Siz Köy enstitülerini verimli ve doğru buluyor muydunuz?
Köy enstitülerinin duvarında “Burada hiçbir balık uçmaya, hiçbir kuş yüzmeye zorlanmaz” yazıyordu. Peki neden böyle yazıyordu? .. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bayan müfettiş bir okulu teftiş etmek için görevlendirilir… Müfettiş okula gitmek için yola koyulur, ancak yolda arabası hararet yapar ve aracı çalışmaz. Oradan geçen bir çocuk araca doğru yanaşarak yardıma ihtiyacının olup olmadığını sorar.
Müfettiş: Araçlardan anlar mısın? Çocuk: Babam tamircidir, ben de bazen ona yardım ederim. Arabanın motoruna bir bakış attıktan sonra alet – edevat çantasını ister. Çocuk birkaç dakika uğraştıktan sonra müfettişten arabayı çalıştırmasını rica eder. Bu arada müfettiş bütün bu olanları dehşet içerisinde izliyordu. Araç tekrardan hareket etmeye başladı. Çocuğa teşekkür etti ve bu saatte neden okulda olmadığını sordu. Çocuk: Bugün okulumuza müfettiş gelecekmiş ve öğretmenin dediğine göre benim sınıfın en tembel öğrencisi olmamdan dolayı evde kalmam gerekiyormuş.
Fikir: Yetenekler böyle bitirilir. Zeka ve üreticilik sadece dersi anlamak ile alakalı bir şey değildir. Her şahsı; yeteneklerini ortaya çıkarabilmek için uygun ortama koymak gerekir. Köy enstitülerinde her çocuk ilgi alanı ve yeteneğine göre değerlendirilip, ona göre eğitiliyordu. Bütün öğrencilere standart dersler verilmiyordu. Köy enstitülerinin duvarında ise şöyle yazıyordu: “Burada hiçbir balık uçmaya, hiçbir kuş yüzmeye zorlanmaz.”
Köy enstitüleri çocuklara dinsizliği aşılıyordu. Ateist oluyordu neredeyse bütün mezunlar ve dinden uzaklaşmış oluyorlardı. Söz gelimi ufacık çocuklara elma gösteriyordu bak bu elma elma gerçektir peki Allah nerde Allah gerçekten var mı diyorlardı, felsefe derslerinde ateizmi övüyorlardı, diğer derslerde islamı yalanlıyor ve küçümsüyorlardı vs vs. Okul dediğin şey insanı mayalayan şeydir. Harput amerikan kolejinde okuyan Müslüman Türk çocıkların Protestan Hrşstiyan olmaları gibi. Köy enstitüleri mezunları da ateist oluyordu. Bu durum o kadar yaygındı ki mütedeyyin aileler çocuklarını bu okullara göndermeye korkar oldular ve göndermediler. Müderris (eski dilde profesör) olan babalar bile evlatlarını torunlarını okula göndermez oldular. Hani diyolar ya niye 80 yıldır hep okumuş kesim solcu diye, işte bu yüzden
@patiencestone bu bilgileri okuduğum birçok kitap ve makalelerden ayrıca yaşlı insanlardan duydum. Uyduracak halimiz yok heralde? İnanmayan oturur googldan bile araştırır
Harput amerikan koleji ve kayseri talas amerikan kolejleri de tam olarak bunun için kapatıldı. Orada yatılı okuyan birçok zengin aile çocuğu okul bittikten sonra Hem Hristiyan olduğunu açılıyordu hem de Protestan mezhebini kabul etmiş oluyordu. Yedi ceddi tüm sülalesi Müslüman olan çocuğun bu durumundan okulu suçlamak çok da haksız olmaz değil mi?
Size soylemek ıstedigim su tarih ve arkeoloji özel zevk ve keyfim, zira farkı bir bilgiyi de okumak ve bilmek isterim ki iki görüş arasında kendi yorumumu yapabileyim.,, İstanbul fethi, ve İstanbul nasıl düştü eserleri gibi ,, ancak velakin Hasan Ali Yücel'den sonra Milli Eğitim Bakanı Olan Reşat Şemsettin Sirer zamanında Köy Öğretmen Okullarına dönüştürülmüştür. Bu okullar da Demokrat Parti döneminde 27 Ocak 1954'te kapatılmıştır. Kapatıldığı 1954 yılına kadar Köy enstitülerinde 1.308 kadın ve 15.943 erkek toplam 17.251 köy öğretmeni yetişmişti.
O çocuklar 68 kuşağını oluşturdu! En verimli olabilecek kişiler di,,, 1954 yılında kapanmış,, halen okullarımızda bir sürü görüş ve din mensubu öğrenci var,, genellemek doğru mu?
Yahuu zaten kapatılmış,, neden kapatıldığı da aşikar ortada! Sen kapatılması doğrudur diyenlerden sin? Benim. babam mezun o okullardan ,, hacca gitti 5 vakit namazın da evlendiğinde de kılıyormuş! Ve İstanbul üniversitesi mezunu ,,, sen öğrenme boşver,, böyle iyisin
Şu an çoğu eli üstün beceriye, zekaya sahip sanayi esnaflarının diplomaları yok mesela. İşlerinde harikalar yaratan insanlar. Şimdi ise önce diploma istiyorlar her yere. Arkanda da dayın yoksa nanayı yedin. Yukarı tükürsen bıyık, aşağı tükürsen sakal. 25 yaştan sonra da çıraklık yapmak zor geliyor insanlara.
Köy enstitüleri kapatılmasaydı din tüccarları şimdi memleketi parsellememeşti. Köy enstitülerinin kapatılması bu memlekete yapılmış en büyük ihanetlerden biridir. Kaptanların ateşi bol olsun
Faydalı yönleri olsa da köy enstitülerinin asıl amacı batılılaşmayı ülkenin her bir köşesine götürmekti. Bununla ilgili bazı uzmanların ciddi raporlarını makalelerini okumuştum.