih edilebilirsin.
Sorumu değiştirdiler ben aslinda makyaji sormuştum 😅
Güzel olman gerekir ve çekici. Güzel ama sade şık gizemli giy. Az öz ve işine yarayan cümleleri seç. Konuşurken ııı ladı katma geçmiş iş deyiminlerini söylerken iş verenin gözlerinin içine bak konuşurken başka şeylerle uğraşma samimi ol heyacanlanma arada tebbesümünü eksik etme gülerüzlü samimi bir duruşun olsun aklında kalırsın.
Şirket bünyesine katıldığınızda şirkete bir şey katabileceğinizi düşünüyorsanız bunu belirtmenizde fayda var, maaş belirtmeniz isteniyorsa kesinlikle net ücretler vermeyin örneğin : 3500 4000 4500 4200 gibi rakamlar, bunun yerine 3350 3650 gibi rakamlar vermek, evet benim işimin karşılığı bu rakam demektir.
Sana soru sorulmadan bir şeyler anlatma. Anlat derlerse kendini anlat net ve düzgün bir şekilde...
Bağış üstüne 🤸♀️
Dış görünüş önemli bence, insanın hayatı hakkında ipucu verebilir, zaten insan kaynaklarında çalışan kişiler de en ince ayrıntıya dikkat eden insanlar oldukları için bakımlı biri olman onlara çekici gelebilir
Hqfif tonlar da makyaj yeterlidir. Nude, pastel tonları iyi olur.☆
Be like
Anlamadim
Beğendim anlamında
Bence baska aramıyın
makyajsız git. kültür ve kariyerinle etkile karşı tarafı. işi kapınca durumu makyajla değil beyninle ve tecrübelerinle kurtaracaksın (tecrüben varsa tabii).
Ismin selim mi
Vay anasini inanamiyorum burada da mi adminler paylasimlarin icerigine karisiyir hatta karışmakla kalmayip degistiriyor?
Aynen
Sinir oldum şu an
Yahu kendine ne yakistiriyorsan onu giy.
Makyaj istiyorsanda yap daha hafif gosterecek mi diye soruyorsun?
Abartmadan yap.
Onemli olan yapacagin ise olan guvenin.
Dış görünüş çok önemli bu gibi önemli görüşmelerde. Ne abartmalısın, mini etekler dekolteler giymelisin ne de salaş bir kombin yapmalısın. Makyajda da aynı şekilde ortayı bulmalısın. Kendine güvendiğine işi de yapabileceğine inandırırsan iş senindir. Konuşma kabiliyeti ve özgüven kısaca. :)
Net ol dürüst ol konuşurken anlatmak istediğin şeyi iyi ifade et ekstra bir şey yapmana gerek yok. Zaten alacağı varsa işe seni zaten alır yoksa gözünün üstünde niye kaş var der almaz
Güzel giyinmeli, konuşma ve sorular için hazırlanmalı
Cvyi unutmamak
Parfüm makyaj abartmamak
Heyecandan kekelemezsen güzel olur
Bakımlı güzel bir giyiniş önemli. Duruşun da önemli. Ve elinde cv nin dosyalarının örneği olması önemli. İlk izlenimler önemlidir.
Vamp olma hafif yap yeter kendine saygin oldugun anlasilir. abartirsan farkli olur, komik duruma dusme yeterli olur
İşini çok sevdiğini, bu işi istediğini ve bu işi hayatının bir parçasıymış gibi gördüğünü söylemelisin.
Kelimelerini yutma kendine güven sordukları sorulara biliyorsan kendinden emin ve işi almaya hevesli bir biçimde cevaplar ver çok fazla somurtma çok fazla gülme heycan yapma ellerin ayakların titremesin senin kontrolünde olsun kaparsın
Makyajlı gitmeliler kadınlar
Bakımlı olunca daha da iyi yönde etkiler diye düşünüyorum
Doğal görünümlü bir makyaj her zaman daha doğru görünür.
mütevazi bir konuşma, düzgün üslup, ne istedigini bilmek ve bakımlı olmak
Ben burada zaten calisiyorum sizin yaniniza bir cay kahve icmeye geldim izlenimi vermen lazim...
40 takla at istersen olmayınca olmuyor. Nasip diyoruz.
Kendinden emin ol tutarli cevaplar ver ve heyecanlanma
doğal gidin bu sizin özgüvenli olduğunuz anlamına gelir ayrıca gereksiz konuşmayın
Elim yüzüm düzgün şükür ki ;s olduğum gibi giderim bir takım elbise giyip.
