Paragraf Sorularını Çözerken İşinize Yarayacak Taktikler

8matador1180 s

Bazı insanlar şanslı doğar. Ya matematiksel zekası yüksektir ya da iyi bir öğretmen ile sağlam temeller atmıştır. Ancak benim gibi bazıları da Türkçeye yoğunlaşır ve sayısal alanda temeli yoktur. Bu yazımızda konumuz sınavda kaçırılmaması gereken, kaçırıldığı takdirde üzüntüye yol açan, ah be ben bunu nasıl yanlış yaparım diye üzüldüğümüz paragraf soruları.

Paragraf sorularını herkes yapabilir, hızlı olmak önemlidir.

Paragraf Sorularını Çözerken İşinize Yarayacak Taktikler

Türkçeyi ortalama bir şekilde bilen herkes bu soruların %70'ini rahatça çözebilir. Ancak zaman tasarrufunu iyi yapamazsak diğer soruları çözmemize ya da geri dönmemize vakit bulamayabiliriz. Bu nedenle soruları çözmek değil hızlı çözmek de önemlidir.

Paragrafı okumadan önce lütfen sorunun bizden ne istediğine bakın.

Paragrafı ilk başta okumak kesinlikle yanlış bir yoldur. İlk önce bizden isteneni bilmeden paragrafı okumak tekrar ona dönmemizi mecbur bırakacaktır.

Paragrafın ana düşüncesi genellikle en son cümlede verilir.

Paragraf Sorularını Çözerken İşinize Yarayacak Taktikler

Uzun bir paragrafın ana düşüncesi sizden isteniyorsa son cümleyi okuyarak şıklara göz atmak size çok büyük avantaj sağlayacaktır.

Burada üstteki uzun yazıyı okumanızın hiçbir önemi yok arkadaşlar. Son cümle her şeyi anlatıyor. Şimdi yazıyı bırakıp soruyu çözebilirsiniz. Yanlış yaparsanız üzülmeyin çok soru çözmek bu işi halletmenizi sağlar.

Cevap: B

Numaralanmış cümleleri sıralarken ilk kelimeye odaklanın.

Numaralanmış cümleleri bir bütün oluşturacak şekilde sıralamamızı istiyorsa bir soru bizden, ilk cümleyi bulmak en önemlisidir. Ondan sonra işimiz kolaylaşır. Eğer cümlelerin başında
"nitekim, çünkü, bu nedenle, yine, aslında" gibi kelimeler varsa bunlar paragrafı başlatan cümle olamaz. İlk cümleyi bulduktan sonra akışa göre soruyu çözmemiz kolaylaşır.

Kesin yargı hangisidir? sorularında asla öznel düşünmeyin!

Paragraf Sorularını Çözerken İşinize Yarayacak Taktikler

Soruda bizden hangisi paragraftan çıkartılabilecek kesin yargıdır diye sorulduğu zaman o paragrafın içinde açıkça belirtilmemişse, işe kendi duygularınızı ve düşüncelerinizi asla karıştırmayın.

Paragraf size ne söylüyorsa sadece o. Öznel duygularınızı bir kenara bırakın ve bu cümleden kesin çıkartılabilecek yargının hangisi olduğunu bulun.

Cevap: E

- Bu parçada geçen "..." sözüyle anlatılmak istenen, aşağıdakilerden hangisidir? sorularında soruyu değil sadece sözü okuyun.

Paragraf Sorularını Çözerken İşinize Yarayacak Taktikler

Bir paragraf sorusunda bizden böyle bir şey istendiğinde uzun uzun soruyu okumak yerine sadece tırnak içindeki o ifadeyi okuyup şıklara bakarsak soruyu yine çözebiliriz. Oldu da çözemedik ancak o zaman soruya dönün.

Kalabalık yazıyı okumak yerine yalnızca altı çizili olan söze odaklanın. Cevap gayet basit.

Cevap: A

Sözün özüne bakacak olursak:

Bu adımlar hepimizin bildiği ancak biraz daha dikkat etmemiz gereken noktalardır. Benim gibi matematik temeli olmayan insanların Türkçeden soru kaçırmak gibi bir lüksü yoktur.

Kendinizi değerlendirmek için şunlar da size fikir verebilir:

-Farklı yayınlardan soru çözmeyi lütfen unutmayın. Bir kitaba bağlı kalmayın. Çeşitli sorular sizlere büyük avantaj sağlar.

-Eğer doğru cevabın kesinlikle o olmadığına emin değilseniz ilk işaretlediğiniz şıkkı değiştirmeyin.

-Paragraf ve sözcükte anlamı bitirdikten sonra dil bilgisine yoğunlaşıp temel konuları öğrenirsek bu iş bitmiş olur, istediğimiz netler gelir.

Teşekkür ederim. :)

Paragraf Sorularını Çözerken İşinize Yarayacak Taktikler
11 Cevap