6x3=18; 5x2=10; 18-10=8
Parantez içi ilk çarpma işlemini yapıyorsun, yani 6x7=42
İlk başta da çarpma işlemini hallettiğimiz için parantezi açarak devam ediyoruz. Pazantez önünde - olduğu için diğerleri de değişiyor. Yani 8 - 15 + 42 oluyor. Buda eşittir 50 - 15 = 35
Sende soldan başladın çözmeye bunu soruyorum işte hani işlem önceliği parantez içiydi sen niye parantez dururken soldan başladın. Parantez sağda olunca işlem önceliği ilk parantez kuralı değişiyor mu sağda olunca bunu soruyorum ben
Tamam da bu durumda sonuç değişmeyecek. Yani parantezle parantez dışı olanların bir bağı yok. Parantez önceliğini de şöyle açıklayabilirim; mesela parantez içinde bir işlem varsa, onları parantez dışına çıkarmadan çözmen gerekiyor. Örnek olarak buradaki çarpma işlemi gibi. İlk önce parantez içindeki 6x7yi çözmen gerekiyor ki parantez dışına doğru bir sonuç çıksın.
Parantezin önündeki sayıyla çarpılmıyor muydu böyle bir şey yok mu hiç parantez önündeki sayıyla çarpılıyordu diğer çözdüğüm sorular bu ikisinin farkını nasıl ayırt edicem
Anladım teşekkür ederim sende beni anladın ne demek istediğimi teşekkür ederim
Cevap
5Cevap
-(-27) parantezin dışındaki - ile içindeki - çarpılınca + olur
Onu yaptım zaten. Detayı okumadın sanırım ilk önce parantez içini yaptım işlem önceliği her zaman parantez içi değil miydi. Photomath diye bir uygulama var oraya sorduğumda işleme soldan başlayıp yaptı onunda resmini koydum
Parantez içi +27 buldum sonra parantezin sol tarafındaki sayıyla çarptım sırayla gitmek gerekmiyor mu ordaki çarpmayı bırakıp baştaki çarpmayı yapacağımı nasıl düşüncem
Tamamda önce çarpma var işlemdede gayet net görebilirsin önce çarpmaları yapcaksın
Parantez Çarpma bölme toplama çıkarma
Bu sıralamayla yapcaksın
Önce parantez değil mi parantezi yaptım ilk önce sonra çarpmayı yaptım
İki tane çarpma olunca sola mı dönmek gerekiyor parantezi hallettikten sonra
Bir tane çarpma olunca mı parantez içiyle çarpılıyor
Birinizde beni anlayıp demiyor ki parantezin önünde çarpım işareti olsaydı çarpılırdı önünde eksi var çarpılmaz demiyor. benim matematiğim eksik ama sizin anlama anlatma kabiliyetiniz eksik yukarıda kız söyledi de anlamadım fark ettim yani. Parantezin önünde eksi oldugu için işlemi orda bırakıp çarpmaları yapmam gerekiyormuş
Haklısın
Parantez içinden başlayıp yapınca 35 çıkıyor zaten işaretlerde karıştırmış olabilirsin.
Ama işleme parantezin solundaki çarpmayı yaparak devam etmek gerekmiyor mu sırayla
Terimler toplama çıkarma işaretiyle birbirinden ayrılır soruyu çözerken ona dikkat etmelisin. Evet parantezin solundan devam etmen gerekir ama önce -5.2 işlemini yaparak ilerlemelisin.
-5.2+27 = +17
6.3 +17 = 35 olur.
Matematiği iyi olanlar mi? Kötü olanlar bile çözebilir bunu ne var bu soruda
parantez içi 6x7=42
15-42=-27 burası cepte
6x3=18
5x2=10
18-10-(-27)=35
Parantezin sol tarafındaki çarpmayla devam ettim orda çarpma işlemi dururken nye baştaki çarpmadan devam ettiniz onu anlamıyorum ben
Farketmez o işlem keyif meselesi. Parantez içi yapıldıktan sonra parantez dışındaki istediğin "çarpma veya bölme" işleminden başlayabilirsin. Artı ve eksi, çarpma ve bölme işlemlerinden sonra işleme katılır.
18-5 değil baştan çöz.
Parantezi yap ondan sonra tekrar soruyu yaz
tamam parantezden başladım yapmaya ama photomath diye bir uygulama var oraya sorduğumda işleme soldan başlayıp çözdü onun resmini koydum zaten.
O otomatik olarak yapmış zaten eksi eksi ile çarğılırsa artı olarwk dışarı çıkar
İyide mesele eksi ile eksi değil ki onlar yan yana gelince + olur biliyorum bunu yaptım zaten ben bunu sormuyorum ki. İşlem önceliği her zaman parantez içi değil miydi ben ordan başladım çözmeye. Uygulamayq sorduğumda ise soldan başlamış çözmeye bunu soruyorum uygulamamı hatalı yoksa parantez sağda olunca işlem önceliği parantez kuralı değişiyor mu diyorum
Parantezi önce yapmıştır uygulama ve tabikide parantez önceliği var matematikte
Ben önce parantezi yaptım sonra parantezin sol tarafındaki çarpmayı yaptım ama uygulama ve siz en baştaki çarpmadan başladınız
Bu işten bişey anlamadım 🤷♂️
Cevap 35 değlmi
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?