Ne oldu da öğretmen atamaları bu kadar zorlaştı?

Şimdi ben öğretmenim. 3 aşamadan oluşan bir sınava giriyoruz Lisans kpss, eğitim bilimleri, öabt kontenjanlar da 20 binlik alım içinde dengeli verilmiyor. Mesela en az kontenjanları alanlar lise branş öğretmenleri. Benim merak ettiğim şey şu ben ilkokuldayken yani 2000’li yılların başındayken öğretmenler tıpkı diğer üniversite mezunları gibi devlete girip öğretmenliğine başlıyordu. O zamanlar bu kadar eğitim fakültesi de yoktu. Hatta 1980-1970 yıllarında lise mezunu adamlar bile öğretmenlik yapabiliyorlarmış. Çünkü ihtiyaç varmış. 2000’li yıllarda da bu ihtiyaç devam etmiş. Başka üniversiteler de açılmış 90’lı yıllarda şimdi nüfusumuz daima artmış yani 1980-70 le aynı değiliz 82 milyonuz. Bunların 22 milyon nüfusu çocuk yüzde 28 çocuk. Sınavlara her yıl neredeyse bir Avrupa ülkesinin nüfusu kadar çocuk giriyor. Liseyi mecburi eğitim yaptın. Eskiden çocuk lise okumak istemezse giriyordu bir yere çıraklıktan başlayıp meslek öğreniyordu. Onu da kaldırdın herkes lise okuyor. Buna göre bizim öğretmen ihtiyacımızın da artan nüfusa oranla artması gerekmiyor mu? Yani o öğretmen fazlası var diyenler neye göre diyor?
Güncellemeler
+1 yıl
Bakın millet teyzemin oğlu bu sene liseye geçti. Sbsden yüksek puan alamamış. İyi okul kazanamamış düz lise de yok. Ya imam hatip ya da meslek lisesi. Bunlar da özel okula yazdırmaya karar verdiler seneliği 12 bin tl lise1-2 12 binlik okula lise3-4 seneliği 28 binlik okula gidecek. Benim zamanımda düz lise vardı. Öğrenciler haylazdı ama Anadolu lisesindeki eğitimi konuları görüyorduk. Öyle din/meslek ağırlıklı dersler verilip diğer dersler üstün körü geçilmiyordu.
Güncellemeler
+1 yıl
Ben ve arkadaşlarım 1-2 sene dershaneye gidip 3-5bin ödeyip İzmirde, Ankarada, İstanbul'da bölümlere yerleştiler ama şimdi lise1-4 arası her sene 15-20 bin bayılıyorlar. O paraya çocuğuna yurt dışında yabancı dil öğrensin diye okula yollarsın. Yazık değil mi? Özel okul öğretmene meşhur değilse 2500-3000 tl para öder yeni başlamışsa asgarş ücret ve altını öder. Ben soruyorum bu sistem kime hizmet ediyor?
Ne oldu da öğretmen atamaları bu kadar zorlaştı?