Bir patronun işçisine bağırma hakkı var mıdır? Bence patron değil kim olursa olsun işçiye bağırma hakkına sahip değildir. Bir yerde okumuştum, böyle bir durumda işçi tazminat dahi alabilirmiş.
Dizi ve filmlerde patronların sert tavrını, işçilerin ise çekimser hallerini görüyoruz. Sadece ekranlarda değil de reelde de böyle olduğunu görmekteyim. Yoksa patronlara bu hakkı işçiler mi veriyor?
Ne kadar çok hariçten gazel okuyan var ya. Çalışanima bağırıp bagirmamam tamamıyla onun elinde. Öyle basit hatalar yapar ki seni binlerce lira zarara sokar. Gel de sinirlerine hakim ol da bağırma. İki sene önce calışanın tiri yanlış yere gönderdiği için zararım tam 85.000 lira idi. Hadi bakalım gelsin o patron bagiramaz diyenler benim yerime geçsin de o çalışana bağırmasin. İşini adam gibi yapana kimse bagiramaz. Yok patrona sokacakmis, yok dava acacakmis. Sen bana o zararı ver, dava aç ben de zarari ispatlayip senden tazmin edeyim. Görürsün o zaman kol sokmayı, dava açmayı. Dua etsin ki zararı ondan tazmin etmedim. Hukuki haklar sadece çalışan da yok. Yine vicdanlı adamım da dava açıp Ömür boyu bana calissin istemedim.
emin ol en ufak bir hatada bile bağıran bir patronum var zarar diye değil komut verince anlık olacak hemen olacak acele edeceksin yani istiyor ki sen işinin haricinde angarya iş yap birde kendi işini yap onuda geçtim utanmadan birde acele et diyor ne acelem var sanki işim acele iş bu biter mi sanki yarın yapılır ne olacak yani illa istiyorlar ki işin hepsi bugün bitsin keşke akıl etseler de allahın onlara o gün ne kadar rızık vereceğini akıl etseler o vakit kendileri de haksızlık ettiklerini bilirler düzgün insan olduğum için şimdiye kadar hiç sorun yaşamadım taaki en son işimde ilk defa fabrikada çalıştım ve emin ol ev geçindirmiyor olsam hemen o işten çıkıp başka iş bakarım ama 1 günde iş bulup o işte anlaşıp devamlılığını getirmek çok zor geciken her gün benim evimde huzursuzluk yaratıyor iş olsa ne ala ama insanı insan yerine koymuyorlar istiyor ki ben az elemanı eşşek gibi çalıştırayım azarlıyım onlara para veriyorum istediğimi yapacaklar ben daha fazla kazanayım allah şahit bu insan birde namazında niyazında ne zaman görsem ofiste kuran okuyor reva mı bu şimdi bana hiç sorunlu bir çalışanda olmadım hep işime önem verdim ama gene olan bana oldu
@yenigenç48 Yanlış anlama ama Kur'an okuyor vs. deyince ordan bir uzak duracaksın. Ben deistim ama personelimin hakkını yemem. Ben maaş verdiğim için onlar benim kölem değil. Sadece maaş karşılığı ben onların 8 saatini alıyorum. 16 saatleri kendilerine aittir. Yapılacak iş belli, o saatte yapılması gereken de yarına kalması gereken de. Tabii bu işveren-çalışan ilişkisi her zaman sorgulanır ama burda daha hiç çalışma hayatı yaşaşamış arkadaşların hariçten gazel okumasına karşı yazdım ben yukarıdakileri. Ben de işçi olarak başladım çalışma hayatıma. Müdür de gördüm patronda. Şu anda da kendim patronum. Çalışana iyi davranırsan da işler tersine dönüyor bu sefer. Çünkü bizim insanımız ne patron ne de eleman olarak profesyonel değil. Gaza getirmezsen çalışmaz, bizim gazımız da maalesef bağıran çağıran patrondur. Yani kısacası kim kimi bulursa sömürüyor. İyi patronu işçi, kötü patron işçiyi. Ama hukuki ya da fiili haklar konusunda şunu söyleyebilirim. Türkiye'de hukuk falan değil, kimin parası çoksa o kazanır.