Kendin ol bu bir iş görüşmesi basket turnuvası değil. Olan yeteneğinin zaten üstüne çıkmayacağına göre kendinden emin ol yeterli
Makyajlimi makyajsizmi yoksa orta mı
Yani bir rimel bir ruj yeter fazlası komik duruyor bana kalırsa
Tamam
doğal halinden bir tık daha özen göstersne yeterli. işi kapmak istiyorsan gittiğin şirket ve iş kolları üzerine araştırma yap
Makyajdan daha çok özgüven lazım
git görüştüğün kişinin karşısına rahat ve kendinden emin bir şekilde otur, rahat dediysem de öyle yayılarak değil. Diken üstünde oturur gibi oturma. Oruç değilsen bir şey ikram etmek için sorarlarsa geri çevirme, bir çay bir su iste. Konuşurken gözlerini kaçırma, yeri gelirse espiri yap ama cılkını çıkartmadan.
Ilk bakışta elbette fiziki görünüm önemli. sonra eğitimin, hareket tavrın.üçü de ayrılmaz bütün. ilk etapta temiz ve sağlıklı olmak şarttır.
O kişiyi önceden tanıman gerekir nelerden hoşlanır veya hoşlanmaz eğer tanıdığın varsa iş yerindr sorabilirsin.
İşine göre değişir makyajlı olmanı gerektiren işler şirket kuaför giyim mağazaları cafeler ise disgorunum çok önemli eeger makyajsız da guzelsen yapmazsin
Bunun birçok etkeni var. Arama motoruna yazarsan zaten herşeyi anlatan makaleler var.
Olmadığım biri gibi gitmem dış görünüşüme göre mi işe giriyorum?
Ciddi ol kıyafetin düzgün olsun bide telefonunu kapat
Samimi, güler yüzlü, pozitif, mücadeleci gözüksen yeterli. Elbette teknik anlamda hiçbir eksiğin olmamalı.
Makyaj?
Abartılı olmasın yeterli
Peki
işe göre giyinmekle başlaın, iş hakkında ön bilginiz olsun. an alıcı sorular sorup bu ş benim demelisin
Bunlari biliyorum
İş görüşmenii yapcan kişş erkekse frikik ver bu kadar
tecrübelerinden bahset işle ilgili yeteneklerini anlat iş için istekli olduğunu göster kısmetinde varsa olur kasma kendini rahat ol
Hayır makyajın bı önemi yok tabi sapuk bir patrona denk gelmedigin sürece önemli olan konuşma esnasında kendini ifade edebilme vede ozguven
Makyajlı git. Abaza bir müdür varsa kesin alırsın işi
Resmi giyin ve doğal makyaj yap kırmızı ruj kullan dik dur
Dekolte giyip eğilirsen, kalkarken kalcan biraz disa cikik kalkarsan kesin alirsin. Boyle o. c. isverenlerimiz var cunku
Sonuç noldu döndüler mi aradılar mı
bir kaç daha iş görüşmem var. Maaşı beğenmedim eğer geri dönmezlersede üzülmem açıkçası 😂
İş neydi maaş ne teklif ettiler 😃
Önceki aldığımdan 200 daha az.. 😅 Muhasebe de çalışıyordum avukatin yanına baş vurdum merkez Büro da onlar da az maaş teklif etti eğitimin yok bilmem ne dedi ondan
Bulursun aman boşver 😃
Aynen 🤗😂
Hazır cevap ol, doğal ol, rahat ol. Kasma.
Makyajı çok abartma yeterli
Öz güvenli bir duruş şart.
elbette ki makyajlı..
erkekler için takım giyilerek..
sormak bile abes
Takımı biliyorum herhalde ben makyaji sordum bazıları cok abartıyor ve itici görünüyor
Her şeyi yaparım ederim öğrenirim diyeceksin
@minicik aynen
Senin için allık mı süreyim ne istiyorsun? :)
Yohh
Patronlar özellikle Türkiye de tamamen kar odaklı yaklaşırlar insana, insanlıktan nasibini almadıkları için görüşmede saçına başına bakacaklarını pek sanmıyorum. Zaten şahsi bakım insan kendisini daha iyi hissetsin diye yapılır. Bu yüzden yapacağın makyajın sana işi edineceğin fikrini vermesine izin verme çünkü öyle bir şey senin de dediğin gibi Yohh gerçi o Yohh değil, yok olacak ama olsun :)
Biliyorum espiri anlayışın yoh sanırım
Ben seni eğlendirmek için gelmedim dünyaya kızım...
