Kitap Yazarlığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler!

greenprofessor

Yazmadan önce okumak!

Kitap Yazarlığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler!

Yazar olmak için iki şey yapmak gerekir. Bunlardan birincisi okumak, ikincisi ise yazmaktır. Nasıl ki yazmadan yazar olunamazsa, okumadan da yazar olunamaz. Çünkü okumak yazmanın besin kaynağıdır. Okuduğunuz her nitelikli kitap yazarlığınıza yaptığınız bir yatırımdır. Çoğu yazarın hayat hikayeleri incelendiğinde hepsinin çok okuyan kişiler olduğu görülür. Okumak, yazım tekniğinin gelişmesi için gerekli olduğu gibi aynı zamanda yazılan konuda bilgili olmak için de gereklidir. Mesela tarihi bir roman yazacak bir kişi kitapta yer vereceği olaylara ve döneme ilişkin tarihi bilgiye sahip olmalıdır. Ayrıca yazarlık sadece edebi roman yazımından ibaret değildir. Edebi roman yazarlığı güçlü bir hayal gücü ve yetenek gerektirir. Bunun yanında benim de dahil olduğum bilimsel araştırma-inceleme konulu kitap yazarlığı vardır. Bu kitaplar belirli bir konuda yazılmış yayınların incelenmesiyle ve çeşitli kaynaklardan toplanmış bilgilerin derlenmesiyle yazılır. Roman yanında anı, biyografi, deneme türündeki taslaklar da genç yazar adayları tarafından yayın evlerine incelenmesi için gönderilmektedir.

Kitap yazma tutkusu

Kitap Yazarlığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler!

Bu tutku basit ve sıradan bir tutku değildir çünkü herkesin başkalarına anlatmak istediği bir hikayesi vardır. Lakin bu hikayeyi başkalarına anlatabilecek bir donanıma sahip olmak denildiği anda yazar olmak önem kazanır. Kalemine güvenen, hayal gücü olan, kafasındakileri başkalarıyla paylaşmak isteyen herkes yazar olmak ister. Kimi orijinal fikirlere sahiptir, kimiyse sadece hayran olduğu yazara yakın eserler vermek ister. Son yıllarda internetin yaygınlaşması hikayelerinizi paylaşıp binlerce kişiye ulaştırabileceğiniz platformları beraberinde getirmiştir. Bu uygulamalardan wattpad yazdıklarınızı internette yayınlayarak bir okur kitlesiyle paylaşabileceğiniz, yazdığınız öykü ile ilgili okuyuculardan geri dönüş alabileceğiniz bir internet sitesidir. Yazarlık öyle bir anda olan bir şey değildir, emek ve zaman gerektirir. Bir yazar olmak istiyorsanız çevrenizde olan şeyleri çok iyi bir şekilde incelemeniz, hem sürekli okumanız hem de sürekli yazmanız gerekir. Ünlü yazarların iyi bir kitap nedir sorusuna verdikleri yanıt; okuyucunun hayat görüşüne bir şeyler katabilen bir kitap iyi bir kitaptır, şeklindedir.

Yayınevi aşaması

Kitap Yazarlığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler!

İlk kitabınızı yazdınız, son kontrollerini yaptınız ve yayınevlerine başvurma aşamasına geldiniz. Bu aşamada yapılan en büyük hatalardan biri, kitabı boş bir email ile hiçbir şey yazmadan göndermektir. Email ile gönderecekseniz kısa süre sonra yüz yüze görüşmeye geleceğinizi yazmanız, bir öz geçmiş ve kitabın konusuyla ilgili bir özet yazmanız faydalı olacaktır. Yazımı biten kitabı yayınlatmak için bir yayın evi ile anlaşmak gereklidir. Yayın evlerine incelenmesi için yazdıklarınızı email ile kolayca gönderebilirsiniz ancak kağıt ve basım maliyetinin sürekli arttığı koşullarda yayın evinin kitabınızı basmaya karar vermesi kolay olmamaktadır. Neredeyse tüm yayınevleri basacakları kitabın satışıyla basım maliyetini kurtarmak isterler. Eğer az çok tanınmış bir yazar değilseniz eseriniz yayınevi tarafından beğenilse bile kitabın basımı konusunda acele etmeyeceklerdir. Üstelik kitap basılmadan önce yayın evi ve yazar arasında bir sözleşme imzalanması gerekmektedir. Bu sözleşmede ilk kitabını yazan bir yazardan muhtemelen bir ücret talep etmediğini kabul etmesi istenecektir. İlk etapta para kazanmak gibi bir düşüncesi olmayan ve sadece isminin yazılı olduğu bir kitabı yayınlatmak hayalinde olan genç yazar adayları kitaplarının tüm telif haklarını yayınevine devreden bu sözleşmeyi imzalayarak kitaplarını bastırabilmektedir. Benim tavsiyem eğer ilk kitabınızı yayınlamak istiyorsanız bunu para kazanma düşüncesiyle yapmayın. Yayınlanacak bu kitap belki size para kazandırmaz ama başka imkanları açabilir. İmzalayacağınız sözleşme ile kitabın telif haklarını yayınevine devredeceksiniz ama bunu yapmak istemiyorsanız kitap basma yetkisi olan bir matbaayla anlaşarak kendi paranızla da kitabınızı basmanız mümkün.

Son not

Kitap Yazarlığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler!

Çoğu kişide bir kitap yazmak ve yayınlatmak arzusu bulunur. Gerek kitap yazmak, gerekse yayınlatmak büyük emek ve uğraş gerektirir ama hedeflerine ulaşıp kitaplarını yayınlatan genç yazarlar büyük bir sevinç yaşarlar.

Kitap Yazarlığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler!
15 Cevap