Selam, Eski işyerindeyim... Patron ben haklıyım ama saçma sapan düşünerek kendisinin haklı olduğunu savundu susmadım abi böyleyken böyle diyorum bana bağırmaya başladı... Kafam attı ama seslenmedim severdim de kendisini sustum... En son bana demesin mi Ahmet seni kovarım bak diye... Kış aylarındaydık içeri girdim montumu aldım size hayırlı işler dedim nereye dedi... Dedim abi kovmana gerek yok ben çıkıyorum işten gidiyorum dedim... Tak R geri vites tuttu kolumdan oturttu zorla e işte Ahmet kusura bakma sinirlendim de şöyle de böyle devam et işine... Bir daha mı tövbe haksız dahi olsam şöyle yapsak / yapsaydın daha mı iyi olur / olurdu diyordu 😂😂😂 2008 de oldu o kavga 2015 sonuna kadar çalıştım işi başka daha iyi iş nedeniyle bıraktım bana gitmemem için deyim yerindeyse yalvardı çıktım ama...
Demem o ki saf salak durursak ezerler baban dahi olsa dişini göstereceksin en fazla işten çıkarsın rızkı veren Allah gerisine yallah... Nereye gitsen herkes semer vuruyor eşek gibi çalışıyoruz Ahmet olmaz Mehmet vurur semeri her türlü çorbamızı kaynatınız çok şükür 😎
valla senin gibilere gıpta ediyorum keşke bende böyle olabilsem ama korkuyorum ev geçindirdiğim için başkalarının sorumluluğu var iken onları da kendi hatamdan ötürü zora sokmak beni kötü hissettiriyor
İşler öyle sanıldığı gibi, kanundaki, sözleşmede, kurallar çerçevesinde olmuyor. Kimin eli güçlü ise onun borusu ötüyor. Yani patronun borusu ötüyor. İşsizliğin, bu boyutta olduğu bir zamanda patronun borusu daha da sesli öter. Patron bağıracak ve işçi ondan tazminat almak için dava açacak. Çok zor hatta mümkün değil. İstisna olabilir ama genel durum böyle...
Bir yerde çalışıyordum, patronum bana sesini yükseltince bende ona sesimi yükseltiyordum. Biz böyle anlaşıyorduk, kimseye kızmaz, sesini yükseltmezdi sadece bana gelince aslan kesiliyordu adam fakat bende altta kalmıyordum 😂 bu biraz kişinin karakteriyle alakalı kendini ezdirmezse kimse bağırmaz bir insana.
Tabii ki böyle bir hakları yok. Bağırmak, mobbing yöntemleri arasında yer alır. Başta kişinin kendi öz saygısını kaybetmemesi ve psikolojik istismara uğramaması açısından eğer iş yerinde sözlü şiddete maruz kalınıyorsa önce patron bu konuda uyarılmalı, eğer sonuç alınamıyorsa da yasal haklar aranmalı.
Bağırma hakkı yok tabiki. Ama işçilerde işini yapmak yerine saat doldurmaya gelirse babanın oğluda olsa zoruna gider sonuçta adama para kazandıracaksın ki oda sana ay başı gelince maaşını yatırsın. İşverenin sözü geçmediği işyeri, işyeri olmaktan çıkar..
Böyle kısıler düşük donanım profıllı kısılerdır. Bır işletme veya kurumun başındakı kişiler işlerını zekasınla ve dıyalogla çözme yetenegı yuksek olan kısılerdır. Bu patron profılı kucuk işletme bakkal manav. Sanayıi tamırhane vs vs gıbı yerlerdekı sözde patron profılıdır
Normalde bagirmak kaba insanin karekteri Ama rasyonalite bu degil, aldigi maas belli evde bekleyen voluk cocuk belli. İş sahasinin az olmasi iscinin susmasina neden oluyor. Devletin liberal politikalari isverenlerin yaninda oldugu icin hak arayisinda bulunamiyor lar isciler. O bakimdan patron azina sicsa isci bisey diyemez.