Heycanlanma ve olduğun gibi davran
doğal ol ve doğal davran
Dogal esprirutel olmaliain bnce kndine guvenen
Makyajsız gidilmeli tabikide,
Onemli olan dis gorunus makyaj dekolte tm is sende
Dekolteli hiç bir iş görüşmesine gitmedim gideni de görmedim (bu arada yurt dışında yaşıyorum)
Almanya
Kendini kanitla yeter
Bakımlı kadın ve erkek, bir 0 öndedir
Kendin ol bildiklerini anlat
İstekli olduğunu göster
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Bilişim sektörü başta olmak üzere farklı sektörlerde yönetici olarak çalıştım ve 20 yıldan uzun süredir sektörde herhalde on binden fazla iş görüşmesi yapmışımdır. Dünyanın çok farklı ülkelerinden çok sayıda iş görüşmesine kendim de girmişimdir.
Özetle sorunun cevabı değişir. Ve yine kısa cevap vermek gerekiyorsa, başvurduğunuz pozisyon şayet ön planda olmanızı gerektiren, görüntünüzün önemli olduğu, insanlarla iletişimin yüksek olduğu bir pozisyon ise, kesinlikle görünümünüze önem vermeniz gerekir.
Şayet daha asosyal bir iş başvurusu yapılıyorsa, belki bütün gün bilgisayarın önünde vakit harcayacağınız bir iş varsa, görünüm çok daha arka planlarda kalacaktır. Ancak yine de önemlidir.
Tabi yukarıdakiler işin teorik kısmı. Gelelim gerçek dünyaya.
Ne yazık ki insan kaynakları gibi alanlarda cinsiyet eşitsizliği var ve kadın egemen bir sektör. Dolayısıyla başvurduğunuz firma şayet biraz kurumsal bir yapıdaysa ve İK departmanı varsa muhtemelen ön elemeler İK departmanı tarafından yapılacaktır. İK departmanlarının çok sayıdaki sıkıntısından burada bahsetmek niyetinde değilim ama İK'ya gelen başvuruları iki gruba ayırmamız gerekiyor:
1. Dışarıdan yapılan başvurular: Bir şekilde, internet sitesinden, kariyer sitelerinden vs. yaptığınız başvurularda doğrudan İK'ya gelen ön değerlendirme süreci vardır ve çoğu firmadan çalışacağınız departmanın haberi bile olmadan İK tarafından kategorik olarak elenirsiniz. Burada makyaj konusundaki şartlar aslında kadın egemen bir dünyadaki makyaj şartları ile aynıdır. Aslında bunun detayını anlatmaya gerek bile yok, makyajın tipine göre bazan avantaj bazan dezavantaj oluşturabileceğini makyaj yapan bütün kızlar (site ismine atfen) biliyordur diye düşünüyorum ve hatta bu durum belki iş başvurusu yaptığınız şehre ve o şehirdeki o sektördeki kültüre göre bile değişebilir.
Genelde İK elemesinden sonra çalışacağınız departman ile görüşmeniz organize edilecek ve belki aynı gün belki farklı günlerde toplantı olacaktır. Buradaki giyiminiz ve makyajınız ise artık tamamen yapacağınız iş ve çalışacağınız kültür ile ilgilidir. Mutlaka ve mutlaka bir iş görüşmesine gitmeden önce o şirketi ve çalışanlarını araştırın, mümkünse başvuru yaptığınız departman yöneticisini araştırın (örneğin linked-in gibi sitelerden ulaşabilirsiniz).
2. Referans ile yapılan başvurular: Bu başvurularda ise, ya başvuru sırasında bir referans sizin isminizi vermiştir veya doğrudan çalışacağınız departman ile ilgili bir talep gelmiştir. Burada İK'nın görevi daha çok sizin ilgili departman ile görüşmenizi organize etmek ve talebe göre değerlendirme sürecinde yer almaktır. Bir önceki maddede yazdığım ikinci görüşme gibi durumu düşünebilirsiniz.
Özetle, her zaman için bakımlı olmak iyidir. Makyajın tarzına ve şekline göre değişik dirençlerle karşılaşıldığını gördüm. Dolayısıyla yerine göre karar vermek ve mutlaka öncesinde araştırma yapmak önemlidir.
Ayrıca, çoğu zaman makyaja gelene kadar çok daha kritik konular elenme sebebi oluyor. Örneğin; bir iş ilanımızda yaşadığımız tecrübeden bahsetmek istiyorum.