Elbette yok ama ben dahil bir çoğumuz hayatında en az 1 kere maruz kalmıştır bu duruma. Egosunu çalışanları üzerinden besleyen işveren çok ne yazık ki. Eğer çalışan işini düzgün yapmıyorsa ya da uygunsuz davranışları var ise uyarı yapılması, devam ediliyorsa ise mantıklı sebepler çerçevesinde iş yerinden çıkartılması gerekir. Bağırmakta psikolojik bir şiddettir.
Sadece patron-işçi ile alakalı bir durum değil... Kimse kimseye bağıramaz. Bağırmak zorlamak şiddet kullanmaya girer.. İşçi-patron ilişkinde de mobbing, baskı yapmaya girer.. Kaldı ki işçinin görevi olmayan bir işi, patronu, amiri en nazik şekil de bile verse mobbing olur bu...
Benim patronumun yapısı bu adam bağırıyor içinde kötülük olmadığını biliyorum iyi bir insandır da peki ben o bağırınca susar mıyım? Bunalınca karşılık veriyorum. Bazen hemen uzaklaşıyorum yanından ya da gülüp geçiyorum. Tartışırız ara sıra. Kimsenin hakkı yoktur.
İş veren ve işçi hakları bellidir. Kimse kimseden insan olarak üstün değildir. İşini düzgün yapmaması halinde uyarı verilebilir. Ama keyfi olarak yapılan aşağılama dava sebebi olmalıdır.
Bana bağıracak? Valla makineden cümle aleme anons geçerim, limana öküz inmiş böğürüp duruyo tutun alın şunu diye kxjd işine gelmiyorsa kovarsın kardeşim ne bağırıyon? Valla bir kafada yamulturum. Bağırmak ne lan?
Belli bir yere kadar sesimi çıkarmam. Eğer patronumun niyeti egosunu okşamak değil ise, yaptığım bir hata var ise, eğer patronum beni daha başarılı olmam adına uyarıyor ise susarım ve söylediği şeyleri beynimin bir kısmına kazırım. Bir nevi tavsiye olarak görürüm. Ama hakkımı da yedirmem, ezdirmem kendimi. Ha bir de tek kabul etmeyeceğim şey başkasının yanında bağırması olur.
Yoktur ama bir kere başıma geldi. Patron ortalığı yıktı, haksizdim ama herkes duyduğu için çok kötü hissettim kendimi. Haksız olduğum için birşey diyemedim ama çok zoruma gitmişti o kadar aşırı sinirlenmesi
Teoride elbette yok. Ancak işçinin de işsizlik durumuna göre bakınca patrona karşı gelmeye de afedersiniz göt yok Arkanız sağlam değilse tazminat olaylarında dönen oyunlardan galip gelmekte oldukça zor.
Hayır, bu insanları gerer yorar yıpratır. Gergin ortamda çalışan kişinin başarısı düşer. Hiç sevmem bu tarz kişilerle çalışmayı hatta aynı ortamda bulunmayı.
Ben bir pizzacıya girmiştim 1 haftada bıraktım. 30 - 40 yaşına gelmiş adamlar, meslek liseli ergenlerden daha beter muhabbet ediyor. Yok iki elinle bir **** doğrultamadın falan. Kalsam bitanesini piçaklardım. Benden büyükte tipler ama biri bana bişey deyince içimde biriktire biriktire patlardım.
Hayır tabi ki asla. Boyle bir durum gerçeklestigi zaman kesinlikle her türlü haklarını savunmasıni tavsiye ederim.. Güzel haklar doğuyor işçiye bu durum da
Kesinlikle bağıramaz. İğneleyici laf dahi edemez. Ağzını karışlarım çok da karışladım. Gelsin insan gibi uyarsın laf etmem. Tabii ki uyaracak. Hatasız kul olmaz. Ama egosunu tatmin etmek için ya da sinirini boşaltmak için araç gibi kullanırsa görür dünya kaç bucakmış.
Ben işçiyim sen işverensin. İşçi olmadan iş veren var olamaz. Pazardan köle seçmiyorsun cebine para katması için muhtaç olduğun onun da aynı şekilde sana muhtaç olduğu bir insan seçiyorsun. Kısacası insan gibi davranmak zorundasın yoksa elbet bir gün kaybedersin.
Bence o biraz samimiyete bağlıdır.. Tektaraflıda bakmak yanlıs olaya her patron düzgün insan olamıyacağı gibi her işçide düzgün insan olacak diye bir şey yok işini savsaklayan biriyse yazılı uyarı verir kendine çeki düzen vermiyorsa atar. Ama atmak istemezse kendini düzeltsin diye bağırabilir ekmeğiyle oynamak istemediği için
Yok tabi ama kimse ekmek parası için sesini çıkarmıyor. Vallahi ben ayrıldığım iş yerinin dava açılsa bile tazminat falan vereceğini katiyen inanmıyorum.
Mobbing dediğimiz olay işte tam bu oluyor ve işçinin hertürlü yasal hakkı korunuyor, yani bana mobbing uygulanıyor diye ağlamaktan vazgeçip insanların kendi haklarını korumaya başlaması gerek.
Yaptığı hataya bağlı. Ama hatası varsa bile insanlar içinde rencide ederek değilde odasına çağırarak kızabilir ya da konuşabilir bence. 👍🏼
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
Patron çalışanlara bağırıyorsa bu mobbing oluyor ve dolayısıyla tazminat hakkı doğuyor. Kim olursa olsun patronda dahil çalışana bağıramaz ve iş gücünün üstünde iş veremez hakkı yok.
sanki bedavaya çalışıyoruz da hakkı var diyorsun parayla dilenci mi satın alıyor sanki de hakkı oluyor o şahıs parasını veriyorsa bizde emeğimizi ve saatlerimizi veriyoruz o kadar memnun değilse kovar
Onun penceresinden bakıyorum dostum tabi ki de memnun degilse kovar ama buna hakki yoktur tazminat vs ugrasmamak icin kovamiyor hem ayranim dokulmesin hemde olaylar yasanmasin gozuyle yaklasiyor iyi niyetinden falan degil yani
kesinlikle baskı uygulama ve köle gibi bagırma hakaret yapanları dava edin öyle patronları iyi tazminat alırsınız.. yok öyle hakları sizde aynı çekilde çıkabilirsiniz karşılıklı herkes bu karşılıklı olursa zaten bir süre sonra. düzene oturur..
0
1 Yorumla
Cevap sahibi
+1 yıl
genelde bu tip patronlar çok şikayet gelen kişiyi yani içeride çok milletle tartışan erkegi güçlü görür ya da bayanı ya usta başı ya şef yaparlar ya da müdür.. hani patrona çıkıp müdürü şikayet etmeniz müdürün artısına davranış olur şikayet etmek yerine o müdürü köşeye çekin elinizi omzunuza koyun bakın ben digerlerinden farklıyım psikolojik sorunlarım var abi veya bayan atar yapıyorsun refkles olarak bindirirsem karışmam deyin çekilin :D bu kişi asla size bagırmıycaktır.
Hayır yok. Saygı her an olmalı konumun ne kadar yüksek olursa olsun kimse kimseyi azarlayamaz bağıramaz terbiyesini bozamaz.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Uçma çocuğum uçma Gerekirse bağrılır Gerekirse küfür de edilir Altı üstü işçi itin hallicesi. Uçmayın bu kadar. Çalışma Hayatı senin zannettigin gibi çiçek böcek kelebek değil...
Kimsenin bağırma hakkın yok tck nin 127 maddesi onur şeref haysiyet kırıcı bir hareketde bulunamazsın cezası 3 ay 2 sene arası veyahut para cezası ona gore yani