1000'e yakın başvuru olmuştu, başvuranlar arasında 100 kişilik kısa liste oluşturduk. Daha sonra bu 100 kişinin 50 kişisini değiştirmemiz gerekti. Çünkü bir kısmının bilgileri hatalıydı. İK tarafından yapılan kontrollerde CV'lerin hatalı, yanıltıcı veya eksik bilgi içerdiği anlaşıldı. Örneğin; lisans mezunu aranan pozisyona ön lisans mezunu kişilerin başvurması gibi mekanik hatalar vardı. Sonuçta 100 kişilik tam bir liste hazırladık. Bu kişiler arandı, bir kısmı nereye başvurduğunu bile bilmiyordu, bir kısmına ulaşamadık (nedense iletişim bilgileri ile ilgili sorunlar vardı), görüşme randevusu verilenlerin bir kısmı hiç gelmedi, bir kısmı geç geldi, toplamda 50 kadar kişi ile (yarı yarıya) sağlıklı bir mülakat imkanı oldu.
Bu 50 kadar kişinin arasında ise görüşmeye parmak arası terlikle gelenden, annesi ve babası ile gelip toplantıya beraber girebilir miyiz diyene kadar çok değişik tecrübeler yaşadık. Görüşmelerden sonra nihayetinde elimizde 10 kişilik bir listemiz vardı ve bu kişilere iş teklifi yapıldı. Sonuçta tamamı işe başvuru yapmış kişilerdi. Ancak 5 tanesine teklif sonrası ulaşılamadı veya ulaşılsa bile bizden ek süre istedi. Üstelik talep ettikleri maaş dahil bütün sosyal imkanlar sağlanıyordu. Muhtemelen aynı anda birden fazla yere başvuru yapan kişilerdi ve diğer firmaların dönüşünü bekliyorlardı. Kalan 5 kişi teklifi kabul ettiler. İK, işe başlangıçla ilgili bilgileri ve gerekli evrakları iletti 2 kişiyi de burada kaybettik, işe başlaması gereken tarihte gelmediler ve her nedense bu durumu bildirme ihtiyacı bile duymadılar. Sonuçta 1000 kişilik başvurudan 3 kişi kalmıştı ve hikayenin devam eden kısmı işe başvuru ile ilgili olmadığı için burada anlatmayacağım.
Ancak başta söylediğim gibi genelde makyaja gelene kadar çok farklı süreçler işliyor ve işe başvuran gözüyle anlatılan hikayelerin bir de iş veren tarafı var. Genelde iş veren tarafı çok anlatılmaz. Belki bir hayat tecrübesi olarak farklı bir bakış kazandırır diye burada anlatmak istedim.
Umarım faydası olur.
Yorumunuz için teşekkür ederim üşenmeden okudum. 🙏
Merak ettiğim bir konu var. İş başvurusuna gelen bir insanın kıyafetine mi yoksa bilgisine mi para ödüyorsunuz?
Bu konuyla ilgili bir şeyler paylaşmak istiyorum. Kuzenim (Mehmet Bajin) MİT de bilgisayar mühendisliği ve programlaması okudu. Google a işe girmeden önce iş görüşmesi için birisinden ders aldı ve iş görüşmesine öyle gitti. Her pozisyon ve şirket için ayrı ayrı hizmet veriliyormuş. Bizim ülkemizde neden böyle bir hizmet verilmiyor? Ve özellikle erkekler takım elbise giymek zorunda bırakılıyor. En sinir olduğum konulardan birisi. Giyilen giysiye bu kadar önem verilmesi sinir bozucu.
@MichaelDemiurgos ilk izlenim her zaman dış görünüştür bunu unutmayın
Tamam ama önemli olan bilgi. Mesela kuzenim kendini ifade edemez. Sosyal fobisi var ama beyni arı gibi çalışıyor. İşte sorun bu. Potansiyeli fark edebilecek bir yetenek avcısı gerek. İş başvurusu yapan kadar iş görüşmesinde işe alacak kişinin bilgi seviyesi de önemli.
Merhaba Şadi Bey, yardıma ihtiyacım var size danışmak istiyorum yardımcı olabilir misiniz? Cep telefonunun bir kez dııt şeklinde çalması sonra hemen meşgule düşmesi bulunulan yerde şebekenin çekmemesinden de kaynaklanabiliyor mu? bunun ihtimali var mı?(Biri ev biri cep olmak üzere iki ayrı telefondan tek bir telefonu aradım, aranılan telefon yani karşı taraf pek çekmeyen bi bölgede. İki ayrı telefondan 5 er kez aradım her aramamda aynısı oldu) Lütfen yardımcı olun, teşekkür ediyorum